Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Данас сам купио своју први књигу, Рукопис откривен у Акри и једва чекам да је отпочнем, чим завршим ову коју читам.. Јер су све претходне биле из мамине библиотеке, а наши се укуси не подударају баш. :lol:

Лагуна је најјефтинија за куповање књига?

Nije najjeftinija ali mozes da se uclanis u klub citalaca. Vremenom mozes da dodjes do najvise 25% popusta. Takodje uz tri kupljene tu je i dodatnih 10% (trenutno je akcija pa je 15%). Stalno imaju neke promocije/akcije gde daju dodatne popuste. Uz najbolju ponudu ko sto Bilja rece, meni su najbolji i najrpistupacniji..iako je cinjenica da im nova izdanja imaju bezobrazno visoke cene!

Biljo...jel to neko novo izdanje Remarka? Ja gde god da nadjem to je nesto id perioda 1960-1970.god...

Toni MOrison nije dobila Nobelovu (i Pulicerovu nagradu) samo zato sto su morali "nekog crnca da nagrade"!

S pravom je dobila pomenutu nagradu.
Sto se tice njene knjige Milosrdje (procita se za dva dana ili veceri) nije nepoznato - naratorstvo bez dijaloga, naprotiv. Poruka knjige je da nije Bozje milosrdje ono sto spasava njih, nego sve ljude ovoga sveta gde god ziveli u kojem god vremenu sa akcentom na to strasno vreme koje opisuje...

Recenice su veoma poeticne, ona ih majstorski obradila kroz naratostvo jedne od zena junakinja price.Iako, sve vremen naratorstva i dogadjaja, mi imao utisak da slusamo zveket naizgled nevidljivih lanaca, uostalom knjizevnica Sanja Domazet u eseju "Toni Morison - osveta smrtne duse" je napisala (moracu po secanju) da je citav opus pomenute Nobelovke ustvari ljubavno pismo Bogu COVEKU koji uprkos svim teskocama i stradanjima nije naucio da mrzi, a u citavom tom "pismu" kuca srce COVEKA, koji voli drugog coveka...Otprilike tako..

Izgleda da nismo citale istu knjigu, a recenice su onakve kakve treba da budu, upravo zato da bi docarale ono o cemu se govori na stranicama knjige.
Milioni citalaca sirom sveta, knjizevni kriticari, sami knjizevnici,Toni Morison uzdizu na pijedestal vredan jegnog Nobela, i ja toplo preporucujem svima da procitaju njene romane Voljena, Solomonova pesma....i najnovju DOM, nece se pokajati!

Sinoc sam citirala kraj (Citati....) :

""Nije to bilo cudo. Cudo koje je darovao Bog. Bilo je milosrdje. Koje je ponudilo ljudsko bice. Ostala sam na kolenima. U prasini gde ce mi srce pocivati svake noci i svakog dana dok ti ne budes shvatila ono sto znam i sto ceznem da ti kazem: prihvatiti gospodarenje nad drugim teska je stvar: boriti se za gospodarenjem nad drugim ruzna je stvar: predati drugome gospodarenje nad sobom zla je stvar.
Ah, Florens, najmilija moja. Pocuj tua mae"

Milosrdje-Toni Morison, citat je ujedno i kraj knjige...

P.S. Hvala izevesnoj osobi na reputaciji upravo za ovaj citat:)

Biljo, ja sam iznela SVOJ stav na osnovu subjektivnog osećaja, ne zanima me šta su rekli ostali književnici i književni kritičari. Ja sam laik, znaš i sama, nisam iz te vaše branše, tako da čitanje doživljavam na drugačiji način. Dakle, ponavljam, ono je MOJ stav. A pročitala sam jednu njenu knjigu. Plašim se da me posle Čiča Tomine kolibe neće više zanimati ta tematika.
Složićeš se da se ovde i na Ženama ne čitaju i ne dopadaju iste knjige različitim senzibilitetima, profesijama pa i ličnostima. Hvala Bogu pa smo već naučili ponešto o našim ukusima, bar mi koji smo ovde stalni posetioci, pa naspram toga i biramo šta ćemo čitati ili ne. Svako ima prava da proba pa da sam zaključi. Ja sam poslednja osoba koja bi nekome nešto preporučivala ili uskraćivala.
Eto, sad imaju dva suprotna stava. Izbor je na njima hoće li čitati ili neće Milostrđe. ;)
:cmok:

Nije, ali po mom misljenju ima najbolja izdanja...

