Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
odlucio sam da trenirm MMA prije nisam trenirao ni jedan borilacki sport.visok sam 183cm tezak 72kg oce li mi odgovarati MMA.
Pitam posto znam neke momke koji su u prva 3 mjeseca treninga obili vise batina nego sto ce dobiti na ulici za cijeli zivot.
imam 15 godina da nije to rano il kasno za pocetak treniranja ovog sporta

Odgovarace ti,istih proporcija i tezine sam i ja pa mi nista ne fali.
I treba da dobiju "batine" tamo,da se ocelice,zato ako ti se zakaci neki nabedjeni ulicni fajter mozes da ga uspavas sa 30% snage.
Ja sam se takodje za godinu dana nadobijao batina,imao lomove prstiju,ukljestene zivce,sljive na ocima,polupana usta,nos,sav u podlilvima i ziv sam.

Koja boriločka veština je najbolja? Mnogo zavisi od trenera. Jako koristni su boks, kikboks, muaj taj. Treba mnogo se baviti i se truditi da bi dobio veliku koristnost od borilačke veštine.
Glavno je dobiti dobro iskustvo, tehniku, snažni udar i smelost.
Ali ponekad pomože samo brzo trčanje. Neprijatelj može da ima nož ili drugo oružje. Takođe može biti jako mnogo neprijatelja.

Pokusacu ukratko da ti dam jedan kratak savet.. Krav Maga ti je jedna od najpopularnijih i jedna medju najboljim borilackim vestina koja se koristi u samoodbrani. Brzo se uci, prosta je i vrlo efikasna u realnim situacijama. Ako zelis da naucis da odbranis sebe od potencijalne pretnje, ili pretnje, preporucujem ti to. Ne znam odakle si, ali ako u tvom mestu postoji Hornet Combat akademija ( Beograd, Novi Sad, Sombor, Kragujevac...), preporucio bih ti da joj se pridruzis i pocnes da treniras.. Za 2 godine sam mnogo toga naucio i preporucio bih svakom, kome je stalo do licne bezbednosti....

Sto se tice Krav Mage u Srbiji:

kako se Krav Maga vrlo cesto dovodi u vezu sa pomenutom akademijom, pravi je momenat da se neke stvari razjasne ljudima koje Krav Maga interesuje. Pre svega, Hornet Combat akadmija ne podučava Krav Magu, jer ne poseduje Krav Maga znanje. Samim tim i ne čudi što se klub u Beogradu i ogradio od Krav Mage, gde se radi mešavina jiu-jitse i dzudoa. U ostalim gradovima, u kojima je prisutna ova akademija, ne može se govoriti o bilo kakvim Krav Maga treninzima, jer ljudi koji su sada u HCA su ili imali kontakt sa Krav Magom u vrlo ogranicenom vremenskom periodu (par meseci, par treninga) ili nisu uopste imali kontakt sa njom, sto je nedovoljno da bi se moglo govoriti o nekom ozbiljnom treniranju, a kamoli o podučavanju drugih. Sve ono sto HCA navodi u svojoj promociji, a u vezi sa Krav Magom jednostavno nije potkrepljeno cinjenicama. HCA nema kontakt sa Krav Magom, osim sto su neki ljudi koji su sada u njoj imali prilke da prisustvuju treninzima koje su vodili predstavnici KMG-a za Srbiju.

Ovo nije pokusaj da se diskredituje HCA, verovatno ljudi tamo mogu steci adekvatno znanje u borenju.

A, ukoliko nekoga interesuju Krav Maga treninzi, sve relevantne cinjenice moze pronaci na sajtu KMG-a.

Koja boriločka veština je najbolja? Mnogo zavisi od trenera. Jako koristni su boks, kikboks, muaj taj. Treba mnogo se baviti i se truditi da bi dobio veliku koristnost od borilačke veštine.
Glavno je dobiti dobro iskustvo, tehniku, snažni udar i smelost.
Ali ponekad pomože samo brzo trčanje. Neprijatelj može da ima nož ili drugo oružje. Takođe može biti jako mnogo neprijatelja.

Ne postoji najbolja.
Najbolja je ona kojoj se najvise posvetis.
I ona je najbolja iskljucivo tebi.

