Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Свети Јустин Поповић ....
da te ne teram sve da citas, skoci na ovu poruku pa mi reci jel i za tebe HRISTOS OSUDJEN knez ovoga sveta koji je izbacen napolje, kao sto justIn popovic tvrdi?
Knez ovoga sveta imao je vlast
prelasceni Justin kaze da Hristos to govori za samoga sebe - za sud sto je knez ovoga sveta osudjen
Duh Sveti pokaraće svet još „za sud, što je knez ovoga sveta osuDJen“. Da, ljudi, su izvršili sud nad Bogom: najsramniji i najodvratniji, kakav ni demoni nisu izvršili kad je u pakao sišao. Ljudi su osudili na smrt Kneza, Vladara ovoga sveta, Tvorca i Svedržitelja i Spasitelja. https://svetosavlje.org/tumacenja-svetog-evandjelja-po-jovanu/18/?pismo=lat

https://forum.krstarica.com/threads...jenosti-ili-neceg-treceg.901761/post-39633089

VASI TEOLOZI NAZIVAJU Hrista knezom ovoga sveta i liuciferom - pa to su satanolozi, a ne teolozi, osim ako im/vam satana nije bog teos

priznajte lepo da se justinu potkrala ova kardinalna greska jer sudi mi vs oni, a da nema tumacenja svetog zlatoustog onda biste nonsalantno rekli meni da lazem, a da je justin u pravu

Poslednja izmena:
to su bre đavolja posla
kada kažem đavolja mislim na ljude koji smišljaju takve priče koje udaljavaju hrišćanina od hrista
ako je napisano
hrist: meni je data vlast i na nebu i na zemlji
kakve sotone đavoli demoni aždaje, oni su tada po pismu završili svoje
vidi se da nisam za badava na forumu...
npr. Hristos kaze da vide da je satana pala s neba kao munja, kada mu apostoli rekose da im se i demoni pokoravaju..

pa zasto onda ljudima trebaju vise satana i demoni da zlotvore ako ne za vlastiti alibi, da se ne vidi da su oni ljudi u stvari ti koji zlotvore, lazu i varaju?

ali pazi ti koliko je daleko odmakla ta demonska konstrukcija: po njima sto je covek vise svet [kao da se svetost stepenuje], to ga demoni vise napadaju, i na kraju mi umesto teologije i angeologije dobijamo demonologiju i satanologiju, Hrista nazivaju knezom ovoga sveta [justin popovic] i luciferom cak [andrej kesarijski]!

razni datumi se spominju za knjige novog zaveta
okvirno se zna, ali je sustina da su poslanice ap. pavla najstarije , polovina 1. veka https://en.wikipedia.org/wiki/Dating_the_Bible
zasto ostala dela novog zaveta nisu ranije zapisana? pa upravo zato sto se vera propovedala ne samo recju vec delima - cudima, a drugi dolazak se ocekivao svakog dana i casa - ne znate ni dan ni cas
i onda neki kazu po laznom otkrivenju da tako nece biti, nego ce prvo demoni sta znam sta sve ne, a dan ce da saceka 1000 godina, cas, pa ne vaskrsnuse ni 2 svedoka, kakav crni cas... nisu ni ubijeni ta 2 svedoka, nece jos cas...
i onda neki jos zacinjuju mitar demonima, i oni da se iznasite... dok u medjuvremenu teologija ne postane demonologija/satanologija, a Hristos Lucifer i knez ovoga sveta - e za njih kojima je Hristos knez ovoga sveta postoje mitarstva, i mi ne trebamo da im negiramo te njhove demonske mitar zakonike, samo neka prolaze kroz njih, ...ravno u pakao, badava ih upozoravamo

a Bog samo gleda

Poslednja izmena:
O tome ti pricam. :)
Takvom licnom ermineftikom i svega ima i niceg nema.
Ti to kao suprotstavljaš, navodno, lično moje mišljenje sa navodno saborno predanjskim stavom o mitarstvima. Neće biti da je tako moguće. :)

Mitarska erminevtika vrlo kreativno učitava stvari tamo gde tih stvari nema.

