- Poruka
- 63.764
ako je kabel onda je akuzativ množine žešće bezveze recimo
- - - - - - - - - -
de je ona što sve zna?))))
Ко помиње акузатив и остале трице? Види сад
U čuvenom „priručniku za strance“ - „Vranjski bez muku u 25 lekcije“ - nalazi se i lekcija o padežima. U njoj Vranjanci apeluju na državu da „pristupi novoj izmeni pravopisa u duhu vranjskog jezika gde sve imenice imaju jedan padež, retko dva, a sasvim izuzetno tri“.
Nominativ - Toj si je Vranje, genitiv - Toj je razglednica od Vranje, dativ - Idem prema Vranje, akuzativ - Vidim Vranje, vokativ - Oj, Vranje, instrumental - S Vranje što još može da se poredi, i lokativ - Što još ima u Vranje.
U lekciji još piše da se isto menjaju i London i Pariz i Beograd, i da „tu nema razlika zbog goleminu i silinu“.
A da padeži stvarno mogu da unesu pometnju Vranjanci nude i praktičan primer. Jedan ovdašnji im je prepričavao nezgodu svog druga iz vojske, nekog Šumadinca. Piše žena Šumadincu, obaveštava ga da se porodila, da je dobro, i na kraju mu kaže: „Pozdravljam te s Branislavom“.
Jadničak je bio u dilemi da li je dobio ćerku ili sina, pa je morao da sačeka sledeće pismo da je razreši. A Vranjanac mu kaže: „Eto, vidiš kako je glupo s tija vaši padeži. Da je meni moja žena pisala rekla bi „pozdravljam te s Branislava ili pozdravljam te s Branislavu i odma’ bi ja bio načisto da l’ je muško il’ žensko“.
))))