Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nisam nikome tutor, mozda nekad predjem meru i za to se izvinim.
Uglavnom volim do postavljam pitanja i sebi i drugima.
Pitanja su skroz.
Kao što vidiš, tako svi i razgovaramo.
Ali soljenje pamet i ničim zatraženo tutorisanje, nije baš korektno.
Možemo se tako zezati na Politici i Ekonomiji, ne i ovde..

---------

Pavle je pisao pre nego sto su napisana Jevandjelja.
Pavle kaze - doci ce pre moje smrti.

Tekst napisan 30-tak godina kasnije kaze "Niko ne zna"
-----------
To ima i u Marku i Mateju.
Dobro, tvoja teza bila da je Pavle najavljivao skori povratak Isusov, pa kad je video da se to neće dogoditi, onda je uradio šta, promenio priču, i to uneo Jevanđelja?
Je li to neka teza koja se provlači?

Pavle se oslanja na vizije i gresi. Da si samo on gresi, kad se oslanja na vizije?
Kako se oslanja na vizije? Misliš na obraćenje ili na nešto kasnije?
Pomozi mi da razumem pitanje..

Gledao sam najjednostavnije da objasnim i da bude u skladu sa Biblijom

Biblija nije u uvek u skladu sa novim saznanjima.

Mada ne vezano za Bibliju, mi nemamo dobro razumevanje slobodne volje i to pravi citav niz problema. Bez obzira da li verujemo ili ne, svi volimo da imamo slobodu izbora.

I najvaznije ko ispuni :) slusati ali i ispuniti na delu,jer vera bez dela je mrtva ....celo Pismo se fantasticno nadovezuje

- - - - - - - - - -

Svi ce biti na Sudu ...neka nam je Bog u pomoci

tako i treba razmisljati da to nece mimoici..mozda sam i nekog mrava zgazila namerno jer me nervirao i on bas bude razlog taj mali mrav sto cu sama sebe kinjiti na sudu..:D

Apsolutno se slažem.
I potpuno verujem da će Hristos svakom čoveku, ovako ili onako, dati šansu da ga upozna i opredeli se...

да, јер би све друго вређало наш осећај правичности. како Господ може да одбаци некога ко није имао могућност да Га спозна?! ако треба некоме да суди, онда смо то ми (хришћани) који нисмо следили Његову заповест да свим народима објављујемо (сведочимо) Радосну Вест, и да сваког човека призовемо Христу. па је њихов ход по тами уствари наша кривица. зато се надамо да ће им Спаситељ дати прилику да Га прихвате на Страшном Суду. али то је само наша нада, којом умирујемо своју савест.

I najvaznije ko ispuni :) slusati ali i ispuniti na delu,jer vera bez dela je mrtva ....celo Pismo se fantasticno nadovezuje

naravno...
Dela se moraju činiti, ali ne radi sticanja zasluge. Jer ne postoji delo kojem možemo zaslužiti spasenje.
Da postoji takvo delo, ne bi se Hristos pojavio kao Spasitelj ljudi..
Efescima, glava 2: Jer ste blagodaću spaseni kroz veru: i to nije od vas, dar je Božiji. Ne od dela, da se niko ne pohvali.
Dakle,dela se moraju činiti, ali onako i u smislu kojem Hristos kaže
Tako i vi kad izvršite sve što vam je zapoveđeno, govorite: Mi smo nepotrebne sluge, jer smo učinili što smo dužni učiniti

;)

- - - - - - - - - -

да, јер би све друго вређало наш осећај правичности. како Господ може да одбаци некога ко није имао могућност да Га спозна?! ако треба некоме да суди, онда смо то ми (хришћани) који нисмо следили Његову заповест да свим народима објављујемо (сведочимо) Радосну Вест, и да сваког човека призовемо Христу. па је њихов ход по тами уствари наша кривица. зато се надамо да ће им Спаситељ дати прилику да Га прихвате на Страшном Суду. али то је само наша нада, којом искупљујемо своју савест.
Misliš da je ta vera psihologizam?

Satira ili zaista pitanje?

