Pa sad ne toliko bliži Pravoslavnima u celini koliko bliži Srbima jer kad pogledamo narode koji su pretežno Katolici : Južna i Srednja Amerika, Italijani, Španci, Portigalci, Irci, Hrvati, Slovenci,Mađari, Slovaci, Poljaci, itd............ovako po mentalitetu, senzibilitetu, načinu života, odnosu prema životu, itd svakako su nam mnogo bliži nego recimo Britanci, Amerikanci, Skandinavci, Holanđani, itd.
Ti narodi (koji su pretežno Katolici) su uglavnom dosta ovako kao i mi hedonisti, ovako su strastveniji, emotivniji, temperamentniji, ekstrovertniji, neposredniji, dosta transparentniji kad je u pitanju pokazivanje emocija i ličnih osećanja, itd (i sušta suprotnost tim hladnim severnjacima koji su pretežno Protestanti) i kao takvi su nam sigurno mnogo bliži, čak su nam i u tom smislu dosta bliži i od Rusa recimo, e sad to je činjenica i to je jedno a nešto potpuno drugo je to što neki Katolike vezuju isključivo za Hrvate, NDH i tamošnji genocid nad Srbima, Vatikan Siti i tamošnje neke mračne centre moći i skrivene agende i šta ti ja znam i tako samo sebi u glavi stvaraju neke nepotrebne predrasude.