šta reći, a šta prećutati

zadovoljavajuc

Primećen član
Poruka
870
Hajd' prvo da udovoljim svojoj sujeti i odgovorim na ovo:

Mislim da si bespotrebno prepotentan, sto ja tebe ne bih razumela? Samo ne delim tvoje misljenje i kraj..
Danas svaka shusha glumi filozofa..

Nisam prepotentan, samo kazujem svoje misljenje, kao sto si ti zena koja ce da crkne ako njena ne bude poslednja. Zato ti i poklanjam ovu tacku, tek da ne upadam u vrzino kolo zvano "sve sto kazem je pocetak sledece svadje posto je svadja gotova kad zena kaze" (a to da je bila svadja potvrdjuje uvreda usled nemoci usled koje se neko proglasava prepotentnim pod okriljem sopstvene inferiornosti da se odbrani stav; kazem lepo, prvo prema sebi iskreno, najbolje je tako).
I da te jos nesto naucim. Filozofija je zelja za mudroscu, a na zivotnom putu i onaj busman stekne pogled na svet koji ga cini filozofom. Interpretacija tudjih filozofkih dela uvek ima supljinu posto se ne poznaje svaki sitni detalj koji je doveo do stava. A govoriti istinu se moze samo o sebi. Zasto bi nekom smetalo nesto sto je istinito? Jer bole oci kad se upali svetlo, mozda? Naviknu se i na to...

~~~

A sad ono sto razumem bez da se objasnjavam:

Ljudi, čast izuzecima, nisu vidoviti. Većini se ljudi najveći broj stvari mora reći otvoreno, i bez zadrške; pogotovo jer čak i to uglavnom omane. Ali ponekad iskrenost ne duguješ samo sebi, već i drugima.

Otvorenost između ljudi voljnih da sarađuju rešenje je misterije ljudskih odnosa.

Naglašavam: voljnih da sarađuju.

Voljnost za saradnju se vrlo lako otkrije, i to na nacin sto se vidi sasvim lepo ukoliko omane pokusaj iz prvog pasuscica citata.

Izes ti to, ako kao domacin u svom zivotu covek nije u stanju da primi gosta, putnika namernika, u lepo osvetljenu prostoriju, covek prosto mora da se zapita kako se ponasa i prema onima koji tamo vec zive.

Sally_Solomon

Poznat
Poruka
9.519
Da se vratim na pocetno pitanje iz teme, a vrlo je jednostavan odgovor.
Ono sto osecas da bi trebalo da podelis sa partnerom, i da bi on trebalo da zna, to mu i kazes..

Dobro mi znamo i osecamo razliku izmedju ova 2 slucaja : kad nesto namerno precutimo ili ulepsamo, znajuci da ce mozda da smeta partneru
i kad smo totalno nesvesno nesto precutali jer nam nije ni kraj pameti, niti je iole vazno za tu vezu

U prvom slucaju je laz, u drugom ne.

gost 271475

Buduća legenda
Poruka
26.923
Da se vratim na pocetno pitanje iz teme, a vrlo je jednostavan odgovor.
Ono sto osecas da bi trebalo da podelis sa partnerom, i da bi on trebalo da zna, to mu i kazes..

Dobro mi znamo i osecamo razliku izmedju ova 2 slucaja : kad nesto namerno precutimo ili ulepsamo, znajuci da ce mozda da smeta partneru
i kad smo totalno nesvesno nesto precutali jer nam nije ni kraj pameti, niti je iole vazno za tu vezu

U prvom slucaju je laz, u drugom ne.

Uopšte nije jednostavno, ne radi se samo o temi prećutanog... već treba uzeti u obzir i okolnosti i odnos sa tom nekom osobom, ne mora da bude partnerski i karaktera svih aktera.
Šta se dešava ako smatraš da nešto ne treba da zna, dok on pak misli da ipak treba? Ako se tiče samog odnosa, i njega indirektno, ipak treba da zna. Najviše nas i zbunjuje upravo to što proizvoljno zaključujemo u ime drugog... to je ipak subjektivno. A nas je dva i više u ovoj igri.

