Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ti ocigledno nikad nisi trenirao wing chun ili si trenirao nesto sto od wing chuna jedino ima samo ime, nista vise, kad ovako pises.
Ja ni jednom nisam pljuvao niti na boks, niti na bilo koju drugu bv/sport, samo iznosim svoje misljenje.
Mozda te je neki wing chunovac toliko istukao, pa sad na sve moguce nacine pokusavas da ukaljas tu vestinu...
Problem je sto ne shvatas poentu wing chuna, vec samo pricas negativne stvari u svakom pogledu, bar sto se wing chuna tice...

To nema nikakve veze sa kopanjem ociju, to i zena svaka u samoodbrani moze da uradi.
Borio sam se sa dosta boksera, kik boksera, i bilo je tu svega i svacega, mi radimo stalno sparing, sto sa bokserima, sto izmedju sebe, tj.wing chun. Zato i pisem to. Osetio sam i tekako udarac boksera, ja nemam taj problem da priznam, pa niko nije niti najjaci niti nedodirljiv, a ti ocigledno nikad nisi sa nekim ukrstio gard a kamoli osetio udarac boksera, da ne pricam wing chunovca...
Jedino se slazem s tobom da je smesno stavljati wing chun ispred boksa, treba ga staviti mnogo ispred u svakom pogledu, toliko ispred, da nemoj da se sramotis ovde sa tim pricama...

Druze,ja treniram MMA vec poduze,izgleda da sam se u lose kolo uhvatio kad je doslo do toga da neko ko trenira WC govori sta je bolje.

A sto je Arsenije dao naziv Wisdom warriors? hahah MAlo smesno i kontraproduktivno deluje!

Podsecame na ono sto je neko pisao na forumu za korisnike da su keyboard warriorsi!

Nista licno protiv Arsenija, samo mi je smesan naziv. Inace obozavam mudrost i filozofiju, cak sam otvorio i temu ovde odavno o mudrostima brus Lija.

Ti uvek nadjes neku zamerku i nesto ti smeta. Kakve veze ima naziv kluba, mozda je covek dao iz nekih sebi licnih razloga taj naziv, mozda mu se svidja bas to, ko zna, zar je to uopste bitno? Ili je bitnije kako covek radi i kakvi su mu treninzi?

Evo i jedan kratak klip, meni se ovaj momak cini da je bas dobar, lepo radi i dosta je brz.

https://www.youtube.com/watch?v=FysSd...eature=related

А бре тема је самоодбрана а не губљење времена... Прочитајте своје поруке на другим темама посвећним WC-у где сте описивали развојне путеве., Таман науче један стил па провале неки други "реалнији" па тако у круг...
Коме је само до тога да може да се снађе у већини ситација и при том поправи кондицију нека оде на Крав Магу и неће се покајати.
За оне који желе да се обуче на мало вишем нивоу, те да функционишу ван шаблона постоје и други Систем(и) обуке.

Poslednja izmena:
А бре тема је самоодбрана а не губљење времена... Прочитајте своје поруке на другим темама посвећним WC-у где сте описивали развојне путеве., Таман науче један стил па провале неки други "реалнији" па тако у круг...
Коме је само до тога да може да се снађе у већини ситација и при том поправи кондицију нека оде на Крав Магу и неће се покајати.
За оне који желе да се обуче на мало вишем нивоу, те да функционишу ван шаблона постоје и други Систем(и) обуке.

Okej, idemo na samoodbranu...:-)
Biće lepo ako se svi toga pridržavaju.

Ti ako nisi normalan bar umes da citas.
Ovo je tema o borilackim sportovima/vestinama.Ko je tebe zvao da filozofiras ovde?
Ajde pali u klub bradatih,sumnjam da se razlikujes od onih debila sto imaju bradu do zemlje i po ceo dan ispijaju pivo i rakiju od kokosijeg izmeta na platou kod studentskog trga.
A imaju kondicije samo u mozgu-za lupanje gluposti

Dobro napisano nema sta,zna se ko udara,ko vezba fizicki i mozgovno,a ima i jarana koji samo nepokretno sedeci,mozgaju kako bi dosli do pive il rakije,bve.

Meni je svako treniranje "radi samoodbrane", u biti besmisleno. Za običnog čovjeka je u većini slučajeva najbolje da ne trenira ništa, tako je bar svjestan da je bolje da se kloni neprilika. Realno, trenirati nešto dugo vremena da bismo se odbranili u tih nekih eventualnih par situacija u dugom nizu godina (pretpostavljam da većina ne živi u getima gdje se glava nosi u torbi, ali u takvim situacijama ionako ne pomaže "voda majko", odnosno nikakva vještina). I to i jeste najbolji trening, "treniranje" te neke mudrosti i zdrava razuma. Svaka vrsta borenja u jednom trenutku iskvari čovjeka, takva smo bića, ako treniramo fajt hoćemo nekad da ga isprobamo, pa se postiže suprotan efekat, umjesto da se klonimo nevolje, mi je nesvjesno privučemo. Zato i kažu da su najbolji borci oni koji sve konflikte rješavaju bez borbe, to je u stvari ta pobjeda nad samim sobom i svojim demonima, a sami sebi smo veći neprijatelji nego bilo ko tamo napolju, ko "samo čeka da nas razbije".