Po mom mišljenju, tek je u poslednje vreme počela da štampa ta "najbolja" reizdanja. Do sada je bila čista komercijala, nešto poput Pink televizije. Veruj mi, imam dosta Laguninih knjiga. Nekad su umeli i da ubodu, ali su uglavnom bili bestseleri koje istinski znalci (poput vas profesionalaca ;)) zaobilaze u velikom luku, Većina knjiga koje imam je za jednokratnu upotrebu i ja ih rado otuđujem..:lol:

Nije najjeftinija ali mozes da se uclanis u klub citalaca. Vremenom mozes da dodjes do najvise 25% popusta. Takodje uz tri kupljene tu je i dodatnih 10% (trenutno je akcija pa je 15%). Stalno imaju neke promocije/akcije gde daju dodatne popuste. Uz najbolju ponudu ko sto Bilja rece, meni su najbolji i najrpistupacniji..iako je cinjenica da im nova izdanja imaju bezobrazno visoke cene!

Biljo...jel to neko novo izdanje Remarka? Ja gde god da nadjem to je nesto id perioda 1960-1970.god...
Pogledaj na Google (Svastarnice, Starinarice- knjige) imas komplet za bas male pare, inace, sad pogledah bas, ja imam one crvene za "zlatotiskom" izdanje "Minerva" Subotica 1983.

Nisam čula za novo izdanje, ali ako se odlučiš za polovni komplet, zaobiđi onaj Minervin crveni, vrlo je lošeg kvaliteta, ljuska se posle jednog čitanja. Ima drugo, belo izdanje, mislim da je platneni povez.

- - - - - - - - - -

Nisam videla Biljin post. I ja imam te crvene, pa govorim iz ličnog iskustva. S tim što su moje iz 1980. godine.

Poslednja izmena:
Po mom mišljenju, tek je u poslednje vreme počela da štampa ta "najbolja" reizdanja. Do sada je bila čista komercijala, nešto poput Pink televizije. Veruj mi, imam dosta Laguninih knjiga. Nekad su umeli i da ubodu, ali su uglavnom bili bestseleri koje istinski znalci (poput vas profesionalaca ;)) zaobilaze u velikom luku, Većina knjiga koje imam je za jednokratnu upotrebu i ja ih rado otuđujem..:lol:

Dozvoljavas da svako od nas ima pravo da malo odmori dusu, secas li se kad sam na pdf. Zene (Biblioteka) pisala za knjigu jednog irskog pisca, iako sam citala, ja sam zaboravila naslov? Tamo sve znaju Bog im dao...Da ne duzim, sasvim slucajno sam je uzela iz biblioteke, tu knigu nikad necu zaboraviti. Saznala sam vise o IRA, o svemu i svacemu i zeni koja ni kriva ni duzna skoro 40. godina lezi u jednoj ustanovi (citaj ludnici) iako nije luda, da se godinam zblizavala s lekarom koji ju je "lecio", a poslednjih 10 stranica - da nisam sedela, pala bih od zaprepascenja....
Da, opet sam zaboravila kako se zove knjiga:eek:
Recimo imam Cvajga, kome god sam dala da cita - jaukali su, osim Pisma nepoznate zene, ostalo, rekose da mnogo "filozofira i smara", ja ga obozavam. Sve je relativno, klasici su klasici, ali, da se metaforicno izrazim, lepo je ubrati ruzu kalemicu, nista manje nisu lepe i bele rade onako prosute po poljanama, makovi, i sto rece moje dete "krivokuce" misleci na cuvarkucu:lol:

