Šta znate o ratu u bosni i gradu TUZLI?

tema je o Tz a ne o Sa !!!

kaze da su izvrsili smotru i da im nedostaje 140 vojnika ali da se ne zna broj poginulih jer se ne zna tacan broj vojnika ? kako moze nedostajati taj broj vojnika ako niste znali koliko ih ima? zar se u jednoj vojsci ne zna broj i identitet vojnika na odluzenju redovnog vojnog roka? toliko je sve prozirno da je za ne vjerovati. i spominjes da imaju liste i da su to "regruti"...odkud ti to znas ako nikad nisi vidio te liste..kazes da su na "vojnom sudu"..pa sto nikad nije objavljeno? vidis da nema nikakve logike u onome sto pricas...spominjao si da su ono bili "mudzahedini " sto ste ubili 25 maja, pa sam postavio listu sa imenima i godistem zrtava pa si usutao....probaj da uradis isto , ako ne da mene uvjeris onda da sebi dokazes...jer to sto si slusao na RTS ne prolazi vise nigdje..mozda u nekoj pecini kod tvog "heroja"..

Какав РТС,какав Милошевић?Ако си служио ЈНА сигурно се сећаш просечне старосне,кадровске и националне структуре тадашњих јединица.Кажи ми по чему мислиш да ти млади људи нису имали права да се врате кући,и због чега су били дужни да вама оставе оружје,кад сте у том моменту били само једна дивљачка комуна?И зашто један озбиљан старешина не би због тога што сте радили уништио ваш водовод,путеве,далеководе,возила градског саобрађајног,и ставио вас где сте припадали у том тренутку?Значи без спискова-каква сте ви то права имали,а војници по сили закона не?

po dogovoru izmedzu drzavnih i gradskih vlasti sa jedne i pripadnika tzv JNA sa druge strane oruzje republickog TO je trebalo da ostane u kasarni. to nije ispostovano ali ni to nije bio razlog zbog cega je otvorena vatra vec tek kad je kolona skrenula sa dogovorenog puta, pojavila se bojaznost da je to pocetak napada na grad ( spomenuo sam ranije gradove po istocnoj i sjevernoj Bosni a pogotovo Sa gdje je ta ista JNA otvoreno stala na stranu Srba) i u tom trenutku je otvorena vatra iz kolone na policajce..pozivas se na snimak i imas tonske zapise radio-veze gdje policija javlja da se puca iz konvoja i ceka daljne instrukcije...tek kad je i drugi put otvorena vatra na policaje i na okolne zgrade stigla je naredba " Na vatru otvorite vatru".. i sta tebi u ovome svemu nije jasno ? jesu li gradzani Tz trebali da bacaju cvijece na pripadnike te iste JNA koja je u okolnim gardovima vec proganjala i ubijala ?

25 maj:
po dogovoru izmedzu drzavnih i gradskih vlasti sa jedne i pripadnika tzv JNA sa druge strane oruzje republickog TO je trebalo da ostane u kasarni. to nije ispostovano ali ni to nije bio razlog zbog cega je otvorena vatra vec tek kad je kolona skrenula sa dogovorenog puta, pojavila se bojaznost da je to pocetak napada na grad ( spomenuo sam ranije gradove po istocnoj i sjevernoj Bosni a pogotovo Sa gdje je ta ista JNA otvoreno stala na stranu Srba) i u tom trenutku je otvorena vatra iz kolone na policajce..pozivas se na snimak i imas tonske zapise radio-veze gdje policija javlja da se puca iz konvoja i ceka daljne instrukcije...tek kad je i drugi put otvorena vatra na policaje i na okolne zgrade stigla je naredba " Na vatru otvorite vatru".. i sta tebi u ovome svemu nije jasno ? jesu li gradzani Tz trebali da bacaju cvijece na pripadnike te iste JNA koja je u okolnim gardovima vec proganjala i ubijala ?

haha...pa ,ja koja nikad nisam isla u vojsku i ne poznajem vojnu taktiku i strategiju,ne bih nikad napadala grad iz kolone,i jos bez podrske...to je kao da se sam podmeces za glinenog goluba...
a pazi ovo...tek kad je drugi put otvorena vatra,uzvratise "nenaoruzani "policajci i "civili",koji su se tu slucajno zadesili...
da nije tragicno,bilo bi smijesno...:? i pricaj ti tu suplju pricu nekom drugom...
I zasto tzv. JNA...to je i bila JNA...?

