Šta sve nosite na more?

Kad sam bila dijete svake pete godine smo isli na more,iako smo imali besplatan smjestaj kod rodbine.Islo se ficom,bez klime,naravno.On cak nije imao ni gepek,vec neku galeriju gore.Putovalo se od rane zore do mrklog mraka.To je bila avantura,ali nije bilo ljepseg dozivljaja u mom djetinjstvu.
Tome je prethodila kupovina kupaceg,plasticnih "Jugoplastikinih"sandala i šlaufa.Dušek je već bio luksuz.
Svaki detalj tog puta je bio uzivanje i sreca.Od kupovine kifli ujutro na dan polaska,pravljenja pauza usput,jedenja sendvica.A vrhunac uzbudjenja je bio kad se pojavi more na vidiku.
Nisu smetale ni kilometarske guzve na trajektu,ni cekanje na vrucini...nista.
Niko nije bio ni nervozan,ni u zurbi.
I onda se pojavi onaj specificni miris mora,kog ima samo na Jadranu.
Zaboravih reci da se tad islo na hrvatsko primorje...i iako mozda nije idealno,gledano iz nekih drugih uglova,sigurno na svijetu ima i ljepsih plaza i ljepseg mora,ali meni je more,takvo more:stjenovite i sljunkovite plaze,uvale,borova suma,brodici u luci,riva.I sve cisto i lijepo.
Kad sam posle tih ljetovanja prvi put otisla na neko drugo mjesto,a to je bilo Sutomore...to je bilo tesko razocarenje za mene.
Eto,uhvati me sad neka nostalgija.☺

Kad sam bila dijete svake pete godine smo isli na more,iako smo imali besplatan smjestaj kod rodbine.Islo se ficom,bez klime,naravno.On cak nije imao ni gepek,vec neku galeriju gore.Putovalo se od rane zore do mrklog mraka.To je bila avantura,ali nije bilo ljepseg dozivljaja u mom djetinjstvu.
Tome je prethodila kupovina kupaceg,plasticnih "Jugoplastikinih"sandala i šlaufa.Dušek je već bio luksuz.
Svaki detalj tog puta je bio uzivanje i sreca.Od kupovine kifli ujutro na dan polaska,pravljenja pauza usput,jedenja sendvica.A vrhunac uzbudjenja je bio kad se pojavi more na vidiku.
Zaboravih reci da se tad islo na hrvatsko primorje...i iako mozda nije idealno,gledano iz nekih drugih uglova,sigurno na svijetu ima i ljepsih plaza i ljepseg mora,ali meni je more,takvo more:stjenovite i sljunkovite plaze,uvale,borova suma,brodici u luci,riva.I sve cisto i lijepo.
Kad sam posle tih ljetovanja prvi put otisla na neko drugo mjesto,a to je bilo Sutomore...to je bilo tesko razocarenje za mene.
Divan opis limune,sve vidim,kao film

Retko idem na klasična letovanja. Izležavanje na plaži nije za mene. Ne podnosim visoke letnje temperature i gužvu. Obično se "čnjuram" u bazenima predveče. Ili idem rano ujutru na kupanje.Nosim pasoš, nešto malo para(gotovine). Od garderobe: par kupaćih kostima,par majica, sandale,patike, šorc, bermude, farmerice,badel mantil i jaknu. Ali nosim "tonu" kozmetike i to zauzima najviše prostora u prtljagu(zapravo me to i izluđuje).

Generalno sam pristalica minimalizma što se tereta tiče, nosim osnovnu preobuku, punjač za mobilni,ponekad dodatke za kameru i obavezno neke osnovne lekove za prvu pomoć i flaster jer su mi žuljevi deo svakog letovanja gde god da mrdnem. U principu sve što vam treba nađete na licu mesta . Meni su ključne dobre papuče/japanke,uglavnom odavde nosim kvalitetnije i odavde nosim kremu za sunčanje i autan jer su čak i po najvećim azijskim rupama skontali da na tim produktima treba strance drati nemilice a da ne mogu bez njih pa uvek ispadne skuplje
Umem da spakujem i složim preobuku za desetak dana u bekpekerski ranac bez problema i mogao bih da izguram i tri nedelje tako, naročito tamo gde je usluga pranja i peglanja smešno jeftina ili je deo hotelske usluge, kao recimo u Vijetnamu i na Tajlandu.
U Grčku ponesem više majica jer tamo mi na pamet ne pada da sam perem a realno su skuplje. Hranu sem za aerodrom/put neku grickalicu apsolutno nikada ne vučem.