Sta trenirati za samoodbranu?

Ovde se pravi logicka greska u zakljucivanju - to je boldovana rec. Kada se kaze samoodbrana to daje podsvesnu sugestiju da bi trebalo nesto da trazis UZ POMOC CEGA CES SE ODBRANITI, pa su zato takve osobe vise naklonjene branjenju i igranju zrtve nego napadanju.

Experiment - preporuci mu neku ofanzivnu vestinu odn sport reci ce ti - Ali meni ne treba to necu ja da napadam nekog i da se qrcim, meni samo to treba da se odbranim....

e pa znas kako rodjace, sa takvim razmisljanjem vec si izgubio i nisi se odbranio....

Pogledaj zivotinje (koje cesto navodim jer su jak argument) - jedni su zrtve i brane se, drugi su predatori i napadaju....U najboljem slucaju ivotinja ce se jedva odbraniti sa vidnim ozledama, a nikada pobediti.....U najvecem slucaju predator, nasilnik ce pobediti.

Zato ako zelis DA SE SAMOODBRANIS ne smes da razmisljas kao zrtva, i da se branis, nego moras biti predator...I to veci predator od tvog predatora....I onda se vodi ravnopravna borba.

To sve moras razumeti u svojoj glavi....Psihologiju borbe i borenja. Jer ja ne verujem da nas je stvorio Bog za 7 dana, vec verujem u evoluciju i rast covekolikog pra majmuna u homo sapiens sapiensa.

Zivotinej su po defaultu ILIZ RTVA ILI PREDATOR, ali ljudi su evoluirali i maltene izravnali te karakteristike.....Vezbanjem se mozes preoblikovati u predatora ili zrtvu - mzoes biti maratonac i pobeci onom ko te pojuri a mozes i vezbati box i dizati tegove i trcati sprintove i biti onaj koji ce da pobedi protivnika... Sve zavisi sta ti za tebe mislis da si.

Tako da ko se odluci da trenira ono sto se propagira kao "SAMOODBRANA" taj ej vec izgubio i nista nece nauciti.

Samoodbrana ne postoji.... Moras ti njega prvi izbiti...Kada on krene da te udari, ti njega udaris prvi ili uradis eskivazu i ti njega NAPADNES.... "SAMOODBRANOM GUBIS".

medjutim marketinskom psihologijom neki treneri su dobro skockali trip koji ce te ubediti da treniras neku glupost.

Ako stvarno hoces da mozes da se odbranis odn da neko ne moze da te bije, idi treniraj:

1) Box
2) Kick boxs
3) MMA
4) Rvanje.

Samos e tako mozes odbraniti i nikako drugacije, zato i imas gomilu likova boksera mma boraca i slicnih koji su najizvikaniji u svakom gradu i koji terorisu sve zive a oni sto treniraju te "samoodbrane" posakrivaju se i nema ih nigde da zucnu....

Kada se ko odbranio tim samoodbranama? hahahaha A psoebno devojke.....Za njih i da ne pricamo.... One moraju trenirati ofanzivne sportove mnogo gore nego muskarac da bi uospte imale realnu sansu da samo malo potkace protivnika a onda pobegnu sto dalje i dohvate neki kamen ili pozovu u pomoc nekog iz okoline.

Znaci svako ko se razmislja na ovu temu - PRAVAC BOX. ne samo da ces da naucis da bijes od da se samoodbranjujes, vec ces nauciti i da primas udarce (sto je NEMINOVNO U REALNOJ BORBI - ZA RAZLIKU OD SMESNIH MISTICNIH VESTINA KOJE TE OD POCETKA UVERAVAJU DA SU SVEMOCNE I DA PRAVILNIM I DUGOTRAJNIM TRENIRANJEM CES MOCI DA SE ODBRANIS OD SVEGA PA I OD METKA, MACA, NOZA, GROMA, UDARA ASTEROIDA I SL) I IZGUBICES STRAH OD TUCE, STRAH OD TOGA KAKOD A SE PONASAS KADA TE NEKO STVARNO NAPADNE, A NE DA TRENIRAS MISTICNE VESTINE I DA TI OSTANE STRAH OD UDARCA, KAKAV OSTAJE KOD 99% VEZBACA MISTICARA.

Evo o cemu pricam - Karatisti su vezbali godinama leprsavost naspram realnosti, ovima je bitniej da to izgleda lepo kao u filmu Zan Kloda Van Dama, a manje da izgleda jako, ubitacno i da ima svrhu - da povredi i nokautira protivnika.

