Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ukratko:
- HRistos nije obećao niti spavanje duše, niti bestelesno postojanje besmrtne duše u nekom periodu od 2000+ godina.
- Hristos daje život kao Vaskrsenje, kao obnovljeni život u izobilju Carstva Božijeg.

U tom smislu, svaka pojedinačna smrt, znači izlazak iz ovog vremena u nadvremensku Božiju stvarnost u kojoj je sve SADA (i ovaj tren u kojem pričamo i trenutak nastupanja Eshatona).
Zato, sve pojedinačne smrti konvergiraju (idu, spajaju se) u opšte vaskrsenje.
Znaci Hristos treba da obeca koliko ce neko biti mrtav?

Ali onda bi ti rekao dan njegovog dolaska.
A o spavanju to i sam Hristos i biblija govore.
Vama je stran taj Hristov i biblijski pojam.
To govori mnogo o vama.

Stanje mrtvih Hristis uporedjuje metaforicki sa spavanjem jer covek tada nije svestan.
Izmedju smrti i zivota je tada kao tren.

STANJE MRTVIH U BIBLJI KAO SAN
https://forum.krstarica.com/threads/smrt-je-kao-spavanje-bez-sna-to-je-ucenje-biblije.869415/

Pojam koji je vernicima crkve totalno stran?

Iz dogadjaja kada Isus vaskrsava lazara, mozemo da vidimo istinu posle smrti ako pazljivo bez naocara neke crkve, citamo taj dogadjaj.

- - - - - - - - - -

Jovan 11,11 Tako reče. Onda nastavi: "Lazar, naš prijatelj, spava. Ali idem da ga probudim od sna."
Jovan 11,12 Učenici mu odgovoriše: "Gospode! ako je zaspao, ustaće.
Jovan 11,13 A Isus im reče za smrt njegovu; a oni su mislili, da govori za spavanje sna.
jovan 11,14 Tada im Isus reče otvorene: "Lazar je umro,

- - - - - - - - - -

Jovan 11,17 Kad dođe Isus, nađe ga, da je već četiri dana u grobu.

Jovan11,20 Kad je Marta čula, da dolazi Isus, izađe mu u susret. A Marija je sjedila kod kuće.
Jovan 11,21 Onda reče Marta Isusu: "Gospodine, da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat.

Jovan 11,23 Isus joj reče: brat će tvoj vaskrsnuti.

Jovan 11,24 Marta mu reče: znam da će ustati o vaskrseniju, u pošljednji dan.

Jovan 11,32 A Marija kako dođe gdje bješe Isus, i vidje ga, pade na noge njegove govoreći mu: Gospode! da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat.
Jovan 11,33 Onda Isus kad je vidje gdje plače, i gdje plaču Judejci koji dođoše s njom, zgrozi se u duhu, i sam postade žalostan.
Jovan 11,34 I reče: gdje ste ga metnuli? Rekoše mu: Gospode! hajde da vidiš.
Jovan 11,35 Udariše suze Isusu.[/U
]

Jovan 11,36 Onda Judejci govorahu: gledaj kako ga ljubljaše,
Jovan 11,37 A neki od njih rekoše: ne mogaše li ovaj koji otvori oči slijepcu učiniti da i ovaj ne umre?
Jovan 11,38 A Isus opet se zgrozi u sebi, i dođe na grob; a bijaše pećina, i kamen ležaše na njoj.
Jovan 11,39 Isus reče: uzmite kamen. Reče mu Marta, sestra onoga što je umro: Gospode! već smrdi; jer su četiri dana kako je umro.
Jovan 11,40 Isus joj reče: ne rekoh li ti da ako vjeruješ vidjećeš slavu Božiju?
Jovan 11,41 Uzeše dakle kamen gdje ležaše mrtvac; a Isus podiže oči gore, i reče: oče! hvala ti što si me uslišio.
Jovan 11,42 A ja znadoh da me svagda slušaš; nego rekoh naroda radi koji ovdje stoji, da vjeruju da si me ti poslao.
Iz ovog biblijskog teksta o Lazaru se jasno vifdi sta je Hristos stvarno ucio a srta iskrivlj7äuju bneki vwernici.