Па бесмислену причу и нема чиме да брани.А ја све вртим око приче,ако су кренули да нападну Тузлу,зашто нису имали артиљеријску подршку и још јединица у приправности...Не вреди причати с таквима.

25 maj:
tema je o Tz a ne o Sa !!!

kaze da su izvrsili smotru i da im nedostaje 140 vojnika ali da se ne zna broj poginulih jer se ne zna tacan broj vojnika ? kako moze nedostajati taj broj vojnika ako niste znali koliko ih ima? zar se u jednoj vojsci ne zna broj i identitet vojnika na odluzenju redovnog vojnog roka? toliko je sve prozirno da je za ne vjerovati. i spominjes da imaju liste i da su to "regruti"...odkud ti to znas ako nikad nisi vidio te liste..kazes da su na "vojnom sudu"..pa sto nikad nije objavljeno? vidis da nema nikakve logike u onome sto pricas...spominjao si da su ono bili "mudzahedini " sto ste ubili 25 maja, pa sam postavio listu sa imenima i godistem zrtava pa si usutao....probaj da uradis isto , ako ne da mene uvjeris onda da sebi dokazes...jer to sto si slusao na RTS ne prolazi vise nigdje..mozda u nekoj pecini kod tvog "heroja"..
Kako ti mozes znati sta se radilo u JNA kada nikada i nisi ni sluzio vojsku bar ne JNA i nije TZV JNA vec je bila regularna vojska JNA A tzv zovi tvoje koljace i zveri. Mudzosu posto nemas ama bas nikakav argument daj molim te skloni se sa foruma, i daj kako smesno od tebe zamisli samo vi vrsite pogibiju tuzlanske kolone a onda posle pogibije prozivka : KO NIJE TU DA SE JAVI!!! Ispadas mnogo smesan i zalostan sto pricas takve gluposti pokusavajuci da opravdas ubistvo nevinih vojnika tuzlnakse kolone nekakvim glupostima gde bi ti i najtvrdji demokrata ovde na forumu rekao da ides u PM!!!!

25 maj:
Vidi ti pricas takve budalastine da bi ti se i dete iz obdanista smejalo, nevidim po cemu bi moj auto ako se ja selim iz grada ostavio tebi, pa tako i oruzje zasto bi ti jna svoje oruzje ostavila tebi i neznam za takav dogovor, vec je dogovor bio da vojnici budu nenaoruzane, sto neznaci da u kamionima nesmeju da prevezu svoje naoruzanje u kamionima posebnim od njih, sto jasnije da ti objasnim posto vidim da si debil pa neshvatas, vojska je bila nenaoruzana, kamioni sa oruzjem za koje ti tvrdis je obicno licno naoruzanje koje se je prevezalo samo posebnim kamionom. Razlika izmedju naoruzanog i nenaourzanog vojnika je velika, pa posto tvoj mali zakrzljali mozak to nemoze da shvati da ti objasnim to ovako uprosceno: onaj ko nosi pusku na sebi je naoruzani vojnik a onaj ko nenosi je nenaoruzan. A sad odakle se odjednom stvorise naoruzani gradjani koji su zapucali iz zgrada i okolnjih ulaza na JNA??? To jasno govori da je sve to unapred smisljenja i bez ostavljanja tog naoruzanja za koje ti tvdis da je bilo nekakvog takvog dogovora, sto niko i nece da ti poveruje prvo staresina bi odgovarao za predaju oruzja teroristima, jer ste u tom trenutku a i sada ste za mene samo teroristi!!! Drugo iz snimka se cuje razgovor uzivo usred pucanja na kolonu sa gradonacelnikom gde i on sam jasno priznaje da je sve namestio da bude masakra. Kao trece malo dalje od te kolone , oni koji su se izvukli cuje se i dalje pucanje na tu stranu , dakle jos barikada i zaseda, sto je zacilo dobro utvrdjeno teroristicko uporiste a ne mirni gradjani!!!! Toliko o tvojim milim sugradjanima, a pazi imao sam koleginicu muslimanku koja je iz TUZLE i koja mi je pricala da su na tom terenu nad muslimanima zverska ubistva cinili hrvati tj. Ustase a ne srbi!!!! Zar i to nije tacno???

25 maj:

Kako ne znas za snimke te paravojne bagre zlocinaca i koljaca koje ti nazivas policijom na kojima se na pitanje sta sa zarobljenim vojnicima odgovara "kolji, pali ubijaj"!?