Poslednja izmena:
Biljo, ja sam iznela SVOJ stav na osnovu subjektivnog osećaja, ne zanima me šta su rekli ostali književnici i književni kritičari. Ja sam laik, znaš i sama, nisam iz te vaše branše, tako da čitanje doživljavam na drugačiji način. Dakle, ponavljam, ono je MOJ stav. A pročitala sam jednu njenu knjigu. Plašim se da me posle Čiča Tomine kolibe neće više zanimati ta tematika.
Složićeš se da se ovde i na Ženama ne čitaju i ne dopadaju iste knjige različitim senzibilitetima, profesijama pa i ličnostima. Hvala Bogu pa smo već naučili ponešto o našim ukusima, bar mi koji smo ovde stalni posetioci, pa naspram toga i biramo šta ćemo čitati ili ne. Svako ima prava da proba pa da sam zaključi. Ja sam poslednja osoba koja bi nekome nešto preporučivala ili uskraćivala.
Eto, sad imaju dva suprotna stava. Izbor je na njima hoće li čitati ili neće Milostrđe. ;)
:cmok:
Milosrdje jeste jedna od uslovno receno "slabijih" ali niposto slaba, losa, naprotiv...
Hvala Bogu da imamo razlicite ukuse, senzibilitete, na sta bi svet licio kad bismo svi isto mislili, voleli, sanjali, pricali...itd...itd...
:zag:

Dozvoljavas da svako od nas ima pravo da malo odmori dusu, secas li se kad sam na pdf. Zene (Biblioteka) pisala za knjigu jednog irskog pisca, iako sam citala, ja sam zaboravila naslov? Tamo sve znaju Bog im dao...Da ne duzim, sasvim slucajno sam je uzela iz biblioteke, tu knigu nikad necu zaboraviti. Saznala sam vise o IRA, o svemu i svacemu i zeni koja ni kriva ni duzna skoro 40. godina lezi u jednoj ustanovi (citaj ludnici) iako nije luda, da se godinam zblizavala s lekarom koji ju je "lecio", a poslednjih 10 stranica - da nisam sedela, pala bih od zaprepascenja....
Da, opet sam zaboravila kako se zove knjiga:eek:
Recimo imam Cvajga, kome god sam dala da cita - jaukali su, osim Pisma nepoznate zene, ostalo, rekose da mnogo "filozofira i smara", ja ga obozavam. Sve je relativno, klasici su klasici, ali, da se metaforicno izrazim, lepo je ubrati ruzu kalemicu, nista manje nisu lepe i bele rade onako prosute po poljanama, makovi, i sto reklo moje dete "krivokuce" misleci na cuvarkucu:lol:

To je ova knjiga. Ja je obožavam.

A ovo su krasuljci :lol:
th
Zar nisu prelepi? :zaljubljena:

Utefterena za citanje, mada me cudi da mi je promakla, inace obozavam Megi O Farel i irsku knjizevnost. Nekako je neobicna, kao recimo sto sam procitala Snezno dete (bajka) izmedju ostalog i zato sto me privlaci da citam o tim dalekim nepoznatim predelima (Aljaska), ljudima, obicajima, a kroz knjige Perl Bak sam upoznala Kinu kao da sam tamo zivela...Sve ima svojih drazi, nista procitano nije uzalud procitano, ti to najbolje znas, pozdravljam te, pa se
"vidimo" ili kasnije ili sutra...
:hvala:
:bye:

hvala vam na informacijama za Remarka ;)
ali tesko da cu ja ikada kupiti njegove knjige. Nekako mi je bljak da kupipm sada knjigu staru koliko sam i ja :) onaj miris, zuta boja, grinje... :)

mada ko sto rekoste Laguna je pocela da radi reizdanja nekih starih kultnih knjiga pa mozda rese i to izbace u skorijoj buducnosti

A koja razlika da li je stajala na tvojoj ili tuđoj polici 34 godine?;) Grinja ima u svakoj kući, hteli mi to da priznamo ili ne... Ti se raspitaj pre kupovine u kakvom je stanju, često ima slika što je najbolja opcija...

