Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobar je jer su svi današnji najbolji crnogorski karatisti upravo njegovi bivši učenici, on više ne drži treninge. A da je bio lud potpuno, to da. Pucao je šake obavezno kada izgubiš borbu, a bogami i kad je dobiješ, ukoliko je nisi dobio onako kako je on to zamislio.

Djetici su Uvek bili dobri,tu nema spora, ali samo rad i rad.
Sto se tice Uterivanja straha od trenera prema studentu je Totalno Suluda Ideja.Ajd zamisli da sam ti kao trener i kazem:"Camael,razbicu te u "paramparcad", ne budes li se drzala strategije koju sam ti Odredio.Kako ces reagovati?, dolaziti na treninge ili me prijaviti roditeljima, da oni dodju da porazgovaraju sa mnom.
Da li znas da trener treba da bude: Prvo covek, Drugo pedagog, a Trece tek Ucitelj koji ce se starati Normalno o svojim pulenima, kako bi mogli da sto bolje ostvare zacrtane planove.

Znas nasta to lici, na Peranovica koji je Tukao svoje sticenike, da bi ih odvikavao od droge, i od tolike Briznosti, mu je na kraju price Umro sticenik:mrgreen:

Dobar je jer su svi današnji najbolji crnogorski karatisti upravo njegovi bivši učenici, on više ne drži treninge. A da je bio lud potpuno, to da. Pucao je šake obavezno kada izgubiš borbu, a bogami i kad je dobiješ, ukoliko je nisi dobio onako kako je on to zamislio.

To samo kreten moze. Mozda on jeste napravio dobre karatiste (zato sto drugog trenera nije bilo), ali takvim postupanjem trener zapravo podrzava strah kod sportista koji nikako na dobro ne moze izaci. Sreca pa je karate koji nije profesionalni sport i gde je sve na amaterskom nivou...

To sto izbacuju moderni sistemi se uvazava, Ali kao i u Dzudou mora se Razmisljati i Vezbati, samo se od sebe nece PokazatiKada sam napisao Adekvatnu tehniuku, mislio sam da u Odgovarajucem Momentu Primeni Najbolju Tehniku koja mu stoji na raspolaganju, znaci nema Robotike Milose, vec se uvazava samo I-N-S-T-I-K-T.:cool:

Robotika koju ti spominjes jeste instinkt. Borac nema vremena za razmiljanje koju ce tehniku primeniti u kom trenutku. Svaka tehnika mora da bude uvezbana toliko da je borac izvrsava bez razmisljanja, robotski i instinktivno. Kao sto ne moramo da razmisljamo kako hodamo ili vozimo biciklu tako borac ne mora da razmislja o tehnikama. Dobro utreniran covek u toku borbe razmislja o strategiji, otkrivanju slabih tacaka protivnika a ne o tehnikama. Zato je bitnije da borac ima dobro uvezbanih 10 tehnika nego 100 po malo.

Robotika koju ti spominjes jeste instinkt. Borac nema vremena za razmiljanje koju ce tehniku primeniti u kom trenutku. Svaka tehnika mora da bude uvezbana toliko da je borac izvrsava bez razmisljanja, robotski i instinktivno. Kao sto ne moramo da razmisljamo kako hodamo ili vozimo biciklu tako borac ne mora da razmislja o tehnikama. Dobro utreniran covek u toku borbe razmislja o strategiji, otkrivanju slabih tacaka protivnika a ne o tehnikama. Zato je bitnije da borac ima dobro uvezbanih 10 tehnika nego 100 po malo.

Mozda se ne razumemo: za mene je Robotika u katama,a u borbi se Preplicu nijanse, kada Osecas protivnika, tada Instinkt proradi.Robotika se nauci brzo, a za Osecaj-Instinkt treba mnogo vise vremena.Dobro uvezban borac ce i sa par tehnika da zavrsi pricu,ali ako poznaje tehnike od viska glava ne boli.Ok, napravio si strategiju, otkrio slabe tacke, i sta je na redu,Primena najbolje tehnike u tom moment.

