Šta predstavlja oko u dva trougla ?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U narodnim bajkama se opisuje sedmoglava aždaja, koja porobljava,
pali, ruši, otima i strahom vlada. Neki je tumače kao hrišćanski simbol
za sedam smrtnih grehova ili kao tursku vladavinu. Zapravo su te bajke
nastale daleko pre hrišćanskog i turskog perioda.
One opisuju vladare iz senke. Aždaja nikada ne živi među ljudima,
već na nekom skrovitom mestu, nedostupnom. Ni na nebu ni na zemlji.
Baš kao i oni koji vladaju u tajnosti.
Uvek ih je bilo šestorica, a sedma glava pripada njihovom vođi koji
nije od ovoga sveta i to je sam nečastivi.

U bajci hrabri junak prelazi ogorman put sa mnoštvom prepreka što je
zapravo put ličnog, duhovniog razvoja čoveka. U stvarnosti, to nije jedan
čovek već je morala da se stvori kritična masa probuđenih ljudi.
U bajci hrabri junak pronalazi aždajino skroviše i odseca joj glave.
U stvarnosti, kritična masa probuđenih ljudi razotkriva prevaru i oni
sami odustaju od igre koja je obesmišljena.
Zatim junak u bajci slobađa sestru ili verenicu (ženski princip) i spašava
selo (čovečanstvo).
Tako su naši stari prenosili znanja i tkali buduće događaje. Pažljivo
gradeći sliku koja će se jednoga dana obistiniti. Nisu u naivne dečije
glave ulivali strah, već su davali rešenje. Ko zna koliko se toga
u usmenom prenošenju pogubilo, ali je ostalo dovoljno detalja da se
slika održi i obistini.
Početkom ovog veka, aždaja je ostala bez šest glava, a sedma više
nema adekvatno uzemljenje, odnosno, sama za sebe ne može da
postoji, niti da deluje. Ostalo je samo truplo koje se baca kao besno i
nakon toga će još neko vreme da truli, raspada se i smrdi.
U svakom slučaju, više nema nikakve potrebe time se baviti.

beloru11.jpg
:maca: Više ne moraš da plačeš.

U narodnim bajkama se opisuje sedmoglava aždaja, koja porobljava,
pali, ruši, otima i strahom vlada. Neki je tumače kao hrišćanski simbol
za sedam smrtnih grehova ili kao tursku vladavinu. Zapravo su te bajke
nastale daleko pre hrišćanskog i turskog perioda.
One opisuju vladare iz senke. Aždaja nikada ne živi među ljudima,
već na nekom skrovitom mestu, nedostupnom. Ni na nebu ni na zemlji.
Baš kao i oni koji vladaju u tajnosti.
Uvek ih je bilo šestorica, a sedma glava pripada njihovom vođi koji
nije od ovoga sveta i to je sam nečastivi.

U bajci hrabri junak prelazi ogorman put sa mnoštvom prepreka što je
zapravo put ličnog, duhovniog razvoja čoveka. U stvarnosti, to nije jedan
čovek već je morala da se stvori kritična masa probuđenih ljudi.
U bajci hrabri junak pronalazi aždajino skroviše i odseca joj glave.
U stvarnosti, kritična masa probuđenih ljudi razotkriva prevaru i oni
sami odustaju od igre koja je obesmišljena.
Zatim junak u bajci slobađa sestru ili verenicu (ženski princip) i spašava
selo (čovečanstvo).
Tako su naši stari prenosili znanja i tkali buduće događaje. Pažljivo
gradeći sliku koja će se jednoga dana obistiniti. Nisu u naivne dečije
glave ulivali strah, već su davali rešenje. Ko zna koliko se toga
u usmenom prenošenju pogubilo, ali je ostalo dovoljno detalja da se
slika održi i obistini.
Početkom ovog veka, aždaja je ostala bez šest glava, a sedma više
nema adekvatno uzemljenje, odnosno, sama za sebe ne može da
postoji, niti da deluje. Ostalo je samo truplo koje se baca kao besno i
nakon toga će još neko vreme da truli, raspada se i smrdi.
U svakom slučaju, više nema nikakve potrebe time se baviti.
The Dementation - The Necronomicon - Main Index

Sumeria is the name given to a once flourishing civilisation that existed in what is now known as Iraq, in the area called by the Greeks "Mesopotamia" and by the Arabs as, simply, "The Island" for it existed between two rivers, the Tigris and the Euphrates, which run down from the mountains to the Persian Gulf. This is the site of the fabled city of Babylon, as well as of Ur of the Chaldees and Kish, with Nineveh far to the north. Each of the seven principal cities of Sumeria was ruled by a different deity, who was worshipped in the strange, non-Semitic language of the Sumerians; and language which has been closely allied to that of the Aryan race, having in fact many words identical to that of Sanskrit (and, it is said, to Chinese!).

Ja nisam. Ne znam u kakav si ti ćorsokak upao.
Komunikacija dvoje ljudi upadne u ćorsokak kada razgovaraju o pojmovima koji obe strane definišu drugačije. To je kognitivni ćorsokak u kome su obe strane podjednako učesnici, i nema izlaska dok se ne napravi barem nekakav konsenzus oko terminologije.