Kod Pančevačkog mosta neki matorac prodaje solidan komplet Remarkovih knjiga. Ja već imam, inače bih uzeo. Šta fali starim knjigama? Svakako je bolji kvalitet no ove današnje. Laguna koristi loš papir, gotovo providan tako da se vide i slova sa druge strane. Mislim da od njih samo Lom ima gore. Papiri starih knjiga su debeli ko kriška hleba. Kožni povez, kvalitet papira i slova, a ne kao ove današnje, ko rolna toalet papira.

jbg, nekada se sve pravilo i od metala, celika itd. a sada je sve od xy puta preradjene plastike ;)
Ne bih se slozio da je samo lom gori od lagune. Alnari je ocaj takodje... moguce da je plato trenutno ispred svih ostalih. ..ali laguna ima odlicne lektore i verovatno par provera pre izdavanja...nema nijednu jedinu slovnu gresku niti gramaticku u svojim knjigama. Barem do sada sto sam ja citao, dok alnari u proseku ima nekoliko na svakih 5 strana. Ajde slovnih ali da u knjizi vidis da pise oba dvoje i neke slicne gluposti...
Lagunine knjige su do pre 5 godina bile odlicne, sa debljoh hartijom, cisto belom, jakim i dobrim mastilom...dok sada koriste neki zuti, reciklaran 5x i duplo tanji. Ali jbg realno, razumem ih, smanjuje se troskovi...danas je trziste u Srbiji nikad losije, doslo je vreme da je bukvlno sramota reci nekome da citas i kupujes knjige a i pored toga standard naroda je mizeran pa je vala i luksuz za dobar deo stanovnistva odvojiti 700-800 di za knjigu!

Da ne ispadne da ne volim stare knjige i sl. niti da sam ja neki cistunac kod koga je sve cisto i pod konac :) jednostavno ne volim da uzmem knjigu i osetim onaj miris memle kao i da ti se papir peruta medju prstima dok listas... a sve to je posle 40 godina mora bude prisutno bez obzira iako je dobro cuvana knjiga. To sto ljudi postave sliku takodje nista ne znaci jer svako na svoj subjektivan nacin ocenjuje sta je dobro, odlicno ili lose. A najjace je kad neki pametnjkovici misle da ce ispasti smekeri kad napisu: stanje kao na slici...pa mu ti cik posle prigovori nesto kad je on lepo objasnio pre kupovine kakvo je stanje! :)

Poslednja izmena:
To je ova knjiga. Ja je obožavam.

A ovo su krasuljci :lol:
th
Zar nisu prelepi? :zaljubljena:

Slična po tematici je i Kako je nestajala Esmi Lenoks. Takođe predivna knjiga.

krasuljci su prekrasni, moja ćerka napravila venčić od njih (sad ćemo da iskvarimo i ovu temu :zper: privatnim spamovima)
A Tajni zapis i Esme Lenoks su zaista dobre knjige, samo sam je iznervirala kako su to tako mogli da urade tim ženama. I isto se iznerviram kad u nekom knjizi u Engleskoj nekog doba, kad žene nisu mogle da nasledjuju, pa kad otac umre, kuću i imanje nasledi neki dalji rodjak, a žena i ćerke ostaju na milost i nemilost njemu i njegovoj ženi (obično nekoj ošrokondji) da im dozvole da žive tu. Mislim da toga ima kod Džejn Ostin ili sestara Bronte.