Na tu dilemu, neki mogući odgovor bi bio...

Tada će reći Car onima što mu stoje sa desne strane: Hodite blagosloveni Oca mojega; primite Carstvo koje vam je pripremljeno od postanja svijeta.
Jer ogladnjeh, i dadoste mi da jedem; ožednjeh, i napojiste me; stranac bijah, i primiste me;
Nag bijah, i odjenuste me; bolestan bijah, i posjetiste me; u tamnici bijah, i dođoste mi.

Tada će mu odgovoriti pravednici govoreći: Gospode, kada te vidjesmo gladna, i nahranismo? Ili žedna, i napojismo? Kad li te vidjesmo stranca, i primismo? Ili naga, i odjenusmo?
Kad li te vidjesmo bolesna ili u tamnici, i dođosmo ti?

I odgovarajući Car reći će im: Zaista vam kažem: kad učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste.
Iako postoji mrvica satire, zainteresovan sam da znam kako se to zivi. Ovu sintagmu prvi put cujem. Naravno, ne zelim da mi citiras misli svetih otaca, vec tvojim recima.

Magistre ,nisam ni rekao da se dela cine da bi nas to spasilo ,...vera bez dela je mrtva ,mozemo mi da pricamo sta hocemo ovde po forumu ,ako se ne nahrani gladan ,ne napoji zedan ,...ne ucini milost ....mozemo sve ovo da okacimo macku o rep slobodno :)

To je to. Odlična dopuna. Potpuno se slažem.
Dobro delo je dobro zato što se čini u odnosu na drugu osobu.
Zato što u tom drugom, tom bližnjem, prepoznajemo Hrista.

Iako postoji mrvica satire, zainteresovan sam da znam kako se to zivi. Ovu sintagmu prvi put cujem. Naravno, ne zelim da mi citiras misli svetih otaca, vec tvojim recima.

Pošto sam krenuo na spavanje, ne mogu sad mnogo svojim rečima...

Mislim da ova poruka može to da nadomesti. (izvini za samocitiranje, bezveze je...)

Dragi moj prezviteru, u krajnjoj liniji, sve će nam svima biti jasno u nedugom roku, pa neće biti potrebe za forumskom diskusijom :)
Šalu na stranu, nemam ja neki konačni zaokružen stav o ovome...
Imamo okvir onoga što nam je Hristos rekao (citirano ispod)

Imamo i događaje (Preobraženje sa Mojsijem i Ilijom koji se u slavi pokazuju, vaskrsavanje pravednih na Veliki Stradalni Petak)...
Nema ni u Crkvi jedinstvenog mišljenja o tome...
Jedini dogmatski konsenzus koji je dat, jeste u Simvolu Vere: "čekam vaskrsenje mrtvih"...
Dakle, nemam ja neki zaokružen stav...Nisam ni toliko molitven da bih ga i mogao imati..
Tragam i naslućujem...
Zašto me ovo sve zanima?
Zanima me zato što osećam da mi neko razumevanje toga, predstavlja drugi stub ponovo otkrivene vere, drugi kamen temeljac pronađen u dubini Pravoslavlja...

Prvi kamen: Liturgija (Blagodarenje) i zajedničarenje u Hristu
Drugi kamen: stvarnost Vaskrsenja
Treći kamen: "uzmi svoj krst i hajde za Mnom"

Tri kamena temeljca s kojima nisam ušao u Crkvu kada sam 1995. godine krenuo na pravoslavnu veronauku, već koje sam, hvala Bogu, negde od pre 10 godina počeo naslućivati...

Ako treba, dopuniću kad uhvatim vreme..

Pitanja su skroz.
Kao što vidiš, tako svi i razgovaramo.
Ali soljenje pamet i ničim zatraženo tutorisanje, nije baš korektno.
Možemo se tako zezati na Politici i Ekonomiji, ne i ovde..

To ima i u Marku i Mateju.
Dobro, tvoja teza bila da je Pavle najavljivao skori povratak Isusov, pa kad je video da se to neće dogoditi, onda je uradio šta, promenio priču, i to uneo Jevanđelja?
Je li to neka teza koja se provlači?

