Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Jevrejima 9,11 Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju SVETINJU, koja nije rukom građena, to jest, nije ovoga SVETA,
Jevrejima 9,12 Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u (nebesku)svetinju, i nađe vječni otkup.

- - - - - - - - - -

Jevrejima 9,18 Jer ni prvi (zavet Mojsijev ) nije utvrđen bez krvi.

Jevrejima 9,23 Tako je trebalo da se obličja nebeskijeh ovima čiste, a sama nebeska boljijem žrtvama od ovijeh.
Jevrejima 9,24 Jer Hristos ne uđe u rukotvorenu svetinju, koja je prilika prave, nego u samo nebo, da se pokaže sad pred licem Božijim za nas;

- - - - - - - - - -

Jevrejima 10,19 Imajući dakle slobodu, braćo, ulaziti u (nebesku) svetinju krvlju Isusa Hrista, putem novijem i živijem.

onu krv coveciju koja je prosuta na zemlji da odnese na nebo nece da moze..

Ово питање првенствено упућујем православним хришћанима. Мада, ако има и римокатолика или традиционалних протестаната овде, такође бих волео да чујем и њихово мишљење.
Елем, шта је наша вера у погледу стања човека након смрти?
Ја сам, више се вежући за Цркву пре неких 24 године прихватио, по инерцији, оно мишљење о бесмртној души која надживљава тело после смрт и иде у привремени рај/пакао до Васкрсења.
Касније, читајући, пролазио сам кроз кроз сазнања о томе да душа није бесмртна по природи, него по благодати.
Па сам се суочавао и са тврдњама о "спавању" душе или обитавању у сећању Божијем.
И све то ми није баш легло сасвим.
Најпре, није ми се уклапало у оно што ми се чини као Библијско схватање где нема душа која је као нематеријални самосвесни ентитет стављена насупрот телу који је само одело. "Душа", тј "Душа жива" је ознака за ЦЕЛОГ ЧОВЕКА.
А онда оно још важније, не уклапа ми се у чудесност и ван моћи сваког разумског поимања значаја Васкрсења Христовог.
Васкрсење је суштина наше вере.
Срж.
Васкрсење као поновно успостављање човека, целог човека.
И, иако су те ствари тек понеггде натукнуте у Предању, полако обликујем мишљење у складу с оним што су унеколико систематизовали неправославни теолози Емил Брунер и Карл Ранер, а то је теза о тренутном васкрсењу након смрти које се одвија у духовном телу, о коме и говори ап.Павле у 1.Коринћанима 15.

Ево, да не ширим пуно у самом уводу, мислим да је довољно за сада.
Шта ви мислите?

Izgleda da slabo citas Boziju rec.
Vaskrsenje je srz Hriscanstva uopsteno.
I nije Mesija prvi vaskrsao, vec Mojsije.
u knjizi Propovednika pise lepo sta se desava sa dusom:
9, 5 Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.

6 I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela nikada ni u čemu što biva pod suncem.

Glava broj 7, 7 I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.

- - - - - - - - - -

Nisam siguran da Pismo i Predanje daju mesta reinkarnacijskim tumačenjima

Rani Hriscani su verovali u reinkarnaciju, ali je univerzalna - katolicka crkva to izbacila, tj. zabranila, ako se secam.

- - - - - - - - - -

Ne postoje mitarstva, to je crkvena dogma.

- - - - - - - - - -

Nisam siguran da Pismo i Predanje daju mesta reinkarnacijskim tumačenjima

Predanja su postojala do 70-tih godina prvoga veka.

- - - - - - - - - -

Pogrešno.
U to vreme postojao je samo Šeol.

Uostalom, zamolio bih te da pogledaš uvodnu poruku ove teme.
Zanima me mišljenje pravoslavaca, rimokatolika i tradicionalnih protestanata.
Nisam zainteresovan za mišljenja sledbenika restoracionističkih, predanjski diskontinuelnih pokreta iz Sjedinjenih Američkih Država 19.veka (jehovisti, adventisti, mormoni i sl..)
Hvala na razumevanju

A da li bi mogao da objasnis sta znaci rec : Restoracionistickih :?:

Protestanti jesu i adventisti i baptisti i pentakostalci i luterani.

- - - - - - - - - -

Zato što sam u uvodnoj temi naveo čije mišljenje me zanima: pravoslavci i ostali koje pomenuh.
Mišljenje protestantskih skorojevićkih sekti, naročito onih koje su se blamirale najavama Sudnjeg dana, me NE ZANIMA.
Stvar je domaćeg vaspitanja ne navaljivati tamo gde nisi pozvan. Ili bar ne grabiti gornji kraj stola, tako da...

Objasni rec : Skorojevicke :?:
Diskusije su Sloboda izrazavanja i svako moze da da svoj doprinos, ok.

- - - - - - - - - -

Pravoslavno Predanje je prebogato.
I pruža materijala za različita tumačenja.
Istina je da je narodu najraširenije objašnjenje koje si navela.
Ali nije jedino.
Crkva nije ništa dogmatizovala, osim rečenice: “čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka”.

Koje je to pravoslavno predanje :?:

Ovo pitanje ne zanima me kao u smislu saznavanja neke tehnikalije, nekog specificnog saznanja radi zadovoljenja znatizelje.
Pokusavam da pronadjem dublji smisao sopstvene vere, odnosa Boga i coveka, Bozijeg plana i domostroja spasenja i cudesne uloge Sina Bozijeg i njegovog slavnog Vaskrsenja i vecnog zivota koji nam je podario.
Hvala Bogu, Pismo i Pravoslavno Predanje su riznica toga.

- - - - - - - - - -

Nije to tako lako preispitati i povuci ucenje zbog koji su se natezali s pravoslavnima.
Treba pogledati kakva je to kolosalna razmena argumentacije bila izmedju rimokatolickih teologa i jednog Marka Efeskog prilikom nesrecnog sabora u Firenci.
Ozbiljna argumentacija sa obe strane.
Stvar je u tome sto njihovi vodeci teolozi danas idu na drugom tragu i to se od RKC ne osudjuje kao zastranjenje

Ti, prvo da se osvedocis Bogom.

Zatim da razumes da postoji Bozije seme , koje je odredjeno i pre postanja sveta.

Zatim da procitas kako su krstavali apostoli Saul i Kifa, D. Apost. 2, 38.

Da li ti je poznato da su rani Hriscani imali samo tri obreda:
Krstenje zrelih ljudi;
Pomazanje ;
Pricesce ;
Nikakvih liturgija niti misa nije bilo, nit je bilo hijerarhije svestenstva.

