Šta su nam ostavili preci?

da i ja tebe podsetim, tema su Podele i Predrasude.
pa u tom pravcu ako možeš nešto..
kako nas te podele i predrasude povezuju?
Da li neko ispada iz igre ako ih raskrinka, ili je važno da ostane u igri i naiebe zajedno sa ostalima..

Зависи о каквим поделама и предрасудама конкретно говориш.

Ако говориш о томе како је владајућа елита направила поделу између "прве и друге Србије" и о њеној предрасуди да Европа нема алтернативу, ондаК питај оне који имају користи од "остајања у игри".

С друге стране, ми који смо их раскринкали смо, дефинитивно, испали из игре :lol: и постали транзициона штета (као ономад у милосрдној акцији колатерална штета).

!? A, što bi to mene zanimalo?

:lol:

consoling2.gif

Зависи о каквим поделама и предрасудама конкретно говориш.

Ако говориш о томе како је владајућа елита направила поделу између "прве и друге Србије" и о њеној предрасуди да Европа нема алтернативу, ондаК питај оне који имају користи од "остајања у игри".

С друге стране, ми који смо их раскринкали смо, дефинитивно, испали из игре :lol: и постали транзициона штета (као ономад у милосрдној акцији колатерална штета).

ček bre, nemo mi mutiš

srbi su podeljeni oko svega bre.
od četnika i partizana, preko zvezde i partizana, pravih pravoslavaca i jeeretičkih, onih za EU i onih protiv, onih za usa i onih za sssr, patriota i izdajnika, partija i stranaka..a suviše nas je malo da bi smeli takav luksuz da si priuštimo, da?

ček bre, nemo mi mutiš

srbi su podeljeni oko svega bre.
od četnika i partizana, preko zvezde i partizana, pravih pravoslavaca i jeeretičkih, onih za EU i onih protiv, onih za usa i onih za sssr, patriota i izdajnika, partija i stranaka..a suviše nas je malo da bi smeli takav luksuz da si priuštimo, da?

Све је то и почело оног момента када је владајућа елита поделила Србију на "прву и другу". Њихово истинско гесло је - завади па владај. Засад им добро иде, али то је последица и тога што знају да подгреју поделе. Тако се с времена време у медијима баве Русијом, као опонентом ЕУ и западу, па онда мало мистеријом гроба Драже Михајловића, па онда мало убаце цркву и коју аферицу, па онда клерофашисте и хулигане, а о сукобу партија и странака ни једног момента не престају...
Зар ти то није очигледно?

Све је то и почело оног момента када је владајућа елита поделила Србију на "прву и другу". Њихово истинско гесло је - завади па владај. Засад им добро иде, али то је последица и тога што знају да подгреју поделе. Тако се с времена време у медијима баве Русијом, као опонентом ЕУ и западу, па онда мало мистеријом гроба Драже Михајловића, па онда мало убаце цркву и коју аферицу, па онда клерофашисте и хулигане, а о сукобу партија и странака ни једног момента не престају...

aha, ti misliš da su nas drugi zavadili, a da smo mi generacijama glupi te tome ne možemo da se odupremo..?

I vise nego ocigledno, ali na zalost samo zanemarljivoj manjini
Потребно је да и другим корисницима дате репутацију пре него што је поново доделите кориснику SURbel.
aha, ti misliš da su nas drugi zavadili, a da smo mi generacijama glupi te tome ne možemo da se odupremo..?
Nismo glupi.To je vise stvar mentaliteta i kompleksa, umiksovano sa malo egoizma i tvrdoglavosti.

ostavili nam preci egoizme i tvrdoglavosti..eto SURbel, jel vidiš?

Pa jel hoces da kazes da Srbi nisu bili i ostali tvrdoglavi generalno gledano kroz vekove?
To nije nasledna osobina, ali je nacin kolektivnog razmisljanja i ponosnog prkosa, kojem su nas ucili u skoli.

ostavili nam preci egoizme i tvrdoglavosti..eto SURbel, jel vidiš?

Ако мислиш да то оправдава твој став, ондаК добро. ;)

Уосталом, поента твоје теме је било и то да лоше треба избацити, само је питање КО ће одлучити шта је лоше? По мени - егоизам је лош, а тврдоглавост није. Комплекси су лоши а менталитет није. Итд... И, ако примећујеш из ова два примера, комплекси и егоизам је нешто што нам је наметнуто са стране, што не значи да је аутоматски лоше, али за нас сматрам да јесте лоше.

Ако мислиш да то оправдава твој став, ондаК добро. ;)

Уосталом, поента твоје теме је било и то да лоше треба избацити, само је питање КО ће одлучити шта је лоше? По мени - егоизам је лош, а тврдоглавост није. Комплекси су лоши а менталитет није. Итд... И, ако примећујеш из ова два примера, комплекси и егоизам је нешто што нам је наметнуто са стране, што не значи да је аутоматски лоше, али за нас сматрам да јесте лоше.

a misliš li ti da su nam preci ostavili malo veći strah od zapada? a malo neopravdanu ljubav ka rusiji..na primer

a misliš li ti da su nam preci ostavili malo veći strah od zapada? a malo neopravdanu ljubav ka rusiji..na primer

Све што су нам оставили - било је примерено њиховом времену, самим тим ништа није неоправдано.

Неоправдано је како ми на то гледамо из данашње перспективе.

Све што су нам оставили - било је примерено њиховом времену, самим тим ништа није неоправдано.

Неоправдано је како ми на то гледамо из данашње перспективе.

čekaj, nisu oni to gledali par dana ili meseci.
Mnogi su te stvari posisali (aj da ne kažem sa majčinim mlekom) nego od svojih đedova i muškijeh glava, kao conditio sine qua non srbije.
"Nisi srbin ako nisi pravoslavac, rusofil, kosovski junak,.." itd..

možemo li mi da živimo nekako bez tih programa?

čekaj, nisu oni to gledali par dana ili meseci.
Mnogi su te stvari posisali (aj da ne kažem sa majčinim mlekom) nego od svojih đedova i muškijeh glava, kao conditio sine qua non srbije.
"Nisi srbin ako nisi pravoslavac, rusofil, kosovski junak,.." itd..

možemo li mi da živimo nekako bez tih programa?

Не видим разлог поткрепљен чињеницама таквом размишљању.
Ево, рецимо, негде у доба Труманових јаја, моја бака је обожавала Америку а пљувала по Русији (а и за Тита је говорила да је хохштаплер), моја мама се није угледала на њу већ је Русофил (била и остала) а ја сам прво обожавала Америку и запад а сад не могу да их смислим, нит' очима да их видим... ваљда на такве ставове утиче неко искуство које смо имали свако у своје доба, ја то не видим као програм.
Уосталом, како Србима - бунџијама неко може да наметне неки програм?

Back