Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Читао сам тај роман, давно. Пре више деценија узео да читам из чисте радозналости: био уврштен у двадесет најбољих, или тако нешто, па хајде, рекох, да видим. Ништа нарочито, осредњи.
Како теби изгледа?

Читао сам тај роман, давно. Пре више деценија узео да читам из чисте радозналости: био уврштен у двадесет најбољих, или тако нешто, па хајде, рекох, да видим. Ништа нарочито, осредњи.
Како теби изгледа?
Ja sam valjda i 4 komada ( romana) Forsterovih citala, ovaj Put u Indiju mi se i najmanje dopao, kako, zasto,
sada ne znam. Najbolji mi je njegov Moris, ali to pa opet nije za tebe jer je Moris jel malo päderast da ne kazem bas i mnogo. :D

Jutros uzeo iz biblioteke. Ne sumnjam da će mi se svidjeti.

knjiga(11).jpg

Мост на реци Квај, Пјер Буле
Време је за један историјск и ратни роман. Британци официри током Другог светског рата заробљени од стране Јапанца принуђени су да граде мост. Допада ми се за сада, једноставан и убедљив стил.

Довршио Мост на реци Квај. Солидан романчић о менталној борби пре свега да се оствари и задржи један пројекат у тешким условима. У наставку књиге налази се од истог аутора Булеа и новела Џелат. Овде имамо Кинеза који приповеда своје догодовштине из младости. За сада занимљиво.

Довршио Мост на реци Квај. Солидан романчић о менталној борби пре свега да се оствари и задржи један пројекат у тешким условима. У наставку књиге налази се од истог аутора Булеа и новела Џелат. Овде имамо Кинеза који приповеда своје догодовштине из младости. За сада занимљиво.
i film je biodobar...

Три ћерке мадам Лијанг, ово је друга књига од Перл Бак коју сам узео. Радња је смештена у период маоизма и говори о репресији тог систем. Мајка с три ћерке које су побегле у иностранство а режим их тражи...

Džon Kenedi Tul - Zavera budala
Neverovatno duhovit roman, pomalo me je podsetio na Oblomova:
"Konkretno, Ignacije Rajli je debela proždrljiva lenčuga loših higijenskih navika sa manijom da je svet protiv njega. Ispunjen je sumanutim mesijanskim planovima za spas društva koje zapravo prezire i na koje gleda sa, doslovno, srednjovekovnim merilima. pritom je seks-frustriran, živi s majkom, ispunjava grdne sveske u linijama svojim grotesknim idejama i nazorima, gnuša se svakog posla, kao i doba u kome živi i ljudi koje sreće. njegovi mizantropski ispadi predstavljaju vrhunce dostojne da se uporede sa biserima lavkraftovih žučnih rasističkih pisama iz Njujorka, te hajlajtovima iz proze Selina, Barouza i Bernharda! Omiljeni epiteti su mu: mongoloidno, perverzno i abortirano. "

Ja retko čitam i imam brdo knjiga i kad krenem da čitam neku knjigu ako nema neka hemija između mene i te knjige ja bataljujem.
Pre par godina jedna knjiga je ostavila jako dubok utisak na mene i sećam se da sam se isplakao kao kiša dok sam je čitao u pitanju je ''Zato što te volim'' od Gijom Musoa,inače čitao sam još malo pa sve njegove romane i taj pisac mi baš leže.Sad sam počeo čitati ''Možda nebo zna'' isto od njega ali već na polovini knjige me smorio.Meni treba neki roman da me dodirne,da mi aktivira osećanja,ne mogu ja ove plitke vode.

Tomas Bernhard - Vaten (Zaostavština)
U pitanju je novela iz 1969 godine, u njoj Bernhard po prvi put počinje da koristi svoj specifični, bernhardovski način pisanja, koji će biti zastupljen u svim
kasnijim delima koje će objaviti. Dakle tu su beskrajno ponavljanje, egzistencijalna strava... Sve ono što dominira u svim njegovim delima.

Црни лед, Мајкл Конели
Тврдо кувани кримић у фазону Рајмонда Чендлера. Нешто слабији стил, али Конели заплетом држи пажњу...за сада. Књига је доста обимна за овај жанр, видећемо коначан утисак.

Back