Izgleda da slabo citas Boziju rec.
Vaskrsenje je srz Hriscanstva uopsteno.
I nije Mesija prvi vaskrsao, vec Mojsije.
u knjizi Propovednika pise lepo sta se desava sa dusom:
9, 5 Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.

6 I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela nikada ni u čemu što biva pod suncem.

Glava broj 7, 7 I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.

Kolega, biće da ti slabo čitaš ono što sam napisao.
Navodno, ispravljaš me govoreći podvučeno, ne obraćajući pažnju da sam ja to isto rekao upravo u poruci koju si citirao.
.

Drugo, sam početak razgovora "zgleda da ti slabo čitaš Božiju reč", je već onako.... Pa, šta da ti kažem... Šta ti znaš o meni i koliko ja čitam? :think:

>
Rani Hriscani su verovali u reinkarnaciju, ali je univerzalna - katolicka crkva to izbacila, tj. zabranila, ako se secam.
Molio bih jedan dokaz za ovu tvoju tvrdnju

Ne postoje mitarstva, to je crkvena dogma.
U Pravoslavnoj Crkvi, mitarstva nisu dogma, nego teologumenon.
Proguglaj razliku

Predanja su postojala do 70-tih godina prvoga veka.
Predanje i jeste predaja vere, učenja i iskustva kroz vreme...
Tako da ja ne znam šta je to tačno bila prekretnica 70ih godina prvog veka.

A da li bi mogao da objasnis sta znaci rec : Restoracionistickih :?:

Protestanti jesu i adventisti i baptisti i pentakostalci i luterani.
Objasni rec : Skorojevicke :?:
Mislio sam na sve netradicionalne protestantske zajednice koje su probujale u Sjedinjenim državama tokom 19. i 20. veka.

Diskusije su Sloboda izrazavanja i svako moze da da svoj doprinos, ok.

Tako je. Ali, obrati pažnju na prvu rečenicu prve poruke...
Ово питање првенствено упућујем православним хришћанима. Мада, ако има и римокатолика или традиционалних протестаната овде, такође бих волео да чујем и њихово мишљење.

To zaista već zalazi u pitanje vaspitanja.
Ako bilo ko od novoprotestantskih zajednica želi da izlaže svoje učenje, slobodno neka otvori temu.
Evo, Arianna je poštena u tom smislu.
Debatuje jehovističko učenje na istoimenoj temi.
TO je korektno.

Koje je to pravoslavno predanje :?:
:?:

Ti, prvo da se osvedocis Bogom.

Zatim da razumes da postoji Bozije seme , koje je odredjeno i pre postanja sveta.

Zatim da procitas kako su krstavali apostoli Saul i Kifa, D. Apost. 2, 38.

Da li ti je poznato da su rani Hriscani imali samo tri obreda:
Krstenje zrelih ljudi;
Pomazanje ;
Pricesce ;
Nikakvih liturgija niti misa nije bilo, nit je bilo hijerarhije svestenstva.

Ako te zanima opšta debata Pravoslavna Crkva VS baptisti, adventisti, pentekostalci i ostali ,otvori posebnu temu o tome, molio bih te...

Poslednja izmena:
Da vratimo temu na osnovni tok diskusije, nakon digresije od 2 strane

Što se tiče Penekosta, tj. ustajanje mrtvih u vreme Hristove smrti na krstu ja to povezujem na ovaj način.

Apostol Pavle pominje da je Isus Prvina iz mrtvih:"Ali Hristos usta iz mrtvih, i bi novina(prvina) onima koji pomreše", 1. K orinćanima 15,20

Dakl,e praznik Prvina ili Penteksot iz Tore ukazuje na Hristovo ustajanje iz mrtvih kao što Pasha ukazuje na Hristovo stradanje, tj. Pashalno jagnje a hlebovi presni koji se jedu na taj dan ukazuju na Hristovu "presnost" od greha tj. bezgrešnost. Svaki praznik ia svoje ispunjenje da li u Hristu ili u događajima vezanima za Crkvu i Božiji narod.

E sad šta još mogu reći u vezi praznika Prvina. Najpre bih citirao tekstove vezane za Prvine:"Kaži sinovima Izraeliljevim, i reci im: kad dođete u zemlju koju ću vam dati, i stanete žeti u njoj, tada donesite snop prvina od žetve svoje k svešteniku; A on neka obće snop pred Gospodom, da bi vam se primio; sutradan po suboti neka ga obće sveštenik. A isti dan kad budete obrtali snop, prinesite jagnje od godinu dana zdrvao na žrtu paljenicu Gospod", 3. Mojsijeva 23,10-12

Kao to možemo videti, ovde imamo sliku jegnjeta koje umire, to je Hristos i prvine od žetve koje se obrću tamo-amo što ukazuje na Hristovu smrt i vaskrs kao "prvine" iz mrtvih. Hristos je vaskrsao u prvi dan sedmice nakon subote baš kao što se i snop obrtao tog dana.

Šta se dešava sa snopom koji gori u vatri? Pucketanje snopa i bacanje žara u vazduh predstavlja "delo" samog snopa koji gori i varnice koje se razleću predstavljaju one koji prosto izleću iz svojih gorbova u trenutku prinosa snopa tj. Hrista. To predstavlja zapravo one mrtve svete vaskrsle u trenutku Hristove smrti na krstu. Ti mrtvi pravedni po svemu sudeći se više ne vraćaju u grobove jer su "prvina" iz mrtvih sa Hristom i oni su posvedočili za Hrista da je Njegova smrt garancija vaskrsa iz mrtvih.

Dalje tekst iz Torah navodi dalje događaje vezena za ovaj praznik koji imaju svoje ispunjenje u Hristu i verne Njegove sluge.

"I dar uza nje, dve desetine efe belog brašna zemljanoga s uljem, da bude žrtva ognejna Gospodu na ugodan miris; i naljev uz njega, vina četvrt ina. A hleba, ni zrna pržena ni zrna u klasu nemojte jesti do onoga dana kad prinesete žrtvu Bogu svojem: to da va je večna uredba od kolena do kolena po svim stanovima vašim", 3. Mojsijeva 23, 13.14

Sada dakle imamo presek praznika koji će trajati 50 dana. Da se ne jede ni priprema hleb od pšeničnog zrna.

