Interesantno mi je bilo pominjanje klanjana. Pitala sam ih da mi objasne taj obred. Klanjanje se zove namaz i to je način iskazivanja pokornosti bogu, tj. Alahu. Obavlja se pet puta dnevno – ne na ćebetu nego na za tu svrhu posebno satkanom ćilimu. Obzirom da smo nas dvoje provodili svaki slobodan minut zajedno, sasvim sam sigurna da taj običaj nije poštovao. On je sličnih godina kao i ja, odrastao u bivšoj Jugoslaviji. Kako sam kaže, ni on ni porodica nisu podlegli posleratnom uticaju vere, taj deo je ostao onakav kakav je bio i pre rata. Kao i mi, tradicionalno se slave verski praznici i ništa više od toga. Zato mislim da neće biti većih problema oko vere. Tačno je da je meni, Srpkinji iz Srbije, dosta toga nepoznato, takoreći potpuno sam bez iskustva. Odbilo bi me samo ako bih osetila međunacionalnu mržnju i netrpeljivost. To ne trpim ni kod Srba, ni kod bilo koga. Ne želim ljude koji mrze druge zbog različitosti ni u svojoj, ni u blizini svojih prijatelja i porodice. Sve ostalo bih tolerisala pa čak i zavolela, uključujući klanjanje, verske običaje, tradiciju, kulturu i slično. Setih se vremena kada sam se zabavljala sa Grkom, koji je obožavao maslinovo ulje i u sve ga trpao u ogromnim količinama. Ja ga nisam podnosila, nisam bila naviknuta na taj miris i nisam ga mogla jesti. Danas obožavam maslinovo ulje i sama ga u sve trpam. Sve se u životu menja.
Pa, ako hoces da ga impresioniras onda uci o islamu. Znanje je moc. Imas prevod Besima Korkuta (Kur'an), posto je bio jedan od najboljih poznavalaca arapskog jezika, ako ne onda englesku verziju sa komentarima, Yusuf Ali ili nesto u tom smislu. Bosnjaci imaju veoma jaku tradiciju sto se tice medresa, onda Orijentalni institut u Sarajevu je za vrijeme SFRJ bio veoma mocna institucija, sasvim sigurno u rangu Vizantoloskog instituta u Beogradu, odnosno institucijama poput SANU i JAZU tj. HAZU.
Alah, kao sto se pogresno misli, nije muslimanski Bog nego samo naziv za boga isto kao Bog, Deus, Deu, Gott, God. Hriscani u arapskim zemljama zovu Boga Allah, isto. Sto se tice molitve, oni uce da se Avram (Ibrahim, sa sinovima je izgradio Meku) molio tako, klececi 5x dnevno. Kad procitas pravoslavnog monaha Sofronija "O molitvi" (kleci ili ljubi pod), pogledas kako se nose monahinje, onda bas i nema neke velike razlike u pojedinim stvarima.
Za njih je Isus musliman isto (19. poglavlje Kur'ana npr. nosi naziv Mariam, znaci u ime Marije Isusove), u stvari spada u veoma vaznog proroka (pitaj ga da ti isprica pricu o Isusu i ptici) jeste Mesija ali nije Boziji Sin, a umjesto njega je Juda bio prikucan na krst dok je Bog uzeo Isusa k sebi i spasio ga na vrijeme.
Svi proroci vaze od Adama preko Mojsija (Muse) pa do Muhameda (po islamskom predanju, zatekao se u pecini Hiri, posjeti ga arhandjel Gavrilo (Jibrail) pa pocne da recitira Kur'an... Ti, da bi postala muslimanka, mozes samo fakticki da odrecitujes Shahadu i primljena si...

Postoje ljudi koji znaju cijeli Kur'an napamet, oni se zovu hafizi, Turci su na Balkan donijeli poseban vid islama koji spada u Hanefitsku skolu (spadaju u sunitske muslimane)... Islam je uticao na dzezere, John Coltraina, eno, Cat Stevens je imao sve: karijeru, lovu, zhene ali je slucajno osjetio nesto i presaltao se.. Ima dosta slucajeva.
Hriscani i Jevreji su Ljudi Knjige (Ahl al-Kitāb, tj. Biblije, mada izvitoperene po njima jer se mijenjala i prepisivala), znaci cijenjeni, u teoriji kao braca (mada, u praksi nije bas tako, je li...)... Onda, tu postoje zakoni (serijatski), molitve, nacin zivota diktiran Kuranom, hadisima, islamsko bankarstvo, sve do kako se nosis, pa cak i spavanje (ne okreces tabane prema nebu zbog nepostovanja Boga, spavanje na stomaku) i sl.
Ovdje kod mene, prije par godina, poceh da treniram u muslimanskom sportskom centru (uglavnom svi muslimani, svjezi konvertiti, tegovi, borilacke vjestine... nije bilo nista blizu, a park je odmah pored, idealno), znali su da sam Srbin i hriscanin (tradicija vise) i jeste bilo malo neugodno odgovarati na pitanja o ratu, Bosni, posebno Srebrenici ali su me primili kao rodjenog ili clana porodice, od penzionera (dodju pa treniraju) pa sve preko odraslih, studenata i malenih skolaraca, koji obozavaju sparingovanje sa mnom...

Radi se o pakistanskoj zajednici.
Zivota mi, kao da sam im rodjeni, kao da nisam stranac...
O negativnim stvarima mozda neki drugi put...
Jos nesto, posto svugdje ima papaka (agresivnih, napadnih ljudi), ako ikada naletis na nekog u muslimanskom svijetu, evo ti jedan ajet iz 2. sure. Zapamti ga jer nikad ne znas kad ce ti zatrebati.
"U vjeri nema prisiljavanja." Sto znaci, u smislu nasilnog preobracanja u islam.
Kur'an, poglavlje El Bekare (Krava, drugo poglavlje), ajet 256 (znaci, 2:256).