Jesu li to ti divni gradjani Tuzle ili neki drugi!?

E posle takvih stvari se desavaju Srebrenice i sl. sranja!

Ma pritisak mi odmah skoci kad takvi likovi pricaju o ratu @$@&#^%@$#&

odeglavaxx0.gif

25 maj:

Ja stvarno ne znam sta cete jos da izmislite da biste opravdali pokolj te dece....Kao prvo, za rat ste krivi samo vi jer ste uradili to u SA i u TZ... odnosno pobili decu nenaoruzanu....Jesi li ti slusao reportera kako je navijao? Nisi, jel da? I zasto lazete i izvisljate da su vojnici na vatru odgovarali? Dokle cete da izvisljate i da branite kolljace orica, Prazinu, Celu i ostalu vasu stoku? I Vi se pitate zasto se Srebrenica dogodila? Sta ste ocekivali? Medene kolace mozda? zbog te dece iz tz kolone vam zelim sve najgore i da Bog da se sve vratilo na vasu decu... Zbog svega toga sto ste radili i imali ste najvise mrtvih, a najmanje zemlje! JNA ubijale ljude po TZ i SA.... Pa dokle cete da lazete.... Ko vas je naucio tome? Hodza, Kuran, Tihic, Alija?

Ma to im je u genima da lazu, tako im nalaze kuran, znas deki u kuranu pise to sam negde procitao isecak iz te njihove knjige de njihov prorok bolje reci krvolok kaze: ubijte nevernike( misli se na one koji neveruju u islam), sta drugo reci posle ovoga!!! Pa njima kroz vene tece krvolocna krv koju nemogu oprati za vek vekova, a kamo li nekakva smrdljiva opravdanja za masakre koji su pocinili!!! Ziv nam bio Ratko Mladic, on je bio bog i batina za vas!!!!

Karlito Brigante:
Napad na kolonu JNA u Tuzli je izvršile su muslimanske snage 15. maja 1992. godine prilikom povlačenja nenaoružanih pripadnika JNA iz Tuzle. Napad je bio jedan od prvih važnijih događaja tokom rata u Bosni i Hercegovini, a izvršili su ga pripradnici Patriotske lige, moguće uz saradnju sa lokalnim vlastima. Napad je direktno prikazivan na lokalnoj televizijskoj stanici.

Prema navodima iz krivične prijave, u koloni je poginulo oko 200 starešina i vojnika, dok je 140 zarobljeno i mučeno. [1]. 15. maj se slavi kao dan oslobođenja Tuzle.
Мало подсећање шта су радиле убице...

da podsetimo neupucene... :cry:

deki12345:
Ja stvarno ne znam sta cete jos da izmislite da biste opravdali pokolj te dece....Kao prvo, za rat ste krivi samo vi jer ste uradili to u SA i u TZ... odnosno pobili decu nenaoruzanu....Jesi li ti slusao reportera kako je navijao? Nisi, jel da? I zasto lazete i izvisljate da su vojnici na vatru odgovarali? Dokle cete da izvisljate i da branite kolljace orica, Prazinu, Celu i ostalu vasu stoku? I Vi se pitate zasto se Srebrenica dogodila? Sta ste ocekivali? Medene kolace mozda? zbog te dece iz tz kolone vam zelim sve najgore i da Bog da se sve vratilo na vasu decu... Zbog svega toga sto ste radili i imali ste najvise mrtvih, a najmanje zemlje! JNA ubijale ljude po TZ i SA.... Pa dokle cete da lazete.... Ko vas je naucio tome? Hodza, Kuran, Tihic, Alija?
Posle divljanja u Sloveniji, polse divljanja po Hrvatskoj .. ti prichash o nekoj toleranciji???Shta je trebalo da vas puste da razorite josh jedan grad..kao shto ste uradili sa Vukovarom?..mislim stvarno..za osudu sam savkog zlochina..bez obzoira ko ga je pochinuo..ali o nekom poverenju i toleranciji poshto je srpska strana na cheli sa Sobodanom, arkanom, shesheljem i ostalim ..koljachima...mislim da zhivite i dalje u nekim bajkama koje su vam servirali..rts..sanu i ostala mashinerija

