na jednom americhkom filozofskom forumu je bila tema "vashe filozofske pozicije", i postavljach je naveo za sebe shta sve zastupa, i onda sam ja odgovorio koristecji njegov shablon koji je postavio. evo prevod tog popisa mojih pozicija
Epistemologija: kartezijanski internalizam (metodichka sumnja) [kao temelj], racionalizam, (minimalni) inatizam, zdravorazumski realizam (direktni realizam), kritichki realizam.
Logika: (stoichka) propozicionalna (/matematichka) logika
Filozofija matematike: (platonski) realizam
Filozofija nauke: nauchni skepticizam, donekle epistemoloshki anarhizam u nauci (razmatranje alternativa "zvanichnim" teorijama kao shto su veliki prasak, relativistichka fizika, makroevolucija prirodnom selekcijom)
Filozofija uma: dualizam (postojanje dushe), slabi libertarijanizam
Filozofija religije: filosofski teizam (/deizam)
Metafizika: panenteistichka teologija (plotinovo Jedno), pitagorejstvo (reinkarnacija), deistichka epistemologija metafizike (nema otkrivenja), stoichka epistomologija mitologije (naturalistichka, onomastichka)
Etika: racionalizam (/intelektualizam) [kao temelj], pitagorejstvo/ hinduizam (aksetizam, vegetarijanstvo), stoicizam/ srednjovekovno hrishcjanstvo (konzervativan pogled na seksualnost), epikurejstvo (asketizmom do srecje), kasna stoa (mir uma)
Filozofija politike: socijal-demokratija, autoritarni konzervatizam, prava zhivotinja na zhivot
Filozofija jezika: "slabi" naturalizam (protiv potpuno veshtachkih jezika), gramatichki i sintaksichki minimalizam, latinichki globalizam, adelungizam (1:1 slovo-glas odnos)
Filozofija estetike: libertarijanizam, soc realizam (lichni ukus).
da stavim ajde, ovako je izgledala ta njegova prva poruka, da mozhete da uporedite npr.
Ethics: Kantian (Neo-Kantian), Deontologist, Moral Realist, Ethical Objectivist, I'll include Cognitivist also so that it doesn't escape in it all (Thanks, kNoctis!)
Philosophy of Language: Artificial Language Philosopher, De Dicto - Propositional - Philosopher, Gricean in meaning theory
Epistemology: Foundherentist (Foundationalism by photons and other quants, you can also add time and space to this, although, by Smolin, I don't bother to support more than 4 dimensions, 3 space and 1 time), Internalist Externalist Compatibilist
Philosophy of Science: Scientific Realist, Fallback strategy to heuristic Instrumentalism and Operationalism which both include Conventionalism, Formally: Phenomenology.
Metaphysics: Interactionist, Solipsist and Quietist (there's a problem relating to the status of reality. I believe in God, being a deist, status of the mind effecting matter, the brain, taking part in the kingdom of ideas, and so on. I'd really like to put Realism in here, but I find it impossible because it's likely to cut me short), Free Will Philosopher, Truth Realist, Universalism and Particularism Compatibilist
Philosophy of Mind: Reductionist/Substance Dualist (It depends on the development of Standard Model in Physics)
Logics: Logical Realist
Philosophy of Mathematics: Mathematical Realist
Philosophy of Politics: Utopian, Activist, Welfare-Capitalist, Conservative
Philosophy of Religion: Scientific Deist
Philosophy of Aesthetics: Kantian