Šta trenutno radiš 18

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Није, наравно, али је ипак једна од најкориснијих људској врсти јер игра велику улогу у остваривању/враћању квалитета живота.
Чини ми се да нема квалитетног живота без здравља.
А на пољу медицинских наука смо јако танки.
Ту је статистика направила највећи проблем.
Али није тема.
Ta ista religija je, konkretno hriscanstvo, sunovratila medicinu i nauku
Tek smo u 20.veku poceli da se oporavljamo i napredujemo... Kaskamo 20 vekova
Ali ta ista religija nije imala nista protiv ratova i ubijanja i rado je ulagala pare u to sve vreme i razvijala tehnologije
Turci, dakle muslimanska religija, nije palila hilandar ali krstasi jesu, sve pod okriljem hriscanstva
Sad ta ista katolicka crkva, i sve njene frakcije, ulaze u naoruzanje i dalje, ne u medicinu

Da se razumemo ja nisam antiteista, verujte u sta god hocete, ali jesam protiv crkve kao najjace marketinske agencije koja propagira ubijanje i bogacenje.
Ne mogu da zazmurim na cinjenicu da nas je ta ista crkva finansirala sve ratove kroz vekove

Tako da nema sta da se cudite sto nemamo leka za svakodnevne bolesti ali imamo bombe

Nije u duhovnom smisli, u prakticnom kao sto vidimo na zalost jeste
Та врста лицемерја ми је и најиритантнија. Донираћу цркву па брљавити, преждеравати се па постити, бавити криминалом и славити верске празнике... не волим ни у стану превише тих обележја, у колима... то, по мени, носиш у себи и знаш зашто, не треба никоме да доказујеш.
Па била је на некој теми о патријарху реч... Ми који смо изјавили да га уопште не поштујемо испали свакакви (небитно ко је верник а ко не) а ови што поштују титулу без дела да не кажем са злоделом су у реду :lol:

Та врста лицемерја ми је и најиритантнија. Донираћу цркву па брљавити, преждеравати се па постити, бавити криминалом и славити верске празнике... не волим ни у стану превише тих обележја, у колима... то, по мени, носиш у себи и знаш зашто, не треба никоме да доказујеш.
Па била је на некој теми о патријарху реч... Ми који смо изјавили да га уопште не поштујемо испали свакакви (небитно ко је верник а ко не) а ови што поштују титулу без дела да не кажем са злоделом су у реду :lol:
Što bi moj drug rekao - danju obilaze manastire, a noću se ebu za novce.

Мени између вере и цркве као институције уопште није знак једнакости.
Kod nas su crkva i narod dosta daleko jedno od drugog. Narod koji vjeruje a ne zna u sta vjeruje, nesto. Mahom tradicionalisti. Slavim slavu, kadim kucu, pravim mistiku od vjere.
Crkva koja nista ne radi da se priblizi ljudima. Od razumijevanja molitve, preko predocavanja same religije, razdvajanja bitnog od nebitnog.
A crkvu bas briga. Jer to je jedan zastario sistem koji se nikad nece modernizovati, kao ni sama ljudska priroda. I zato ce trajati dok je svijeta. I prezivjeti i dobre i lose patrijarhe.
A biti hriscanin vjerujem da nije moguce bez crkvenosti. Jer u vjeru neko mora da te uputi i uvede u hriscanstvo. Javno ili tajno.

Ta ista religija je, konkretno hriscanstvo, sunovratila medicinu i nauku
Tek smo u 20.veku poceli da se oporavljamo i napredujemo... Kaskamo 20 vekova
Ali ta ista religija nije imala nista protiv ratova i ubijanja i rado je ulagala pare u to sve vreme i razvijala tehnologije
Turci, dakle muslimanska religija, nije palila hilandar ali krstasi jesu, sve pod okriljem hriscanstva
Sad ta ista katolicka crkva, i sve njene frakcije, ulaze u naoruzanje i dalje, ne u medicinu

Da se razumemo ja nisam antiteista, verujte u sta god hocete, ali jesam protiv crkve kao najjace marketinske agencije koja propagira ubijanje i bogacenje.
Ne mogu da zazmurim na cinjenicu da nas je ta ista crkva finansirala sve ratove kroz vekove

Tako da nema sta da se cudite sto nemamo leka za svakodnevne bolesti ali imamo bombe
Pa ne baš.
Mnoga naučna dostignuća su se desila u tom ''mračnom'' srednjem veku.
Sad ću samo da nabacam poneku rečenicu iz izvora.
Mislim da je ta priča mnogo složenija. I da se konstantno prenebregava svest ljudi tog doba. Ne možemo mi te ljude, iz tog doba, posmatrati iz naše perspektive.