Kako se oslanja na vizije? Misliš na obraćenje ili na nešto kasnije?
Pomozi mi da razumem pitanje..

Nisi sa moje strane razgovora. Meni ovde sole pamet kao i na politici ili ekonomiji.

Jevandjelja po Marku i Mateji su napisana posle Pavla.
Ne, Pavle je pisao svoje stavove, neko drugi je pisao jevandjelja i izneo svoje stavove, koji objasnjavaju odsustvo drugog dolaska.

Pavle tvrdi da je sve dobio direktno od Isusa i da nista nije ucio od fizickih ljudi (misli na apostole). Tako da je njegova prica direktna transmisija.

Sve to stoji.
To i ja verujem.

Jer ne posla Bog Sina svojega na svet da sudi svetu, nego da se svet spase kroz njega. Koji u njega vjruje ne sudi mu se, a koji ne veruje već je osuđen, jer nije verovao u ime Jedinorodnoga Sina Božijega.
Ko moju reč sluša i veruje Onome koji me je poslao, ima život večni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život

To je to. Odlična dopuna. Potpuno se slažem.
Dobro delo je dobro zato što se čini u odnosu na drugu osobu.
Zato što u tom drugom, tom bližnjem, prepoznajemo Hrista.

Bas tako ....ljubav

Misliš da je ta vera psihologizam?

надам се да није. јер Њему је морало бити познато да ћемо се показати као слаби сведоци Његове Речи. а Спасење је превише важна ствар да би је препустио нашем труду или вољи.

да, јер би све друго вређало наш осећај правичности. како Господ може да одбаци некога ко није имао могућност да Га спозна?! ако треба некоме да суди, онда смо то ми (хришћани) који нисмо следили Његову заповест да свим народима објављујемо (сведочимо) Радосну Вест, и да сваког човека призовемо Христу. па је њихов ход по тами уствари наша кривица. зато се надамо да ће им Спаситељ дати прилику да Га прихвате на Страшном Суду. али то је само наша нада, којом умирујемо своју савест.

Zar mozemo smatrati da postoji ijedan covek koji je u srcu hteo spoznati Istinititog Boga a da mu je Bog uskratio tu mogucnost? Uveren sam da, makar to bio neki Aboridzanin koji je samo pozelo pravo poznanje, da je to i dobio po svom srcu, tj da Bog nalazi nacin da se otkrije onom ko to zeli. Oni koji nisu imali mogucnost spoznanja bice osudjeni kao oni koji nisu to ni pozeleli jer da su pozeleli, dobili bi. Da su zakucali otvorilo bi im se.

Jevandjelja po Marku i Mateji su napisana posle Pavla.
Ne, Pavle je pisao svoje stavove, neko drugi je pisao jevandjelja i izneo svoje stavove, koji objasnjavaju odsustvo drugog dolaska.

Pavle tvrdi da je sve dobio direktno od Isusa i da nista nije ucio od fizickih ljudi (misli na apostole). Tako da je njegova prica direktna transmisija.

Apostol Petar je potpuno svestan onoga što piše apostol Pavle ;)

Драги моји, ово је већ друга посланица коју вам пишем; у њима својим подсећањем будим вашу чисту памет, да се сетите речи које су свети пророци унапред казали, и заповести Господа и Спаситеља коју су вам предали ваши апостоли. Ово најпре знајте, да ће у последње дане доћи ругачи са својим ругањем, који ће ићи по својим сопственим пожудама и говорити: " где је обећање о његовом доласку?". Јер откако очеви помреше све стоји тако као од почетка створења. Кад тако хоће, онда за њих остаје скривено да су од давнина била небеса и да је земља из воде и кроз воду добила своје постојање Божијом речју, тим је и тадашњи свет био потопљен водом и тако пропао. А садашње небо и земља истом том речју поштеђени су за огањ и чувају се за дан суда и пропасти безбожних људи.