Tekst dalje kaže:"Potom od prvog dana po suboti, od dana kad prinesete snop za žrtvu obrtanu, brojte sedam nedelja punih; do prvog dana po sedmoj nedelji nabrojte pedeset dana; onda prinesite nov dar Gospodu. Iz stanova svojih donesite dva hleba ta žrtvu obrtanu; od dve desetine efe belog brašna da budu, s kvascem neka budu pečeni; to su prvine Gospodu. A s tim hlebom prinesite sedam jaganjca od godine zdravih, i jedno tele i dva ovna, da bude žrtva paljenica Gospodu s darovima svojim i naljevima svojim da bude žrtva ognjena na ugodan miris Gospodu. Zakoljite i jarca jednoga za greh i dva jagnjeta od godine za žrtvu zahvalnu. I svešenik neka to obrne tamo i amo s hlebom od prvina i sa dva jagnjeta na žrtvu obrtanu pred Gospodom; i biće svete etvari Gospodu za sveštenika". 3. Mojsijeva 23,15-20

Sad imamo dva hleba već napravljena od istog brašna koji se čuvao po kućama sa kvascem(jako važno jer onaj bez kvaca na Pashu predstavlja Hrista koji je bezgrešan) i ti gotovljeni hlebovi predstavljaju svte koji nisu bezgrešni u svojim životima ali su takođe prvine koji zajedno sa Gospodom Isusom bivaju uzeti u Carstvo slave. Oni pak ne predstavlaju ni one verne vaskrsle prilikom Hristove smrti jer su posebno odvojeni "po kućama" da bi na 50-dan bili izneseni. To bi mogli biti upravo Enoh, Ilija i Mojsije koji bi konačno došli u Carstvo slave sa Hristom na dan pedesetnice. Oni doduše nisu umrli osim Mojsija već Ilija i Enoh bili uzeti živi ali još nisu ušli u Carstvo slave potpuno preobraženih tela. To vreme između njihovog uznesnuća sa Zemlje i iznošenenja kao dar prvina (i oni spadaju u prvine Božije uzetih od ljudi) predstavlja ono "čuvanje po kućama" da bi se prineli kao prvine tokom isteka vremena pedesetnice.

I šta imamo takođe na kraju praznika:"I saberite se u taj dan, sabor sveti da vam je; ni jednog posla ropskog ne radite zakonom večnim po stanovima svojim od kolena do kolena", 3. Mojsijeva 23,21

Tog dana je sabor sveti. Učenici su bili na molitvi i čekali Duha Svetoga na Pedesetnicu. Duh Sveti je sišao na apostole i to je bilo to sveto boglosuženje tog dana jer je ceo tipos ili koncept ovog praznika Pedesetnica ukazivao na taj stvarni događaj koji će se ostvariti. Ni jedan drugi dan nije odabran već upravo Pedesetnica tj. sveti praznik Gospodnji koji ukazuje upravo na taj događaj. Apostoli su sada mogli razumeti puni značaj praznika na taj dan a apostol Pavle nam samo daje kratak uvid u osnovno znalenje praznika a to je pre svega Hristos kao prvina pa onda i ostale prvine od ljudi.

Eto gospodine Magistre :)..da iznesem svoje viđenje ovog praznika:).

Svako dobro u Gospodu.

Veoma lepo opisano, Prezviteru
Obogatio sam znanje ovom porukom. :ok:

Samo bih podvukao sledeće:

Šta se dešava sa snopom koji gori u vatri? Pucketanje snopa i bacanje žara u vazduh predstavlja "delo" samog snopa koji gori i varnice koje se razleću predstavljaju one koji prosto izleću iz svojih gorbova u trenutku prinosa snopa tj. Hrista. To predstavlja zapravo one mrtve svete vaskrsle u trenutku Hristove smrti na krstu. Ti mrtvi pravedni po svemu sudeći se više ne vraćaju u grobove jer su "prvina" iz mrtvih sa Hristom i oni su posvedočili za Hrista da je Njegova smrt garancija vaskrsa iz mrtvih.

Suština.
:ok:

Poslednja izmena:
Ja nisam naišao na tako nešto ni kod jednog od ranohrišćanskih pisaca.
Ako ti imaš nešto tako, slobodno postavi, rado bih pročitao...

I rani hriscani verovali su u to da se dusa cisti tokom reinkarnacija koje slede jedna za drugom. Tek je na petom ekumenskom saboru u Carigradu 553. godine utvrdeno za veru hriscanske crkve: mrtvi ce ustati na dan Poslednjeg suda..

Kolega, biće da ti slabo čitaš ono što sam napisao.
Navodno, ispravljaš me govoreći podvučeno, ne obraćajući pažnju da sam ja to isto rekao upravo u poruci koju si citirao.
.

Drugo, sam početak razgovora "zgleda da ti slabo čitaš Božiju reč", je već onako.... Pa, šta da ti kažem... Šta ti znaš o meni i koliko ja čitam? :think:

>
Molio bih jedan dokaz za ovu tvoju tvrdnju

U Pravoslavnoj Crkvi, mitarstva nisu dogma, nego teologumenon.
Proguglaj razliku

Predanje i jeste predaja vere, učenja i iskustva kroz vreme...
Tako da ja ne znam šta je to tačno bila prekretnica 70ih godina prvog veka.

Mislio sam na sve netradicionalne protestantske zajednice koje su probujale u Sjedinjenim državama tokom 19. i 20. veka.

Tako je. Ali, obrati pažnju na prvu rečenicu prve poruke...

To zaista već zalazi u pitanje vaspitanja.
Ako bilo ko od novoprotestantskih zajednica želi da izlaže svoje učenje, slobodno neka otvori temu.
Evo, Arianna je poštena u tom smislu.
Debatuje jehovističko učenje na istoimenoj temi.
TO je korektno.

:?:

Ako te zanima opšta debata Pravoslavna Crkva VS baptisti, adventisti, pentekostalci i ostali ,otvori posebnu temu o tome, molio bih te...

Koliko znam ovo je Religija, gde je dozvoljen pristup i diskusija svakom verniku, razlicitih veroispovesti. Ako si pozeleo da diskutujes izricito sa tvojim istomisljenicima, tj, pravoslavnim vernicima, trebao si otvoriti temu samo za pravoslavne.
Da li ti je poznato otkada postoji Protestantizam i koliko verskih zajednica ima u protestantizmu :?:

Da li bi mogao da objasnis , posto po tebi, mitarstva pripadaju individualnom podrucju, ko je bio taj crkveni individualac :?: Svetosavlje kaze sledece:
Тим пре је то несхватљиво узимајући у обзир да митарства представљају последње искушење човека након изласка из тела.
Одређивање посмртног удела човека потпуно очигледно води порекло из Писма.
Јер ако је смрт – излазак душе из тела (1 Мојс. 35:18) и ако душа жели да оде Богу (Проп. 12:7) очигледно је да пут води кроз поднебесје.
Efescima 6, 12 Jer naš rat nije s krvlju i s telom, nego s poglavarima i vlastima, i s upraviteljima tame ovog sveta, s duhovima pakosti ispod neba.