Не постоји "примјена најбоље технике у датом моменту", односно, постоји код почетника, иоле бољи борци једноставно реагују на најподеснији начин. Техника није нешто што се користи само по себи, па да познавање више техника неког чини бољим борцем, већ су технике само путоказ, оруђе помоћу којег тијело учимо да реагује на борилачки начин. Чак, познавање великог броја техника може бити контрапродуктивно, и мислим да се за многе вјештине погрешно сматра да имају много више техника него што је то случај. Тако да, кључ мајсторства, као што је горе речено, није у познавању многих техника (логички гледано, ни не постоје "многе технике", већ прије много варијанти исте технике која се примјењује у разним ситуацијама), већ у високом степену владања оним најбољим/кључним/најефикаснијим.

Не постоји "примјена најбоље технике у датом моменту", односно, постоји код почетника, иоле бољи борци једноставно реагују на најподеснији начин. Техника није нешто што се користи само по себи, па да познавање више техника неког чини бољим борцем, већ су технике само путоказ, оруђе помоћу којег тијело учимо да реагује на борилачки начин. Чак, познавање великог броја техника може бити контрапродуктивно, и мислим да се за многе вјештине погрешно сматра да имају много више техника него што је то случај. Тако да, кључ мајсторства, као што је горе речено, није у познавању многих техника (логички гледано, ни не постоје "многе технике", већ прије много варијанти исте технике која се примјењује у разним ситуацијама), већ у високом степену владања оним најбољим/кључним/најефикаснијим.

Upravo tako,Varijante su u pitanju, plus kondiciona priprema i eto brzih Refleksa da zavrse pricu.Kako je Brus Li rekao u zadnjem intervju:"Budi kao Voda".

https://www.youtube.com/watch?v=qAN-ZKQlucg

Znaci ne postoji ni jedan ljudski ozbiljan klip na YT niti ce se ikada snimiti, najbolji WC borac protiv najgoreg MMA borca ima da izgubi......

Pogledaj ovog WC borca, klasifikovan je kao mnooogo dobar:

Second generation Ip Man student Steve Faulkner takes on Extreme Fighting champion Igor Zinoviev.
The 14-0-0 record attributed to Faulkner was either a fabrication or was based on his Toughman Contest career.

Sto si ti rekao, pre bih trenirao box, kick box, MT, MMA kod najgoreg trenera, nego WC kod najboljeg..... Sta vise, znam neke lose trenera iz ovih realnih sportova, i cak i njihovi ucenici su veoma dobri, neznanje borenja nadoknadjuju time sto malo jace forsiraju fizicku spremu svojih ucenika, tako da njihovi ucenici su opet bolji i jaci od onih sa WC-a koji lepo i graciozno izgleaju na demonstrativnim klipovima, cak po neki put i da se uplasis, ono - odsecne tehnike, namrstena lica, ali u realnosti im se sve svede da ili odmah prime udarac i padnu od prvog udarca ili se borba pretvori u neki ulicni deciji box sa primesama sutiranja tipa soccer kick, i onda rade isto ono sto rade kick boxeri, samo kick boxeri znaju to pravilno da rade i veoma jako i zato ih uvek i pobede....

I nikada to nisam razumeo - Dok sam nadmocan i dok nije bas tolika stres situacija, ja cu koristiti Wing Chun, cim se nesto izjalovi, i podje naopako, zecne me opasan stres i panika, jebesh Wing Chun, zaboravljam ga i pali mi se lampica "Animal street stil gde seljak udari trava ne nice". Zasto tada ne drzis noge u X noge iz WC-a zasto tada gardom ne stitis centralnu liniju, tan saoovima se odbranis od krosea itd itd....

Uvek mi bilo zao takvih likova.... Uvek mi dodje da im dobacim - Prijatelju, a zasto ne ides da treniras kick box kada obrni okreni uvek na njega spadnes kada zagusti? Ako ga vec koristis idi bar nauci da ga pravilno i efikasno koristis, a WC, jbg, treniraj i to, to neka ti dodje kao neka rekreacija, kao da treniras Zumbu, Salsu ili cardio fit neki program za ljude u srednjim godinama....