samo_vas_gledam:
Ma to im je u genima da lazu, tako im nalaze kuran, znas deki u kuranu pise to sam negde procitao isecak iz te njihove knjige de njihov prorok bolje reci krvolok kaze: ubijte nevernike( misli se na one koji neveruju u islam), sta drugo reci posle ovoga!!! Pa njima kroz vene tece krvolocna krv koju nemogu oprati za vek vekova, a kamo li nekakva smrdljiva opravdanja za masakre koji su pocinili!!! Ziv nam bio Ratko Mladic, on je bio bog i batina za vas!!!!
Aj shta znash o kuranu ..osim shto si chuo u lokajlnoj birtiji majke ti?Hebote jedna tuzha relanostu u Srbiji danas je da 80% stanovnishta razmishlja na ovaj nachin...i polse toga ide pricha o ratu u bosni i kako su sbri izvukli deblji kraj....zbogom pameti...koje je nikad izgleda nije ni bilo

PRIMUS:
Posle divljanja u Sloveniji, polse divljanja po Hrvatskoj .. ti prichash o nekoj toleranciji???Shta je trebalo da vas puste da razorite josh jedan grad..kao shto ste uradili sa Vukovarom?..mislim stvarno..za osudu sam savkog zlochina..bez obzoira ko ga je pochinuo..ali o nekom poverenju i toleranciji poshto je srpska strana na cheli sa Sobodanom, arkanom, shesheljem i ostalim ..koljachima...mislim da zhivite i dalje u nekim bajkama koje su vam servirali..rts..sanu i ostala mashinerija

Sta ti znas o ratu u Sloveniji? Jel znas koliko je dece tamo poginulo? Nemas pojma jel da? 60 klinaca je pobijeno kada su im Slobvenci pucali u potiljak... isto klinci od 18 do 25 godina.... Sta je JNA radila po HR? Ne lupaj gluposti, to moze u Federacji da prodje a ne kod normalnih ljudi. Posto volis da se pravis pametan reci ko je poceo sa opsadom kasarni u HR? i ko je poceo sa ubijanjem vojnika JNA u HR? Ko je uvezao 50.000 kalasnjikova iz madjarske? Jel znas zasto se pocelo sa onim u VU? Nemas pojma zar ne? Jer je kasarna tamo bila u blokadi 28 dana! I ljudi su umirali od gladi i zedji... I cime da sruse Tuzlu? Kada su bili nenaoruzani? CIME? Nisi ti za osudu svakog zlocina... ti velicas pokolj te dece... i u svojoj nemoci govoris kako su oni bez oruzja mogli da sruse tuzlu? I pitas se sto ste dobili Srebrenicu i sto su vam Hrvati napravili ono u Mostaru Ahmicima i Vitezu? Vidi se da si ti slusao svog Aliju i svoga heroja Orica.... i sada Tihica... Zasto u svojoj nemoci lupate gluposti i lazete? Zasto lazete da su hteli da sruse Tuzlu, i zasto lazete da su bili naoruzani... i nisi slusao kako je pijana stoka ( onaj reprter) navijao? Nisi,a? I kako u koloni koja se povlacila da se srusi grad.... idi na link koji sam ostavio nekoliko strana iza, pa poslusaj i vidi svoje zemljake i dobre ljude kako su reagovali kada su ljudi hteli da stave cvece toj deci? I svog Celu i onog iz Sarajeva poslusaj....

Hebote jedna tuzha relanostu u Srbiji danas je da 80% stanovnishta razmishlja na ovaj nachin...i polse toga ide pricha o ratu u bosni i kako su sbri izvukli deblji kraj....zbogom pameti...koje je nikad izgleda nije ni bilo

au koja glupost i lupetanje... Koliko ste imali mrtvih u ratu?( podaci oko 250.000) a koliko zemlje kontrolisete? U zapadnoj Hercegovini vas i nema, tu su Hrvati gazde.... Vazno da ste vi pobedili u ratu... kada ste kukali i slinili Amerima... i NATO paktu....

Uhapšen osumnjčeni za napad na JNA u Tuzli
Subota, 12. maj 2007. 11:12

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je da je po medjunarodnoj poternici uhapšen Ilija Jurišić, osumnjičen da je učestvovao u zločinu u Tuzli 1992. godine.

"Prema našim saznanjima, uhapšen je ovde kad je pokušao da preko Srbije otputuje za Keln. Ovde je bio u tranzitu, a uhapšen je za ratni zločin za slučaj poznat kao "Tuzlanska kolona", rekao je Vekarić.

Ovaj slučaj je još u fazi istrage, a protiv tadašnjih gradskih funkcionera, medju kojima je i Jurišić, još 1995. godine podnete su krivične prijave.