Predanje i jeste predaja vere, učenja i iskustva kroz vreme..., Da li ovo pripada pravoslavnom predanju :?:

- - - - - - - - - -

A koliko citas Boziju rec, saznacemo, ne beri brigu, :)

I rani hriscani verovali su u to da se dusa cisti tokom reinkarnacija koje slede jedna za drugom. Tek je na petom ekumenskom saboru u Carigradu 553. godine utvrdeno za veru hriscanske crkve: mrtvi ce ustati na dan Poslednjeg suda..

Na 5.Vaseljenskom saboru osuđen je origenizam i tzv "tri glave" (koje su u vezi sa nestorijanizmom, a ne verom u vaskrsenje).

Evo ti deo koji se odnosi na origenizam

1. If anyone says or holds that the souls of human beings pre-exist, as previously minds and holy powers, but that they reached satiety with divine contemplation and turned to what is worse and for this reason grew old in the love of God and are therefore called souls, and were made to descend into bodies as a punishment, let him be anathema.
2. If anyone says or holds that the Lord’s soul pre-existed and came into being united to God the word before the incarnation and birth from a virgin, let him be anathema.
3. If anyone holds or says that the body of our Lord Jesus Christ was first formed in the womb of the holy Virgin and that afterwards both God the word and the soul, being pre-existent, were united to it, let him be anathema.
4. If anyone says or holds that the Word of God became like all the heavenly orders, becoming cherubim for the cherubim, seraphim for the seraphim, and becoming (in a word) like all the powers above, let him be anathema.
5. If anyone says or holds that at the resurrection the bodies of human beings will be raised spherical and does not profess that we shall be raised upright, let him be anathema.
6. If anyone says or holds that heaven, sun, moon, stars, and the waters above the heavens are ensouled and rational powers, let him be anathema.
7. If anyone says or holds that in the age to come Christ the Master will be crucified on behalf of demons as well as on behalf of human beings, let him be anathema.
8. If anyone says or holds that God’s power is finite and that he created [only] what he could grasp and comprehend, or that creation is coeternal with God, let him be anathema.
9. If anyone says or holds that the punishment of demons and impious human beings is temporary and that it will have an end at some time, and that there will be a restoration of demons and impious human beings, let him be anathema
.

A, generalno, za reinkarnaciju, najpre navedi biblijske dokaze, a potom, kao što sam te već zamolio, dokaze da je rana Crkva verovala u tako nešto

Poslednja izmena:
PS, trebalo bi da proveris da li pripadas Bozijem semenu, odredjenom i pre postanja sveta.

- - - - - - - - - -

Ovo je Srpski pod forum Religija, bilo bi lepo da pises na Srpskom, ne na english, u redu :?:

- - - - - - - - - -

Lord Jesus Christ , jel ovo englesko-latinska kombinacija Bozijeg Sina :?:
da li ti znas uopste kako se Bog zove,a kako njegov Sin :?:

Ako si pozeleo da diskutujes izricito sa tvojim istomisljenicima, tj, pravoslavnim vernicima, trebao si otvoriti temu samo za pravoslavne.
Pa, ja to i napisah u uvodnoj poruci...

Da li bi mogao da objasnis , posto po tebi, mitarstva pripadaju individualnom podrucju, ko je bio taj crkveni individualac :?: Svetosavlje kaze sledece:
Тим пре је то несхватљиво узимајући у обзир да митарства представљају последње искушење човека након изласка из тела.
Одређивање посмртног удела човека потпуно очигледно води порекло из Писма.
Јер ако је смрт – излазак душе из тела (1 Мојс. 35:18) и ако душа жели да оде Богу (Проп. 12:7) очигледно је да пут води кроз поднебесје.
Efescima 6, 12 Jer naš rat nije s krvlju i s telom, nego s poglavarima i vlastima, i s upraviteljima tame ovog sveta, s duhovima pakosti ispod neba.

Predanje i jeste predaja vere, učenja i iskustva kroz vreme..., Da li ovo pripada pravoslavnom predanju :?:

Priča o mitarstvima postoji dugo (ima svoje specifične okolnosti i uzroke nastanka), ali nije saborno prihvaćena.
Crkva to nije potvrdila nijednim dogmatom, baš zato što su ozbiljne bogoslovske glave svesne nesaglasnosti tog učenja sa iskustvom vere Crkve.

O reinkarnaciji u ranom hriscanstvu:

Vjeruje se da je u 553. g. Tijekom Drugog vijeća
U Konstantinopolu se pokazalo da ideja reinkarnacije nema mjesta
kršćansku crkvu. Iako reinkarnacija nije službeno odbijena
ovo vijeće, oni rani crkveni oci koji su bili optuženi za podučavanje
ideja o reinkarnaciji bila je zabranjena. 553. označio je kraj
rasprave o reinkarnaciji unutar kršćanske zajednice.
Iako je kršćanin odbacio ideju reinkarnacije
Crkva kao doktrina jer se smatralo da je u suprotnosti s doktrinom
tjelesno uskrsnuće i potkopati potrebu za Kristovim otkupljenjem
žrtve, to je bilo vjerovanje mnogih ranih kršćanskih teologa kao što su
Valentinus i Basilides iz Aleksandrije.
Teolozi koji su živjeli nakon Platona i učili iz njegovog učenja bi došli do sukoba dok su pokušavali uskladiti svoje
novo stečena kršćanska vjerovanja s Platonovim idejama koje su imali. Ovi ljudi će se na kraju danas smatrati kršćanskim platonistima.
Basilides, koji se smatrao kršćaninom, morao je objasniti kako
njegova vjera u reinkarnaciju i njegovo vjerovanje u Isusovo učenje
podudarati. Iako je većina Basilideovih spisa uništena ili
nakon što su ga njegovi protivnici uredili, dvije su teorije izvedene iz njegove
preživjela djela: prvo što je Krist poslan da spasi pogane
od židovske dominacije, i drugo, da je Krist poslan da spasi sve
ljudi, i Židovi i pogani, iz ljudske religije. Ni jedno od toga
ideje uključuju Krista koji čini otkupiteljske žrtve za cijelo čovječanstvo, i
oboje opisuju Krista koji samo pruža zemaljsko otkupljenje. Možemo vidjeti
iz tih uvjerenja zašto je Basilides mogao vjerovati u reinkarnaciju i
i dalje se smatra kršćaninom koji vjeruje u neki aspekt Kristovog
Božja misija na zemlji. Za Basilidesa, Krist nije ponudio nikakav način
da se u ovom životu dogodi pokajanje, pa kazna i pokajanje za grijehe
mora se dogoditi u sljedećem životu kroz cikluse reinkarnacije. Basilides nije bio
jedini rani kršćanin koji je spojio vjerovanja Isusa Krista i Platona.
Imao je mnogo sljedbenika.