A što, ni ja ne nosim ne znam koliko, mrzim da pakujem i još više raspakujem.
Putujem u patikama ugl uvek ili ih ćušnem pod sedište, pored njih još papuče za plažu i sandale za šetnju.
Duks ili jaknu za trajekt ili kišu i slučaj lošeg vremena. Dvoje pantalona, jednu-dve haljine, dva šorca i to je sve. Gaće i majice za svaki dan plus još pet, čarape pola od tog broja. Šešir, torba za plažu, mleko faktor 50, jomelop, autan, peškir za plažu.
I pun ranac lekova i sredstava za higijenu, plus jod, hidrogen, zavoji, gaze i ostalo :lol:
Mi letujemo uvek u divljini, ne stremimo izlascima već prirodi, najveći kamen spoticanja u mom braku je što mi je žmu komformista, pa hoće da letuje po hotelima i apartmanima, meni ništa bolje od šatora i kampa nema, sve ostalo mi je prekomerno opterećujuće i odvlači me od sopstvenog središta.

A što, ni ja ne nosim ne znam koliko, mrzim da pakujem i još više raspakujem.
Putujem u patikama ugl uvek ili ih ćušnem pod sedište, pored njih još papuče za plažu i sandale za šetnju.
Duks ili jaknu za trajekt ili kišu i slučaj lošeg vremena. Dvoje pantalona, jednu-dve haljine, dva šorca i to je sve. Gaće i majice za svaki dan plus još pet, čarape pola od tog broja. Šešir, torba za plažu, mleko faktor 50, jomelop, autan, peškir za plažu.
I pun ranac lekova i sredstava za higijenu, plus jod, hidrogen, zavoji, gaze i ostalo :lol:
Mi letujemo uvek u divljini, ne stremimo izlascima već prirodi, najveći kamen spoticanja u mom braku je što mi je žmu komformista, pa hoće da letuje po hotelima i apartmanima, meni ništa bolje od šatora i kampa nema, sve ostalo mi je prekomerno opterećujuće i odvlači me od sopstvenog središta.
Pa zato sto ja volim svako vece da izadjem,lako je za preko dana

Da li pakujete lap-top,box cigara, led TV, rezerni led TV (ako prethodni pu-pu daleko bilo crkne), švalera, rezernog švalera ako prvi ne bude na visini zadatka, dušek, šlauf, palmu, aparat za kafu, fikus (jer znate da ga neće redovno zalivati dok ste odsutni), 17 bikinija i ........
Kada se pakujete za more šta sve nosite?
Pare
Kljuceve
Telefon
Prebrojim decu i to je to
Sve se ostalo kupi ako se zaboravi

Jedne godine sam zaboravila kljuceve od stana na Zl. Tj.ponela stare :lol: Zima bila, E u pelenama... :lol: Muz je od soka precutao i nekako resio odmah jer bi kampovali u hodniku inace :lol:

Ja i dan danas imam taj osecaj kad ugledam more... takav mir i spokoj... takvu srecu :zaljubljena:
Gledam ga iz kola svake godine isto, na kolenima, sa sjajem u ocima, slikam, uzivam... a tek kad otvorim vrata auta pa osetim onaj poznati miris... dusa mi na mestu :heart:

Ja i dan danas imam taj osecaj kad ugledam more... takav mir i spokoj... takvu srecu :zaljubljena:
Gledam ga iz kola svake godine isto, na kolenima, sa sjajem u ocima, slikam, uzivam... a tek kad otvorim vrata auta pa osetim onaj poznati miris... dusa mi na mestu :heart:
Ali zanimljivo mi je da taj osjecaj imam samo kad ugledam Jadransko more.I taj miris.(čak i u Crnoj Gori,ali manje),dok na primer za Egejsko i Jonsko more nemam taj osjecaj.Iako realno gledajuci ni ona nemaju mana.

Ali zanimljivo mi je da taj osjecaj imam samo kad ugledam Jadransko more.I taj miris.(čak i u Crnoj Gori,ali manje),dok na primer za Egejsko i Jonsko more nemam taj osjecaj.Iako realno gledajuci ni ona nemaju mana.
Ne znam zasto... ja ga imam svuda...
Kad odemo u It, trcim na plazu u Lidu da potopim nogice... da samo legnem i gledam pucinu... neopisiv mir osecam... i neku slobodu, prostranstvo... ne znam kako to da opisem...
I posle u Rimu i Sbd isto...
Jeste mi lepsi ugodjaj kad su i plaze lepe i priroda pored mora ali mi nije presudno
Jednako sam uzivala npr.u Solunu... u tom pogledu i osecaju... i bez kupanja... samo da je dodirnem slusam i gledam :zaljubljena:

Ја сам ваљда једна од ретких која је од Грчке видела само главни град. :mrgreen:
Nisam ni ja mnogo vidjela od Grcke...samo ove jeftinije varijante,ali sto se tice plaza i mora ima izbor za svaciji ukus.A i osjecas se dobrodoslim.
Jedino im zamjeram "crnogorski"mentalitet sto se tice uredjenosti i cistoce.I to ne mora i plaza,nego ulica,smjestaja i slicno.

Back