Ja završavam Letnje laži, Bernharda Šlinka i jako mi se dopada knjiga. To su priče koje se uglavnom bave odnosima medju najbližima. Prve su o ljudima koji se zabavljaju, zatim o bračnim parovima, koji se u smiraj života prisećaju i analiziraju svoje veze i odnose, bilo zajedno ili jedan od supružnika koji je duže živeo. I na kraju su o odnosu oca i sina i bake i njene dece i unuka. Sve je nekako uobičajeno, a ipak posebno jer često to obično nikad ne kažemo. Navodi na razmišljanje i analiziranje sopstvenog života i odnosa sa roditeljima, mužem, decom.

Kod Pančevačkog mosta neki matorac prodaje solidan komplet Remarkovih knjiga. Ja već imam, inače bih uzeo. Šta fali starim knjigama? Svakako je bolji kvalitet no ove današnje. Laguna koristi loš papir, gotovo providan tako da se vide i slova sa druge strane. Mislim da od njih samo Lom ima gore. Papiri starih knjiga su debeli ko kriška hleba. Kožni povez, kvalitet papira i slova, a ne kao ove današnje, ko rolna toalet papira.

Апсолутно.
Старе књиге су, ем јефтиније, ем много квалитетније у сваком смислу. Имаш предговор, поговор, где има шансе и садржај, биографија, итд.
Да не причам о техничким стварима, папир, повез, корице...

Што се тиче уличних продаваца, гледао сам нешто, и ту су цене као на Лимунду...чак су на Лимунду сабрана дела повољнија. Ја сам Ремаркова сабрана дела нашао за типа 1 200.динџи. Мопасанова за 2 000. итд....стварно џабака, поготово што су комплети нечитани, очувани, да не кажем салонски.

јбг некада је то ишло на кило, сви по кућама имају неке комплете, да не рекнем неотпаковане.

Данас сам купио своју први књигу, Рукопис откривен у Акри и једва чекам да је отпочнем, чим завршим ову коју читам.. Јер су све претходне биле из мамине библиотеке, а наши се укуси не подударају баш. :lol:

Лагуна је најјефтинија за куповање књига?
Ne znam gde su kupio Rukopis otkriven u Akri, vidjam ga na kioscima. Pa eto, to je još jedno od mesta gde mogu da se kupe knjige. Neki bi rekli, knjige se kupuju u knjižarama, a ne na kioscima, ali ja mislim da mogu da se kupe gde ti je zgodnije i povoljnije. Knjige su sasvim regularne što se tiče opreme i kvaliteta, ima zanimljivih naslova, a često je cena niža nego u knjižarama. Ako koristiš te popuste Klubova čitalaca (imaju to i drugi izdavači, ne samo Laguna, oni samo imaju hiperprodukciju i najagresivniju reklamu), onda se dobro preračunaš šta ti se više isplati. Nemam ja ništa ni za ni protiv Lagune, ista mi je kao i ostali što se kvaliteta opreme tiče.

Još jedan način kupovanja knjiga je uz časopise. Mi se na Biblioteci (na pdf Žene) medjusobno obaveštavamo kad koja sazna da je uz neki časopis izašla knjiga. To je ubedljivo najjeftinije. A ima i dobrih naslova. Evo pre neki dan sam uz Nedeljnik kupila Jarčevu feštu Maria Vargasa Ljose, sve za 299 dinara. Znači, nisu neke gluposti (ima i takvih), ova knjiga ima skoro 500 strana. Sasvim isplativo.

A koja razlika da li je stajala na tvojoj ili tuđoj polici 34 godine?;) Grinja ima u svakoj kući, hteli mi to da priznamo ili ne... Ti se raspitaj pre kupovine u kakvom je stanju, često ima slika što je najbolja opcija...

Jao, pa kako koja je razlika? Po meni velika! Meni su drage knjige koje stoje na policama mojih roditelja, ili kod mene.. nekako mi nisu prljave, mada budu prašnjave, ali to su naše knjige, porodično blago... a ono je ipak neke druge porodice, šta znam gde su ih držali, kako su se odnosili prema njima.

