BanBanDzinaBiH
Primećen član
- Poruka
- 979
Никола:Да ли било код од чланова форум зна за страдaње Срба у и око Коњица? Можда је овај случај мање важан од питања коме сметају српске жртве јер једино БН телевизија има храбрости да покаже истину и нико више.
Postojao je logor Celebici u kojem su ljudi (Srbi) muceni i ubijani. Pocinioci i odgovorni su uhvaceni i ima skoro 10 godina da su osudjeni.
Dana 16. novembra 1998., Pretresno vijeće je izreklo presudu kojom je optužene osudilo kako slijedi:
Zdravko Mucić, na osnovu krivične odgovornosti nadređenog (član 7(3) Statuta Međunarodnog suda) za:
. Hotimično nanošenje velikih patnji ili teških povreda; protivpravno zatočavanje civila; hotimično lišavanje života; mučenje; nečovječno postupanje (teška kršenja Ženevskih konvencija, član 2),
. Ubistva; okrutno postupanje; mučenje (kršenja zakona i običaja ratovanja, član 3).
Kazna: 7 godina zatvora.
Hazim Delić, na osnovu individualne krivične odgovornosti za:
. Hotimično lišavanje života; mučenje; hotimično nanošenje velikih patnji ili teških povreda; nečovječno postupanje (teška kršenja Ženevskih konvencija, član 2),
. Ubistva; mučenje; okrutno postupanje (kršenja zakona i običaja ratovanja, član 3).
Kazna: 20 godina zatvora.
Esad Landžo, na osnovu individualne krivične odgovornosti za:
. Hotimično lišavanje života; mučenje; hotimično nanošenje velikih patnji ili teških povreda (teška kršenja Ženevskih konvencija, član 2),
. Ubistva; mučenje; okrutno postupanje (kršenja zakona i običaja ratovanja, član 3).
Kazna: 15 godina zatvora.
Zejnil Delalić je oslobođen krivice po svim optužbama i odmah je iz Pritvorske jedinice pušten na slobodu
http://www.un.org/icty/bhs/cases/mucic/mucic_cis.htm
Drugi slucaj o kojem sam nesto nacuo je ubistvo clanova ugledne srbske porodice u Konjicu u njihovoj rodnoj kuci. Moram odmah reci da sam tanak tu, ali sam cuo da pocinioci jos nisu uhvaceni iako se zna ko su- u Konjicu niko o tome ne smije javno da prica jer su ubice na visokim funkcijama.
Ovako je bar bilo prije nekoliko mjeseci kad sam cuo za ovu pricu (nemam nikakvih sluzbenih i sigurnih podataka o ovom slucaju).
Inace se vecina stvari u vezi stradanja ljudi u BiH da izvaditi sa stranice tribunala. Ako vam se ne kosi sa religioznim ubjedjenjima slobodno provrsljajte.