Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Kako nema? Pa šta je ona slika iz Zaharije? Zašto se u Poslanici Titu kaže "da se posrami onaj koji se protivi, ne imajući ništa zlo govoriti za nas"? Očito da nas Sotona optužuje pred Bogom na sudu.

Ako misliš na De Sistija, on se, po ovom što zastupa ovdje, prilično udaljio od crkvenog učenja i prihvatio neka adventistička.
Opet blefiras?
Govirimo o efescima i titu ne o Zahariji.

Cemu ta blefiranja?

Nije on prihvatio adventistick vec on cita sta biblija kaze.

A kada govorimo o Zahariji onda bi smo nasli takvo verovanje o mitarstvima kod jevreja.

Medjutim jevreji kazu da u Starom zavetu nema reci o paklu.
A sa time ni mitarstva.
Bas u vreme Isusa su neki jevreji izvanbiblijski su prihvatili neka ucenja o paklu od nezbabozaca.

Evo pogledaj:
https://forum.krstarica.com/threads...nje-o-postojanju-pakla-nije-biblijsko.878654/

Zašto onda apostol Jakov u svojoj poslanici kaže da je vjera bez djela mrtva?
DUžni smo da činimo dobra dela, ne zato što ćemo time zaslužiti spasenje, nego da bismo time spasenje posvedočili, da bismo time svedočili Radosnu vest i da smo učenici Spasitelja.
I sam Hristos kaže kako da se ponašamo kad činimo dobra dela "sluga sam bespotreban, jer činim ono što sam dužan činiti".
Odakle ta dužnost? Pa, iz Božijeg predvečnog plana u kojem računa da ćemo ih činiti, kako već kaže ap. Pavle u poslanici Efescima:
Милошћу сте спасени посредством вере! То не долази од вашег труда – Божији је дар. Не стиче се делима, да се нико не би хвалио.
Ми смо, наиме, његово дело, створени посредством Христа Исуса, да чинимо добра дела која је Бог унапред припремио за нас

Pa, zanimljivo je da je u oba slučaja, i za Isusa Prvosveštenika, ali i za Jova, Satana bio ocenjen kao ŽOVLA. I nije Bog postupio po njegovim optužbama
I zato je moje pitanje, otkuda ideja da se to uspostavilo kao praksa kasnije, da se Satanina reč uzima za istinu i da on ima ulogu u sudskom procesu, kad je i njemu, ali i svim tim poglavarstvima, vlastima i prestolima oduzeta vlast nad nama, što se kaže u KOlošanima:

И ви сте некада били мртви због својих преступа и необрезања тела, али вас је он оживео са њим, тако што нам је опростио све преступе, поништивши обвезницу чији су нас прописи теретили као дужнике. Њу је он уклонио приковавши је на крст, којим је разоружао главарства и власти и јавно их изложио, водећи их у заробљеничкој поворци.

Zato što je ovaj drugi izgleda hteo da od Mojsijevog tela i groba napravi mesto idolatrije
Nije djavolu oduzeta vlast nad nama ako griješimo. Zato se on i naziva "knezom ovoga svijeta" i kaže se da vlada nad "sinovima protivljenja".

Zato što je ovaj drugi izgleda hteo da od Mojsijevog tela i groba napravi mesto idolatrije
Panije tako.
Niko osim Boga i sotone nije znao gde je grob.
A jevreji ne obozavaju grobove i mrtve.
Jer imamo mbigo grobova druguh vaznih ljudi i nikome bnije palo ba pamet rako besto.
A sotona je mogao da slaze, evo ovo je mojsijev grob.
Ne treba nhjemu pracvo telo.
Nego Mihailo je vaskrsao Mojsija a sotona nije dao.

Opet blefiras?
Govirimo o efescima i titu ne o Zahariji.

Cemu ta blefiranja?

Nije on prihvatio adventistick vec on cita sta biblija kaze.

A kada govorimo o Zahariji onda bi smo nasli takvo verovanje o mitarstvima kod jevreja.

Medjutim jevreji kazu da u Starom zavetu nema reci o paklu.
A sa time ni mitarstva.
Bas u vreme Isusa su neki jevreji izvanbiblijski su prihvatili neka ucenja o paklu od nezbabozaca.

Evo pogledaj:
https://forum.krstarica.com/threads...nje-o-postojanju-pakla-nije-biblijsko.878654/
Znači, prorok Zaharija bio neznabožac? Sjajno objašnjenje :lol:
I što je tebi toliko stalo za mišljenje rabina? Jesi li ti judaista ili hrišćanin?