Znamo, i u tom slučaju "nesvesnog", u ovakvom formulisanoj misli ne sme da bude. Možda je ono što nama, subjektivno ne deluje važno, jer su sitnice najbitnije, u stvari nešto što bi bilo od vitalnog značaja za drugu stranu. Da ga ipak pitamo da li je važno ili ne?

U oba slučaja je suština ista, prećutali smo... samo se motivi razlikuju.

Egreta27

Ističe se
Poruka
2.264
...U zadnje vrijeme, odgovaram iskreno samo na ono sto me se iskreno pita.
Na pitanja reda radi, odgovaram istom mjerom.
Ako me niko nista ne pita, vec samo ima potrebu da nesto isprica, cutim, nekad slusam, nekad ni to...
I prije bilo kakve izjave, naglasim pitanje-hoces iskreno? (jer ne znam drugacije)
Jer-malo ko trazi iskrenost...da se ne lazemo.

Karlito Brigante

Poznat
Banovan
Poruka
9.307
ako posmatramo tipican m/z odnos i rasomonijade koje se u njemu desavaju sta treba reci a sta precutati.... pisacu kao zena, jer kao musko znam sta volim i zelim da cujem od zene a sta ne....

osnovno je i pod brojem jedan iskazivanje emocija... koliko god to nekoj dami bilo tesko i pogubno i koje priziva neke atavizme ranijih odnosa gde je ostala grbava iako je ko kamila imala dovoljno rezerve vode u njoj da prezivi nuklearni rat, nikad ne bezite od toga. znaci ne kazem da treba, cim se eventualno nalozi na nekoga da mu ocima daje znake kako bi ga 'ebala il' posle toga prstenovala pa stavila na policu da bude samo njen obicno sa visuljkom oko zivana de je ugravirano jarko crveno srce koje sjaji u mraku... znaci samo ono esencijalno... ne krite mu nikad svoju emociju ako je jaka, ako vas ponekad gusi i ako zbog nje imate neprospavane noci boreci se po pravilu same sa sobom da je sakrijete iz bilo kog vama poznatog razloga. svaki muskarac bez razlike, ma kako tup ili inteligentan bio, to zeli da zna na ovaj ili onaj nacin.... naravno odlazenje u patetiku tipa gugu i bubu, ljub i cmok sa deminutivnim tepanjem od njegovog nosica dugackog po metra do zivana od metra nema veze sa ovim sto pricam. razumete me jako dobro. koliko god mnogi spoljni pokazatelji govorili u kakvom je emocionalnom stanju neka zena, jako mali broj muskarca to oseti bas u pravoj meri i na pravi nacin jer su po pravilu bolesni samodopadljivi gadovi koji pre svega misle na sebe pa tek onda na sve drugo. tako je bog uredio svet i tu nema nazad. iskazivanje emocija ima jednu jako pozitivnu stvar vezanu za oba pola, a to je reakcija onog drugog od naseg ja kako to prima i to je fin test koliko je jedan odnos ma koje prirode bio vazan i znacajan u nasem zivotu. najgore je kriti sve u sebi gde jedno povlaci drugo i kad tad se staje na sopstveni ludi kamen kajanja ma koliko mislimo da smo jaki kao licnosti i tad samoprekorno gazimo sebe po mraku nase neutazenosti zasto nismo makar tad tog jednog trenutka bili mudriji, pametniji, malo vise otvoreniji ili spontanije slobodniji i plasticnije mu pokazali nasu emotivnu dubinu.