- - - - - - - - - -

Мада, ако има и римокатолика или традиционалних протестаната овде, такође бих волео да чујем и њихово мишљење.

Kao sto vidis ima ih, :)

- - - - - - - - - -

"Adam zbog Pada nije ispunio, a što je kasnije učinio Hristos kao Bogočovek i naš Spasitelj. "

Mesija je bio Covek i posrednik izmedju Boga i ljudi, to je tvrdio Saul.
A da li je Spasitelj, ne bih rekao, jer njegovo ime jeste YAHusha,a znaci doslovce ; Bog Spasava;
Pitanje za tebe, rastumaci sledeci stih :
Propovednik 12, 14 Jer će svako delo Bog izneti na sud i svaku tajnu, bila dobra ili zla.

O reinkarnaciji u ranom hriscanstvu:

Vjeruje se da je u 553. g. Tijekom Drugog vijeća
U Konstantinopolu se pokazalo da ideja reinkarnacije nema mjesta
kršćansku crkvu. Iako reinkarnacija nije službeno odbijena
ovo vijeće, oni rani crkveni oci koji su bili optuženi za podučavanje
ideja o reinkarnaciji bila je zabranjena. 553. označio je kraj
rasprave o reinkarnaciji unutar kršćanske zajednice.
Iako je kršćanin odbacio ideju reinkarnacije
Crkva kao doktrina jer se smatralo da je u suprotnosti s doktrinom
tjelesno uskrsnuće i potkopati potrebu za Kristovim otkupljenjem
žrtve, to je bilo vjerovanje mnogih ranih kršćanskih teologa kao što su
Valentinus i Basilides iz Aleksandrije.
Teolozi koji su živjeli nakon Platona i učili iz njegovog učenja bi došli do sukoba dok su pokušavali uskladiti svoje
novo stečena kršćanska vjerovanja s Platonovim idejama koje su imali. Ovi ljudi će se na kraju danas smatrati kršćanskim platonistima.
Basilides, koji se smatrao kršćaninom, morao je objasniti kako
njegova vjera u reinkarnaciju i njegovo vjerovanje u Isusovo učenje
podudarati. Iako je većina Basilideovih spisa uništena ili
nakon što su ga njegovi protivnici uredili, dvije su teorije izvedene iz njegove
preživjela djela: prvo što je Krist poslan da spasi pogane
od židovske dominacije, i drugo, da je Krist poslan da spasi sve
ljudi, i Židovi i pogani, iz ljudske religije. Ni jedno od toga
ideje uključuju Krista koji čini otkupiteljske žrtve za cijelo čovječanstvo, i
oboje opisuju Krista koji samo pruža zemaljsko otkupljenje. Možemo vidjeti
iz tih uvjerenja zašto je Basilides mogao vjerovati u reinkarnaciju i
i dalje se smatra kršćaninom koji vjeruje u neki aspekt Kristovog
Božja misija na zemlji. Za Basilidesa, Krist nije ponudio nikakav način
da se u ovom životu dogodi pokajanje, pa kazna i pokajanje za grijehe
mora se dogoditi u sljedećem životu kroz cikluse reinkarnacije. Basilides nije bio
jedini rani kršćanin koji je spojio vjerovanja Isusa Krista i Platona.
Imao je mnogo sljedbenika.

- - - - - - - - - -

Valentin i Vasilid su bili gnostici.
A što se tiče 5. sabora, postavio sam ti relevantne odredbe za origenizam.
Ovo što si postavio ne zanima me puno, jer o tome šta je i o čemu raspravljano na 5.Vaseljenskom Saboru, ja znam čitajući direktne zapise toga, ali i relevantnu i ozbiljnu crkvenu istoriju, a ne neke spekulativne fantazije iz 20. veka.
Мада, ако има и римокатолика или традиционалних протестаната овде, такође бих волео да чујем и њихово мишљење.

Kao sto vidis ima ih, :)
Rimokatolik nisi.
A tradicionalni protestanti uvažavaju kontinuitet istorije i Predanja, doduše uz veću redukciju samog Predanja, ali ne i njegovo negiranje.
Sola Scriptura ne znači da je Luter pobrisao sav tog bogoslovske misli od prvih dana hrišćanstva do trenutka kad je zakucao ekser na vrata katedrale. I za takve protestante, Vasilid i Valent, koje ističeš, ali i Kerint i svi ostali raznovrsni gnostici, nisu deo crkvenog kontinuiteta

Poslednja izmena:
"како ми верујемо, треба да се очисле од овакве врете грехова, али не некаквим чистилишним огњем или одређеном казном на некаквом месту (јер ово, као што смо рекли, нама никада није било предато), него једни треба да се очисте у самом изласку из тела, захваљујући само страху, као што то дословно показује свети Григорије Двојеслов, док други треба да се очисте након изласка из тела или док још бораве у овом земаљском месту, пре него што приђу на поклоњење Богу и удостоје се блажених удела. Или, пак, ако су њихови греси били тежи и ако су везивали на дуже време, и они ће бити у паклу, али не да се заувек налазе у огњу и мукама, него као у тамници под стражом."

Da li ti razumes da je ovo u suprotnosti sa onim sto pise u Propovedniku, da ce Bog izneti i dobra i losa dela na sud, nema nikakvog ociscenja, vec kako je ko radio, tako ce mu se suditi :?:

- - - - - - - - - -

Postavi sajt u vezi pravoslavnih predanja :?:

- - - - - - - - - -

Pitanje: dokazi mi da su knjige N.Zaveta jedine knjige koje su morale biti kanonizovane,a da sve druge su bile gnosticke ili apokrifne :?:
Ko je njima dao pravo da odlucuju o knjigama koje ce biti deo N. zaveta :?:
Da li ti uopste znas sta mi danas citamo, da su to kopije , a gde su originali :?:
Dokazalo se da ni Kumranski spisi nisu originali.
Shem Totov Matej nema u zadnjoj glavi zapoved Bozijeg Sina u vezi krstenja.
Ne zna se uopste ko je pisao knjige N.Zaveta.

- - - - - - - - - -

Da li je Mesija tvrdio da je samo Bog Svet i da je samo on Otac,
zasto u pravoslavlju svestenstvo sebi daje slobodu da sebe naziva ocima, i da umrle ljude proglasava svecima, da slucajno ne pise negde u bibl. tekstu :?:

Ok, da vidimo sto pise ovde:

Skrivena uvjerenja koja je pokrila Crkva? Uskrsnuće i reinkarnacija u ranom kršćanstvu

Je li moguće da su rani kršćani vjerovali u reinkarnaciju? Iako su neki smatrali da je ova ideja nevjerojatna, nekoliko kršćanskih izvora (uključujući i Bibliju) sugerira da je prije mnogo stoljeća bilo uobičajeno vjerovati da netko ne dolazi na Zemlju samo jednom, već različito.