DUžni smo da činimo dobra dela, ne zato što ćemo time zaslužiti spasenje, nego da bismo time spasenje posvedočili, da bismo time svedočili Radosnu vest i da smo učenici Spasitelja.
I sam Hristos kaže kako da se ponašamo kad činimo dobra dela "sluga sam bespotreban, jer činim ono što sam dužan činiti".
Odakle ta dužnost? Pa, iz Božijeg predvečnog plana u kojem računa da ćemo ih činiti, kako već kaže ap. Pavle u poslanici Efescima:
Милошћу сте спасени посредством вере! То не долази од вашег труда – Божији је дар. Не стиче се делима, да се нико не би хвалио.
Ми смо, наиме, његово дело, створени посредством Христа Исуса, да чинимо добра дела која је Бог унапред припремио за нас
Tačno, djelima svjedočimo vjeru u Hrista i time postajemo Sinovi Božiji a ne "sinovi protivljenja". Tako da mitarstva mogu da nam pljunu pod prozor. :lol:

Nije djavolu oduzeta vlast nad nama ako griješimo. Zato se on i naziva "knezom ovoga svijeta" i kaže se da vlada nad "sinovima protivljenja".
Pa, zato što time može preko nas da nastavi sa činjenjem štete.
A ne zato što ima neko svoje carstvo, neki pakao u kojem je on gazda.

Znači, prorok Zaharija bio neznabožac? Sjajno objašnjenje :lol:
I što je tebi toliko stalo za mišljenje rabina? Jesi li ti judaista ili hrišćanin?
Ne izvrcu..
U Zahariji nema nikakva mitarstva i Paklovi.
Raskrinkan si pa sada pokusavas da nam kazes da ti znas bolje i od rabina sta u njegovoj bibliji stoji?
Ne nalazimo takvo ucenje kod jevreja.
Sto pokazuje da ti u Zahariji vidis nesto sto tamo nema.

Opet si izbegao efescima i titu.

Panije tako.
Niko osim Boga i sotone nije znao gde je grob.
A jevreji ne obozavaju grobove i mrtve.
Jer imamo mbigo grobova druguh vaznih ljudi i nikome bnije palo ba pamet rako besto.
A sotona je mogao da slaze, evo ovo je mojsijev grob.
Ne treba nhjemu pracvo telo.
Nego Mihailo je vaskrsao Mojsija a sotona nije dao.
To za idolatriju je moj "educated guess".
Da, Jevreji nisu obožavali grobove i mrtve, ali ih ništa nije sprečavalo da provlače svoju decu kroz vatre Moloha ili da naprave zlatno tele smoreni od čekanja dok Mojsije razgovara sa Bogom (i to nakon što su čudesno provedeni kroz Crveno more).
Hoću reći da su često i prilično skretali sa prave vere, pa zašto ne bi i na temelju obovažavanja Mojsija.

A odakle ti to o vaskrsenju Mojsija?

To za idolatriju je moj "educated guess".
Da, Jevreji nisu obožavali grobove i mrtve, ali ih ništa nije sprečavalo da provlače svoju decu kroz vatre Moloha ili da naprave zlatno tele smoreni od čekanja dok Mojsije razgovara sa Bogom (i to nakon što su čudesno provedeni kroz Crveno more).
Hoću reći da su često i prilično skretali sa prave vere, pa zašto ne bi i na temelju obovažavanja Mojsija.

A odakle ti to o vaskrsenju Mojsija?
Pa to su praktikovali neznabozacke obicaje.
Imali su oni druge grobove verujucih pa to nisu cinili.
Ne mozemo sada da izmisljamo.
Eto ja predlazem onda da je sotona ht3o da okaci mojsijevu kozu kao trofej u primacoj sobi a Mihsilo nije dao.

Osim toha sotona je mogao da im pokaze pogresan grob njemu be zreva pravi grob.

Ово питање првенствено упућујем православним хришћанима. Мада, ако има и римокатолика или традиционалних протестаната овде, такође бих волео да чујем и њихово мишљење.
Елем, шта је наша вера у погледу стања човека након смрти?
Ја сам, више се вежући за Цркву пре неких 24 године прихватио, по инерцији, оно мишљење о бесмртној души која надживљава тело после смрт и иде у привремени рај/пакао до Васкрсења.
Касније, читајући, пролазио сам кроз кроз сазнања о томе да душа није бесмртна по природи, него по благодати.
Па сам се суочавао и са тврдњама о "спавању" душе или обитавању у сећању Божијем.
И све то ми није баш легло сасвим.
Најпре, није ми се уклапало у оно што ми се чини као Библијско схватање где нема душа која је као нематеријални самосвесни ентитет стављена насупрот телу који је само одело. "Душа", тј "Душа жива" је ознака за ЦЕЛОГ ЧОВЕКА.
А онда оно још важније, не уклапа ми се у чудесност и ван моћи сваког разумског поимања значаја Васкрсења Христовог.
Васкрсење је суштина наше вере.
Срж.
Васкрсење као поновно успостављање човека, целог човека.
И, иако су те ствари тек понеггде натукнуте у Предању, полако обликујем мишљење у складу с оним што су унеколико систематизовали неправославни теолози Гисберт Грешаке, Емил Брунер и Карл Ранер, а то је теза о тренутном васкрсењу након смрти које се одвија у духовном телу, о коме и говори ап.Павле у 1.Коринћанима 15.