Kako kaže Emil Bruner u svom delu "Eternal Hope":

.... Jasno je da "pre" i "posle" postoji samo u zemaljskom svetu. Ovde, na Zemlji, postoji "pre" i "posle" kao i intervali vremena koje mi vidimo kao vekove i milenijume. Ali, na drugoj strani, u svetu vaskrsenja, u večnost, nema takve podele vremena, ovog vremena koje prolazi. Dan smrti razlikuje za svakog čoveka, u smislu dana koji pripada ovom svetu. Ali, naš dan vaskrsenja je isti za sve i ne nije razdvojen od trenutka naše smrti nekakvim vekovima ili milenijumima. Jer, to su vremenski intervali koji pripadaju ovde, a ne tamo u prisustvu Božijem, gde su hiljade godina kao jedan dan.

Kako bi tebi zvučalo kada bi ti neko čvrsto obećao "Danas ćeš sa Mnom biti u raju", a onda ti prećuti da će to "danas" doći tek za 2000+ godina, gde ćeš ti prilično mrtav u međuvremenu?
Isus sam kaze da nije bio toga dana u raju.

Tvoja crkva uci da je bio u paklu.
Ako sam Isus kaze da je znak da je on Mesija taj, da ce on biti 3 dana u zemlji.
I nigde vise

Ako je bio u paklu ili raju, znaci nije dao obecani znak.

Ali stcar je u vasem iskrivljavanju teksta.

Da pogledamo taj tekst:

Razbojnik na krstu i danas ti kazem:
https://forum.krstarica.com/threads/razbojnik-na-krstu-i-duse-pod-oltarom.869411/

1. Isus sam kaze da nije bio toga dana u raju.
2. Tvoja crkva uci da je bio u paklu.
3. Ako sam Isus kaze da je znak da je on Mesija taj, da ce on biti 3 dana u zemlji.
4. I nigde vise
5. Ako je bio u paklu ili raju, znaci nije dao obecani znak.
6. Ali stcar je u vasem iskrivljavanju teksta.
7. Da pogledamo taj tekst:
Razbojnik na krstu i danas ti kazem:
https://forum.krstarica.com/threads/razbojnik-na-krstu-i-duse-pod-oltarom.869411/
1. Ne kaže.
2. Ne uči.
3. I bio je.
4. Šta, prestao je da postoji tih 3 dana? Ili je i On dušom spavao?
5. Ne znači.
6. Gluposti.
7. Nikada nigde nikom Isus nije rekao "zaista ti kažem DANAS", pa je vrlo malo verovatno da je rešio da se igra izrazima u samrtnom ropcu.
Plus što je "kažem ti danas" je pleonazam, pošto ne može biti izraz "zaista, zaista ti kažem ti prekjuče" ili "zaista, zaista ti kažem dogodine u prvi četvrtak posle punog meseca u martu". Ako se upotrebi izraz "kažem ti", to se podrazumeva da je u pitanju PREZENT, sadašnji trenutak, sadašnjeg dana, tj. tog dana raspeća u slučaju citiranog mesta iz Evanđelja po Luki.

Систи, превод гласи "А он му рече: Заиста ти кажем, данас ћеш бити самном у рају."
" καὶ εἶπεν αὐτῷ· ἀμήν σοι λέγω, σήμερον μετ’ ἐμοῦ ἔσῃ ἐν τῷ παραδείσῳ."
Реч "данас се односи на - "бићеш у рају" не односи се на "заиста ти кажем".

Систи, превод гласи "А он му рече: Заиста ти кажем, данас ћеш бити самном у рају."
" καὶ εἶπεν αὐτῷ· ἀμήν σοι λέγω, σήμερον μετ’ ἐμοῦ ἔσῃ ἐν τῷ παραδείσῳ."
Реч "данас се односи на - "бићеш у рају" не односи се на "заиста ти кажем".
Ne razumem, pa i ja to govorim.
.

Poslednja izmena:
Не разумем који део не разумеш, ставио сам грчки и превод на српском.
Данас ћеш бити самном у рају.
Та реченица звучи тако, а не каже се "Заиста ти кажем данас" (то нема смисла).
Погледај где је стављен зарез "Заиста ти кажем (зарез) данас ћеш бити самном у рају".

