Što se brže oslobodimo predrasuda koje očigledno postoje u Srbiji kada je u pitanju NATO (i ne samo NATO, već i EU, Rusija, Kina, USA), to će nam biti lakše da podnosimo nedaće malih i nemoćnih pred navalom velikih. E, da je obrnuto, da smo mi moćni kao oni, gde bi nam bio kraj...Mi bi, verovatno, bili humani i pristojni, pa bi sledili statute i pravila igre, k'o da gledam...
Ko je još video da su oni koji su zauzeli primat na svetskoj pozornici ( ma šta bilo osnov za tako nešto)
humani, dobri, pravedni i da slede propisana pravila? To se još nije desilo od kad je sveta i veka. U osnovi svega je životinjski nagon za samoodržanjem. Zver je zver, jača goni-slabija beži. Otimačina je osnov svih ratova i sukoba, iako se istoričari upinju da im daju nekakav smisao, nadju uvir i obrazlože posledice.
Ž.Ž.Ruso je jednom prilikom, upitan šta misli o kategoriji svojine, rekao: ,,Prvog čoveka koji je rekao - OVO JE MOJE - trebalo je odmah ubiti!,, Eto, ne ubiše ga, i sada svaka šuša, dobro naoružana i obučena da ubije bez razmišljanja, može da ti dodje i otme ono što je TVOJE...
Moje, tvoje, naše, njihovo - nemamo li mi tu gadan problem?
Na kraju, kad se formira protivteža NATO-u u vidu neke druge alijanse, opet će biti isto to, samo se uvećava broj onih koji učestvuju u deobi kolača. Tako ti je to.