Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
a nelogicno da isus ode u raju posle smrti..sta da radi tamo..koja mu je misija..znaci ni razbojnik nije otiso..nego mu rece evo sad ti kazem bices sa mnom u raju ..zna se na koji raj je mislio..onaj na pocetku biblije to jest na kraju..

нелогично је да Господ на Тајној Вечери каже- ово је Тело Моје које се за вас ломи (садашње време), и- ово је Крв Моја .. која се за вас пролива (опет садашње време). није рекао- ово је Крв Моја која ће се за вас пролити. него која се за вас пролива. дакле, пролива се тог тренутка, иако ће се на крсту пролити тек сутрадан. дакле, жртва (на трпези) пре жртве (на крсту). колико је то онда жртава? или она жртва на трпези није била жртва, што би значило да то нису ни били Тело и Крв Христова?

Da li je Isus samo lazara i njegove sestre ucio tako?

Ne, i ostale ucenike:

1. Solunjanima 4,15 Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli.
1. Solunjanima 4,16 Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
1. Solunjanima 4,17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.

Kako mozemo preteci pomrle ako su vec u raju na nebu, oni su nas pretekli?
Ali ocigledno nisu, spavaju u grobovima kako Isus kaze i cekaju dan vaskrsenja.
Za njih je vreme izmedju smrti i vaskrsenja kao jedna minuta.

Mrtvi ozivljavaju tek kada Isus dodje, zadnji dana kako je i Marta kazala.

A onda zvi koji su docekali isusa bivaju preobazeni u besmrtno telo i zajedno sa svim mrtvim vernima koji ce tada vaksnuti, idu na nebo na kratko vreme.

Niko nikog ne pretice, svi zajedno.

- - - - - - - - - -

Nigde nisam kazao da oni lebde kao neke duse.

Isus uci Martu da ce svi vaskrsnuti u posledni dan a onda demantuje sam sebe?
Svaka cast na shvatanju?

A onda Pavle 60 godine posle toga daje iste izjave kao navodno demantovana Marta da zivi ozivljavaju tek u buducnosti?

- - - - - - - - - -

Zivece ako i umre, kada bude vaskrsao, kako kaze Marta i apsotol Pavle, o poslednji dan, o vaskrsenju mrtvih.

Nece zauvek umreti.
Amin

све то што си написао доводи до једног страшног закључка- Господ је узалуд страдао и узалуд је васкрсао. потпуно непотребно и бесмислено. јер је могао да дође у тај Последњи дан и лепо све умрле оживи. дакле, по том вашем схватању Господ је некакав садо-мазо егзибиоцониста.

нелогично је да Господ на Тајној Вечери каже- ово је Тело Моје које се за вас ломи (садашње време), и- ово је Крв Моја .. која се за вас пролива (опет садашње време). није рекао- ово је Крв Моја која ће се за вас пролити. него која се за вас пролива. дакле, пролива се тог тренутка, иако ће се на крсту пролити тек сутрадан. дакле, жртва (на трпези) пре жртве (на крсту). колико је то онда жртава? или она жртва на трпези није била жртва, што би значило да то нису ни били Тело и Крв Христова?

a onda kaze.. Koji jede moje telo i pije moju krv ima život večni, i ja ću ga vaskrsnuti u poslednji dan:

zasto kaze u poslednji dan a ne odma..

"Nelogicno" , ali po ljudskim merilima "logicnosti i logike" , jer " pred Bogom je dan kao godina " , a pred ljudima i po ljudskim merilima se Vreme meri na sekunde , minute , sate ...dane i noci , a oni nastaju kretanjem Planete Zemlje oko svoje ose i uvek je jedan deo Zemlje okrenut prema Suncu i na taj nacin taj tzv."prvi covek" je uocio razliku izmedju dnevnog i nocnog svetla i uoblicio neke pravilnosti ...ali ne po Bozijoj meri , jer za Boga je sve sada i ovde .

a onda kaze.. Koji jede moje telo i pije moju krv ima život večni, i ja ću ga vaskrsnuti u poslednji dan:

zasto kaze u poslednji dan a ne odma..

а шта је то Последњи дан? зашто се зове последњи? шта то значи?

немаш никакав одговор на оно што сам те горе питао?