Господ не одуговлачи обећање, као што неки мисле да је то одуговлачење, него показује своју стрпљивост према вама јер не жели да ико пропадне, него да сви дођу до покајања. А дан Господњи доћи ће као лупеж; тога дана небеса ће уз снажну хуку проћи, а зажарене стихије ће се распасти, и земља ће изгорети са свим делима која су на њој. Кад се све то тако распада, какви морате бити у светом владању и побожности ви који очекујете и пожурујете долазак Божијег дана, када ће се ватром запаљена небеса распасти и зажарене стихије растопити. А ми на основу његовог обећања очекујемо нова небеса и нову земљу, у којима праведност обитава.

Стога, драги моји, очекујући ово постарајте се да вас он нађе неокаљане и беспрекорне у миру, и стрпљивост Господа нашега сматрајте својим спасењем, као што вам је и наш драги брат Павле по даној му мудрости писао, како пише у свим посланицама у којима о овоме говори; у њима има неких тешко разумљивих ствари, које ненаучени и неутврђени - као и остала Писма - изврћу на своју сопствену пропаст. Ви, дакле, драги моји, кад то унапред знате, чувајте се да вас заблуда безаконика не повуче са собом и не испаднете из свог чврстог стања, него растите у благодати и познању Господа нашега и Спаситеља Исуса Христа. Њему слава и сада и у вечни дан. Амин.

Poslednja izmena:
Pavle je pisao pre nego sto su napisana Jevandjelja.
Pavle kaze - doci ce pre moje smrti.

Tekst napisan 30-tak godina kasnije kaze "Niko ne zna"

Pavle govori vernicima kako treba ziveti, kao da ce Hristos doci ne samo pre moje smrti nego danas, treba biti spreman i imati dovoljno svetla u sebi a ne trcati u zadnji cas po zalihe. Sutra moze biti kasno /poznata prica/

a ima jos prica o dobrim delima i kako se vrednuju kao napr. o fariseju i cariniku, o bludnom sinu..., ali jnajbolju pricu sam cula od jedne vrlo duhovne osobe
Kako kaze jednog dana imao je priliku da mu u susret ide nesrecan i po izgledu siromasan covek, koji je u hodu gledao u zemlju i nije ocekivao ni od koga ni pomoc ni milostinju, Ovom nasem pripovedacu je bilo tesko od tolikog ocaja iscrpljene duse da ga je kad su bili blizu dohvatio rukom za rame da mu skrene paznju iz njegove izgubljenosti, a i da zastane kako bi mu dao nesto novca i nade da nije sam. Sve to sto je on dao /bezvredno/ taj covek mu je vratio neprocenjivo vredno svojim ocima i pogledom. Kaze to je bio 'angel unaware'.
Poenta je, sto ne ide od srca ne ide ni do srca.

Zar mozemo smatrati da postoji ijedan covek koji je u srcu hteo spoznati Istinititog Boga a da mu je Bog uskratio tu mogucnost? Uveren sam da, makar to bio neki Aboridzanin koji je samo pozelo pravo poznanje, da je to i dobio po svom srcu, tj da Bog nalazi nacin da se otkrije onom ko to zeli. Oni koji nisu imali mogucnost spoznanja bice osudjeni kao oni koji nisu to ni pozeleli jer da su pozeleli, dobili bi. Da su zakucali otvorilo bi im se.

хришћани треба да су со земљи. то је наша основна мисија, наш једини позив и призив, једини задатак који нам је Господ дао. ми треба да смо као онај који зна спасоносни лек за страшну болест, и свима га објављује. а ми (православни) смо као онај који зна лек, а чува га само за себе. и још у себи мислимо или- нека помру, и није нека штета; или- ма излечиће се и они некако. наћи ће начина.

хришћани треба да су со земљи. то је наша основна мисија, наш једини позив и призив, једини задатак који нам је Господ дао. ми треба да смо као онај који зна спасоносни лек за страшну болест, и свима га објављује. а ми (православни) смо као онај који зна лек, а чува га само за себе. и још у себи мислимо или- нека помру, и није нека штета; или- ма излечиће се и они некако. наћи ће начина.

