- Poruka
- 40.625
U suštini, zašto su protestantske crkve okrečene u belo, poenta nije u doživljaju koji treba da probudi mesto, tipa zlato, ikone, nego da se podstiče unutrašnji doživljaj i odnos sa Bogom.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zanimljivo je sve to što pišeš, i nekako mi poznato. Moj put nije bio kroz teološke fakultete, ali jeste kroz ljude. I svako malo naiđem na nekog ko mi kaže više o veri kroz ponašanje, nego što bi mogao kroz citate.
Imala sam faze kada sam mislila da ću se uklopiti tamo gde se sve logično slaže, ali onda shvatiš da vera i logika ne uvek idu istim putem, i to je okej.
Lepo je što si istraživala sve te zajednice. Retko ko danas zaista traži, a još ređe neko tako otvoreno podeli svoj proces. Vidi se da ti nije svejedno.
Jesi li se na kraju negde pronašla ili još uvek ponekad svratiš s mišlju: “Možda baš ovde ima nešto što tražim?”
Pravoslavci kao papagaji bez ikakvog kritickog razmisljanja i svog stava ponavljaju nesto sto su pre 100 godina na pitanje novinara ili na nekom predavanju izrekli neskolovani nepismeni uskogledajuci "oci" askete iz nekog manastira. Kao zato sto zive takav zivot, sta god da kazu oni su mudri.Dakle pitanje iz naslova teme.
Radi konteksta: trenutno živim u delu Nemačke u kojoj dominiraju evangelisti i obišla sam veliki broj njihovih crkava, ali su mi katoličke ipak nekako bliže. Ne znam da li je to zbog estetike ili zbog činjenice da su Hrvati i Slovenci katolici ili prosto zbog toga što o protestantima ne znam dovoljno.
Zanimljivo mi je to što kažeš, kako duša zna gde joj je mir, i to često nema veze s razumom. Meni to sve više liči na one trenutke kad ti neko nešto pročita iznutra, bez reči. Kao da prepoznaš mesto koje je tvoje, i to ne zato što si ga razumeo, nego jer te poznaje bolje nego ti sebe.To sam radila u mojim 20tim, dok sam se generalno tražila. Davno bilo, dok nisam skapirala da nigde za mene nije dobro, osim tamo gde mi duša kaže da osećam mir, što kažeš nema veze sa razumom.
Sad... Ja sam kao dete išla često na mise, i uhvatila sam sebe da iako intelektualno nisam bila bliska katoličkoj crkvi, da mi je najviše prijalo da odem tamo u mom mestu gde sam išla sa mamom kad sam bila mala, jedna mala crkva franjevaca i njihova služba kratka jednostavna bez muzike . Tu blizu mi je i mali pravoslavni manastir, pa kako kad.
Lično mi je bio dosadio dosta intelektualni i razumni pristup kod protestanata, i mnogo priče. Ne volim priče.
Ima ali ih je malo.Таквих нема.
Da, razumem potpuno. U jednoj fazi me držala ta racionalna glad, ali ni vera ni ljubav se ne mere skalpelom. Nema tu raspodele silnica, ili ti duša diše, ili ne diše.To sam radila u mojim 20tim, dok sam se generalno tražila. Davno bilo, dok nisam skapirala da nigde za mene nije dobro, osim tamo gde mi duša kaže da osećam mir, što kažeš nema veze sa razumom.
Sad... Ja sam kao dete išla često na mise, i uhvatila sam sebe da iako intelektualno nisam bila bliska katoličkoj crkvi, da mi je najviše prijalo da odem tamo u mom mestu gde sam išla sa mamom kad sam bila mala, jedna mala crkva franjevaca i njihova služba kratka jednostavna bez muzike . Tu blizu mi je i mali pravoslavni manastir, pa kako kad.
Lično mi je bio dosadio dosta intelektualni i razumni pristup kod protestanata, i mnogo priče. Ne volim priče.