Novi Zavet Mitarsko učenje
Hristos kaže "dade mi se svaka vlast" i "Otac je predao sav sud Sinu"đavoli tuže i sude (kod Teodorinih mitarstava, Hristos se ni pojavljuje)
Pavle kaže da nam je spasenje darovano i da nije naša zaslugaSpasenje zavisi od kesica naših i dobrih dela ljudi koji nam ih ustupe
Mi sudimo palim anđelimaPali anđeli sude nama
Itd

Poslednja izmena:
vidi se da nisam za badava na forumu...
npr. Hristos kaze da vide da je satana pala s neba kao munja, kada mu apostoli rekose da im se i demoni pokoravaju..

pa zasto onda ljudima trebaju vise satana i demoni da zlotvore ako ne za vlastiti alibi, da se ne vidi da su oni ljudi u stvari ti koji zlotvore, lazu i varaju?

ali pazi ti koliko je daleko odmakla ta demonska konstrukcija: po njima sto je covek vise svet [kao da se svetost stepenuje], to ga demoni vise napadaju, i na kraju mi umesto teologije i angeologije dobijamo demonologiju i satanologiju, Hrista nazivaju knezom ovoga sveta [justin popovic] i luciferom cak [andrej kesarijski]!
E pazi, kako verujes tako ce ti biti. Mozes sa Djavolom piti kaficu i zabavljati se a mozes da se tripujes pa da prolazis tako :P

Nego, niko mi ne odgovori za direktno tridnevno vaskrsenje & vaznesenje dvojice svedoka iz Otkrivenja :kafa:
Још основне ствари летења на небеса успоших ниси схватио као неумитну чињеницу након раздвајања душе од тела, а већ би да разглабаш о вазнесењу светог Илије и Еноха, које се још није десило...?

Дакле, ти ће из онога што још нема, да оповргнеш неким нови досеткама о ''директном васкрсењу и вазнесењу'', као да су они нешто другачије од ''индиректних''...? Какве све глупости неће да вам падну на памет, не би ли истерали своје антимитарење у свету духова, где долази до раздвајања жита од кукоља у најпрецизнијем смислу...

Реално, о духовном свету ретко који човек 21века на планети има појма, а камо ли о духовној будућности...

da te ne teram sve da citas, skoci na ovu poruku pa mi reci jel i za tebe HRISTOS OSUDJEN knez ovoga sveta koji je izbacen napolje, kao sto justIn popovic tvrdi?

prelasceni Justin kaze da Hristos to govori za samoga sebe - za sud sto je knez ovoga sveta osudjen

https://forum.krstarica.com/threads...jenosti-ili-neceg-treceg.901761/post-39633089

VASI TEOLOZI NAZIVAJU Hrista knezom ovoga sveta i liuciferom - pa to su satanolozi, a ne teolozi, osim ako im/vam satana nije bog teos

priznajte lepo da se justinu potkrala ova kardinalna greska jer sudi mi vs oni, a da nema tumacenja svetog zlatoustog onda biste nonsalantno rekli meni da lazem, a da je justin u pravu
Остави се Јустина Поповића и његове трећеразредне догматике и тумачења... тај је загризао више него што може да прогута

Узми за мерило најјаче теологе попут Златоуста и Теофилакта, а не медиокритете...

И то што теолози ситног калибра типа Јустин дебело греше, не значи да су све наопако тумачили...

Ти ако си пак мудар да расуђујеш и разчлањујеш, узимај оно што је добро код осредњих духовника, а оно што је лоше гледај као и свој недуг несавршености и склоности грешењу у духовним пословима, јер ни ти ниси савршен Хришћанин као Златоусти Јован...

Различита тумачења не значе да је неко прелешћен. Није Јустин Ориген, па да га називаш тако.
Нормално је да постоје различита тумачења, није православље секта па да сви морају да тумаче по једном кључу.
Не можеш на основу једне реченице да означиш светитеља као прелашћеног.

u knjizi Isusov zločin autor knjige je pronašao oko 20.000 zapisa o isusu. ali ušla su četiri u suštini dva. dal je sveti duh ili episkopi čisto dizanjem ruku ne znam
Четири Јеванђеља нису донешена изгласавањем, јер до почетка четвртог века није постојао ни један сабор. Чак и када су настали васељенски сабори, није одмах фиксиран садржај Новог Завета.
Будући да се у другом веку појављује мноштво лажних, гностичких и апокрифних списа, свети оци су приморани да одвоје оно што је истина и признато, од оног другог. Тако се у другом веку и издвајају четири Јеванђеља која постоје до данас.
Други списи представљају изреке, тј. не представљају Јеванђеље у данашњем смислу речи.
Неки су мислили је неки од списа који је пронађен уствари изгубљени Q документ (најстарији рукопис који су користили ап. Матеј и ап. Лука), али се касније испоставило да није, већ да су у питању гностички или други апокрифни списи.