pod dva... ako je veza bazirana na poverenju i ozbiljnijeg tipa, znaci gde se partneri poznaju duze vremena, ako se povede prica o daminoj proslosti nikad ne precutati ako se nesto pita konkretno. ovo je jako vazno i uzrok je bezbrojnih krahova veza i brakova. u jakoj emocionalnoj vezi muskarac ce, to odgovorno tvrdim, svasta oprostiti svojoj lepsoj polovini za razliku od nje ako mu da kazem iskreno prizna ili argumentovano opovrgne sumnju a ne, sto je cesci slucaj, da ga ostavi sarkasticno na livadi punoj trave gde on ne zna kako da se napase. ali ako se oseca prevarenim i na, da kazem direktno eksplicitno pitanje dobije takvu uvijenu demagosku laz samo je pitanje trenutka kada ce se srusiti brziljivo gradjena pagoda njihove ljubavi. to opet ne znaci da ako zena ima povremene izlete bilo emocionalne ili seksualne prirode, treba sve beleziti i otvoreno mu prezentovati sa datumom, vremenom trajanja i mestom gde se doticna radnja desavala jer svaki covek je ponekad podlozan izazovima takve vrste ma u kako stabilnoj vezi bio i samo totalan kreten moze da se hvali tim stvarima. naravno, time bi se postigao suprotan efekat o kome citamo tu i tamo po kuririma i drugim finim tabloidima i gde takva priznanja izgovorena ne retko u formi osvete ono tipa ti si sa njom a evo i ja sam sa njim, podstaknu adrenalin u pravcu da njegova saka ne ide ka njenoj goozi ili sisama, kosi ili obrazu, vec prema bereti, dugoj devetki, kasapskom nozu ili cekicu....

i pod tri... reci mu iskreno kada je kraj. ne lagati ga ni da je sve divno i da ce biti a znati da nije, ili sto je jos gore pak lagati da je kraj necega sto nije ni pocelo zato sto se plasimo one stavke pod brojem jedan a mnoge zene su naklonjenje takvom egoisticnom strahu od novog vezivanja koje ce im po predumisljaju proslih veza samo doneti patnju, muku, suze ili neko novo razocarenje. koliko god grozno bilo a i tesko, a svi to znamo jer smo se bezbroj puta suocili sa time da odbacujemo ili da budemo odbaceni, uvek je bolje zadrzati partnera u secanju da je imao vise muda od nas i presekao nesto sto nije htelo da raste ma koliko ga mi zalivali i djubrili. naravno to ne znaci da u tom trenutku necemo vileniti i svasta raditi jedno drugom, bojiti fekalijama one fine trenutke nase ljubavne proslosti ali kako god da okrenemo gore je biti neiskren i praviti svakakva scenarija da druga strana ispadne dno a mi da budemo ono ihahaj na konju i pobednici. u raskidu oboje gube. ako su kojim slucaju i deca u toj prici, onda je kolateralna steta jedne sekunde njihovog nesretnog detinjstva nemerljiva godinama nase zajednicke prethodne srece ali i to je bolje, no pustiti ih da svakim danom osecaju laz roditelja i da njome pothranjuju svoju mladu tek nacetu podsvest. ovo je komplikovano da se objasni zasto je ostar rez dobar, ali samo oni koji su bili u odnosu gde je jedan partner dominantniji i psiholoski jaci, emocionalno stabilniji, trenutno manje podlozan kazacoku te svoje podsvesti ili onom ludilu tipa nasa ljubav ce trajati vecno i pobediti sve nedace, moze da skonta svu snagu te unutarnje patnje gde mi moramo da secemo a ne nasa slabija polovina. postoje naravno vecne veze, veze na nivou spoznaje partnera kao libida nase telesnosti, neuronske mreze nase duhovnosti ili metaforicki receno.... yebes partnera ako nema more u ocima....

p.s. ne pisem ja nis vise ovde ko sto rekoh, ovo je po narudzbi od jutros kad me probudi sms zvonjava gde sam krmeljivim ocima samo procito sifrovan tekst... nece se vise ponoviti.... pa se oma latih olovke mastiljare i reko da pribelezim dok ne zaboravim jer sam ipak coek u kasnim 70-tim.... ostacu vam duzan danas il' sutra sta nikad ne reci muskarcu, a to ce biti skola za potencijane 4umske lolite zavodnice koju one kobajagi ne znaju a znaju sve ko matore sa prvim leptiricem koji im zatreperi u glavi i donjem stomacicu... :) .... i posle toga zastvarno odoh, jer me ovde niko ne zeli ni na koji poznat i nepoznat nacin :roll:

a i kakav bi mi to post bio ako nema prigodnu opisnu numeru.... u cast pokojnog lejna....