TačnoVećina i ne zna ko su protestanti, niti bilo šta o njima. Pa većina onih što se predstavljaju kao veliki vernici ne znaju ni o pravoslavlju ništa.
Danas protestantizam je relativno širok pojam. Postoje protestanti (Reformacija odnosno evangelistička Crkva, poznata i kao Luteranska) koji su to zbog tradicije (rodili se u takvim porodicama i društvu) i vuku korene iz Nemačke, a ima i novokomponovanih, tzv. ponovo rođenih (newborn christians) koji vuku korene iz SAD i umeju biti fanatičniji, revnosniji u misioniranju. Neki sebe nazivaju i biblijskm hrišćanima jer eto drže se samo (svoje interpretacije) Biblije za koju veruju da je konačna i istinita reč Božja.Mislim da su mentalno izuzetno ograničeni niskim IQ-om i opštim neznanjem, sudeći po nivou rasprava koje se ovde mogu pročitati od individua koje se predstavljaju kao protestanti.
Btw, ovi evangelisti (evanđelisti) ovde imaju jako lepo mišljenje o pravoslavcima i nešto tripuju neko prijateljstvo. Živim u zgradi sa dvoje pastrora (bračni par) i oni često imaju ili poklanjaju zajednici reprodukcije pravoslavnih ikona.
Nije bas najpametnije da im poklanjam lika koji je hvalio h*tlerapogledati pisanje vladike nikolaja velimirovića, njegova teologija je snažno uticana protestantskim pisanjima, recimo molitve na jezeru, divna knjiga molitvi. Uzgred ako ima prevod na nemački to bi mogla da im pokloniš
Nije bas najpametnije da im poklanjam lika koji je hvalio h*tlera
Moguće ali ovo dvoje su obrazovani ljudi, velika je verovatnoća da su upućeni ili lako mogu postati upućeni u te političke stvari, pa samim tim bi takav poklon mogli da protumače kao provokaciju.ok, u te političke stvari se ne razumem. ta knjiga mu je sjajna i mnogi protestanti vole da je čitaju.
Moguće ali ovo dvoje su obrazovani ljudi, velika je verovatnoća da su upućeni ili lako mogu postati upućeni u te političke stvari, pa samim tim bi takav poklon mogli da protumače kao provokaciju.
Pretpostavljam da ima još neko vredan poklona ko nema skandaloznu prošlost.
Moj je utisak da je katedra za nemački kod nas dosta loša, nažalostNe znam zaista, setila sam se te knjige.
Uopšte ne znam šta je prevedeno na Nemački jezik i da li to iko kod nas radi. Pretpostavljam da ne. Umesto da to neko radi oni se bave političarenjem i kako da nabave nove aute.Previše smo lenji kao narod.
kod mene u banatu ima dosta protestanata.Dakle pitanje iz naslova teme.
Radi konteksta: trenutno živim u delu Nemačke u kojoj dominiraju evangelisti i obišla sam veliki broj njihovih crkava, ali su mi katoličke ipak nekako bliže. Ne znam da li je to zbog estetike ili zbog činjenice da su Hrvati i Slovenci katolici ili prosto zbog toga što o protestantima ne znam dovoljno.
Mogu direkt nešto iz Mileševe da im donesem, ja sam iz tog krajaIma ona freska beli anđeo.. meni je to jedna od najlepših. ako je budeš negde srela u nekoj našoj crkvi u Nemačkoj možda d im uzmeš, to je lepo poklon. Stranci voel tako jedni drugima da poklanjaju lepe stvari
Dosta tačan opiskod mene u banatu ima dosta protestanata.
volim kod njih sto NE SMARAJU kao pravoslavci.
ne zmure i krste se kada cuju zvono ili prolaze ispred crke.
nema toliko pozerskih pross*eravanja kao kod pravoslavaca
a zajednicko im je sto su isti sto se tice bogougodnosti
Mogu direkt nešto iz Mileševe da im donesem, ja sam iz tog kraja
Ne bi trebalo biti neki problemNije bas najpametnije da im poklanjam lika koji je hvalio h*tlera