Da, mi jesmo prizvani da svetu svedočimo Hrista...
Što kaže sv.Jovan Zlatousti, parafraziram: Da smo mi hrišćani onakvi kakvi treba da budemo, ne bi bilo nijednog neznabošca na svetu

- - - - - - - - - -

Pavle govori vernicima kako treba ziveti, kao da ce Hristos doci ne samo pre moje smrti nego danas, treba biti spreman i imati dovoljno svetla u sebi a ne trcati u zadnji cas po zalihe. Sutra moze biti kasno /poznata prica/

a ima jos prica o dobrim delima i kako se vrednuju kao napr. o fariseju i cariniku, o bludnom sinu..., ali jnajbolju pricu sam cula od jedne vrlo duhovne osobe
Kako kaze jednog dana imao je priliku da mu u susret ide nesrecan i po izgledu siromasan covek, koji je u hodu gledao u zemlju i nije ocekivao ni od koga ni pomoc ni milostinju, Ovom nasem pripovedacu je bilo tesko od tolikog ocaja iscrpljene duse da ga je kad su bili blizu dohvatio rukom za rame da mu skrene paznju iz njegove izgubljenosti, a i da zastane kako bi mu dao nesto novca i nade da nije sam. Sve to sto je on dao /bezvredno/ taj covek mu je vratio neprocenjivo vredno svojim ocima i pogledom. Kaze to je bio 'angel unaware'.
Poenta je, sto ne ide od srca ne ide ni do srca.

Da to je ono "Gostoljubivosti ne zaboravljajte; jer su neki njome - ne znajući - ugostili anđele" što se može primeniti i na svako drugo dobro delo...

Slazem se sa tim i na to se nisam osvrtao. Opet se tu postavlja i pitanje, ko zeli slusati? Ljudima su Crkve pred nosom, manastiri na sat voznje, literatura par stotina dinara.... Imamo i `` Feliksov primer`` koji vidimu u D.Ap.24.
26. Уједно се пак надао да ће му Павле дати новаца да би га пустио; зато га је и дозивао често и разговарао с њим.
27. А кад се навршише двије године, дође Феликсу за насљедника Поркије Фест. А Феликс, хотећи Јудејцима учинити на вољу, остави Павла у сужањству.

I sta se desilo posle dve godine Pavlovog razgovaranja sa Feliksom? Nista. Jer ako covek ne pokuca, ne otvara se. A onog naseg Aboridzanina i sam andjeo moze pouciti Jevandjelju i sam Jovan Krstitelj moze krstiti ako nema ko drugi.

A zasto ce dela Bog izneti na sud, Propovednik 12, 14 :?:

Zato sto je to volja Bozja i u to ne ulazim ..
Kao sto sam i napisao razbojnik na krstu se pokajao nisu ga spasila dela vere ...i sve sto cinimo smatrajmo da smo uzaludne sluge ,..ono sto coveku moze da izgleda dobro ,ne znaci da je to i u Bozjim ocima tako ....drugaciji je Bozji Sud od ljudskog rasudjivanja..i pametovanja ,,,zato da se svi smiravamo i da ne ispitujemo previse sto nam i nije za spasenje duse

- - - - - - - - - -

Istrazivacu ,previse postavljas pitanja.. a o svojoj veri cutis i ne iznosis nista...moras da shvatis da smo mi ljudi i da nismo sveznajuci ...

Zato sto je to volja Bozja i u to ne ulazim ..
Kao sto sam i napisao razbojnik na krstu se pokajao nisu ga spasila dela vere ...i sve sto cinimo smatrajmo da smo uzaludne sluge ,..ono sto coveku moze da izgleda dobro ,ne znaci da je to i u Bozjim ocima tako ....drugaciji je Bozji Sud od ljudskog rasudjivanja..i pametovanja ,,,zato da se svi smiravamo i da ne ispitujemo previse sto nam i nije za spasenje duse

Razbojnik je cinio negativna dela,a mozda je i bio dobar,mi to ne znamo.

Propovednik 12, 14 Jer će svako delo Bog izneti na sud i svaku tajnu, bila dobra ili zla.