Poslednja izmena:

zadovoljavajuc

Primećen član
Poruka
870
Evo, ono sto ja moram da kazem, a da ne precutim, je sledece:

Toliko mi ide na ganglije sto je dasa iznad na stalnoj poternici.
Takodje sto ne moze ni sam da se otme porivu da zaklopi nekoga na nivou koji moze da pojmi poklopljenost.
Sve u svemu, brate, odluci se za jedan oblik pojavljivanja, ignorisi iritaciju, gaji stimulaciju, i nauci da ucutis kad vidis da nemas kome da pricas.

Stvarno, ortacki ti kazem. Napravi otklon od situacije.:ok:

Karlito Brigante

Poznat
Banovan
Poruka
9.307
Evo, ono sto ja moram da kazem, a da ne precutim, je sledece:

Toliko mi ide na ganglije sto je dasa iznad na stalnoj poternici.
Takodje sto ne moze ni sam da se otme porivu da zaklopi nekoga na nivou koji moze da pojmi poklopljenost.
Sve u svemu, brate, odluci se za jedan oblik pojavljivanja, ignorisi iritaciju, gaji stimulaciju, i nauci da ucutis kad vidis da nemas kome da pricas.

Stvarno, ortacki ti kazem. Napravi otklon od situacije.:ok:

jel' ti ide na ganglije? ono, bas ti ide? toliko potresa da ne mozes da spavas zbog dase i imas kosmare?

posto ovaj spam teme stoji ceo dan neobrisan jer neko opet kuva rucak i ne moze da 24 sata dezura na forumu, a spam je direktno uperen spram dase, mislim da dasa ima pravo da odgovori.

sta reci a sta precutati?

reci cemo da dasa nije ni na kakoj poternici jer dasu ne mogu nikako da uvate osim za onu jednu stvar a za nju hvataci ne dobijaju nagradu od koje se blazeno smeje i uziva vec samo one hvatacice kojima dasa dopusti da bude uhvacen u mrezu njine pohotne zelje za dasom. reci cemo i da pojam zaklopljenosti, poklopljenosti, napusenosti ili finije receno argumentovanosti nekog stava, zavisi od nekoliko faktora a primarni je onaj da li je citirana poklopljenost tematskog oli spamovskog tipa i po merilima ugrozenosti velike sestre poznatije u narodu po nadimku big mama. reci cemo i da je dasi pun ****** satro novih tek ispilelih nikova koji sa 10 puta manje postova no dasa sto ih ima daju savete dasi sta treba kad i kako da radi na forumu. reci cemo i da intimizacija na ovom mestu sa prerogativnom pretnjom u formi dobronamerne kritike dasu pogadja ko strajk prosvetara vladu srbije. reci cemo i to da dasa kad pise neki post ima tacnu i preciznu ciljnu grupu kojoj se tim postom obraca tako da zabluda poznavanja dasine ciljne grupe totalnim forumskim anonimusima starim samo 3 meseca dasu toliko potresa da ne moze mirno da spava jer ima kosmare prepoznavanja pa mu dodje da otvori jos jednu temu slicnog kosmarnog okvira.... ali dasinog.

a necemo reci nikako da mi ovakvi savetodavni spam komentari idu na qurtaz... jok to nikad ne bi rekao jer je dasa vaspitan... izuzetno, a to svi znaju koji poznaju dasu i njegovo obrazovanje.

nego da zavrsim ja na miru post sta ne treba reci muskarcu pa da se izljubimo i shluss sa krstaricom da bi big mama i njeni posilni spavali u miru sanjajuci cvetna polja i livade pune sretnih i zadovoljnih novih korisnika krstarice.

zadovoljavajuc

Primećen član
Poruka
870
Ooo, evo jos prilike za pokaznu vezbu kako nesto treba reci jer se iskrenost isplati na duze staze.

jel' ti ide na ganglije? ono, bas ti ide? toliko potresa da ne mozes da spavas zbog dase i imas kosmare?