TWC svakako,
naucices gomilu beskorisnih formi, ubitacne bacajuce prste koijma mozes ubiti protivnika (nema veze sto ces posle robijati), radices na drvenojo lutci koja ne zna da uzvrati ali u tome je i poenta, mlataraces nekakvim kratkim macevima koji su posebno danas efikasni jer ih mozes sakriti u nogavice od pantalona i nositi sa sobom pod uslovom da nosis dimije a ne klasicne pantalone.... pricace ti o super efikasnim tehnikama a radices najvece moguce gluposti
mahace ti kako su ucenici Williama Cheunga koga nisu videli 20 godina unazad
a da sad kao rade sa njegovim bratom ..koji se decenju unazad ne bavi ovom vestinom.
Uporedo mozes kod njih uciti i instant vestine koje nazivaju kapap ..prave seminare i u Muay Thai iako ni dana treninga nemaju u njemu itd
Ukratko, to svakako ne propustaj. Pravo je zivotno iskustvo.
Nakon kraceg rada sa njima shvatices i znaces odmah sta ti zaista treba za samoodbranu a sta ne.

Poslednja izmena:
TWC svakako,
naucices gomilu beskorisnih formi, ubitacne bacajuce prste koijma mozes ubiti protivnika (nema veze sto ces posle robijati), radices na drvenojo lutci koja ne zna da uzvrati ali u tome je i poenta, mlataraces nekakvim kratkim macevima koji su posebno danas efikasni jer ih mozes sakriti u nogavice od pantalona i nositi sa sobom pod uslovom da nosis dimije a ne klasicne pantalone.... pricace ti o super efikasnim tehnikama a radices najvece moguce gluposti
mahace ti kako su ucenici Williama Cheunga koga nisu videli 20 godina unazad
a da sad kao rade sa njegovim bratom ..koji se decenju unazad ne bavi ovom vestinom.
Uporedo mozes kod njih uciti i instant vestine koje nazivaju kapap ..prave seminare i u Muay Thai iako ni dana treninga nemaju u njemu itd
Ukratko, to svakako ne propustaj. Pravo je zivotno iskustvo.
Nakon kraceg rada sa njima shvatices i znaces odmah sta ti zaista treba za samoodbranu a sta ne.

Hehe, najbolji kratki opis kako izgleda njihov trening..... Nisam nikada licno to iskusio, ali imam osecaj da je bas ovako kako si napisao 100%.

Pozdrav ljudi, hajde i meni nesto da prepoprucite :)

Imam 25 godina. visok sam 180cm tezak negde oko 84 kile. Skladno sam gradjen, ceo zivot sam u solidnoj formi,nekim sportom sam se uvek bavio pa makar i rekreativno... kao klinac sam isao na karate, desetak godina sam trenirao fudbal, nesto kratko i macevanje, idem i na plivanje kad god mogu..... prilicno sam sposoban i izdrzljiv. u zivotu sam se potukao samo par puta i to jos u osnovnoj skoli tako da nemam bas izradjene pokrete ni neku vestinu sto se toga tice.
hteo bih da pocnem da se bavim nekim borilackim sportom gde cu sto pre da naucim neke konkretne stvari, primenljive i korisne u zivotu (nemam nameru da se tucem, jednostavno mislim da je to veoma pozeljno znati, pogotovo sada kada je sve vise divljaka na ulici) , nesto sto pribliznije realnoj situaciji u kojoj mozes da se nadjes u toku tuce, i treba mi nesto dinamicnije, ne bih naredne cetiri godine da ucim neke tehnike koje mozda necu ni tada moci da savladam kako treba, hteo bih neki trening na kom mogu dosta da se istrosim.
trenutno se dvoumim izmedju boksa (koji mi deluje kao najbolji izbor za ono sto meni treba i koji mi je preporucila osoba cije misljenje veoma cenim sto se tice borilackih sportova i koja me dosta poznaje) i wing chuna ( kojim je drug odusevljen i ubedjuje me da je fantasticna stvar, sto mu ja verujem, pogotovo posle nekih snimaka koje sam pogledao, samo nisam siguran koliko ce meni trebati vremena da sve to u potpunosti prihvatim). da me ne shvatite pogresno ne trazim ja neki sestomesecni kurs, planiram duze da treniram,ali zelim sto pre da naucim nesto sto ce mi biti zanimljivo da vezbam.
Unapred zahvalan :)

