STARDUST CAFFE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Са овим што сам цитирао. Да су јој романи у суштини љубавни превучени крими платином. Њени романи су о људској природи ( зато је изградила ликове Поароа и Марплове који су пре свега психолози, за разлику од Холмса који је форензичарски тип детектива ) уобличени у жанровске оквире. Има ту пар мудрих мисли, поткраде се која. Заплети су комплексни, а допада ми се и њен чист стил. Волео бих више читати њене књиге у оригиналу. Иначе их имам 40ак, а желео бих да их поседујем све.

Са овим што сам цитирао. Да су јој романи у суштини љубавни превучени крими платином. Њени романи су о људској природи ( зато је изградила ликове Поароа и Марплове који су пре свега психолози, за разлику од Холмса који је форензичарски тип детектива ) уобличени у жанровске оквире. Има ту пар мудрих мисли, поткраде се која. Заплети су комплексни, а допада ми се и њен чист стил. Волео бих више читати њене књиге у оригиналу. Иначе их имам 40ак, а желео бих да их поседујем све.
ma odlična je imenjakinja:ok:

- - - - - - - - - -

Divno vreme Andjo, divno.:p
meni sad prija
ugrejale me mačke
i pečenje koje spremam

Pa ima mudrih misli u svemu sto se procita ako se potrudimo da nadjemo ili da povezemo s necim za nesto o necemu.
Njeni romani jesu prvenstveno kriminalisticki/detektivski sto je ujedno i bio trend 1920ih godina u celoj zemlji imperijalaca. Ali kada zadjemo jos dublje u tu tematiku, poenta je bila da se uvek postavi najmanje ocigledan negativac u ulogu najgoreg ubice pod maskom prikrivene ljudskosti. To jeste ono Skorpionsko sto dolazi iz Venere u Skorpiji, ali to i dalje ne cini njena dela naucnom fantastikom :mrgreen: niti cini detektivske knjige u danasnje vreme manje klise knjigama.

I to postane dosadno i predvidivo veoma brzo, a na nivou kvaliteta postaje prakticno brzo i prepoznatljivo stivo. Gotovo kao strip. Poznajes tematiku, znas sta da ocekujes, znas sta te tu lozi i dobijes neko malo zadovoljstvo na kraju. Kao guilty pleasure fazon. Nista oko cega ces da lupas glavu i da ti promeni nacin razmisljanja.

Krimi drama je krimi drama. Vidjao sam potresnije stvari u novinama, recimo...

Poslednja izmena:
Не знаш шта си пропустила! :hahaha: Од њених романа под псеудонимом сам прочитао Дивов хлеб, то није љубавни роман у смислу лаке литературе него више мејнстрим о тешком животу једне жене. Ок је, мада не кажем да је врхунски. Ако се добро сећам добила је солидне критике.

Не знаш шта си пропустила! :hahaha: Од њених романа под псеудонимом сам прочитао Дивов хлеб, то није љубавни роман у смислу лаке литературе него више мејнстрим о тешком животу једне жене. Ок је, мада не кажем да је врхунски. Ако се добро сећам добила је солидне критике.
ne kažem ja da je to loše, posebno što ih nisam čitala, nego mene nikad nije privlačila ta tematika

Н3В, тачно је да је најмање очекивани кривац али тај најмање очекивани није тако очигледан. :cool: Можда сам само пар пута успео да провалим ко је...Њени заплети су ипак комплексни. А крими драма има доста квалитетних...

- - - - - - - - - -

ne kažem ja da je to loše, posebno što ih nisam čitala, nego mene nikad nije privlačila ta tematika

Ниси типично женско. :cool:

he he he:zper:
Baš si se promangupirao
Ako ako,valja se:cmok2:

- - - - - - - - - -

Ima i kike:D
673-02139835en_Masterfile.jpg

Nisam Agi :rumenko:

Meni ovo vise lici na Danca :sad2:

Сад размишљам да ли је та способност штребања показатељ интелигенције. Мислим да може да буде, али ни не мора да значи.

- - - - - - - - - -

Jeste...na to sam i ciljao. Jer ovde nije poenta u strebačenju kao štrebačenju...već njegovom kvalitetu tj. kvalitetu procesa učenja i izvandrednoj vještini savladjivanja gradiva kod ljudi koji imaju natrposječnu ovu vrstu inteligencije.

Н3В, тачно је да је најмање очекивани кривац али тај најмање очекивани није тако очигледан. :cool:

Ali ja sam Mars Pluton Skorpija. Meni je skoro sve ocigledno u takvim stvarima.

Za mene je nesto vise tipa Death Note, ali ti to nisi gledao pa ne mogu da bilo sta kazem jer to ubija sustinu.