Npr. Isak Njutn, Njutnovi zakoni su upravo tad usostavljeni ( Исак Њутн (енгл. Sir Isaac Newton, /ˈaɪzək ˈnjuːtən/; Линколншир, 4. јануар 1643Лондон, 31. март 1727)[1] је био енглески физичар, математичар, астроном, алхемичар и филозоф природе, који је данас за већину људи једна од највећих личности у историји науке. )

Научна револуција била је серија догађаја који су обележили појаву модерне науке у раног модерном раздобљу, кад је напредак у областима математике, физике, астрономије, биологије (укључујући људску анатомију) и хемије трансформисао ставове друштва према природи.[1][2][3][4][5][6] Научна револуција започела је у Европи при крају ренесансе и наставила се до завршетка 18. века, утичући на интелектуални друштвени покрет познат као просветитељство.

Многи филозофи и научници као Франсис Бејкон (1562—1626), Рене Декарт (1596—1650), Џон Лок (1632—1704), Барух Спиноза (1632—1677), Пјер Бејл (1647—1706), Волтер (1694—1778), Франсис Хачисон (1694—1746), Дејвид Хјум (1711—1776), Чезаре Бекарија (1738—1794), Имануел Кант (1724—1804), и Исак Њутн (1642—1727)[1] утицали су на друштво објављујући врло популарне радове. Под утицајем идеја просветитељства, многи су се владари састајали с интелектуалцима тог доба и покушавали да примене њихове реформе, уводећи принцип толеранције и прихватајући коегзистенцију различитих религија, започевши процес који ће се касније звати просвећени апсолутизам. У истом раздобљу просветитељства збивала се научна револуција, предвођена Исаком Њутном.

To su ljudi Bogi.
"Ko je bez greha, neka prvi baci kamen."
Trebamo težiti milosrđu.

A koga zanima tema odvojenosti crkve od vere, ima na religiji dobra tema: https://forum.krstarica.com/threads...o-ako-ne-vjerujes-u-pravoslavnu-crkvu.983868/

Ja priznajem da pola iznete filozofije ne razumem. Što mi govori da ta tema uopšte nije tako prosta kako nama koji smo živeli odvojeni od crkve i vere decenijama, izgleda.
Jednostavno, ne razumemo je. Izgubili smo tu nit u vreme komunizma.

I dok su oni proucavali crkva ih je spaljivala...
Moje licno misljenje je da je crkva kao organizacija pod okriljem religije unistila potencijal ljudskog roda, plus napravila ratove
Nije.
Naučnike nisu dirali jer svako pametan zna da ako želi da bude moćan mora da uči tj. da bude tehnički/tehnološni napredan.
Verovatno je bilo pojedinačnih slučajeva ali svakako ne jer su se bavili naukom.
Posebno što su naučnici tog doba uvek bili iz porodica vlastele i bogatih.

Hebacu nanu onoj guski koleginici
Dovlacila se dva dana bolesna, dete je zarazilo nekim vrtickim srranjem
Sedi kuci, sta koja k krasni dolazis :evil: hebo te patak, nas ostale da upokojis

Naravno da me od jutros grebe grlo i zapusen mi nos. I naravno da imam teren danas zakazan i nema ko umesto mene, moram ici

Hebacu nanu onoj guski koleginici
Dovlacila se dva dana bolesna, dete je zarazilo nekim vrtickim srranjem
Sedi kuci, sta koja k krasni dolazis :evil: hebo te patak, nas ostale da upokojis

Naravno da me od jutros grebe grlo i zapusen mi nos. I naravno da imam teren danas zakazan i nema ko umesto mene, moram ici
Ужас, јел и данас дошла на посао или се сетила да је болесна?

Ужас, јел и данас дошла на посао или се сетила да је болесна?
Nije dosla u sredu, pa je dosla u cetvrtak kao moze da radi, pa u petak opet ne dodje jer je obori bas jako
Pa pickatimaterina od srede nije trebalo uopste da dolazis
A dete joj bolesno od ponedeljka, i lepo sam rekla sahranices nas tim vrtickim virusima, ne dolazi

Ne radi gospodja vikendom. Ona je samo retuser. Ja sam marica za sve i radim i danas, dabome, kako drugacije...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back