- - - - - - - - - -

"Nelogicno" , ali po ljudskim merilima "logicnosti i logike" , jer " pred Bogom je dan kao godina " , a pred ljudima i po ljudskim merilima se Vreme meri na sekunde , minute , sate ...dane i noci , a oni nastaju kretanjem Planete Zemlje oko svoje ose i uvek je jedan deo Zemlje okrenut prema Suncu i na taj nacin taj tzv."prvi covek" je uocio razliku izmedju dnevnog i nocnog svetla i uoblicio neke pravilnosti ...ali ne po Bozijoj meri , jer za Boga je sve sada i ovde .

какве везе ове твоје фразе имају са питањима која сам поставио, а која гласе: како је могућа жртва (на трпези Тајне Вечере) пре жртве (на Крсту)? колико је то онда жртава? или она жртва на трпези није била жртва, што би значило да то нису ни били Тело и Крв Христова?

U bukvalnom smislu ili u onom poucnom i prenosnom ...?

Jer , mozda ces priznati , razlika je evidentna ...

Ako smatras da se ovde prica ili pise o onom naucnom pojimanju vremena , onda se upoznaj sa ovim :

https://www.ivantic.info/Ostale_knjiige/Stephen_Hawking_Kratka_povijest_vremena.pdf

A , ako si na pdf Religija , onda mozda ne bi bilo lose da jos malo vise proucis "Bibliju" , "Dela Apostolska" i "Psaltir" , jer ces tu naci neke od odgovora po pitanju "fraza o vremenu" pred Bogom i pred ljudima .

U bukvalnom smislu ili u onom poucnom i prenosnom ...?

Jer , mozda ces priznati , razlika je evidentna ...

Ako smatras da se ovde prica ili pise o onom naucnom pojimanju vremena , onda se upoznaj sa ovim :

https://www.ivantic.info/Ostale_knjiige/Stephen_Hawking_Kratka_povijest_vremena.pdf

A , ako si na pdf Religija , onda mozda ne bi bilo lose da jos malo vise proucis "Bibliju" , "Dela Apostolska" i "Psaltir" , jer ces tu naci neke od odgovora po pitanju "fraza o vremenu" pred Bogom i pred ljudima .

ето, ти си све то лепо проучио и сад тако нафилован знањем одговори ми колико се пута Христос жртвовао?

све то што си написао доводи до једног страшног закључка- Господ је узалуд страдао и узалуд је васкрсао. потпуно непотребно и бесмислено. јер је могао да дође у тај Последњи дан и лепо све умрле оживи. дакле, по том вашем схватању Господ је некакав садо-мазо егзибиоцониста.

Nikako.
Kako si dosao do tog pogresnog zakljucka?

Nikako.
Kako si dosao do tog pogresnog zakljucka?

па тај закључак се намеће сам по себи, ако прихватимо ваш поглед на смрт и васкрсење: човек живи, умре, душа му пребива у неком стању и чека Други долазак Христов и васкрсење тела. у таквој рачуници Христова смрт и васкрсење сасвим су излишни.

Poslednja izmena:
па тај закључак се намеће сам по себи, ако прихватимо ваш поглед на смрт и васкрсење: човек живи, умре, душа му пребива у неком стању и чека Други долазак Христов и васкрсење тела. у таквој рачуници Христова смрт и васкрсење сасвим су излишни.

Nije tacno.
Cekaju dan vaakrsenja za vecni zivot.
Bez Hristove zrtve toga ne bi bilo.
Problem je u tvom shvaranju duse.
Ili ne shvaranju.

Cak i pravoslavna crkva daje pravo objasnjennhe o dusi, a onda osjedared skrece na platonizam.

Ono sto je tebi cudno je cisto biblijsko ucenje.
Tebi je crkveno ucenje poznato, i drugo ti je strano.
Ali pokusaj da budes iskren prema sebi i sagledaj bez predrasuda dati tekst, pa ces videti.

а шта је то Последњи дан? зашто се зове последњи? шта то значи?

немаш никакав одговор на оно што сам те горе питао?

- - - - - - - - - -

какве везе ове твоје фразе имају са питањима која сам поставио, а која гласе: како је могућа жртва (на трпези Тајне Вечере) пре жртве (на Крсту)? колико је то онда жртава? или она жртва на трпези није била жртва, што би значило да то нису ни били Тело и Крв Христова?

marta,lazareva sestra znala sta znaci vaskrsenje u poslednji dan a ti ne znas..Marta mu reče: znam da će vaskrsnuti prilikom vaskrsenja u poslednji dan.
a odgovor za ono prvo imas u mateju gde lepo pise.. Jer je ovo krv moja novog zaveta koja će se proliti za mnoge radi otpuštenja greha.....jel prolio sad krv ili ce se proliti..
u jovanovoj 6 glavi ovako stoji.. i hleb koji ću ja dati telo je moje, koje ću dati za život sveta......koje ce dati ili dajem..sta pise..