Mi imamo izbor, a Bog ce SVA dela izneti na sud, kao i svaku tajnu.

Vera bez dela je mrtva, sve mozemo ciniti, ali nam nije na korist.

Onaj koji je ovo u dalekoj proslosti pisao imao je inspiraciju od Boga.

Slazem se sa tim i na to se nisam osvrtao. Opet se tu postavlja i pitanje, ko zeli slusati? Ljudima su Crkve pred nosom, manastiri na sat voznje, literatura par stotina dinara.... Imamo i `` Feliksov primer`` koji vidimu u D.Ap.24.
26. Уједно се пак надао да ће му Павле дати новаца да би га пустио; зато га је и дозивао често и разговарао с њим.
27. А кад се навршише двије године, дође Феликсу за насљедника Поркије Фест. А Феликс, хотећи Јудејцима учинити на вољу, остави Павла у сужањству.

I sta se desilo posle dve godine Pavlovog razgovaranja sa Feliksom? Nista. Jer ako covek ne pokuca, ne otvara se. A onog naseg Aboridzanina i sam andjeo moze pouciti Jevandjelju i sam Jovan Krstitelj moze krstiti ako nema ko drugi.

верујем да свако ко истински тражи Бога, наћи ће Христа. но, нису они (иноверни) препуштени сами себи. јер наш је задатак да покуцамо на врата свачије душе. да сведочимо Истину, свима и свакоме, у свим приликама; својим делима, својим речима, целим својим бићем. и за то ћемо положити рачун кад се сретнемо са Господом.

Apostol Petar je potpuno svestan onoga što piše apostol Pavle ;)

Драги моји, ово је већ друга посланица коју вам пишем; у њима својим подсећањем будим вашу чисту памет, да се сетите речи које су свети пророци унапред казали, и заповести Господа и Спаситеља коју су вам предали ваши апостоли. Ово најпре знајте, да ће у последње дане доћи ругачи са својим ругањем, који ће ићи по својим сопственим пожудама и говорити: " где је обећање о његовом доласку?". Јер откако очеви помреше све стоји тако као од почетка створења. Кад тако хоће, онда за њих остаје скривено да су од давнина била небеса и да је земља из воде и кроз воду добила своје постојање Божијом речју, тим је и тадашњи свет био потопљен водом и тако пропао. А садашње небо и земља истом том речју поштеђени су за огањ и чувају се за дан суда и пропасти безбожних људи.

Господ не одуговлачи обећање, као што неки мисле да је то одуговлачење, него показује своју стрпљивост према вама јер не жели да ико пропадне, него да сви дођу до покајања. А дан Господњи доћи ће као лупеж; тога дана небеса ће уз снажну хуку проћи, а зажарене стихије ће се распасти, и земља ће изгорети са свим делима која су на њој. Кад се све то тако распада, какви морате бити у светом владању и побожности ви који очекујете и пожурујете долазак Божијег дана, када ће се ватром запаљена небеса распасти и зажарене стихије растопити. А ми на основу његовог обећања очекујемо нова небеса и нову земљу, у којима праведност обитава.

Стога, драги моји, очекујући ово постарајте се да вас он нађе неокаљане и беспрекорне у миру, и стрпљивост Господа нашега сматрајте својим спасењем, као што вам је и наш драги брат Павле по даној му мудрости писао, како пише у свим посланицама у којима о овоме говори; у њима има неких тешко разумљивих ствари, које ненаучени и неутврђени - као и остала Писма - изврћу на своју сопствену пропаст. Ви, дакле, драги моји, кад то унапред знате, чувајте се да вас заблуда безаконика не повуче са собом и не испаднете из свог чврстог стања, него растите у благодати и познању Господа нашега и Спаситеља Исуса Христа. Њему слава и сада и у вечни дан. Амин.

1. Pavle, apostol ne od ljudi ni preko čovjeka, nego kroz Isusa Hrista i Boga Oca koji ga vaskrse iz mrtvih,

Pavle tvrdi da je sve naucio od Isusa, a ne od Petra ili bilo kog coveka.

Back