A mozda bi trebalo da pogledas, bas sada dok je Venera u Skorpiji :mrgreen:

Стављено на листу за гледање. Хвала на препоруци.

Морам рећи да ми је тешко да поверујем да је ико толико паметан да зна расплет романа Агате Кристи. :cool:

Ne verujem da je to do pameti, vise je do prepoznavanja motiva. Ako mozes da prepoznas neki detalj i da razmislis o tome kuda moze da potencijalno vodi, vec vidis sliku u glavi o svim mogucim scenarijima koji bi mogli da budu dovoljno logicni u kontekstu onoga sto citas.

Jednom kada prepoznas stil ili koncept, ti uveliko znas sta ce se sve dogoditi i mozes da postavis niz paralelnih desavanja na kontu dedukcije toga sta bi se sve moglo potencijalno dogoditi, te verovatnoce tog desavanja u skladu sa tim koliko je neko predstavljen ili manje predstavljen. Iako neki od detalja deluju nebitno ili deluju kao da vode na drugu stranu, u nekim odlukama koje je agatha christie napravila jasno se vidi uticaj ex machine sa jednom od najcenjenijih dela poput "Ubistvo Rodzera Akrojda". I upravo zbog tog Deus Ex Machina uticaja koji odstupa od tipicne krimi drame to je jedna od najuspesnijih knjiga. To je atipicno za knjigu, moze se vise nazvati prvoaprilskom salom recimo. Ako autor ne zeli da znas, postoje nacini da ne znas, ali ironicno je da upravo u momentima kada pokusavaju da sami sebe ospore i da ponude najneverovatnije resenje u odsustvu svih mogucih, dobijamo neverovatna resenja i odusevljenje citaoca koji se drndaju s pricom samo da bi na kraju dobili
- "Ali narator je ubica :mrgreen: "
- "Kako :O ? Zasto :O? Nema smisla! :O "
- "Pa, niko drugi nije mogao :mrgreen: "
- "Pa na osnovu cega :O ? "
- "Pa, otkud znam, ali mora da je on :mrgreen: "
- "BEST BOOK EVAH :O "

- _ - Neka, hvala :mrgreen:

N3Wz, sto povezujes Mars(u bilo kom znaku) sa mocima zapazanja?

Zapazanje... Prvenstveno imamo MArs kao simbol penetracije i ostrine koja daje potrebu da se sve bocne i cacne. Za ovakav Mars nije dovoljno da bude na povrsini, vec je bitno da je smisao izuzetno skriven, sakriven i duboko motivisan.

Mars je tu samo teznja ka ili volja za istrazivanje. Svakako je da zestoko pomaze u razotkrivanju dubokih stvari. Kao visokokompresovani mlaz vode ili laser koji sve sece.

Ovan kao znak koji je usko povezan sa Marsom daje potrebu da se apsolutno nista ne komplikuje i da se dovede na najmanju mogucu poentu. Ili jeste, ili nije. To prija i Skorpiji u ekstremnim situacijama, ili crno ili belo.

s obzirom da je Sunce jako u Ovnu, dobijamo i mogucnost zapazanja iliti necega sto bih nazvao "razgolicene istine".

Za Mars bih rekao da je veliki pomagac u pronalazenju istine ili sustine o necemu sto nas moze interesovati ili zanimati. Tu dobijamo energiju i volju za akciju kao i da se posvetimo tome. To su stvari koje nas cine srecnim, stvari koje nas motivisu da se pokrenemo i da svoj zivot pokrenemo kako bi ih ostvarili ili kako bi tim stvarima zagospodarili.

Mars je taj koji nas pokrece na aktivnost, dok je Venera ta koja nam definise, recimo, kakve pevace preferiramo, iz koje zemlje, kog tipa i slicno. Obe planete navode na uzivanje, jedno na uzivanje u radu, drugo na uzivanje u afekciji. Smatram da su oba sinonim za srecu i da su oba i te kako potrebna u skladu kako bi covek mogao da pravilno funkcionise u toku dana.

Mars u Skorpiji je izuzetno povoljan plasman za psihologiju, kao i astrologiju, odnosno pronicljivost, odnosno iskopavanje svih potrebnih detalja. Sto dublje, to bolje. Dok se ne pronadje srz problema.

Plasman je, inace, superiorno intezivan i tezak za borbu. Ali se moze usmeriti bas kao visokokompresovani mlaz ili laser koji prodire. Sa to dvoje ludaka Marsa i Plutona u mojoj karti postoji velika potreba da se energija usmeri ka necemu, u suprotnom automatski dolazi do autodestrukcije.

Na srecu postoje veoma lepi nacini da se to filtrira :cool:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back