Jesam li ja ovo pisao?

1. Solunjanima 4,15 Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli.
1. Solunjanima 4,16 Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
1. Solunjanima 4,17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.

- - - - - - - - - -

Sta kaze ovaj tekst?

- - - - - - - - - -

Odakle Pavlu ovaj stav?
Od Isusa, koji je vidimo ucio Martu isto tako kako Pavle kaze.

- - - - - - - - - -

Jer ako dusa zivi, ako je besmrtna.
Cemu Isusov dolazak i smrt onda?

Tvoje cudjenje se u stvari odnosi na tvoje verovanje ne moje.

marta,lazareva sestra znala sta znaci vaskrsenje u poslednji dan a ti ne znas..Marta mu reče: znam da će vaskrsnuti prilikom vaskrsenja u poslednji dan.
a odgovor za ono prvo imas u mateju gde lepo pise.. Jer je ovo krv moja novog zaveta koja će se proliti za mnoge radi otpuštenja greha.....jel prolio sad krv ili ce se proliti..
u jovanovoj 6 glavi ovako stoji.. i hleb koji ću ja dati telo je moje, koje ću dati za život sveta......koje ce dati ili dajem..sta pise..

Јован у свом Јеванђељу уопште не описује причешће апостола.

ne bi pisalo bezveze da duh ode kod boga a sve ostalo u pepeo..rasprcan si u paraparcad..samo bog moze to ponovo da sastavi i sastavice kad dodje vreme..

без обзира да ли сматраш да душа након смрти спава, живи, умире или шта већ, питање гласи- зашто је Христос морао (хтео) да умре и васкрсне? чему то?

ne bi pisalo bezveze da duh ode kod boga a sve ostalo u pepeo..rasprcan si u paraparcad..samo bog moze to ponovo da sastavi i sastavice kad dodje vreme..

како је могућа жртва (на трпези Тајне Вечере) пре жртве (на Крсту)? колико је то онда жртава? или она жртва на трпези није била жртва, што би значило да то нису ни били Тело и Крв Христова?

Jesam li ja ovo pisao?

- - - - - - - - - -

Sta kaze ovaj tekst?

- - - - - - - - - -

Odakle Pavlu ovaj stav?
Od Isusa, koji je vidimo ucio Martu isto tako kako Pavle kaze.

- - - - - - - - - -

Tvoje cudjenje se u stvari odnosi na tvoje verovanje ne moje.

da nije bilo isusovog vaskrsenja svi bi verovali u to njesra da je dusa besmrtna i jos ziva u nekom raju..a kako da zivi bez duha i tela koji je drze..ni malo realno..

без обзира да ли сматраш да душа након смрти спава, живи, умире или шта већ, питање гласи- зашто је Христос морао (хтео) да умре и васкрсне? чему то?

Rekao ssm vec.
Tebi je to izgledami skroz strano?

Da bi mogao da vaakrsne verujuce da vecno zive.
Vratice ih na pocetku.
Kso Adama i Evu.
Zivece ponovo na ovoj zemlji.
Ako budes citao biböiju videces da je tako.
Ovako sada mislis da je to neki moj stav.

Kada covek unre, on ne zivi nigde.
Nena ga.
Mrtav je.

Mislim da je tvoj problem u razumevanju duse.
Sta je to.
Dao sam ti sve sta kaze biblija o dusi.

To moras da pogledas, inace me neces razumeti.

вас двоје уопште ме можете да дате било какво уверљиво и логично објашњење зашто је Господ умро и васкрсао. у вашем погледу на спасење човека тај догађај је непотребна епизода. а уствари је суштина свега.

- - - - - - - - - -

da nije bilo isusovog vaskrsenja svi bi verovali u to njesra da je dusa besmrtna i jos ziva u nekom raju..a kako da zivi bez duha i tela koji je drze..ni malo realno..

аха, Господ је значи умро и васкрсао само из разлога да би доказао и показао да је то могуће? то је дакле била само представа, показна вежба. хит! :lol:

e ne bi onda stajalo u simbolu vere cekam vaskrsenje mrtvih nego bi stajalo verujem u besmrtnost duse..:D

Back