Ево, да не ширим пуно у самом уводу, мислим да је довољно за сада.
Шта ви мислите?
Ne mozrno da prihvatimo nesto ili odbacimo jer nam se svidja ili ne svidja.
I Kainu se nije svidjalo fa prinosi jagnje vec voce i povrce na zrtvu..Ali Bog ne prihvaza nasu sluzbu i istinu vec njegovu.

Kada si imao istinu u ruke a odbacio si ju.
Nikada vise neces naci istinu vec ces uvek lutati.
A od srarog do novog zavera svi govore o SPAVANJU.
Pa zar treba nesto drugo da izmislimo kao Kain?

Evo pogledaj neves umreti ne boj se:

https://forum.krstarica.com/threads/smrt-je-kao-spavanje-bez-sna-to-je-ucenje-biblije.869415/

Svi primeri vraćanja iz smrti u oba Zaveta jesu vaskrsenje, kao oživljavanje, tj. vraćanje u ovaj život.
Hristovo Vaskrsenje jeste prelazak u život budućeg veka u proslavljenom telu.

Lazar iz Vitanije je vraćen u ovaj život, u svoje ovozemaljsko telo
Predanje kaže da je kasnije bio episkop na Kipru i umro, nekih 30ak godina po događaju.
za lazara je čekao 4 dana, bio u fazi raspada i smrada, marta i učenici nisu ga razumeli šta priča, a kako ti kažeš "sva vaskrsenja" su im bila jasna? isusu nije bilo potrebno još jedno čudo da bi verovali u njega, već zaista vaskrsenje da veruju u vaskrsenje.
trenutno nije tema

reci mi šta predstavlja "druga smrt", šta je sa dušom između dve smrti?

za lazara je čekao 4 dana, bio u fazi raspada i smrada, marta i učenici nisu ga razumeli šta priča, a kako ti kažeš "sva vaskrsenja" su im bila jasna? isusu nije bilo potrebno još jedno čudo da bi verovali u njega, već zaista vaskrsenje da veruju u vaskrsenje.
trenutno nije tema
Podseti me gde je to "a kako ti kažeš "sva vaskrsenja" su im bila jasna?"
I generalno, ne razumem poentu ove poruke. Šta želiš reći?
reci mi šta predstavlja "druga smrt", šta je sa dušom između dve smrti?
Rekao sam već da ne verujem da besmrtna duša postoji nezavisno od tela i van tela.
Ne znam šta je sa dušom između dve smrti.

Podseti me gde je to "a kako ti kažeš "sva vaskrsenja" su im bila jasna?"
I generalno, ne razumem poentu ove poruke. Šta želiš reći?

Rekao sam već da ne verujem da besmrtna duša postoji nezavisno od tela i van tela.
Ne znam šta je sa dušom između dve smrti.
spominjao si vaskrsenja (množina) pa te pitam jel učenicima sva vaskrsenja bila jasna osim lazarovog?

ma ok za veru, ja ne verujem bibliji ceo stari zavet, niti verujem u đavla demone i anđele, pišemo kako tumačimo bibliju.

otkrivenje
A kukavice, bezvjerni, izopačeni, ubice, bludnici, vračari, idolopoklonici i svi lažljivci završiće u jezeru koje gori ognjem i sumporom. Ono predstavlja drugu smrt

ako ima druga smrt onda ima i prva (čista logika) samo što ne znam šta se dešava između te dve smrti?

Tebi je to "jasno" zato što već polaziš od tog učenja koje si prihvatio, pa i samo ugrađuješ u već postavljenu konstrukciju.
Kad tu mitarsku premisu ne bi imao, onda teško da bi tu konstrukciju sam izgradio na osnovu ova dva stiha.
Ovo je sama sustina naseg neslaganja. Sledovanje ucenju vs samoizgradjivanje ucenja :)

Ovo je sama sustina naseg neslaganja. Sledovanje ucenju vs samoizgradjivanje ucenja :)
Dobro, druže, to ti meni stalno podvaljuješ neku "izdaju Predanja", "hod po jeresi", šta li već. :)
Stvar je u tome što ti, naprosto, IGNORIŠEŠ kad ti ja postavim Pismo i delove Predanja koji podrže moj stav.
Npr potpuno lagano iskuliraš najstariji deo Predanja, poslanice Ignjatija Bogonosca. Jednostavno, ne osećaš potrebu da odgovoriš :)

mene interesuje ko je stvorio religiju? bog ili covjek?
Религија је настала сусретом Бога и човека. Односно Божјим откривењем себе човеку. Ако мислиш на хришћанство. Или Јудаизам. Свеједно.

