Шта тренутно радиш? 15

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa nijedan zakon ne primorava poslodavce da drže radnje otvorene nedeljom. Moj kvartovski dućan komšija zamandali i radnim danima i ode na pecanje, zabole ga što meni treba prašak za pecivo.
Tako sam ja drzala butik na moru.zatvorim da idem da se okupam.ili da odem na rucak.ili da uvece izadjem:rumenko: Zato sam i potrajala samo jedno leto

Znam sve. Mama mi je radila kao trgovac kod malog privatnika gdje je imala svaku drugu nedjelju slobodnu, a svaku drugu nedjelju je morala da radi cijeli dan jer je druga radnica slobodna. Ali moje mišljenje je da borba treba da ide u pravcu poštovanja prava radnika, plaćanju više za rad državnim praznikom i nedjeljom, a ne u pravcu zabrane rada.

Ne ide to baš tako. Ovdje sve radi i nedjeljom i iste su cijene kao i radnim danima iako su radnici više plaćeni. To se odmah sve uračuna u prodajnu cijenu, a ne da vikendom mijenjaju cijene. I svakako cijena ne bi mogla biti 3X veća. Cijenu proizvoda čini i cijena koštanja/nabavna cijena, zatim cijena najma koje su iste i ne skaču tri puta ako se radi nedjeljom, režijski troškovi isto ne idu tri puta gore, tako da nema nikakvog smisla da se prodajne cijene uvećaju tri puta. Kad se radi godišnji budžet postoji stavka trošak plata radnika gdje je odmah uračunat i rad nedjeljom i praznicima, a kad se radi kalkulacija za prodajnu cijenu proizvoda doda se i taj trošak kao samo jedna od stavki.

Upravo tako.

Ako je prekovremeni rad plaćen procentualno više, uobičajeno 40-50 posto, na minimalac koji ti radnici dobijaju to je opet ništa!
O tome se radi. Tamo gde su plate velike, plus prekovremeni to se još i isplati. Ovo je čisto izrabljivanje.

Na stranu nelogičnost da dom zdravlja radi skraćeno, 4 sata, kućna nega ne radi uopšte, hitna kaže tako je, praznici su, zovite ssmo ako neko umire, ali samoposluge, butici i knjižare po šetalištima su svima preko potrebni.

Tako sam ja drzala butik na moru.zatvorim da idem da se okupam.ili da odem na rucak.ili da uvece izadjem:rumenko: Zato sam i potrajala samo jedno leto

Ne mora biti, ja kad bih se zalepila za nešto u izlogu,verno bih čekala da otvoriš. Grci okače broj mobilnog u izlog, ladno ih zoveš.
Joj kad se setim,93 godina.videla ja da se izdaje butik u petrovcu.pitam tatu da mi pomogne,hoce.mi nismo iz tog sveta,gde kupiti,kako prodati...odem u suboticu na pijacu,kupim neke nebuloze.pocnem da prodajem,dodje inspekcija,trazi knjige.knjige??? Hoce da me zatvore.ja odem u wc,placem,oni sede i cekaju.ja necu da izadjem,nije mi do zivota...ajde kao za pet dana da spremim knjige.ucila me jedna kako to treba da izgleda,posle meni dolazili da im objasnjavam.isla u toku leta u novi pazar da kupim robu,sve ziv bofl.a u radnjama te godine nije bilo nista da se kupi za jelo.neki sok,kutija keksa....
A butik mi radio vise kao kafic,skupljali se mladi,meni tu bile tri sestre,muz,tj tada momak,bilo je zabavno.tati davala dnevnu zaradu,na kraju sam uspela da mu vratim dug ,ali niti su vremena bila za taj posao,niti sam ja materijal da budem gazda

Kod mene u selu, tj. kod vlasnika prodavnica koje ima u svakom selu, tačnije ima 50 maloprodajnih objekata, ne da im nedelje i praznici nisu dodatno plaćeni, nego imaju obavezu da trećinu plate potroše u prodavnici u kojoj rade, plus mesečno dobiju po dva, tri džaka krompira i crnog luka. Mislim, ne dobiju, nego svakoj radnici toliko sleduje, i to joj se odbije od plate.
U selu, gde svaka kuća ima baštu, on deli mesečno tri džaka crnog luka. Ko troši toliko luka mesečno? Mene komšinica nudila, ako slučajno nemam, da mi da. Ne da mi proda, nego da, jer će joj propasti. Meni ne treba, ne treba komšinici sa leve strane, ne treba onoj sa desne, ni onoj preko puta...
Problem je što uvek nekom plaču gladna deca, i što uvek ima onih koji pristaju na takve uslove, i hoće da rade. Da nema radne snage, još kako bi se poštovao zakon.
Da nije korumpiranih inspektora da vidiš kako bi se poštovao zakon. Ne bi nikom padalo na pamet da tako ucenjuje radnike.

