- Poruka
- 39.271
Kad sam bila dijete svake pete godine smo isli na more,iako smo imali besplatan smjestaj kod rodbine.Islo se ficom,bez klime,naravno.On cak nije imao ni gepek,vec neku galeriju gore.Putovalo se od rane zore do mrklog mraka.To je bila avantura,ali nije bilo ljepseg dozivljaja u mom djetinjstvu.
Tome je prethodila kupovina kupaceg,plasticnih "Jugoplastikinih"sandala i šlaufa.Dušek je već bio luksuz.
Svaki detalj tog puta je bio uzivanje i sreca.Od kupovine kifli ujutro na dan polaska,pravljenja pauza usput,jedenja sendvica.A vrhunac uzbudjenja je bio kad se pojavi more na vidiku.
Nisu smetale ni kilometarske guzve na trajektu,ni cekanje na vrucini...nista.
Niko nije bio ni nervozan,ni u zurbi.
I onda se pojavi onaj specificni miris mora,kog ima samo na Jadranu.
Zaboravih reci da se tad islo na hrvatsko primorje...i iako mozda nije idealno,gledano iz nekih drugih uglova,sigurno na svijetu ima i ljepsih plaza i ljepseg mora,ali meni je more,takvo more:stjenovite i sljunkovite plaze,uvale,borova suma,brodici u luci,riva.I sve cisto i lijepo.
Kad sam posle tih ljetovanja prvi put otisla na neko drugo mjesto,a to je bilo Sutomore...to je bilo tesko razocarenje za mene.
Eto,uhvati me sad neka nostalgija.☺
Tome je prethodila kupovina kupaceg,plasticnih "Jugoplastikinih"sandala i šlaufa.Dušek je već bio luksuz.
Svaki detalj tog puta je bio uzivanje i sreca.Od kupovine kifli ujutro na dan polaska,pravljenja pauza usput,jedenja sendvica.A vrhunac uzbudjenja je bio kad se pojavi more na vidiku.
Nisu smetale ni kilometarske guzve na trajektu,ni cekanje na vrucini...nista.
Niko nije bio ni nervozan,ni u zurbi.
I onda se pojavi onaj specificni miris mora,kog ima samo na Jadranu.
Zaboravih reci da se tad islo na hrvatsko primorje...i iako mozda nije idealno,gledano iz nekih drugih uglova,sigurno na svijetu ima i ljepsih plaza i ljepseg mora,ali meni je more,takvo more:stjenovite i sljunkovite plaze,uvale,borova suma,brodici u luci,riva.I sve cisto i lijepo.
Kad sam posle tih ljetovanja prvi put otisla na neko drugo mjesto,a to je bilo Sutomore...to je bilo tesko razocarenje za mene.
Eto,uhvati me sad neka nostalgija.☺