Godine 1945. istraživači su otkrili neke rane judeo-kršćanske spise. Dvije godine kasnije, svijet je čuo za Svitke s Mrtvog mora, otkriće koje je promijenilo biblijsku povijest. Prvi kršćani i Židovi slijedili su Isusova učenja - uključujući i pojam uskrsnuća. Nekoliko je primjera toga pronađeno u drevnim izvorima.

Najstariji tekstovi daju dva pojma uskrsnuća: duhovni i tjelesni. Duhovni preporod Duha Svetoga također je poznat kao ponovno rođen. Telesno uskrsnuće čovjeka također se može nazvati reinkarnacijom. Prema prvom važnom ocu rane pravoslavne crkve, Origen (185 - 254. g. Po Kr.), Duša postoji prije rođenja. Predložio je da je pre-egzistencija pronađena u hebrejskim spisima i Isusovim učenjima.
Štoviše, spisi Klementa Aleksandrijskog - učenika apostola Petra, sugeriraju da je njegov učitelj primio nekoliko tajnih učenja od Isusa. Jedan od njih bio je povezan s pojmom fizičkog i duhovnog preporoda. Tajna učenja potvrđuju pisanje u Bibliji. Postoji fragment koji sugerira da je Isus znao za reinkarnaciju i prošle živote. Netko u gomili ga je očito pitao: “Kakav ti znak onda pokazuješ, da vidimo i vjerujemo tebi? Što radiš? Naši su očevi jeli manu u pustinji; kao što je pisano: "Dao im je kruh s neba da jede." Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam, nije vam dao Mojsije onaj kruh s neba. ali Otac vam daje pravi kruh s neba. ”(Jovan 6,30-32)

Isus ne govori o “vašim ocima”, već o “vama”, označavajući da je priča povezana sa svakom osobom. U Ponovljenom zakonu 18:15 Mojsije je rekao: “Gospodin tvoj Bog će ti podići proroka poput tebe iz tvoje sredine, iz tvoje braće. Njega ćete čuti. "

Još jednom, Mojsije ne kaže “vaša djeca”, nego “vi”, što ukazuje da bi to bili isti ljudi kojima je on govorio da će vidjeti i čuti Mesiju. Prema mnogim stručnjacima u Bibliji, postoje mnogi primjeri koji potiču uvjerenje da je reinkarnacija bila dobro poznata i da je to bila potpuno prihvaćena činjenica za rane kršćane.

Glavne srednjovjekovne promjene
U ranom srednjem vijeku doktrine pre-egzistencije i reinkarnacije postojale su samo kao Isusova tajna učenja. 553. godine ove informacije proglašene su krivovjerjem na Drugom konstantinopolskom vijeću. Rimska crkva odlučila je uništiti sva učenja koja su o tome govorila. Katolička doktrina i svećenički izvor bogatstva mogli su biti u opasnosti ako ljudi vjeruju da će se vratiti u život mnogo puta. Staro se znanje suočavalo s istom sudbinom kao i mnoge drevne knjige predkršćanskih pisaca. Biskupi su se bojali znanja koje bi moglo dokazati da institucija Crkve nije bila jedina mogućnost da se ljudima donese "vječni život".

Tijekom srednjeg vijeka, rastuća kršćanska religija suočavala se s novim neočekivanim problemima. Sa sve većim brojem svećenika, biskupa, župa i crkava, nova je vjerska struktura trebala više novca. Zbog tih potreba, također su izmislili celibat, kako bi omogućili crkvi da posjeduje sve ono što pripada njihovim svećenicima.

Štoviše, odlučili su izmisliti strašnije ishode za kršćanske sljedbenike ako ne učine ono što su od njih očekivali biskupi. U drevnim spisima ne postoji ništa što bi tražilo od svećenika da zamoli Boga da oslobodi pojedince iz njihovih grijeha ... ili čak mjesta zvanog Pakao - gdje se kaže da ljudi koji krše Božja pravila idu nakon smrti.
Drugi aspekt koji je učinio Crkvu još otpornijom u dopuštanju vjerovanja u reinkarnaciju bio je povezan s križarskim ratovima. Za vrijeme križarskih ratova ljudi su nudili sve što su imali Crkvi i borili se u ime Isusa. Religiozni borci možda su manje namjeravali izgubiti život zbog svoje religije ako su mislili da će se ponovno roditi u budućnosti.
Kad je inkvizicija počela ubijati ljude zbog zločina hereze i čarobnjaštva, religiozno društvo je šutjelo. Iako su gubili susjede, prijatelje i obitelj, kršćani su vjerovali da je potrebno ostati na desnoj strani Crkve i inkvizicije ako žele ići u raj. Vjerovanje u pravila karme i reinkarnaciju ne bi dopustilo vođama inkvizicije da povrijede toliko ljudi.

Danasnji pogledi Crkve na reinkarnaciju
Danas neke hriršćanske crkve kažu da je moguće da reinkarnacija postoji. Čini se da je jedna od najliberalnijih od tih organizacija Crkva u SAD-u. Međutim, vjera u reinkarnaciju je još primjenjivija na budizam ili čak na sljedbenike New Agea. Katolička crkva nikada nije u potpunosti prihvatila ideju reinkarnacije. Ako bi dopustili reinkarnaciju kao uvjerenje, ona bi uništila sve doktrine koje su stvorili tijekom godina. Možda neće u potpunosti uništiti kršćanstvo, ali će ga vratiti na početak, prije transformacija koje je Crkva načinila. Sve dok ljudi vjeruju da samo Bog može kazniti zlo, Crkva ne vidi potrebu primijeniti neosobni zakon karme i druge lekcije koje donosi reinkarnacija.

Ok, da vidimo sto pise ovde:

Skrivena uvjerenja koja je pokrila Crkva? Uskrsnuće i reinkarnacija u ranom kršćanstvu

Je li moguće da su rani kršćani vjerovali u reinkarnaciju? Iako su neki smatrali da je ova ideja nevjerojatna, nekoliko kršćanskih izvora (uključujući i Bibliju) sugerira da je prije mnogo stoljeća bilo uobičajeno vjerovati da netko ne dolazi na Zemlju samo jednom, već različito.

