Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
David Cronenberg - "Consumed"
Kod nas prevedeno kao ''Progutana'' (hm).

Roman je tačno onakav kakav se i može očekivati od Cronenberga; potpuno kao njegovi filmovi. Bizaran, nadrealan, kriptičan i često mučan.
Manje-više sve motive kojima se bavio u svojoj kinematografiji je pokrio i u ovde. Tehno-fetišizam, konzumerizam, seks, insekti, telesne metamorfoze i modifikacije, metafizika, nadrealistički intelektualizam...
Tu je međutim i glavni minus, jer romanu ipak nedostaje usmerenosti. Najbolje je doživeti ga prosto kao niz upečatljivih slika i ideja, i ne pokušavati sklapanje u nekakvu naročito uverljivu fabulu, niti u koherentnu filozofsku celinu.

Stil iznenađujuće dobar, hladan ali bogat, podseća pomalo na mix Balarda i De Lila. Cronenberg nije tek tamo neki filmadžija, već očigledno vrlo inteligentan i obrazovan čovek.

7/10

Do sada sam tek jednom odustala... :sad2: Ali, tragaću za izgubljenim vremenom pre no što umrem, to sam sebi obećala...

Ja Prusta citam, kad ne znam sta da citam ja se uFatim za Prusta i tako citam stotinak stranica,
a znam da sam ih vec nekada i citala, ali se valjda on samo tako i cita. Ne, ne moze da se cita kako
si ti zamislila nego samo ovako kako ja praktikujem da ga citam.

Džozef Konrad - Srce tame
Kome god se sviđa film Apokalipsa sad, koji je inspirisan knjigom, svideće mu se i roman, borba sa samoćom i unutrašnjim demonima u iskonskoj divljini Afrike. Meni je film jedan od boljih, a knjiga nije loša, Konrad lepo piše za jednog moreplovca, interesuje me da li je neko čitao nešto drugo od njega?

Čitao sam i roman Lord Džim. U neku ruku je sličan Srcu tame, ali duži, razgranatiji. Ne nužno i bolji.

Kome god se sviđa film Apokalipsa sad, koji je inspirisan knjigom, svideće mu se i roman, borba sa samoćom i unutrašnjim demonima u iskonskoj divljini Afrike. Meni je film jedan od boljih, a knjiga nije loša, Konrad lepo piše za jednog moreplovca, interesuje me da li je neko čitao nešto drugo od njega?

Е, па и ја ово тренутно читам, таман да упоредимо биљешке за који дан :D

Ja sam pocela da citam Srce tame, ali takve knjige meni ne leze.
Procitala sam od tog cuvenog i veoma cenjenog autora samo jednu knjigu Ochima zapada, procitala sam je za dva-tri dana,
ali za moj je ukus to neka bleda slika recimo Kockara od Dostojevskog, ili jos bolje Roman o Londonu Crnjanskog,
ali kod kod Konrada slika sveta je potpuno CNN-ovska, divan, demokratski svet na Zapadu i zao i surov Istok.

Procitala sam od tog cuvenog i veoma cenjenog autora samo jednu knjigu Ochima zapada, procitala sam je za dva-tri dana,
ali za moj je ukus to neka bleda slika recimo Kockara od Dostojevskog, ili jos bolje Roman o Londonu Crnjanskog,
ali kod kod Konrada slika sveta je potpuno CNN-ovska, divan, demokratski svet na Zapadu i zao i surov Istok.

To je zivot. Na zapadu je sloboda na istoku je Rusija i komunizam.

Ni meni te knjige nesto ne leze. Dosadne su.

Daglas Adams i Mark Karvardin - Još malo pa nestalo

Na sebi svojstven način, tvorac genijalnog Autostoperskog vodiča kroz galaksiju, opisuje borbu za spas nekih ugroženih životinjskih vrsta... Inače, išao je nekad i serijal na BBC u kome je Daglas obilazi svet u potrazi za ugroženim živuljkama...

Citala sam. Glupa knjiga, koja treba svima da se dopadne. Ne i MENI!

Pa stil i mračna atmosfera jesu malo teskobni i zbunjujući, generalno mi se knjiga svidela samo zbog dela koji je direktno inspirisao Apokalipsu, tj onaj deo kad putuju i nađu Kurta. Inače knjige od 160 strana pročitam iz cuga ili iz dva puta, a ovaj roman sam čitao četiri dana, malo zamara naracija.

Završio Kraljevsku krv. Izuzetno efektivan kraj dvoje ljudi koji su odbili da se povuku pred rasizmom. Nameravam čitati i druga dela Sinklera Luisa, ovo je dobro.

Čitam Conan the Adventurer, petu epizodu u uz pomoć L. Sprague de Camp-a izvedenom Hauardovom serijalu o Konanu. Veoma volim Konanov univerzum i čitati ga na Kindlu je zadovoljstvo, mada me iritira svaki put kada naiđem na nepoznatu reč.

Citala sam. Glupa knjiga, koja treba svima da se dopadne. Ne i MENI!

Ne postoji knjiga koja svakome treba da se dopadne. Mnogima se dopadaju verske knjiga, a meni su glupe, ali ni to ništa znači... Što se kaže, mišljenje je poput du***a, svako ga ima... :D

Čitam Conan the Adventurer, petu epizodu u uz pomoć L. Sprague de Camp-a izvedenom Hauardovom serijalu o Konanu. Veoma volim Konanov univerzum i čitati ga na Kindlu je zadovoljstvo, mada me iritira svaki put kada naiđem na nepoznatu reč.

Imaju li veze te priče sa stripovima o Konanu ili su potpuno za sebe. Pretpostavljam da imaju bar nekih dodirnih tačaka?

Ja Prusta citam, kad ne znam sta da citam ja se uFatim za Prusta i tako citam stotinak stranica,
a znam da sam ih vec nekada i citala, ali se valjda on samo tako i cita. Ne, ne moze da se cita kako
si ti zamislila nego samo ovako kako ja praktikujem da ga citam.

Kakogod, biće mi potrebna samoća, a to je u dogledno vreme misaona imenica. Zato se trenutno bavim Singerovim Ludakom i mnogo mi prija. On me uvek relaksira.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back