Poslednja izmena od moderatora:
O tome ti pricam. :)
Takvom licnom ermineftikom i svega ima i niceg nema.
Još jednom da se osvrnem:

Jn.14. 30. Нећу више много говорити с вама, јер долази кнез овога свијета, и у мени нема ништа.

Postavi sebi pitanja: Ko je taj knez koji dolazi? Zasto li dolazi? Sta ce traziti od Gospoda i sta je to nista cega Gospod nema?
Ok, ti tvrdiš da Hristos ovim misli na mitarstva.
Ako zamislimo da je to tako, Postavlja se pitanje da li su ona postojala i pre Hristovog vaskrsenja i rušenja Šeola/Ada, tj. da su važila i za Stari Zavet?

Poslednja izmena:
Дедер се са ад хоминема које си ми приписао, довати одговора на оно твоје ''неиконостасно схватање канона и житија светог Василија Великог'', које су неко сви православци прихватили као норму у цркви...

И наравно, осврни се на НАМЕРНО НЕПИСАНА ПРЕДАЊА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, то је занимљива тема којој си 100% интелектуално дорастао...

Poslednja izmena od moderatora:
Sale, pokajanje i ljubav prema Hristu prelaze mitarstva ko da ih nema. Dusu punu ljubavi prema svom Bogu niko i nista ne moze zaustaviti. Mi ih se na neki nacin mozemo plasiti samo zato sto jos uvek nemamo tu ljubav. Mitarstva su u sustini nista.
kao prvo, hvala ti što si mi pružio utehu :D
kao drugo čitao sam o tim mitarstvima još davno i uopšte ljudi koji to zagovaraju ne kažu da je lako, čak neki "tvrde" da je i bogorodica morala da ih prođe
kao treće, ti veruješ i to je ok, ja ni malo, ne zato što mi se ne dopada ili neki strah, već jednostavno pojma nemam šta će biti posle. kod mene postoje dve opcije, ništa ili nešto pa kako god da bude ja tu ništa neću promenuti kako god verovao.
e sad da li su utemeljena (mitarstva) u bibliji, nisam video da jesu. to je opet ugao posmatranja i tumačenja. žao mi je što se pravoslavlje uvuklo (po meni) to nakaradno tumačenje koje se više zasniva što kaže @bas kao na demonologiju nego na hristologiju. iz mitarstva proističe da "sudi" demon a ne hrist. ti ćeš da mi objašnjavaš da nije tako ali demon ti meri greh na carini. to uopšte nije Hristova nauka.
pogledaj sliku
mitarstva.jpg

demoni optužuju a anđeo te brani, a ti cvokoćeš šta će se njih trojica dogovoriti.
ti oci mnogo im bilo dosadno pa smišljali bajke ili postoji neka druga biblija da mi i ne znamo.
ako si pravoslavac hrišćanski onda nek ti zvoni u glavi da hrist vaskrsenjem pobedio smrt a smrt je po hrišćanstvu prouzrokovao demon (sotona) i on se više ništa ne pita niti kuša niti može bilo šta čoveku i za i posle života. to su popovske patke da te uplaše još više. demoni su tvoje misli i to pogani čoveka.
manite se hrišćanskih, judeohrišćana nadasve, pseudohrišćanskih i satanističkih sekti koje se uvuklo u sveto duhovno prsvoslavlje.
ne pijte mutnu vodu kad vam hrist daje čistu od koje nećete biti ponovo žedni jer
hrist: MENI JE DATA VLAST I NA NEBU I NA ZEMLJI

Jn.14. 30. Нећу више много говорити с вама, јер долази кнез овога свијета, и у мени нема ништа.
kad bi tako gledali stih po stih :D

jn 12
31. Сад је суд овом свету; сад ће бити истеран кнез овог света напоље.

kad bi tako gledali stih po stih :D

jn 12
31. Сад је суд овом свету; сад ће бити истеран кнез овог света напоље.
Pa, da.
To je onaj problem, kad se jedan stih isčupa iz konteksta ili šire priče, pa se onda (ignorišući ostalo) razvuče i/ili alegorijski raspline do beskonačnosti, ne bi li u smestili ono što tu ne piše.

Eto ti i nedavni primer sa poslanicom Efescima. Svo učenje o mitarstvima crpi biblijski "legitimitet" iz jednog-dva vrlo oskudna stiha 6 glave, za koja treba biti veoma "maštovit" (ili prethodno već mitarski ubeđen), pa ih čitati u mitarskom ključu.
S druge strane, glave 1 i 2 iste poslanice, viču do neba ono što potire svu mitarsku priču o kesicama dobrih dela i demonima koji tu nešto vagaju, sude vrednost tvojih dobrih dela vs gresi, pa ako su zadovoljni, puste te.
I onda treba da se zaboravi ili prećuti ta jasna poruka glavnine poslanice u korist jednog vrlo opskurnog čitanja dva stiha.
Prosto, ne ide to tako...

