Šta to ne valja u realu i traži se na Netu?

Postoji nešto gde je net u prednosti. Ovde smo mnogo opušteniji i otvoreniji nego u RL. Čak i ako zanemarimo foliranje koje ne mora da bude manipulativno, već najčešće u želji da se što bolje predstavimo neke stvari prećutimo, a ono dobro gledamo da istaknemo.Kao i u realu uostalom.

Ne mogu da zamislim situaciju da sa nekim poznanikom ili čak prijateljem razmenjujem mišljenja o najintimnijim stvarima, a ovde je to jednostavno i lako.

Na kraju krajeva svi mi vremenom stvorimo neku sliku o sagovorniku i ona ne može mnogo da odstupa od stvarnosti. Ne mislim fizički, već suštinski. U realu vi ne znate kako se neko izražava pismeno, da li pravi pravopisne greške, ne osećate stepen pronicljivosti pa čak ni obrazovanja. S druge strane ovde sagovornik mora da vas sasluša, a ne da vam upada u reč, da vas prekida .

Najposle i na društvenim mrežama ljudi stvaraju prijateljstva koja ne moraju da se realizuju u RL, ali vi jako dobro znate sa kim se dobro slažete, ko vam prija kao ličnost, sa kim biste mogli da pričate o umetnosti ili da idete u pozorište..sve se to oseti.

Ovo je samo još jedan vid komunikacije među ljudima . Mnogo bolja varijanta od buljenja u TV gde si samo statični posmatrač, dok si ovde aktivni učesnik jer znaš da tamo iza prozorčića nije mašina već živi čovek koji u tom trenutku kroz razgovor deli neku ideju ili emociju sa tobom.

Tačno tako. S tim što bih ja još dodao da na forumima ovakve vrste čovjek može biti mnogo otvoreniji u odnosu na "stvarni" život. Ovde mogu da iskritikujem bilo kog političara a da niko ne zna ko sam. Da "ispljujem" i svog šefa ili poslodavca i sl.

Tačno tako. S tim što bih ja još dodao da na forumima ovakve vrste čovjek može biti mnogo otvoreniji u odnosu na "stvarni" život. Ovde mogu da iskritikujem bilo kog političara a da niko ne zna ko sam. Da "ispljujem" i svog šefa ili poslodavca i sl.

Vidiš nisam na to obratila pažnju.

Ovde se može osloboditi frustracija. Kao kad udaraš u boksersku vreću :lol:

Da zato su forumi popularni. Na njima su ljudi otvoreniji u odnosu na facebook.

Forumi i fejsbuk imaju vrlo malo zajedničkog,
maltene samo to što su na InterNetu.

Fejsbuk je razmena među onima koji se poznaju ( uglavnom ),
dakle to je nešto slično telefoniranju.
Razgovaraš sa nekim poznatim,
al' on na tebe ne utiče fizički ( u trenutku razgovora )!

Forum je potpuno druga priča, razgovaraš sa nepoznatim koji ti ne može ništa !
Interesantno je sad ko pokušava u takvoj situaciji da zauzme koju ulogu.
Neko pokušava da se dopadne svima,
neko da ispsuje sve,
neko da samo učestvuje u konverzaciji gomile ..

Desilo mi se jednom da saznam da je jedan poznanik na istom forumu na kome sam i ja.
Znate šta je bilo kada sam bio u prilici da saznam njegov nik, odnosno ko je on na forumu ?
Ućutkao sam ga, nisam hteo da saznam njegov identitet !

U jednom drugom slučaju
sa bliskim i dugogodišnjim prijateljem sam trajno raskrstio,
kada sam ga ( znajući njegov identitet ) pratio na jednom forumu.
Nisam mogao da verujem da moj drug ume ekipno da napada, pocenjuje, kinji ..

Tako, svašta ima.
I moram priznati, zasad mi je jako zanimljivo sve to na forumima.

Fejsbuk fuj !
Odem kod komšije pa fejsbukujemo uživo !!!

Back