Na sajtu Blica najavljuje se novi model stambenog zbrinjavanja vojnih lica. Blic se poziva na pisanje Odbrane. Pogledajte.
Za pet godina 14.000 stanova za profesionalne vojnike
Autor: Tanjug | 25.04.2008 - 13:03
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=39474
Novim modelom stambenog zbrinjavanja za četiri do pet godina moglo bi da bude rešeno stambeno pitanje za oko 10.000 do 14.000 profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, piše magazin "Odbrana" u najnovijem broju.
Taj model, po kojem zainteresovanima nije potrebno učešće, izradili su Ministarstvo odbrane Srbije u saradnji sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita i Ministarstvom finansija.
Zakon o budžetu za 2008. godinu predvideo je milijardu dinara za tu namenu, a novi model stambenog zbrinjavanja namenjen je isključivo profesionalnim pripadnicma Vojske Srbije, navodi list "Odbrana".
"Predviđamo da će od tih sredstava moći da se obezbedi između 1.200 i 1.500 stambenih kredita", rekao je državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Miščević.
Mišćević objašnjava da je programom predviđeno da profesionalni pripadnici VS dobijaju subvencije čija će visina zavisiti od broja godina provedenih u uniformi.
Krediti, kod poslovnih banaka, moći će da se podižu za kupovinu stana ili izgradnju stambenih objekata, s tim što će nekretnine morati da budu uknjižene, a ukoliko se korisnik kredita opredeli za izgradnju moraće da ispuštuje kompletnu zakonsku proceduru, navodi on.
Program dugoročnog stambenog kreditiranja profesionalnih pripadnika VS, koji je 17. aprila usvojila Vlada Srbije, pruža alternativu ljudima koji ne žele da čekaju da im se dodeli stan prema postojećem pravilniku i rang listi stambenih interesenata.
TU SU I KOMENTARI ČITALACA
Sportista | Petak, 25 April 2008. 14:37h
unapred se izvinjavam svim vojnim licima i sam imam dragih ljudi u uniformi,ali ovo je pitanje za neke vise instance. Cime nas je vojska zaduzila da bi se njima poklanjali stanovi? Da nisu neki od prethodnih ratova resili mozda u nasu korist, ili ce voditi neki buduci rat. Nije fer, a sportisti dok su aktivni neka zive privatno, a kada zavrse karijeru nek idu kod mame i tate. Mislim da vas mi mnogo bolje i branimo i reklamiramo.
petar pan | Petak, 25 April 2008. 13:55h
Ne objavljujte gluposti ministara koji su ubedjenji da im ljudi veruju. Nabavite i procitajte pravilnik o resavanju stambenih pitanja pre nego objavite ovako udarne vesti!!!
radodeyan | Petak, 25 April 2008. 13:46h
I u SFRJ,su im resavali stambene probleme,a oni nisu mogli da rese samo jedan zadatak koji su imali. Ja sam PROFESIONALNI diplomirani gradjevinski inzenjer,i pitam drzavu kada ce da resi moj stanbeni problem!!!!!!!
Sascha | Petak, 25 April 2008. 13:29h
Do kada ce se vise dodeljivati besplatni stanovi Vojsci ili u uostalom bilo kome? Da li ste vi ljudi normalni? Kreditiranje i subvencije, uzimanje hipoteka itd. je jedini normalni nacin. Postarajte se bolje da ima vise dobrih stanova, da se vise gradi, a nemojte da se vracamo na dodelu stanova koji su inace basnoslovno skupi. Treba i da se oduzmu stanovi koji su tako dodeljivani vojsci, tj. da im se ponudi da ih odplate po trzisnoj ceni da bi u njima ostali da zive. Treba i da se daju pristojne plate vojnim licima kao i uostalom svim drugim sluzbenicima da bi to mogli da urade. Inace neko moze da godinama radi npr. u Gradskoj cistoci i da nikada ne dobije stan, jer mu firma ne dodeljuje stanove. Recite mi da je taj posao laksi od posla vojnika!