Godine 1945. istraživači su otkrili neke rane judeo-kršćanske spise. Dvije godine kasnije, svijet je čuo za Svitke s Mrtvog mora, otkriće koje je promijenilo biblijsku povijest. Prvi kršćani i Židovi slijedili su Isusova učenja - uključujući i pojam uskrsnuća. Nekoliko je primjera toga pronađeno u drevnim izvorima.

Ovako, pojam "uskrsnuća", tj "vaskrsenja" nije samo jedno ili neko od Isusovih učenja, nego je bio centar vere Hristovih sledbenika.
"А ако нема васкрсења мртвих, то ни Христос није устао.
А ако Христос није устао, онда је празна проповед наша, па празна и вера ваша."

Najstariji tekstovi daju dva pojma uskrsnuća: duhovni i tjelesni. Duhovni preporod Duha Svetoga također je poznat kao ponovno rođen. Telesno uskrsnuće čovjeka također se može nazvati reinkarnacijom. Prema prvom važnom ocu rane pravoslavne crkve, Origen (185 - 254. g. Po Kr.), Duša postoji prije rođenja. Predložio je da je pre-egzistencija pronađena u hebrejskim spisima i Isusovim učenjima.
Stop! Telesno vaskrsenje čoveka nije reinkarnacija.

Reinkarnacija je ciklus: rađanje => umiranje => rađanje => umiranje => rađanje => umiranje.... ***dok se ne dogodi neki okidač koji će to prekinuti ***

Vaskrsenje je sled: rađanje => umiranje => ustajanje za večni život.

Suštinska je razlika.
Ljudi koji veruju u reinkarnaciju, poput indusa/budista, posmatraju je kao nešto negativno, lanac događaja koji treba prekinuti, od kojeg se treba izbaviti i ući u ništavilo, obezličiti se.
Ljudi koji veruju u vaskrsenje, podizanje iz mrtvih vide kao nešto pozitivno, kao ulazak sebe kao potpunih i svesnih i ostvarenih ličnosti u život večni u zajednici s Bogom.

Duhovno rođenje, a o čemu Isus govori u razgovoru sa Nikodimom, jeste, zapravo, buđenje, progledavanje u svet u kojem je Bog stvarnost, stvarnost u kojoj je Bog čoveka namenio za večni život, za oboženje.

Štoviše, spisi Klementa Aleksandrijskog - učenika apostola Petra, sugeriraju da je njegov učitelj primio nekoliko tajnih učenja od Isusa. Jedan od njih bio je povezan s pojmom fizičkog i duhovnog preporoda.
Na koje tačno delo Klimenta Aleksandrijskog se ti pozivaš?

Tajna učenja potvrđuju pisanje u Bibliji. Postoji fragment koji sugerira da je Isus znao za reinkarnaciju i prošle živote. Netko u gomili ga je očito pitao: “Kakav ti znak onda pokazuješ, da vidimo i vjerujemo tebi? Što radiš? Naši su očevi jeli manu u pustinji; kao što je pisano: "Dao im je kruh s neba da jede." Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam, nije vam dao Mojsije onaj kruh s neba. ali Otac vam daje pravi kruh s neba. ”

Isus ne govori o “vašim ocima”, već o “vama”, označavajući da je priča povezana sa svakom osobom. (Jovan 6,30-32)
Ovo je iščupano iz svakog konteksta u kojem je rečeno. A čak i ovako izolovano, ne govori ništa o reinkarnaciji.
Cela priča koja je prethodila ovim Isusovim rečima jeste o čudu kojim je Isus nahranio mnoštvo ljudi.
Pa, se njiam to svidelo, to dobijanje fizičke i materijalne hrane s neba (nešto poput mane koju dobijali Izrailjci pod Mojsijem).
I onda je narod sutradan pojurio kod Isusa očekujući istu gozbu.
On, znajući da oni očekuju zemaljski hleb, i da ih tako hrani svaki dan, kao njihov car (jer je prozreo da su hteli da ga za to proglase), govorio im je o Sebi, kao Hlebu Nebeskom. A sve to, potpuno saglasno iskušenju sataninom koje je On odbacio rečima: Ne živi čovek o samom hlebu, no o svakoj reči koja izlazi iz usta Božjih.".

Sve u svemu, sa reinkarnacijom niđe veze

U Ponovljenom zakonu 18:15 Mojsije je rekao: “Gospodin tvoj Bog će ti podići proroka poput tebe iz tvoje sredine, iz tvoje braće. Njega ćete čuti. "
Još jednom, Mojsije ne kaže “vaša djeca”, nego “vi”, što ukazuje da bi to bili isti ljudi kojima je on govorio da će vidjeti i čuti Mesiju.
Ovo je neozbiljno.
To što citiraš je uobičajeni način obraćanja u smislu roda ili loze iz koje će neko poteći.
Uostalom, za tumačenje Tore u ovom delu, možeš slobodno potražiti i jevrejsko viđenje.
I u njemu nećeš naći ni trun naznake vere u reinkarnaciju.

Prema mnogim stručnjacima u Bibliji, postoje mnogi primjeri koji potiču uvjerenje da je reinkarnacija bila dobro poznata i da je to bila potpuno prihvaćena činjenica za rane kršćane.
Koji stručnjaci?
Koji primeri?
Koje potvrde prihvatanja?

Glavne srednjovjekovne promjene
U ranom srednjem vijeku doktrine pre-egzistencije i reinkarnacije postojale su samo kao Isusova tajna učenja. 553. godine ove informacije proglašene su krivovjerjem na Drugom konstantinopolskom vijeću. Rimska crkva odlučila je uništiti sva učenja koja su o tome govorila. Katolička doktrina i svećenički izvor bogatstva mogli su biti u opasnosti ako ljudi vjeruju da će se vratiti u život mnogo puta. Staro se znanje suočavalo s istom sudbinom kao i mnoge drevne knjige predkršćanskih pisaca. Biskupi su se bojali znanja koje bi moglo dokazati da institucija Crkve nije bila jedina mogućnost da se ljudima donese "vječni život".
Kao što sam ti već pokazao, citiranjem konkretnih odredbi 5.Vaseljenskog Sabora, tamo nije osuđena reinkarnacija nego izvitoperena Origenova učenja.
A ona, opet ne govore o reinkarnaciji, nego o prepostojećim tj. večnopostojećim dušama po ovom sledu:

[B]duša koja postoji od predvečnosti => telesno rođenje => telesna smrt => ustajanje u formi duhovnih lopti[/B]

To učenje je osuđeno, između ostalih pogrešnih.
Ono nema nikakve veze sa reinkarnacijom.

