Šta mislite o nekadašnjim ORA /omladinskim radnim akcijama /

pazi stvarno..zanima me tko je sve tu s foruma ..bio na tim..Omladinskim Radnim Akcijama..zanima me jedna info. iz prve ruke...
ja bio ,cini mi se neke 86-87 godine,negde na Fruśkoj Gori,ja bio mali i bio vodonośa,bilo nas je iz cele YU,bili neki Hrvati iz Splita,bili mi iz Vojvodine,bili iz Bosne i bila jedna jedinica JNA(ti su uradili vise nego svi mi zajedno.
Rano smo isli na trasu,pre trase bila smotra na kojoj su svi na kraju izvodili neki "ritual"da bi pocela kiśa,na trasi je bila Marenda,onda opet śljaka,povratak sa trase ,rućak,bilo je i turnira u fudbalu,secam se i koncerata organizovanih za Omladince,secam se da sam gledao Kerber...
Bio sam klinac,ali bilo dobro zezanje,bez nac.netrpeljivosti...e da i sve bilo dzaba

ja bio ,cini mi se neke 86-87 godine,negde na Fruśkoj Gori,ja bio mali i bio vodonośa,bilo nas je iz cele YU,bili neki Hrvati iz Splita,bili mi iz Vojvodine,bili iz Bosne i bila jedna jedinica JNA(ti su uradili vise nego svi mi zajedno.
Rano smo isli na trasu,pre trase bila smotra na kojoj su svi na kraju izvodili neki "ritual"da bi pocela kiśa,na trasi je bila Marenda,onda opet śljaka,povratak sa trase ,rućak,bilo je i turnira u fudbalu,secam se i koncerata organizovanih za Omladince,secam se da sam gledao Kerber...
Bio sam klinac,ali bilo dobro zezanje,bez nac.netrpeljivosti...e da i sve bilo dzaba

..a lepo..lepo....to me i zanimalo...drugarstvo..pesme..logorska vatra...itd...eeeeeee....:ok:

ovih dana sam slucajno u krugu prijatelja zatekao diskusiju o iskustvima sa ORA.iznenadio sam se koliko su ljudi poneli toliko lepih uspomena sa ORA,koliko su im te drage uspomene jos sveze u pamcenju.svakako sam i ja ucesnik nekih ORA,i takodjer sam podelio svoja iskustva sa prijateljima.
znam da ce kod mnogih od vas ova tema izazvati raznorazne reakcije,al bih voleo da se u diskusiju ukljuce ljudi koji su zapravo bili ucesnici ORA.bilo bi lepo da iznesu svoja misljenja---dal su ORA bili promasaj,ili nesto drugo ...????

Jedino sto tu nije valjalo je ideoloska pozadina i ceo kontekst u kome se to odvijalo...
Inace sama ideja je sasvim u redu.

Nisu ih slali. isli su sami, nije bilo prisile.

Tada je bilo tako, omladina je gradila svima, tako su i Nemci radili da se dignu iz pepela, ne zato sto su morali, vec sto su hteli da sagrade zemlju u kojoj zive, da pomognu, jer ko ce ako ne oni? Sebi su gradili, nikom drugom. Svojoj zemlji, svom narodu.

Danas je drugacija prica, nikom ne pada na pamet da cisti rusevine jer ih za to niko ne placa, ali zato ce da plati ulaznicu za utakmicu i posle nje da demolira sve na sta naidje.

na ORA sutjeska 83 bila je i omladinska brigada iz zamislite HOLANDIJE,doduse bila je mesovita od nasih koji zive i rade tamo i holandjana,i sto je jos zanimljivije cak su se dvojica kolega-piloti ozenili posle akcije sa holandjankama !!!!

Jedino sto tu nije valjalo je ideoloska pozadina i ceo kontekst u kome se to odvijalo...
Inace sama ideja je sasvim u redu.

e pa prijatelju ne znam....ja sam tada bio u vojnoj skoli,vaspitavan sam u porodici da bespogovorno volim svoju zemlju,da budem pouzdan drug i prijatelj,da sam spreman svakog trenutka zrtvovati sve za prijateljstvo,to su me isto ucili i u vojnoj skoli.iz vojne skole na radnu akciju su mogli ici samo najbolji pitomci,...i tada je to bila cast,da te izaberu iz klase od 22O pitomaca od kojih je vise od pola zelelo na akciju,izabrani smo samo nas 2.mozda gledano sa ove distance moze neko da kaze da je to glupo..medjutim opet ponavljam da je za mene uvek bilo bitno da ljude delim po njihovim vrlinama a ne po pripadnosti naciji......
na toj akciji sam bio trostruki udarnik,i s time se ponosim.....upoznati u tim godinama toliko raznoraznih mladih ljudi iz svih krajeva zemlje cak i iz HOLANDIJE,nauciti postovati razlicitosti,cesto puta mladalacki se i zaljubiti u te razlicitosti......svi skeptici bi valjalo da su videli kako se akcijasi rastaju posle akcije....trebalo je videti izlive emocija,nastalih za protekli mesec dana gde se udarnicki radilo,druzilo,uvece pevalo i igralo,pa da i zaljubljivalo se i to onako do kraja....secanja je onoliko...