Bokseri se ne izmotavaju nego rade brzo, veoma jako i opasno, cilj mu je da te obori kao svecu a boli ga doope kako ce to da izgleda id a izigrava neku silu....

I evo, vidi se, cim dobiju prvi udarac ovi karatisti napune gace i padaju kao bele lale, njihov mozak biva u soku jer nikada na treningu nije to doziveo i mozak se zbuni i ne zna sta se desava i samo kao babe se prostru na pod.

Citat:"Samoodbrana ne postoji..

Ovo apsolutno nije tacno.Karate,znaci prazna ruka i ustvari oznacava Samoodbranu.Postoji istorijska prica koja stize sa Okinave i kaze:Kada je Japan okupirao Okinavu,mestani su pruzali otpor i cesto puta su nalazerni mrtvi japanski vojnici ubijeni rukama i nogama.U karateu jeste princip:sacekati prvi napad i uzvratiti.To isto je i u ajkidou:sacekaj i odradi tehniku koja ce pomoci da protivnika kontrolises za sto krace vreme.

Citat:Ako stvarno hoces da mozes da se odbranis odn da neko ne moze da te bije, idi treniraj:

1) Box
2) Kick boxs
3) MMA
4) Rvanje. .
Pored ovoga mozes otici na:
1)ful kontakt karate
2)Uechi ryu karate
3)Aikido
4)Krav Maga
5)Systema

Citat:"Samos e tako mozes odbraniti i nikako drugacije, zato i imas gomilu likova boksera mma boraca i slicnih koji su najizvikaniji u svakom gradu i koji terorisu sve zive a oni sto treniraju te "samoodbrane" posakrivaju se i nema ih nigde da zucnu....

Nije tacno,ekstrema je vrlo malo,a mnogo vise boksera i ostalih fajtera koji su divni ljudi i koji ce da pomognu u svakoj losoj situaciji.

Citat:"Kada se ko odbranio tim samoodbranama? hahahaha A psoebno devojke.....Za njih i da ne pricamo.... One moraju trenirati ofanzivne sportove mnogo gore nego muskarac da bi uospte imale realnu sansu da samo malo potkace protivnika a onda pobegnu sto dalje i dohvate neki kamen ili pozovu u pomoc nekog iz okoline.
Nije tacno.Devojke pogledajte malo ovaj video.

Citat:"
Znaci svako ko se razmislja na ovu temu - PRAVAC BOX. ne samo da ces da naucis da bijes od da se samoodbranjujes, vec ces nauciti i da primas udarce (sto je NEMINOVNO U REALNOJ BORBI - ZA RAZLIKU OD SMESNIH MISTICNIH VESTINA KOJE TE OD POCETKA UVERAVAJU DA SU SVEMOCNE I DA PRAVILNIM I DUGOTRAJNIM TRENIRANJEM CES MOCI DA SE ODBRANIS OD SVEGA PA I OD METKA, MACA, NOZA, GROMA, UDARA ASTEROIDA I SL) I IZGUBICES STRAH OD TUCE, STRAH OD TOGA KAKOD A SE PONASAS KADA TE NEKO STVARNO NAPADNE, A NE DA TRENIRAS MISTICNE VESTINE I DA TI OSTANE STRAH OD UDARCA, KAKAV OSTAJE KOD 99% VEZBACA MISTICARA.

Nije tacno.Ne postoje misticne vestine,postoje samo dobri ili losi majstori i treneri i dobri ili losi ucenici.

Jeste tacno sve sto sam napisao...A trenirao sam i Karate...Kakva prazna ruka, ko na borbama i na treniranju za borbe koristi praznu ruku? Karatisti su pa jos grdji od WC-ovaca po tom pitanju - trening & takmicenja... WCovci ono sto treniraju to kasniej i pokusavaju da primene u borbi (iako ej to lsoe) a karatisti jedno treniraju a psole kada izadju na borbe 99% drugacije rade...Cak u mnogim skolama se i na pocetku podele - Ko ce da trenira karate uospteno bez takmicenja i oni koji ce da se takmice u katama, i druga grupa - oni koje zanima iskljucivo takmicenje.... I onda jedni vezbaju jedno drugi drugo.... I ovi katasi su kao baletani neki u poredjenju sa ovima koji rade borbe....KAo da je Karate koji se bavi izvodjenjem kata neka vrsta orijentalnog plesa i koreografije...

Volim ja i to - Kate, i ceo taj trip, stvarno volim, ali niej lepo nekom ulivati nadu da ce vezbanjem kata da psotane borac...

Mozda kada omatorim i nalozim se na spiritualne tripove odem opet da treniram karate tj kate da vezbam, onako ujutru u 6 sati , cisto zbog tripa, ono kao tripujes se da je to zbog zdravlja i mentalnog napretka...

Back