Joj kad se setim,93 godina.videla ja da se izdaje butik u petrovcu.pitam tatu da mi pomogne,hoce.mi nismo iz tog sveta,gde kupiti,kako prodati...odem u suboticu na pijacu,kupim neke nebuloze.pocnem da prodajem,dodje inspekcija,trazi knjige.knjige??? Hoce da me zatvore.ja odem u wc,placem,oni sede i cekaju.ja necu da izadjem,nije mi do zivota...ajde kao za pet dana da spremim knjige.ucila me jedna kako to treba da izgleda,posle meni dolazili da im objasnjavam.isla u toku leta u novi pazar da kupim robu,sve ziv bofl.a u radnjama te godine nije bilo nista da se kupi za jelo.neki sok,kutija keksa....
A butik mi radio vise kao kafic,skupljali se mladi,meni tu bile tri sestre,muz,tj tada momak,bilo je zabavno.tati davala dnevnu zaradu,na kraju sam uspela da mu vratim dug ,ali niti su vremena bila za taj posao,niti sam ja materijal da budem gazda
Eee,i ti nasla kad ces da poslujes,kad je harala inflacija.🙂
Tad se samo svercovalo...kakve knjige,kakvi butici...samo buvljak i to je to.
Ali nije ni to bilo za svakoga.

Kod mene u selu, tj. kod vlasnika prodavnica koje ima u svakom selu, tačnije ima 50 maloprodajnih objekata, ne da im nedelje i praznici nisu dodatno plaćeni, nego imaju obavezu da trećinu plate potroše u prodavnici u kojoj rade, plus mesečno dobiju po dva, tri džaka krompira i crnog luka. Mislim, ne dobiju, nego svakoj radnici toliko sleduje, i to joj se odbije od plate.
U selu, gde svaka kuća ima baštu, on deli mesečno tri džaka crnog luka. Ko troši toliko luka mesečno? Mene komšinica nudila, ako slučajno nemam, da mi da. Ne da mi proda, nego da, jer će joj propasti. Meni ne treba, ne treba komšinici sa leve strane, ne treba onoj sa desne, ni onoj preko puta...
Problem je što uvek nekom plaču gladna deca, i što uvek ima onih koji pristaju na takve uslove, i hoće da rade. Da nema radne snage, još kako bi se poštovao zakon.
Sad će opet da me kritikuju ali ja stvarno ne razumem na selu ko živi da toliko jako želi da radi u prodavnici kod izrabljivača koji ti skrnavi i telo i pamet i dušu.
Evo domaćica pravi torte. Znaci nasla je način da zaradi i ne zavisi ni od koga.
gledam džempere pletene npr neke gradske ribe uzeše pare onolike na strikane džempere ono klot frket Al hand made a ni jedna žena sa sela nije to uzela da radi. Sad svi znaju na Instagram i školovani i manje, pa ako ne znaš imaš u kući ko zna pa počneš....
Neki prave zimnicu pa nam prodaju u gradu papreno ( i neka) a mi se lozimo kao sve je domaće. I znam da zarade lepo.
sela su nam propala iz više razloga a jedan od njih je sto su nekih godina svi pohitali da rade u fabrikama umesto da rade i obradjuju svoja imanja. Posle re fabrike propale ( konkretno znam za Keramiku Mladenovac) i šta je bilo? Ništa. Beda i jad.
@Zadovoljna domacica ispravi me molim te ako grešim.

Ako je prekovremeni rad plaćen procentualno više, uobičajeno 40-50 posto, na minimalac koji ti radnici dobijaju to je opet ništa!
O tome se radi. Tamo gde su plate velike, plus prekovremeni to se još i isplati. Ovo je čisto izrabljivanje.

Na stranu nelogičnost da dom zdravlja radi skraćeno, 4 sata, kućna nega ne radi uopšte, hitna kaže tako je, praznici su, zovite ssmo ako neko umire, ali samoposluge, butici i knjižare po šetalištima su svima preko potrebni.

To za plate i malu osnovicu si u pravu.

Što se tiče poređenja zdravstvenih ustanova i radnji, razlika je što su jedni državni sektor, drugi privatni, a ne u tome koja usluga je potrebnija. Ove u državnom sektoru baš briga, a privatni sektor se trudi da ostvari profit. Kada bi recimo ljudi dobijali vaučere i da mogu da biraju zdravstvene ustanove u kojima će ih potrošiti, dakle nema većeg troška za običnog građanina, ali on bira ustanovu u koji njegov novac ide, da vidiš onda kako bi i te državne radile, jer ako ne pružaju dobru uslugu ti ideš kod drugog i nema novca za njih. Ovako sav novac s plata građana svakako ide njima, radili dobro ili ne.