Videla sam Remarka i na zemunskom buvljaku. I to više kompleta. Nisam ih baš zagledala, ali baš su jadno izgledali. Ne znam koliko puta ih donose na pijacu, vade iz nekih kesa i kutija, drže tamo na zemlji....
Kupila sam i ja jednu knjigu na buvljaku, ali baš mora da mi deluje čisto i očuvano. Ne bih unela neke ofucane u svoju kuću.

krasuljci su prekrasni, moja ćerka napravila venčić od njih.
Ovakav? :)
2pq6wlh.jpg
"]

Jao, pa kako koja je razlika? Po meni velika! Meni su drage knjige koje stoje na policama mojih roditelja, ili kod mene.. nekako mi nisu prljave, mada budu prašnjave, ali to su naše knjige, porodično blago... a ono je ipak neke druge porodice, šta znam gde su ih držali, kako su se odnosili prema njima.
Pa, dobro, najbolje su svoje, ali ako nema...:)

Počela sam da čitam Let Vladimira Arsenijevića, konačno...

Ovakav? :)
2pq6wlh.jpg
"]
nije bio tako lep i bogat. Bolje izgledaš s njim nego bez njega. Prolepšao te!

Pa, dobro, najbolje su svoje, ali ako nema...:)

Počela sam da čitam Let Vladimira Arsenijevića, konačno...
Mene je ta knjiga zainteresovala kad je izašla, pa sam čitala loše kritike, a posle je neko čitao na nekom od ovih naših tema i bio baš zadovoljan. Sad me zanima kakvi će biti tvoji utisci!

Nadam se da ću brzo da je pročitam, Vlada je čitljiv...:lol:
A što se prolepšavanja tiče, u mojim godinama su estetska pomagala poželjna...:rotf:

Procitala, veoma mi se dopala, vise nego U Potpaljublju recimo, meni je taj stil i nacin pripovedanja blizak...Mozda sto sam mnogo slusala o tom predratnom vremenu (samo predvecerje Drugog svetskog rata),
emam vremena da objasnjavam zasto, i koga briga:)

.Inace sam pisac koji pise o ljubavi,sam je prosao golgotu sopstvenog raspada braka, sto nema veze s knjigom, medjutim, zanimljiv je njegov stav o ljubavi: Kao da je se stidimo, ostavicu citat, pa se "vidimo"...Da, meni je u prvi mah zasmetalo sto se nesto desava vec na samom pocetku romana, a onda prica kako je bilo pre, i sto se nekako stice utisak da je na neki nacin nedovrsena...Medjutim, kada bih ja bila pisac pa jos njegovog kalibra, ja bih napisala i drugi deo, zato sto mi se ucinilo da ima nekih "pukotina" koje se mogu popuniti, ali, to je, moguce, subjektivan osecaj, dakle:

"Nikada mi nije bilo jasno zašto pisci, ako se već opredele da opišu ljubav, odnos muškarca i žene prikazuju kao nešto prilično vulgarno. Ili nešto što je u književnom smislu nisko. Kada pogledate srpsku ili bivšu jugoslovensku književnost, shvatićete da mi zapravo nemamo Dafnis i Hloju, Tristana i Izoldu, Romea i Juliju, Anu Karenjinu i Vronskog..."

Imamo li?

Ja nisam primetila...

Lagunino izdanje....

:bye:

Stvarno dobra tema za razmišljanje.
Mene je U Potpalublju svojevremeno oduševila, ali mislim da je to bila knjiga za ono vreme kad je napisana i izdata i, po meni, zasluženo dobila NIN-ovu nagradu, ali da sada nema ni izdaleka tu težinu. Možda kao svedočanstvo jednog vremena. Ne znam kako bih je ja sada doživela, a naročito kako je doživljavaju mladje generacije, jer sam ja otprilike Arsenijevićeva generacija i svedok i učesnik tog vremena o kome piše u tom romanu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back