Poslednja izmena:
Ovde je tema samoodbrana, verovatno imamo razlicita poimanja iste. Okaciti link borbe sa turnira je jedno, ulica je drugo. Naravno da je to gotovo isto, ali ne uvek. Ljudi iz sisteme su lepo objasnili sta je tri puta nedeljno trening, sta je situacioni trening i sl, ko hoce da shvati u redu, ko nece opet u redu, svako ima pravo na svoje misljenje. Objektivnosti radi kacim ovaj link, koji meni u principu nista ne govori, a gledano Vasim ocima verovatno znaci mnogo (ovo se odnosi na Bojana i Bru Zlija).

Tipicna tuca,videli su da ne mogu pesnicama pa aj uzmi motke.
U ovakvim situacijama je najbolja atletika,bezi koliko te noge nose.
Nemojte sad reci da bi se neki drugi koncept snasao u situaciji kad je brojcano nadmocan i napadnut sa motkama.
Ovako bilo ko od nas moze da uzme stanglu i raspali Klicka po glavi i baci ga u komu.

Nemojte sad reci da bi se neki drugi koncept snasao u situaciji kad je brojcano nadmocan i napadnut sa motkama.
Ovako bilo ko od nas moze da uzme stanglu i raspali Klicka po glavi i baci ga u komu.

Malo sam se šalio sa ovim videom ( jedna od retko realnih i kvalitetnih filmskih koreografija borbe) ipak motka i nož su najstarija oružja, a onaj koji drži letvu ili nož u rukama ako ništa više drži na distanci onog koji koristi pesnice. Niko pametan se ne zaleće na osobu koja koristi ovakva sredstva.

Ја мислим да си ти добро ово казао, али нисам уверен да разумеш шта заправо значи то што си казао.
У току овог и других разговора је било разних прозивки на рачун ове или оне вештине, па се испоставило да учесници у разговору заправо мисле на одмеравање снага између два вежбача сличне грађе, сличне тежине, сличног времена проведеног у тренирању, а све то правилима неке од борилачких вештина или спортова о којима се разговарало... и то је онда представљано као тобоже "реална" ситуација "на улици".
Ја управо хоћу да кажем да би се неко ко је прошао озбиљан курс самоодбране или тренира неку борилачку вештину какве су Крав Мага, капап или Система, а вероватно и силат, ескрима, па чак можда и аикидо, боље снашао у оваквој ситуацији.
На снимку лепо видиш не једног, него двојицу професионалних ММА бораца, против неколико (мислим четири или пет) уличних силеџија, које их нападају један по један, при чему им "телефонирају" напад.
Имаш на 00:55-00:59 како се један табаџија залеће са мотком на професионалног ММА борца, са раздаљине од неколико метара, а овај ни не помишља да макар подигне руке у гард, о некаквој ескиважи, блоку и томе слично да и не говорим.

Na 0.24 dobija udarac po dijagonali, neocekivano i ne zna gde se nalazi. Neki ljudi vezbaju tu situaciju na treningu, to se moze svesti pod samoodbranu, napad od vise napadaca se moze svesti pod samoodbranu, napad palicom se moze svesti pod samoodbranu, i jos mnogo toga. Kao sto rekoh, ovaj link meni ne govori mnogo, jednako kao i on prethodni. Sve se svodi na stvar ukusa, nista drugo.

Kad smo kod oružja, jedna od genijalnosti u Aikidou je kopiranje stava i kretanja iz japanskog mačevanja (nezavisno od ostalih elemenata Aikidoa). U nekadašnjem duelu između dva mačevalaca, svako od njih je imao nasuprot sebe protivnika koji koristi težak komad gvožđurije, oštar kao žilet. U takvim okolnostima, mikro greška od 1% dovodi do gotovo sigurne smrti ili teške povrede.Zato su morali da dobro razmišljaju i koriste savršeno racionalne tehnike, lišene bilo kakvih kitnjastih elemenata.
To se odnosi na i na borbu bilo kojim oružjem.Primenjeno i usvojeno na borbu golim rukama dovodi do daleko opreznijeg pristupa borbi i ozbiljnijem shvatanju borbe.Jedan tren nepažnje, greške i to je kraj.

Back