Погледај где је стављен зарез "Заиста ти кажем (зарез) данас ћеш бити самном у рају".
pa i ja to govorim. ;)
Hristovo obećanje jeste: "danas ćeš sa Mnom biti u raju"
Adventisti i Jehovisti tvrde da se "danas" vezuje za "zaista ti kažem".
Pogledaj ovo dole
Nikada nigde nikom Isus nije rekao "zaista ti kažem DANAS", pa je vrlo malo verovatno da je rešio da se igra izrazima u samrtnom ropcu.
Plus što je "kažem ti danas" je pleonazam, pošto ne može biti izraz "zaista, zaista ti kažem ti prekjuče" ili "zaista, zaista ti kažem dogodine u prvi četvrtak posle punog meseca u martu". Ako se upotrebi izraz "kažem ti", to se podrazumeva da je u pitanju PREZENT, sadašnji trenutak, sadašnjeg dana, tj. tog dana raspeća u slučaju citiranog mesta iz Evanđelja po Luki.

Poslednja izmena:
1. Ne kaže.
2. Ne uči.
3. I bio je.
4. Šta, prestao je da postoji tih 3 dana? Ili je i On dušom spavao?
5. Ne znači.
6. Gluposti.
7. Nikada nigde nikom Isus nije rekao "zaista ti kažem DANAS", pa je vrlo malo verovatno da je rešio da se igra izrazima u samrtnom ropcu.
Vidis kako ja sve argumentujem biblijskim stihom.
Dok ti koristis samo rec be.

To pokazuje koöiko je tvoje tvrdjenjw ne tacno i be mozes da fa biblijpm dokazes.

Vec izmuslhas nesto sto u biböijo n7kakü be pise i od izmisöjotina stvaeas novo ucenje.
Iszs je rekai, drugovi.
Dajem vam zbak da sam ja Mesija.
A znak je da vu 3 dana biti u t3mlji.
Ne u paklu ili raju ili disku.

Ti tvrdus da je bio u raju dok tvoja crkva uci da je bio u paklu.
Prvo to morate da se dogovorite.
Dok sam Iszs kaze, drugovi, znak he da cu biti 3 daba u zemlji a onda cu 6srsti.

To sto se tebi be svidja sto Hristos kaze jer kvari tvoje netacno ucenje.
To je tvoj problem druze.

Vidiz kqko ja sve qrgumebtujem biblijskim stihom. Dok ti koristis samo rec be.
To pokazuje koöiko je tvoje tvrdjenjw ne tacno i be mozes da fa biblijpm dokazes.
Vec izmuslhas nesto sto u biböijo n7kakü be pise i od izmisöjotina stvaeas novo ucenje. Iszs je rekai, drugovi. Dajem vam zbak da sam ja Mesija. A znak je da vu 3 dana biti u t3mlji. Ne u paklu ili raju ili disku.
Ti tvrdus da je bio u raju dok tvoja crkva uci da je bio u paklu. Prvo to morate da se dogovorite. Dok sam Iszs kaze, drugovi, znak he da cu biti 3 daba u zemlji a onda cu 6srsti.

:hahaha:
dal me zayebavaš????
:hahaha1:

:hahaha:
dal me zayebavaš????
:hahaha1:
Pa tako je.
Tvoj argument je ne, moj je biblijski tekst.

To pokazuje koji je tvoj temelj vere a koji moj.

Jevrejima 4,12Jer je živa riječ Božija, i jaka, i oštrija od svakoga mača oštra s obje strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srdačnijem.
Bez poznavanja osnovnih istina biblije, ti nikada neces poznavati ucenje te knjige.

Jedina konzistentna teorija sa drugim dolaskom i sudom je da kad umres, mrtav si dok te Isus
ne vaskrsne. Dakle, ostalo logicki ne pije vodu.
Da. Dosledno je starozavetnom pogledu na svet.
Ali, svojim dolaskom, stvari se menjaju.
Hristos obećava kontinuitet života. Život koji nema prekida.