Jok, prsti mi bela staza za to. Samo mi se svidja genijalnost izrecenog, iako znam da je crpis iz "suck my balls" (sa vestim pricuvnim "untill I tell you so") stava. Briga me na kom si krstaskom pohodu; jednostavno hocu da citam sta imas da napises.

satro novih tek ispilelih nikova koji sa 10 puta manje postova no dasa sto ih ima daju savete

E, ovde se isprdje bespotrebno, al' to nece promeniti moj potvrdni stav (iako tebi, naravno, nije potrebna potvrda; zato se i ne boris protiv icega) u odnosu na tebe.
I, da, gresis u proceni autenticnosti, tek da znas.

dasa kad pise neki post ima tacnu i preciznu ciljnu grupu

Onda sublimiraj, ali preciziraj. Rejtuj post da se zna koja ciljna grupa ne bi trebalo da ga cita.

Karlito Brigante

Poznat
Banovan
Poruka
9.307
Ooo, evo jos prilike za pokaznu vezbu kako nesto treba reci jer se iskrenost isplati na duze staze.

tesko da lazov u povoju moze lazova u razvoju nauciti laznoj iskrenosti tipa lazem da biste mi verovali jer sam iskren....

Jok, prsti mi bela staza za to. Samo mi se svidja genijalnost izrecenog, iako znam da je crpis iz "suck my balls" (sa vestim pricuvnim "untill I tell you so") stava. Briga me na kom si krstaskom pohodu; jednostavno hocu da citam sta imas da napises.

vidim da ti ne prsti iako se drzis za sopstvena iz koje nista mudro ne izlazi :lol: oma si se uvatio od svih izrecenih stvari u postu za karakternu definiciju postavljaca sto pametnom dosta govori a glupog vadi iz zablude zasto si i sa kojim ciljem tako reagovao. deja vu....

E, ovde se isprdje bespotrebno, al' to nece promeniti moj potvrdni stav (iako tebi, naravno, nije potrebna potvrda; zato se i ne boris protiv icega) u odnosu na tebe.
I, da, gresis u proceni autenticnosti, tek da znas.

mozda, al' sve dok ti udises punim plucima ja cu da prdjim... :lol: inace, zafalila jedna nula, 50.000 u odnosu na 500, sto bi rekli neki 4umasi, tako nov i zelen a sve o svakom ovde zna. procitaj encore svoj post no.60 kao reakciju na moj post no.59, pa onda lepo stani ispred ogledala i dokazuj sam sebi da nisi reagovao kao lazno uvlakacki egoisticni moron.

Onda sublimiraj, ali preciziraj. Rejtuj post da se zna koja ciljna grupa ne bi trebalo da ga cita.

katatonija radi i ja ti tu ne mogu pomoci. post je decidno preciziran postavljenom temom a sofistickim slagvortima koje ti ne razumes oplemenjuje podtekst poruke jer nije svirao tebi sms u 5 ujutro vec meni...a zasto je svirao i od koga je svirao mozes samo da naslucujes i da crpes genijalnost sakuci jors bols jer moja sakuce jedna treca :lol:

zadovoljavajuc

Primećen član
Poruka
870
Hajd' kad si vec podlozan da te malo prodzaram. :mrgreen:

tesko da lazov u povoju moze lazova u razvoju nauciti laznoj iskrenosti tipa lazem da biste mi verovali jer sam iskren

Laz i istina su suprotnosti. Iskrena moze biti i laz.

oma si se uvatio od svih izrecenih stvari u postu za karakternu definiciju postavljaca

Naravno. Ionako ti je to pecaljka bila, na koju si se sam upecao, a da nisi ni primetio. :p

tako nov i zelen a sve o svakom ovde zna

Vidim krajickom oka sta se desava, dovoljno da mogu da prepoznam pojavu. Nikakva posebna mudrost nije potrebna.

uvlakacki egoisticni moron

Egoisticnim moronima je to svakako potrebno, ali si pogresno procenio dobru nameru.