Napad na kolonu nenaoružanih pripadnika JNA u Tuzli izvršile su muslimanske snage 15. maja 1992. godine. Na osnovu poznatih podataka, u tom napadu je poginulo oko 200 vojnika i starešina, a oko 140 je zarobljeno i zlostavljano.

Prema izjavama učesnika tog dogadjaja, kolona je napadnuta na Brčanskoj malti sa okolnih zgrada, pa čak i sa zgrade bolnice, a duž celog puta bile su postavljene mine i druga eksplozivna sredstva. Vozila JNA su gorela, a eksplozije su odjekivale na sve strane. Ceo napad direktno je prenosila lokalna televizija "MFS 3", što su potom prikazale i brojne druge televizijske stanice.

Kancelarija za traženje nestalih i zarobljenih lica Republike Srpske krajem prošlog meseca identifikovala je na osnovu pozitivnog DNK nalaza, u prisustvu porodica nestalih, posmrtne ostatke 17 ubijenih u "tuzlanskoj koloni" 15. maja 1992. godine, koji su sahranjeni u Spomen-kosturnici u Bijeljini.

Свједочење Јове са Озрена о страдању "Тузланске колоне"

Марковић ми је рану испирао бензином

Нашим изласком из касарне започела је пуцњава са свих страна, са солитера, из правца болнице "Градина" и са оближњих брда. Пуцали су из стрељачког и ракетног наоружања.

Испред мене, у трећем камиону, налазио се поручник Мекић, кога је у једном тренутку из камиона избацила детаонација од гранате мени непознатог калибра. Камион је почео да гори. Мекић је избачен из камиона на асфалт. Видио сам да гори и не даје знакове живота. Тада сам са осталима искочио са камиона и легао на асфалт, како би се заштитио од метака који су фијукали свуда око мене.

Видио сам да сам рањен у лијеву ногу. Непознати цивили су ме увукли у оближњу зграду гдје су ми пружили помоћ. Ту сам остао до три часа 16. маја 1992. године. Тада је у зграду дошло пет припадника ткз. ТО Тузла. Били су наоружани аутоматским пушкама. Ухватили су ме са лијеве и десне стране за руке и ноге и упитали:

- Чето, гдје ти је пушка?"

Један од њих ме кундаком ударио по грудима. Пао сам у несвијест. Пробудио сам се тек у болници "Градина" око 6.30 часова. Убрзо су ми пришла два цивила црне пути, једна дјевојка и новинар. Питали су ме ко сам и одакле сам и да ли желим да кући пошаљем поруку. Објаснилки су ми да су представници Црвеног крста. Написао сам поруку, која, како сам касније сазнао, никада није стигла мојој кући.

У болници сам провео десет дана. Шеф одјељења на коме сам лежао доктор Боно Марковић сваког ми је дана рану испирао бензином, посипао сољу и такву завијао. Питао сам га, да ли је чуо за Хипократову заклетву, а он ми је одговорио да воли посматрати "како цури српка крв". Рекао сам му: "Гули, ако имаш жељу!". Болови су постајали неподношљиви.

Не сјећам се тачно, али мислим да сам са још двадесет и пет рањених и заробљених Срба 25. маја 1992. године аутобусом одвезени у правцу Пожарнице, на размјену. Са мном су били Мирко Лукић, Зоран Тодоровић, Дано и Војо Михајловић, сви из Кртове ... Пошто размјена није успјела, вратили су нас у болницу, гдје су нас предали цивилној полицији. Полицајци су нам одузели све ствари које смо имали, а мене, Мирка Лукића и Радована Крстића одвезли у зграду звану "Шток" у Улици Ђуре Ђаковића. Нас двадесет деветорица смо били у просторији величине 5х4 метра, у којој је било 5 кревета. Свјетлост је долазила кроз мали прозор са арматуром, испод плафона.

Из ове просторије су нас сваких пет, шест дана водили у правцу Мемића, гдје су нас користили као живи штит у нападима на положаје Војске Републике Српске.

У робијашници су нам припадници Зелених беретки чупали здраве зубе. Мени су исјекли вене на десној руци. У просторији нисмо смјели разговарати, јер би нас тада тукли до бесвијести. Једном су пребили Брану Кулишића из Сижја.

Размијењен сам 15. јула 1992. године на Грбавици код Брчког. Лијечен са у бијељинској болници, послије чега сам се вратио кући.

Back