• Podržavam
Reactions: Em.
Sad će opet da me kritikuju ali ja stvarno ne razumem na selu ko živi da toliko jako želi da radi u prodavnici kod izrabljivača koji ti skrnavi i telo i pamet i dušu.
Evo domaćica pravi torte. Znaci nasla je način da zaradi i ne zavisi ni od koga.
gledam džempere pletene npr neke gradske ribe uzeše pare onolike na strikane džempere ono klot frket Al hand made a ni jedna žena sa sela nije to uzela da radi. Sad svi znaju na Instagram i školovani i manje, pa ako ne znaš imaš u kući ko zna pa počneš....
Neki prave zimnicu pa nam prodaju u gradu papreno ( i neka) a mi se lozimo kao sve je domaće. I znam da zarade lepo.
sela su nam propala iz više razloga a jedan od njih je sto su nekih godina svi pohitali da rade u fabrikama umesto da rade i obradjuju svoja imanja. Posle re fabrike propale ( konkretno znam za Keramiku Mladenovac) i šta je bilo? Ništa. Beda i jad.
@Zadovoljna domacica ispravi me molim te ako grešim.
Ima tu puno istine. Recimo sad sva mačvanska omladima, a i malo stariji idu da rade u Jazaki (fabrika u Šapcu) za 35-40.000,00. Prevoz, 2 obroka i plata, njive zarastaju u korov. Ako ih pitaš zašto to rade kad imaju svoju zemlju, mnogi kažu ako misliš da je lako dođi da kopaš, iako realno niko više ni ne kopa kao nekad. Opet razumem ih jer svima treba gotov novac za što šta, a u poljoprivredi ga nema baš.

To za plate i malu osnovicu si u pravu.

Što se tiče poređenja zdravstvenih ustanova i radnji, razlika je što su jedni državni sektor, drugi privatni, a ne u tome koja usluga je potrebnija. Ove u državnom sektoru baš briga, a privatni sektor se trudi da ostvari profit. Kada bi recimo ljudi dobijali vaučere i da mogu da biraju zdravstvene ustanove u kojima će ih potrošiti, dakle nema većeg troška za običnog građanina, ali on bira ustanovu u koji njegov novac ide, da vidiš onda kako bi i te državne radile, jer ako ne pružaju dobru uslugu ti ideš kod drugog i nema novca za njih. Ovako sav novac s plata građana svakako ide njima, radili dobro ili ne.
To je sistemski, država treba da omogući da sistem funkcioniše i da ga istovremeno kontroliše.
Jesi u pravu delimično jer znam kako su pojedini npr. zubari radili u državnim ordinacijama, kako sad ali bojim se da smo mi mnogo divlji, kod nas je svuda sve na foru, na vezu, na snađi se i još kad bi sve bilo prepušteno ustanovama u kojima je kontrola još manja tu bi tek nastao potpuni haos. U uređenim društvima moguće da to funkcioniše kako treba.

sto se poslodavca tice, to moze, samo ako napravi takav prihod
znaci da se radi nedeljom, da radnici budu placeni evo kao sto stela kaze 3x vise, ali u tom slucaju i ono sto se prodaje mora da bude isto toliko skuplje tog dana
jel se ovo zajebavas?
u slucaju da se ipak ne zajebavas - nema veze sa maloporodajnom cijenom vec sa brojem ljudi koji ti mjesecno ili dnevno udje u radnju
ako vikendom imas veci broj posjeta ili bar jednak kao radnim danom tj veci ili isti pazar onda ukupno mjesecno imas veci promet tj vise love
i kad sve sracunas isplati ti se ili ne
ugovori o radu su obicno na 40 sati tjedno
jer i radnici treba da imaju neki zivot van posla
ako ti trebaju u to dodatno vrijeme red je i da to dodatno platis
npr u mojoj bivsoj firmi svaki prekovremeni sat se duplo placao, ali se prekovremeni rad nije ohrabrivao jer uz dobro planiranje mozes imati i posao i zivot
niko iole pametan ne zeli da mu zaposleni pregori, niti da mijenja ljude kao na traci

Poslednja izmena:
Ima tu puno istine. Recimo sad sva mačvanska omladima, a i malo stariji idu da rade u Jazaki (fabrika u Šapcu) za 35-40.000,00. Prevoz, 2 obroka i plata, njive zarastaju u korov. Ako ih pitaš zašto to rade kad imaju svoju zemlju, mnogi kažu ako misliš da je lako dođi da kopaš, iako realno niko više ni ne kopa kao nekad. Opet razumem ih jer svima treba gotov novac za što šta, a u poljoprivredi ga nema baš.
Ali imaš svu hranu, povrće, meso, voće. Znam sa su i zemljoradničke zadruge nestale i da više zemljoradnici nemaju gde da prodaju sto proizvedu i da imaju robu ali ne i novac. Čovek od koga mi kupujemo svašta iz sela u okolini Mrčajevaca kaže da vozi svu robu u Kraljevo pa tamo dolaze sa Kosova i otkupljuju. Posto Maxi sve uvozi 😤
Ali ja sam samo htela da kažem da ima načina da se zaradi sa onim sto znaš da radis ili možeš da naučis a ne da te neko izrabljuje i uslovljava i vredja na sto načina.

e, evo moje nove hot pegle...hot jer se vrlo brzo ugrije 😆
ulozila sam, sta cu, ionako je planiram koristiti stedljivo do kraja zivota : ))))))

Tefal-FV9740-Ultimate-Anti-Calc-Steam-Iron-Hero-Image-high.jpeg

https://www.tefal.com/Linen-Care/Steam-Irons/ULTIMATE-ANTI-CALC-FV9788/p/1830006516

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back