Sta trenutno radis 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ako je kabel onda je akuzativ množine žešće bezveze recimo

- - - - - - - - - -

de je ona što sve zna? :)))))

Ко помиње акузатив и остале трице? Види сад

U čuvenom „priručniku za strance“ - „Vranjski bez muku u 25 lekcije“ - nalazi se i lekcija o padežima. U njoj Vranjanci apeluju na državu da „pristupi novoj izmeni pravopisa u duhu vranjskog jezika gde sve imenice imaju jedan padež, retko dva, a sasvim izuzetno tri“.

Nominativ - Toj si je Vranje, genitiv - Toj je razglednica od Vranje, dativ - Idem prema Vranje, akuzativ - Vidim Vranje, vokativ - Oj, Vranje, instrumental - S Vranje što još može da se poredi, i lokativ - Što još ima u Vranje.

U lekciji još piše da se isto menjaju i London i Pariz i Beograd, i da „tu nema razlika zbog goleminu i silinu“.

A da padeži stvarno mogu da unesu pometnju Vranjanci nude i praktičan primer. Jedan ovdašnji im je prepričavao nezgodu svog druga iz vojske, nekog Šumadinca. Piše žena Šumadincu, obaveštava ga da se porodila, da je dobro, i na kraju mu kaže: „Pozdravljam te s Branislavom“.

Jadničak je bio u dilemi da li je dobio ćerku ili sina, pa je morao da sačeka sledeće pismo da je razreši. A Vranjanac mu kaže: „Eto, vidiš kako je glupo s tija vaši padeži. Da je meni moja žena pisala rekla bi „pozdravljam te s Branislava ili pozdravljam te s Branislavu i odma’ bi ja bio načisto da l’ je muško il’ žensko“.

Zato sto ne zelim da cela zgrada ima uvid u moje kretanje i ko mi dolazi i odlazi. To je narusavanje privatnosti. Pogotovo kamere po spratovima...znaci cela zgrada bi imala uvid ko mi dolazi i koliko ostaje, a to nemaju pravo. Hoce kemere na premotavanje sto znaci da ce doci kuci i premotavati ko je kad izlazio i ulazio i ko je imao goste. Ja se ne osecam bezbedno da me spijuniraju. otkud ja znam ko su ti ljudi...mozfa su ubice i ludaci, bilo je manijaka koji su prevodili bakice preko ulice i nosil im cegre, a krv im do kolena. Nije to bezbednost nego bolesna potreba klana koji se skupio da spijunira

- - - - - - - - - -

Sto bi iko morao iz zgrade da zna moje navike.

slazem se
dole gerontoloska mafija iz ulaza
a ovo cegere sam procitala - cigare; nose bakicama cigare : )

U čuvenom „priručniku za strance“ - „Vranjski bez muku u 25 lekcije“ - nalazi se i lekcija o padežima. U njoj Vranjanci apeluju na državu da „pristupi novoj izmeni pravopisa u duhu vranjskog jezika gde sve imenice imaju jedan padež, retko dva, a sasvim izuzetno tri“.

Nominativ - Toj si je Vranje, genitiv - Toj je razglednica od Vranje, dativ - Idem prema Vranje, akuzativ - Vidim Vranje, vokativ - Oj, Vranje, instrumental - S Vranje što još može da se poredi, i lokativ - Što još ima u Vranje.

U lekciji još piše da se isto menjaju i London i Pariz i Beograd, i da „tu nema razlika zbog goleminu i silinu“.

A da padeži stvarno mogu da unesu pometnju Vranjanci nude i praktičan primer. Jedan ovdašnji im je prepričavao nezgodu svog druga iz vojske, nekog Šumadinca. Piše žena Šumadincu, obaveštava ga da se porodila, da je dobro, i na kraju mu kaže: „Pozdravljam te s Branislavom“.

Jadničak je bio u dilemi da li je dobio ćerku ili sina, pa je morao da sačeka sledeće pismo da je razreši. A Vranjanac mu kaže: „Eto, vidiš kako je glupo s tija vaši padeži. Da je meni moja žena pisala rekla bi „pozdravljam te s Branislava ili pozdravljam te s Branislavu i odma’ bi ja bio načisto da l’ je muško il’ žensko“.

:rotf:

slazem se
dole gerontoloska mafija iz ulaza
a ovo cegere sam procitala - cigare; nose bakicama cigare : )

Nisu stari ljudi u tome je caka.

A stvarno sta ako iskrsne kamera, jer vec se desilo da su skupljali novac za jedno, a uradili nesto drugo.

- - - - - - - - - -

И даље ли оћеш да пијеш кафу с мене :zcepanje:

Ocu...za sad te odlcno razumem:lol:

- - - - - - - - - -

I kao oce da krece nesto i sve mislim da ne ukalkulisu i kameru I da postave bez odobrenja. jel moze da se podvede pod spijunaza...znaci na premotavanje.

E ja umirem od smeha... :rotf:

ih, pa nije to samo do godine proizvodnje
neko se rodi tako...starmali
sve ga vuce ka pozivu upravnika zgrade, jel : )

Moze samo da ga dunu. Meni u stan nece uci mrtvi da padnu. Niti cu davati novac za bilo sta

- - - - - - - - - -

A za kamere cu se raspitati. Moonja bi to morao da zna ako nema pristanka svih stanara za kameru dal imaju pravo da je postave. Inace nisu im svi dali pare za ulaznu bravu koju su skinuli bez konsultacije sa stanarima.

- - - - - - - - - -

Мајка ми вика да вика не се вика вика, него да се вика вика - каже.

Е, па, сад ко је разумео, разумео :zcepanje:

А, Магична, шта кажеш сад?

Majka kaze da se kaze ne kaze vika nego kaze :lol:

Moze samo da ga dunu. Meni u stan nece uci mrtvi da padnu. Niti cu davati novac za bilo sta

- - - - - - - - - -

A za kamere cu se raspitati. Moonja bi to morao da zna ako nema pristanka svih stanara za kameru dal imaju pravo da je postave. Inace nisu im svi dali pare za ulaznu bravu koju su skinuli bez konsultacije sa stanarima.

- - - - - - - - - -

Majka kaze da se kaze ne kaze vika nego kaze :lol:

Пих, што си нека, све разумеш :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back