Mada, ti si ionako znala na šta sam mislio. ;)

Komunikacija dvoje ljudi upadne u ćorsokak kada razgovaraju o pojmovima koji obe strane definišu drugačije. To je kognitivni ćorsokak u kome su obe strane podjednako učesnici, i nema izlaska dok se ne napravi barem nekakav konsenzus oko terminologije.

Mada, ti si ionako znala na šta sam mislio. ;)
Dokle god ti neko drugi definiše pojmove i objašnjava šta si to ti,
dotle će naši razgovori za tebe izgledati besmisleni.
Uopšte ne vidim na koji način citati koje si postavio protivreče
onome što sam ja rekla.

Ja nisam. Ne znam u kakav si ti ćorsokak upao.
Pomešao je volju sa samovoljom jer samovolja je pod uticajem intelekta, kojeg u ovoj njegovoj Wikipediji nazivaju um.
Volja je povezana sa višim emocionalnim centrom, dakle stiže do nas sa viših sfera...ako pratimo strelu zrake kreacije, onda znamo da se volja Apsoluta spušta do nas indirektno, preko velikog broja mehaničkih zakona i sila, što je bio i glavni razlog da se u "Očenašu" kaže: neka bude volja tvoja kako na Nebu, tako i na Zemlji. Dakle, volju koja je u nama (na Nebu) da možemo ispoljiti i van nas (na Zemlji).

Pomešao je volju sa samovoljom jer samovolja je pod uticajem intelekta, kojeg u ovoj njegovoj Wikipediji nazivaju um.
Volja je povezana sa višim emocionalnim centrom, dakle stiže do nas sa viših sfera...ako pratimo strelu zrake kreacije, onda znamo da se volja Apsoluta spušta do nas indirektno, preko velikog broja mehaničkih zakona i sila, što je bio i glavni razlog da se u "Očenašu" kaže: neka bude volja tvoja kako na Nebu, tako i na Zemlji. Dakle, volju koja je u nama (na Nebu) da možemo ispoljiti i van nas (na Zemlji).
Mislim da ovaj post vapi za Okamovom britvom.

Vidi drugu definiciju.
U širem značenju, um je skup ljudskih duhovnih moći, pa čak prevazilazi isključivo
ljudsku sposobnost; um je i ono što konstituiše poredak stvari u svetu.

Što bi rekao Srđa Roje - Kako zanimljivo... :lol:
Ja se sad živo pitam, ko bi to da konstituiše poredak stvari u svetu.

Ja to vidim tako da jedino kad ne greshimo, je kad nam Bog uzme Volju, i vodi nas. Ali da bi to postigli moramo imati Volju :P

Dokle god ti neko drugi definiše pojmove i objašnjava šta si to ti,
dotle će naši razgovori za tebe izgledati besmisleni.
Uopšte ne vidim na koji način citati koje si postavio protivreče
onome što sam ja rekla.
Господин има унапред дефинисане константе и променљиве. Импровизације код њега нема. А у духовној импровизацији чучи корен људске генијалности.

Volja je produkt uma, a ne obrnuto.

Ako sam te dobro razumeo.
Umaima svoje delove, intelekt, razum, Istina, Oblikujući jedan deo uma mi menjamo i druge delove svoga uma,
Recimo logika se oslanja na intelekt, dok se razboritost oslanja i na intelekt i na razum. Nažalost intelektualci filozofi surazum stavili pod intelekt stvorivši tako lažni ljudski razum kao proizvod intelekta. Tako budući da imamo više delova uma mi smo u stanju da posmatramo svoj um iz više uglova, pa samim tim ako umemo možemo i da ga oblikujemo. Jedini alat koji možemo da koristimo u oblikovanju uma je naša volja.
Duh koji nam je dat od boga većinu umnih stvari obavlja po navici, vidimo komšiju kojeg ne volimo i odma krenu gnevne misli i adekvatno ponašanje.
Ako uspemoda promenimoistinu o tom komšiji mi ćemo promeniti u misli koje donose radost i naša ponašanje će bitiu skladu sa osećanjima koje tada imamo.
Potrebno je puno odlučnosti i istrajnosti da bi se promenila istinau nama ali ako čvršto rešimo svojom voljom podržanom odlučnošću i istrajnošću na kraju ćemo uspeti. Ima tu još puno začkoljica ali ko sve to da piše.
Evo ovde imaš malo više o tome
https://svitanje.rs/ovladajmo-svojom-voljom-i-ispunimo-zivot-radoscu/

@Гром

Razumem šta si napisao, ali se ne slažem sa većinom. Problem je što su to "neoborivi" iskazi, i samim tim ne vrede mnogo. Zamisli dvojicu ljudi, jedan tvrdi da um ima 7 delova, a drugi tvrdi da ima 9 delova.

Ne postoji nikakav način da utvrdiš ko je od njih dvojice u pravu.

Poslednja izmena:

Back