• Ја сам васкрсење и живот. Ко верује у мене, живеће ако и умре. И ко год живи и верује у мене, неће довека умрети
  • Заиста, заиста вам кажем: ко држи моју реч неће никада искусити смрти
  • Заиста, заиста вам кажем: ко слуша моју реч и верује ономе који ме је послао, има вечни живот, те не иде на суд, него прелази из смрти у живот

Sta moze dusa bez tela? Nekonzistentno je to. Ako si u Raju nema potrebe za vaskrsenjem, posto si vec ziv. A sta ce ti uopste
telo ako si ziv bez tela?
\edit
I na kraju ako si vec u Raju, onda nema potrebe za sledecim sudom...
Potpuno se slažem.

Svaki od ta dva pogleda ima po važne probleme.
- Pogled "Spavanje duše" i umrtvljenost do sveopšteg vaskrsenja protivreči Hristovom obećanju o kontinuitetu života
- Pogled "Besmrtna bestelesna duša" koja blaguje u privremenom raju od privremenog do Strašnog suda protivreči celovitom viđenju čoveka, konceptu jednog suda, suštinski nepotrebnim čini Vaskrsenje (jer takva duša ionako je skroz ok u tom svom stanju) i poriče stvarnost Carstva Božijeg

Oba pogleda propuštaju da omoguće doslednost mnogim "teškim" mestima u Novom Zavetu.

@RIA77
Privuce me naslov jer na proslom forumu vodila se zestoka polemika (bas zestoka).
Mrzi me da ovde procitam sve.
Na tom forumu posebno je bio zanimljiv stav da vaskrsenje sledi odmah nakon smrti (letelo je perje na sve strane).
Sta ti mislis o tome?
E, ispratio sam u to vreme.
I moja prva reakcija na koncept "vaskrsenja u smrti" bila je: "WTF???, kakve su ovo gluposti".
Međutim, vreme teče i malo, po malo, preispituj, gledaj, čitaj, pričaj (pa i direktno sa Ava Zokijem), istražuj ... I eto, otvorih temu pre 2 i po godine o tome..
A temu sam otvorio nakon traume zbog majčine smrti...

Prevideo sam. Moja greška.
Da, bolje ovde. Da li se slazes sa ovim redosledom iz teksta?

1.Други долазак Христов,
2.свеопште васкрсење мртвих,
3.
свеошти Суд,
4 Царство небеско

Iz naše perspektive, redosled je takav. S tim što ovo pod 4. treba pojasniti kao dolazak Carstva Nebeskog i u naš svet.
Ali, iz nadvremene perspektive Boga i onih koji su već tamo kod Njega, ti su , kao vaskrsli, već doživeli susret sa Hristom
Pop Zoran je izbacen iz dve Patrijarsije do sada i pitanje je koliko ce ga i Rumuni trpeti. Nedostojan je bilo kakvog pominjanja.
Ne znam koliko imaš osnova da tako sudiš.
Zoranu zameram zato što je, prelaskom u tabor Bačkog, počeo da sendvičari za račun Vučića, ali to je već domen ličnog izbora na polju politike.

Нисам патролог по струци, а Ђуровић се доста бавио са тим, па бих радо погледао тему. На коју тему мислиш ?
Ima tema na Poukama, pitajte oca Savu Janjića ili tako nešto, pa strana 77-8.
Plus, imaš Đurovićev YT kanal. Objavio je par klipova o tome.
Kao i tekst "Доћи ће смрт и имаће твоје очи" na Akademia.edu, gde je zapravo sažeo sve bitne poente iz te diskusije, kao i iz propratnih tekstova, van te teme.

Nikada nigde nikom Isus nije rekao "zaista ti kažem DANAS", pa je vrlo malo verovatno da je rešio da se igra izrazima u samrtnom ropcu.
baš sam KURSISTIMA to objašnjavao, ali ne vredi il su tupavi il tvrdoglavi, tako da je to ćorav posao i ne vredi se truditi

ti baš nemaš razumevanja za sagovornika
i sa mnom si isto pisao i objašnjavao ono što sam isto pisao kao i ti :D

1628853397249.png
ako je bog u svojoj sadašnjosti a u našoj prošlosti i budućnosti znači da je već određen kraj, ako sam te dobro razumeo.
šta mi onda možemo da menjamo?

Back