Sta znaci izraz Ja sam.Alfa i Omega

Ја сам Алфа и Омега, први и последњи, почетак и крај( Откривење 22
Ovo je izraz s kojim se ljudima ekskluzivno objavljuje Stvoritelj neba i zemlje,Bog nebeski i niko ko nema taj autoritet se u Pismu nije tako deklarisao !!!
...e sad nekima smeta sto se u NZ-om tim nazivom opisuje i Bozji Sin,Isus Hristos ali sta da im radimo,tako nam se prestavio i mi smo duzni da postujemo Njegovo deklarisanje.

1. Бог није, нити говорећи уопштено нити у било којем појединачном смислу, суштина, а није ни почетак. Није ни, говорећи уопштено нити у било којем појединачном смислу, могућност, а није ни средина. Нити је, говорећи уопштено нити у било којем појединачном смислу, крај, нити Он може бити испуњење што као пресуштаствена могућност од суштине полази. Он је, напротив, Творац суштине и надсуштаствен је, Творац је могућности и све их превазилази и бескрајни је узрочник сваког стања активности. Укратко, свих је суштина и могућности и енергија и почела и средина и крајева Творитељ Он.
  2. Почетак, средину и крај познајемо поделом времена, јер уистину (том поделом) одређује се оно у веку постојеће. Јер, попут времена које мерено кретањем бива нумерички дефинисано, век, чије разумевање подразумева неко „када“, поседује исту категоријалност, пошто све постојеће има почетак. Ако, дакле, и време и век имају почетак, тим ће га пре имати и све што (у њиховим оквирима) постоји.

10. Почетак свему, средина и крај јесте Бог, но само у оном смислу у коме је Он онај дејствујући, а не онај над којим се дејствује, као што је то случај са свим оним што се Његовим назива. Он је почетак као Творац, средина као Промислитељ и крај као што је назначено: „Све је од Њега и кроз Њега и ради Њега“ (Рим. 11; 36).
11. Ни једна разумна душа по својој природи није вреднија од друге разумне душе. Јер сваку је душу, по својој доброти, Бог саздао према свом лику као самопокрећућу. Свака душа показује своју вредност кроз слободу избора, а срамоту препуштањем (острашћеном) делању.

https://svetosavlje.org/gnosticki-stoslovi-prvi/

Drugi sinonim za alfu i omegu je prvi i.poslednji
Otkrivenje 2:8: “I anđelu crkve u Smirni napiši; Ovo govori Prvi i Posljednji , koji je bio mrtav, a živ je.”

Ovaj izraz prvi i poslednji imamo i kod isaija u starom zavetu.O istom gospodu se radi.Onaj za koji mislise da je mrtav a on ziv jbg.I sve stvoreno prolazi i nestaje jedino njemu niko.ne moze nista.

Alfa i Omega je uvek samo Bog JHVH Jehova

i ne moze se odnosti na Isusa

Otkrivenje 21:6
I rekao mi je: „Ispunile su se! Ja sam Alfa i Omega, početak i svršetak. Svakome ko je žedan daću da besplatno pije sa izvora vode života

Otkrivenje 1:8

8 Ja sam Alfa i Omega“, govori Jehova Bog, „onaj koji jeste i koji je bio i koji dolazi, Svemoćni.“

Otkrivenje 22:13

13Ja sam Alfa i Omega, prvi i poslednji, početak i svršetak.

Alfa i Omega je uvek samo Bog JHVH Jehova

i ne moze se odnosti na Isusa

Otkrivenje 21:6
I rekao mi je: „Ispunile su se! Ja sam Alfa i Omega, početak i svršetak. Svakome ko je žedan daću da besplatno pije sa izvora vode života

Otkrivenje 1:8

8 Ja sam Alfa i Omega“, govori Jehova Bog, „onaj koji jeste i koji je bio i koji dolazi, Svemoćni.“

Otkrivenje 22:1

13Ja sam Alfa i Omega, prvi i poslednji, početak i svršetak.
Nebitno.Sta znaci pocetak i kraj

Back