nije svirao tebi sms u 5 ujutro vec meni...a zasto je svirao i od koga je svirao mozes samo da naslucujes

Da l' da ti kazem nesto od cega ces da prsnes kontajuci ko sam ja, ili da te ostavim da sam sebe omlatis... :cool:

Karlito Brigante

Poznat
Banovan
Poruka
9.307
Hajd' kad si vec podlozan da te malo prodzaram. :mrgreen:

ovde mozes samo da dzaras ono zastopano furunce na zk i ljis.... mene mozes samo da lozis, a ja cu da gorim kao veseo plamicak ili napalm... u oba slucaja neces ni da osetis kad ti je kriznih 51 posto svesti zahvaaceno plamenom zarazom...

Laz i istina su suprotnosti. Iskrena moze biti i laz.

i baba moze nekad biti deda. ali deda nikako ne moze biti baba.

Naravno. Ionako ti je to pecaljka bila, na koju si se sam upecao, a da nisi ni primetio. :p

los ti je mamac jer se pecam samo na intelektualnog durdubaka. zato ti i odgovaram zevajuci u iscekivanju bana

Vidim krajickom oka sta se desava, dovoljno da mogu da prepoznam pojavu. Nikakva posebna mudrost nije potrebna.

uzmi viljuske ko dvogled pa izostri... mozda i nacnes kaleidoskop moje sirine u kojoj mozes komotno da se strmogavis

Egoisticnim moronima je to svakako potrebno, ali si pogresno procenio dobru nameru.

procenio sam je tacno kako treba. dobra namera se ne objavljuje javnim cinizmom. jos malo pa ce avatar poceti da ti trepce sam od sebe.

Da l' da ti kazem nesto od cega ces da prsnes kontajuci ko sam ja, ili da te ostavim da sam sebe omlatis... :cool:

e ovo je poenta. :lol: sad se vrati na svoju recenicu pre ove pa procitaj opet ovu poslednju pa onda zamisli ko je egoisticni moron od nas dvoje i ko sam sebe mlati. a sto se tice mlacenja... sve sto sam zeleo omlatio sam. sve sto sam zavoleo volim i dalje... sve sto mi ide na ****** ide mi i dalje ma koliko se trudilo da mi trepcuci gamize niz isti.

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
Ma - ćutanje je zlato.
Ljudi ugalvnom vole da žive u lepoj zabludi i iluziji nego u surovoj realnosti.
Sve zavisi od situacije.
Mišljenje, komentar, mešanje kao treća strana isl. zadržati za sebe.
Ono što te se lično dotiče i pravi ti problem reći.

CyndILauper

Primećen član
Poruka
785
Možda tema nije za ovaj pdf, mada ja mislim da jeste...
E, ovako... nađete se u situaciji da želite da budete iskreni i da vam se ta iskrenost olupa o glavu. Onda razmišljate kako je možda pametnije bilo prećutati. I sledeći put tako i uradite.
Ali, recimo da se istrtljate, pa kažete da ste i šta ste prećutali, a to ste uradili da bi nekoga poštedeli nerviranja, ili sebe poštedeli kritike.
Recimo i da kažete zato što mislite da trebate da budete iskreni. I trebate, ali vas je iskustvo x puta ošinulo po nosu.
I ma šta vi ksnije rekli, ili ne rekli, uradili, ili jok, priznali, ili jok... ostaće sumnja da ste prećutali. Za neke je ovo isto što i laž. Ne mislim da jeste, ali vodi ka tome, tačnije može da se iskomlikuje i budete naterani i da slažete.
Podvlačim da prvobitna namera nije ni laž, ni prećutkivanje, ali ne sme da bude ni iskrenost po svaku cenu... jer može biti iskorišćena protiv vas.
Različite su reakcije, verovatno zavisi i od odnosa, ali nikada nisam umela da razgraničim šta, kome i u kom trenutku treba reći. I da li uopšte treba reći. I ako treba, na koji način... a opet, da nekome ne budeš isti kao taj od koga imaš nameru da ga poštediš?

ja sam za princip- nije dobra ni svaka laz a ni svaka istina...zavisi od situacije...