Pre nego što se olako dohvatimo teza,
da se neko od nas ovde "drži Predanja",
dok ga neko drugi, zaboga, "izdaje",
naročito kada razgovaramo o temama poput ove,
gde je Predanje šaroliko, a ne monolitno,
treba imati u vidu pravilo tj. kanon sv. Vikentija Lerinskog:

Quod ubique, quod semper, quod ab omnibus creditum est

"Ono što se verovalo svugde, svagda i od strane svih."

1629488861390.png

Njegovo pravilo pominje i Justin Popović u svojoj Dogmatici

О неопходности богомудре опрезности у разликовању богооткривених догматских истина Светог Писма и Светог Предања од апокрифних и подметнутих истина и истиница људских, необично мудро пише учитељ црквени Викентије Лерински: „Карактерна је особина православних да чувају предања и завете светих Отаца, осуђујући непотребна новачења по поновљеној речи Апостола: Ако вам ко проповеда Еванђеље друкчије него што примнете, нека буде анатема (Гал. 1, 8)… И тако,чим се покаже трулеж какве заблуде,… одмах ваља сабрати мишљења предака… Али, ваља купити мишљења оних Отаца, који су живели, учили и боравили у вери и васељенској заједници: свето, мудро, непрекидно, и удостојили се да с вером отпочину у Христу, или да блажено умру за Христа. А њима треба веровати по овом правилу: то што сви, или многи, једнодушно примају, држе и предају отворено и стално, као по каквој претходној међусобној сагласности учитеља, — то треба сматрати потпуно поузданим и несумњивим“.[4] У истом врло значајном спису, само на другом месту, овај учитељ Цркве пише: „У самој васељенској Цркви треба се на сваки начин држати онога што су свагда, што су свуда, што су сви веровали (quod semper, quod ubique, quod ab omnibus creditum est); jep у ствари и у правом смислу само то и јесте васељенско, што потпуно све собом обухвата, као што показује и само значење ове речи. А овоме правилу ми ћемо бити верни једино тако, ако будемо следовали свеопштости, древности, сагласности. Следовати свеопштости значи признавати за истину само ону веру, коју исповеда сва Црква на свом земном шару; следовати древности значи ни у ком случају не отступати од учења, којега су се несумњиво држали наши свети Оци и преци; следовати, најзад, сагласности значи у самој древности примати само оне одредбе вере и решења, којих су се држали сви, или, у крајњем случају, готово сви пастири и учитељи“

https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom1/11/

Dobro, druže, to ti meni stalno podvaljuješ neku "izdaju Predanja", "hod po jeresi", šta li već. :)
Stvar je u tome što ti, naprosto, IGNORIŠEŠ kad ti ja postavim Pismo i delove Predanja koji podrže moj stav.
Npr potpuno lagano iskuliraš najstariji deo Predanja, poslanice Ignjatija Bogonosca. Jednostavno, ne osećaš potrebu da odgovoriš :)
Stvarno ne podvaljujem nista. Zar to nisu tvoje reci? Ti kaza.... :)
A poslanica Ignjatija se moze dvojako tumaciti. Vrlo lako sam je i sam mogao postaviti.
Nije stvar da se gadjamo citatima, ko sto kazes, i tu si u pravu, vec je poenta da se prikaze kontinuitet ucenja. Po tome se nasa Crkva prepoznaje. Onaj koji je nadahnjivao oce prvih vekova, Taj isti je to radio do danas kada govore sveti Njegovi. Evo uzmimo o vaskrsenju tela... to je ucenje isto od Justina, preko Vasilija Velikog, Zlatoustog (ako zelis daj komentar na njegove reci o tome) Simeona Bogoslova, Palame... do svetih Justina Popovica, Vladike Nikolaja, p.Pavla....jer to Pismo kaze. Isto ucenje. Telo je ono sto vaskrsava ne dusa. I kako sad ocekujes da se slozimo oko toga kad ti negiras vaskrsenje tela??:)

Ja te razumem donekle, jer ako telo vaskrsava, onda propade cela prica oko pojedinacnog vaskrsenja. :)

Back