Pozdrav ljudi, hajde i meni nesto da prepoprucite :)

Imam 25 godina. visok sam 180cm tezak negde oko 84 kile. Skladno sam gradjen, ceo zivot sam u solidnoj formi,nekim sportom sam se uvek bavio pa makar i rekreativno... kao klinac sam isao na karate, desetak godina sam trenirao fudbal, nesto kratko i macevanje, idem i na plivanje kad god mogu..... prilicno sam sposoban i izdrzljiv. u zivotu sam se potukao samo par puta i to jos u osnovnoj skoli tako da nemam bas izradjene pokrete ni neku vestinu sto se toga tice.
hteo bih da pocnem da se bavim nekim borilackim sportom gde cu sto pre da naucim neke konkretne stvari, primenljive i korisne u zivotu (nemam nameru da se tucem, jednostavno mislim da je to veoma pozeljno znati, pogotovo sada kada je sve vise divljaka na ulici) , nesto sto pribliznije realnoj situaciji u kojoj mozes da se nadjes u toku tuce, i treba mi nesto dinamicnije, ne bih naredne cetiri godine da ucim neke tehnike koje mozda necu ni tada moci da savladam kako treba, hteo bih neki trening na kom mogu dosta da se istrosim.
trenutno se dvoumim izmedju boksa (koji mi deluje kao najbolji izbor za ono sto meni treba i koji mi je preporucila osoba cije misljenje veoma cenim sto se tice borilackih sportova i koja me dosta poznaje) i wing chuna ( kojim je drug odusevljen i ubedjuje me da je fantasticna stvar, sto mu ja verujem, pogotovo posle nekih snimaka koje sam pogledao, samo nisam siguran koliko ce meni trebati vremena da sve to u potpunosti prihvatim). da me ne shvatite pogresno ne trazim ja neki sestomesecni kurs, planiram duze da treniram,ali zelim sto pre da naucim nesto sto ce mi biti zanimljivo da vezbam.
Unapred zahvalan :)

Ево мало литературе да ти припомогне око размишљања на тему шта теби у ствари треба, ако прочиташ и остале текстове можда ће ти бити лакше да се одлучиш за неку од наведених или пак нешто треће на шта ниси ни обратиоп пажњу
Зашто .....?

Ja bih ti preporucio Boks! Trenirao sam i boks i wing chun tj jos uvek ih treniram, i definitivno boks! Pogotovo bas za tebe i tvoje zahteve! Ako do sada nisi trenirao wing chun, nemoj ni sada da pocinjes ako zelis sto pre da se osposobis! Veruj mi, odi na boks, i cim naucis da drzis gard i ispucavas direkte i uvezbas reflekse da pokrivas glavu i drzis bradu dole - odmah ces osetiti sigurnost i neki osecaj da znas nesto... Dok kod wing chuna imas mesecima da budes u haosu i neces znati gde se nalazis...A da bi primenio to na ulici i uspesno se odbranio potrebne su ti godine krvnickog vezbanja

Wing Chun nema krose i aperkat, a to se na ulici cesto koristi... Ne mozes ti na ulici kada te neko napadne da vrtis 5-6 WC direkta i da mu tako naudis, a pocetnik si....Treniraces WC a aulici ako ti ispadne frka od adrenalina krenuces nekim kvazi bokserskim pokretima i eskivazama....TAko da bolje odmah kreni na boks kako bi to pravilno uvezbao.

Sto se wing **** tice, ima i aperkat i krose, i sve zive moguce udarce. Wing chun je odlican ali mnogo zavisi od toga gde i sa kim treniras. Veruj mi da ces napredovati jako brzo ako nadjes pravu skolu, jer wing chun ti je u prevodu realna tuca i ono sto se desava na ulici.
Za kratko vreme ces da bijes kao lud, ako plus trening vezbas i sam, kad god mozes...
Samo hrabro , wing chun i neces pogresiti sigurno!
Pozdrav i svako dobro

Back