Poslednja izmena:
Pa, da.
To je onaj problem, kad se jedan stih isčupa iz konteksta ili šire priče, pa se onda (ignorišući ostalo) razvuče i/ili alegorijski raspline do beskonačnosti, ne bi li u njega stalo ono što tu ne piše.

Eto ti i nedavni primer sa poslanicom Efescima. Svo učenje o mitarstvima crpi biblijski "legitimitet" iz jednog-dva vrlo oskudna stiha 6 glave, za koja treba biti veoma "maštovit" (ili prethodno već mitarski ubeđen), pa ih čitati u mitarskom ključu.
S druge strane, glave 1 i 2 iste poslanice, viču do neba ono što potire svu mitarsku priču o kesicama dobrih dela i demonima koji tu nešto vagaju, sude vrednost tvojih dobrih dela vs gresi, pa ako su zadovoljni, puste te.
I onda treba da se zaboravi ili prećuti ta jasna poruka glavnine poslanice u korist jednog vrlo opskurnog čitanja dva stiha.
Prosto, ne ide to tako...
ko zna šta je pavle mislio tim stihom, neka simbolika, unutrašnja brorba
nego čude me pravoslavni, ja sam mislio da se pravoslavna vera bazira na duhovnosti, ovde što čitam tako nekad me podsećaju na ove judeohrišćanske sekte pa još dodaju.
kad ih uhvatiš u makazice sledi odgovor "nije dobro prevedeno"
znači veruješ u oca i sina i svetog duha i čekaš obećanje.

ko zna šta je pavle mislio tim stihom, neka simbolika, unutrašnja brorba
Ne znam. Meni to liči: čitaj kako piše.
A piše da naši pravi neprijatelji nisu ljudi oko nas (ma koliko bili grešni i otpali), nego mnogo ozbiljnije sile koje svima nama, svim ljudima priželjkuju propast u kojoj su i one same. I da svom snagom rade na tome.

Ne znam. Meni to liči: čitaj kako piše.
A piše da naši pravi neprijatelji nisu ljudi oko nas (ma koliko bili grešni i otpali), nego mnogo ozbiljnije sile koje svima nama, svim ljudima priželjkuju propast u kojoj su i one same. I da svom snagom rade na tome.
pravi neprijatelji smo sami sebi i svom snagom uništavamo sebe i oko sebe

pa sigurno nije isus izbacio sedam demona (stilski: krilatih čudovišta) nego sedam grehova.
ono što ja vidim u bibliji je suprotno od onog što zastupaju crkve.
crkva kaže: bog je stvorio sve dobro.

a ako je nešto dobro može i da se pokvari jel tako, dobro ne znači savršeno, savršeno ne može da se pokvari, znači samo bog iz naše perspektive je savršen. proglasili smo boga savršenim, a savršenstvo ne resetuje onda sistem (potop), takav bog (kako je opisan u bibliji) je ili dobar ili loš ili zao a nikako savršen. a ako je sve to isplanirao e onda je savršen. pa sviđalo ne sviđalo to nam je što nam je.
zatim, stvara neko biće na njegovu sliku, a mi smo i dobri i loši i zli jel tako? tako je :)
elem da nas stvorio savršene ne bi grešili. a zašto smo grešili (po nama) zar nismo na njegovu sliku? pa jesmo, tako piše i dok ne sagrešismo nismo ipak bili na njegovu sliku, nego tek nakon sagrešenja postadosmo kao i "oni" jer smo saznali šta je dobro šta je zlo. dakle bog ako je sve pre toga isplanirao onda je savršen u protivnom nije.
vidiš nije to tako jednostavno, bio neki anđeo gledao se u vodu video kako je bio lep i pametan pa hteo da postane bog. bog je bog, anđeo je anđeo, čovek je čovek, životinja je životinja a biljka je biljka.
ako je bogu do igrica onda su hindusi upravu, možeš u jednom životu jedno u drugom drugo.
od samog stvaranja nama je nacrtana medalja ili batina (dve strane, dva kraja) uzmi sinonim koji hoćeš.
dolaskom hrista uči da uzvisuješ jednu stranu a drugu da unizuješ da ne bi poganio sebe.
šaptač je naša misao u okruženju u kojem smo, kakvi demoni, demon je simbol samo naše one druge strane medalje.

Back