Tijekom srednjeg vijeka, rastuća kršćanska religija suočavala se s novim neočekivanim problemima. Sa sve većim brojem svećenika, biskupa, župa i crkava, nova je vjerska struktura trebala više novca. Zbog tih potreba, također su izmislili celibat, kako bi omogućili crkvi da posjeduje sve ono što pripada njihovim svećenicima.

Štoviše, odlučili su izmisliti strašnije ishode za kršćanske sljedbenike ako ne učine ono što su od njih očekivali biskupi. U drevnim spisima ne postoji ništa što bi tražilo od svećenika da zamoli Boga da oslobodi pojedince iz njihovih grijeha ... ili čak mjesta zvanog Pakao - gdje se kaže da ljudi koji krše Božja pravila idu nakon smrti.
nebitno za temu

Drugi aspekt koji je učinio Crkvu još otpornijom u dopuštanju vjerovanja u reinkarnaciju bio je povezan s križarskim ratovima. Za vrijeme križarskih ratova ljudi su nudili sve što su imali Crkvi i borili se u ime Isusa. Religiozni borci možda su manje namjeravali izgubiti život zbog svoje religije ako su mislili da će se ponovno roditi u budućnosti.

Kad je inkvizicija počela ubijati ljude zbog zločina hereze i čarobnjaštva, religiozno društvo je šutjelo. Iako su gubili susjede, prijatelje i obitelj, kršćani su vjerovali da je potrebno ostati na desnoj strani Crkve i inkvizicije ako žele ići u raj. Vjerovanje u pravila karme i reinkarnaciju ne bi dopustilo vođama inkvizicije da povrijede toliko ljudi.
naklapanje

Danasnji pogledi Crkve na reinkarnaciju
Danas neke hriršćanske crkve kažu da je moguće da reinkarnacija postoji. Čini se da je jedna od najliberalnijih od tih organizacija Crkva u SAD-u.
Koje?

Međutim, vjera u reinkarnaciju je još primjenjivija na budizam ili čak na sljedbenike New Agea.
Ne "primenljivija", nego nego je deo njihovog verovanja bila oduvek, od nastanka budizma.
New Age nije nikakva vera, već sinkretizam, mešavina svega i svačega, a naročito life style vezana za konkretni period 20. veka.

Katolička crkva nikada nije u potpunosti prihvatila ideju reinkarnacije.
Da ti pojednostavim:
Nijedna od Crkava koje baštine apostolsko prejemstvo (Pravoslavna, Rimokatolička, Orijentalne PRavoslavne, Asirska Crkva Istoka, Luterani i Anglikanci) nikada nije verovala u reinkarnaciju. Ni u potpunosti, ni delimično, niti jedno jedino zrno.

Ako bi dopustili reinkarnaciju kao uvjerenje, ona bi uništila sve doktrine koje su stvorili tijekom godina. Možda neće u potpunosti uništiti kršćanstvo, ali će ga vratiti na početak, prije transformacija koje je Crkva načinila. Sve dok ljudi vjeruju da samo Bog može kazniti zlo, Crkva ne vidi potrebu primijeniti neosobni zakon karme i druge lekcije koje donosi reinkarnacija.
"Zakon karme" :lol:
Ovaj plitki New Age zaključak ne zaslužuje neki osvrt

Eto.
I s tobom neću preći na sledeće pitanje, dok ovo ne razjasnimo.
:bye:

Da vratimo temu na osnovni tok diskusije, nakon digresije od 2 strane

Veoma lepo opisano, Prezviteru
Obogatio sam znanje ovom porukom. :ok:

Samo bih podvukao sledeće:

Suština.
:ok:

Jeste, hvala puno ako je pomoglo. Inače, svi praznici Gospodnji u Torah, ukazuju na neki segment Božijeg opšteg plana spasenja:).

Što skorije ćemo nastaviti na temi. Imam još ovakvih sličnih opservacija ali ova izneta je najprižnija temi o kojoj pišemo:).

Svako dobro.

- - - - - - - - - -

Mislio sam da si mnogo ozbiljniji,a ti volis da se igras, :)
Nisi odgovorio na vise postavljenih pitanja, zasto :?:

Gde si kolega, čekam i ja tvoje odgovore na onoj temi:). Nego imaš li kakav doprinos ovoj temi:). Pozdrav

lepo pise..Ujedanput, u trenuću oka u poslednjoj trubi; jer će zatrubiti i mrtvi će ustati neraspadljivi, i mi ćemo se pretvoriti.

ne ono ja umrem pa odma vaskrsnem kako umrem..i hristos je bio u grobu tri dana a necu ja..

Hristovo telo je bilo u grobu ,a ne dusa ,dusa u adu ,vadila pravednike ...

Nisi skinuo crkvene naocare pa teklst gledas kroz crkvene naocare.

U telkstu vidimo da je lazar mrtav 4 dana, nije presao u neki drugi zivot.

Niko tako nesto nije verovao, inace ne bi bilo toliko tuge.
I sam Hristos place.

Marta jasno kaze sta ju je Isus ucio, tek poslednji dan istorije ovoga sveta, ce mrtvi oziveti.
Isus uporedjuje smrt kao spavanje bez sna.

Sve to ne dozvoljavaju naociri da se vidi.

Kada Isus govori, ko veruje mene, zivece, govori o buducnosti.

Onako kako je ucio Martu, o poslednji dan.

па зашто онда Христос рече разбојнику на крсту- Заиста ти кажем: данас ћеш бити са мном у рају.(Лк 23;43) зар је Господ лагао?

па зашто онда Христос рече разбојнику на крсту- Заиста ти кажем: данас ћеш бити са мном у рају.(Лк 23;43) зар је Господ лагао?

Ne kaze li Hristos po vaskrsenju, ne dodiruj me jos nisam bi k Ocu.

Kaze.

Znaci da nije bio u raj gde je Otac.

Sto znaci da tekst koji pominjes, govori nesto drugo.

Prevodioci su imali dve mogucnosti za prevod, jer se izvorni tekst sastoji bez zareza, tacke itd.

Tekst ispravno znaci, danas ti kazem, bices samnom u raju.

To je jevrejski nacin izrazavanja, danas, znaci obecanje, i danas je svedok ovoga sto ti kazem, da ces biti samnom u raju.

Ne kaze li Petar da su svi u grobovima i cekaju dan vaskrsenja i a niko nece preteci nikoga i otici u raj pre ostalih, vec svi zajedno.

Pa kaze.

Razbojnik na krstu i danas u raju?

https://forum.krstarica.com/entry.php/29833-Razbojnik-na-krstu-i-duse-pod-oltarom

Poslednja izmena:

nije on lagao nego smo mi stavili dve tacke posle kazem i ispalo je na kraju da mi lazemo da on tako kaze..:D

Back