Šta znači "sazreti" ?

Sekenenre Tao

Aktivan član
Poruka
1.414
Nešto od jutros razmišljam,
da li je to onaj trenutak kad sam postao svestan životne kauzalnosti
" kako će mi biti sutra, zavisi od moga delovanja danas !".
Deluje mi da je to tako.

Odnosno,
ne postao svestan ( svestan sam od malena )
već je to tranutak kad sam počeo i da se ponašam u skladu sa tom
uzročno posledičnom vezom.

Šta mislite ?

ono kao uzmes neku vocku krusku na pr i bude tvrda opora zelena neukusna,a kad je zrela topi se ustima ne mozes da stanes,e tako negde posle 30e bi trebalo da je svako sazreo,radio je par poslova,kresno vise riba,upoznao dosta ljudi,pokupio razne mudrosti,provalio sta je smisao zivota i kako da ga usmeri pozitivno

Deluje mi da je to tako.

Odnosno,

Šta mislite ?
ako iskljucimo onaj izlazak iz adolescencije...
ja to sazrevanje vise povezujem sa evolucijom emotivne inteligencije;)

- - - - - - - - - -

a inace ceo zivot sazrevamo..
i ucimo...
osim u sl moje malenkosti ja sam savrsenaXD

Deluje mi da je to tako.

Odnosno,

Šta mislite ?
To je prvi uslov za ostvarenje uspeha - žveti u SADA I u sadašnjem stanju stvari iskoristiti šta je moguće iskoristiti ili
stvarati SADA situaciju koju ćemo opet sada iskoristiti!

Međutim,to nije zrelost-to je oportuno jurišanje ka uspehu!

Zreo
se nastaje tako što se suočava s istinitom svojom pozicijom u svetu I kad oseća I poseduje sigurnost da sa svime može izaći na kraj!
U pitanju je sticanje sposobnosti I svesti o njoj za živeti u svetu!

Sazreti znaci proziveti dovoljnu kolicinu poraza po razlicitim pitanjima tako da ti je (nakon toga) bitnije da znas sta ne zelis, nego sta zelis. Da bi se sazrelo, potrebno je izaci iz zone komfora. Mnogi ljudi se boje poraza, pa ne izlaze iz zone komfora, ali zato sporo (ili nikad) sazrevaju. Sazrevanjem covek postaje sposobniji da se nosi sa razlicitim zivotnim problemima i situacijama.

Deluje mi da je to tako.

Odnosno,

Šta mislite ?

"sazreti" je što i umreti a "sazrevati" je život.

Ili trajanje od početka do kraja.

Deluje mi da je to tako.

Odnosno,

Šta mislite ?

Biti svestan (ne)ozbiljnosti situacije,preuzimati odgovornost,krivicu..biti svestan svojih vrlina i mana,i teziti ka unapredjenju jbm li ga valjda tako

Sazreti zaista, ad populum gledano je kada se konformises u ono sto se ocekuje od tebe.

Ali pravo sazrevanje homo sapiensa je kada shvatis da se ne trebamo ponasati kao paraziti planete zemlje, kako ne treba istrebljivati se izmedju sebe i ostale zivote na zemlji i kada prestanemo da verujemo u yebenog boga i da se krijemo iza njega, odricuci se svoje odgovornosti (djavo je kriv za zlo ne ja bla bla), kao i da se ne projektujemo na njega vise, svoje osobine, htenja zelje, podsvesne potisnute patologije.
Sto sve zajedno ima citavu jednu kauzalnost da cemo biti mnogo vise samosvesniji i zaista ZRELIJI, i shvatiti da sve zavisi od NAS SAMO i da smo domino efektom svi povezani.

Kraj klipa je sve objasnio sto sam rekao :

Vidis,ovo je relativno i ide od coveka do coveka.
ja i jos neki ovde,verovatno,smatramo da smo postali zreli onog trenutka kad smo prestali da dr..kamo i poceli da 'ebemo,neki drugi dozivljavaju svoju zrelost od onog trenutka kad su poceli da pisu pesme,a verovatno ces naci i likove koju svoju zrelost tretiraju od trenutka gubitka jednog od roditelja jer su poceli da shvataju da je slatkom debilnom zivotu kraj i da ce morati nesto konacno poceti da rade.E sad mi iz prve grupe smo doziveli mali progres,tako da smo vremenom shvatili da tu postoje i emocije i jos neke stvari,
uopste to svoje iskustvo smo nadogradjivali i usavrsavali.Naravno, da se za..ebavam na ovu temu,ali procitah naslov pa se setih da o tome nikad nisam razmisljao..usput procitah ove druge komentare i sem jedne recenice "radio je par poslova,kresno vise riba,upoznao dosta ljudi,pokupio razne mudrosti,provalio sta je smisao zivota i kako da ga usmeri pozitivno" sve ostalo mi lici na neke rebuse.Jel mislis da su ovi drugi vise zreli od mene ili ja samo tako dozivljam svet oko sebe?

Deluje mi da je to tako.

Odnosno,

Šta mislite ?
Verovatno je to onaj trenutak kada pocnes da slusas sebe i svoje potrebe,kada pocnes da preispitujes sebe i druge.

Deluje mi da je to tako.

Odnosno,

Šta mislite ?

Jedno je biti svestan uzročno posledične veze, a drugo je ispoštovati uslove da posledice budu povoljne po nas.
Ponekad činim nešto za šta znam da će doneti loše posledice i to mi je znak da nisam "sazrela".

Potpuna psihička zrelost ne postoji, to bi po definiciji bio Bog, sveznajući. Znači imati svo znanje, sve sposobnosti i sva shvatanja, je potpuna zrelost. Dakle ne postoji.
Mi smo svi do nekle zreli. Ono što se naziva zrelošću, je samo neki nivo shvatanja itd.
Mi ljudi se rangiramo, svi mi imamo mjesta od 1. do 1000000000000000 uvijek je neko zreliji od nekoga i pametniji, u kući, ulici, gradu, državi...

Dakle pričamo o nivou zrelosti.
Zrelost je po meni ukratko i prosto kada neko radi za ličnu dobrobit i dobrobit društva.

Back