Na radnim akcijkama živelo se i radilo u duhu brastva -jedinstva. Nije divljao nacionalizam kao što to sada dešava. Svi smo bili jednaki. Trudilismo se da budemo što bolji i vredniji.Udarnik biti bio čast.I danas bi trebao da se organizuju radne akcije, pa naša država je razrušena totalno. Gde ste omladinci, mesto toga da se svađate i bijete nesrbe, uzmite krampove i motike, lopate, a slogan vam nek bude " nama odmora dok traje obnova" i napred u nove radne pobede. Tako se gradi država.:bye:

Заиста ме већ нервира баљезгање сексуално исфрустрираних клинаца
који су једва дочекали овакву неку тему да опљују све и свакога ...

Све што је лепо,
на било којој теми
закаљате, испрљате, попљујете ...

Какав је то нагон који вас тера,
ко вас је учио томе ???
Родитељи који су били на акцијама сигурно нису !!!

Пљујућу по акцијашима пљујете по својим родитељима, схватате ли ви то ???

Био сам 2 лета на ОРА (додуше као инструктор...) и одатле носим само лепе успомене ...

Ја их имам, а ви ???
- Влажне снове и завист ...

:roll::roll::roll:

Заиста ме већ нервира баљезгање сексуално исфрустрираних клинаца
који су једва дочекали овакву неку тему да опљују све и свакога ...

Све што је лепо,
на било којој теми
закаљате, испрљате, попљујете ...

Какав је то нагон који вас тера,
ко вас је учио томе ???
Родитељи који су били на акцијама сигурно нису !!!

Пљујућу по акцијашима пљујете по својим родитељима, схватате ли ви то ???

Био сам 2 лета на ОРА (додуше као инструктор...) и одатле носим само лепе успомене ...

Ја их имам, а ви ???
- Влажне снове и завист ...

:roll::roll::roll:

O tome se i radi, zbog takvih nagona je zemlja ekonomska a oni moralna rusevina.

na ORA sutjeska 83 bila je i omladinska brigada iz zamislite HOLANDIJE,doduse bila je mesovita od nasih koji zive i rade tamo i holandjana,i sto je jos zanimljivije cak su se dvojica kolega-piloti ozenili posle akcije sa holandjankama !!!!

Nisam znao da su i iz Holandije dolazili.

To je onda bila cast, danas se tome rugaju, a kad se omladina gradnji domovine ruga, onda je malo nade za njih, izgubljeni su izmedju divljanja po utakmicama i pametovanja po netu kako su ORA mesavina gluposti i propalih ideala.

Jasno je meni da se nadaju da ce neko drugi da radi za njih, samo... niko nije glup...

ovih dana sam slucajno u krugu prijatelja zatekao diskusiju o iskustvima sa ORA.iznenadio sam se koliko su ljudi poneli toliko lepih uspomena sa ORA,koliko su im te drage uspomene jos sveze u pamcenju.svakako sam i ja ucesnik nekih ORA,i takodjer sam podelio svoja iskustva sa prijateljima.
znam da ce kod mnogih od vas ova tema izazvati raznorazne reakcije,al bih voleo da se u diskusiju ukljuce ljudi koji su zapravo bili ucesnici ORA.bilo bi lepo da iznesu svoja misljenja---dal su ORA bili promasaj,ili nesto drugo ...????

Ја сам генерација која је дошла након тих ОРА, али сам рецимо била у извиђачима, што је донекле слично овим
радним акцијама.
Моје искуство у извиђачима је јако позитивно, ако ни због чега другог, а оно због безбрижног дружења и летовања
у камповима на Истри, која су трајала по три недеље, а била су по невероватно повољним ценама. Некада се о
деци водило рачуна, ништа није било искомерцијализовано, као данас, тако да смо од куварица били похваљени
ако тражимо репете...:D
Јако лепе су ми те успомене на детињство и тинејџерско доба. ;)

Nisam znao da su i iz Holandije dolazili.

To je onda bila cast, danas se tome rugaju, a kad se omladina gradnji domovine ruga, onda je malo nade za njih, izgubljeni su izmedju divljanja po utakmicama i pametovanja po netu kako su ORA mesavina gluposti i propalih ideala.

Jasno je meni da se nadaju da ce neko drugi da radi za njih, samo... niko nije glup...

da da !! sigurno su bili holandjani i to je bila jedna od najbrojnijih brigada,sastavljena je bila od omladinaca i omladinki nasih gradjana na privremenom radu u inostranstvu,bilo je svih nacionalnosti u njoj cak i mladih albanki sto je bio presedan,kazem da su se dve holandjanke udale za dva prijatelja pilota.zao mi je sto mi skener ne radi da skeniram slike ...
holandjani su bilo odusevljeni, iako su bili pripremljeni od nasih...odusevljavali su se organizaciji,radu,zabavi,radu raznoraznih sekcija,hteli su sve da vide-nauce,cak su hteli da organizuju finansiranje jos nekih akcija gde bi doveli svoje prijatelje....medjutim uspeli smo da rasbucamo zemlju i ne znam dal je nesto od tog bilo kasnije...

Ја сам генерација која је дошла након тих ОРА, али сам рецимо била у извиђачима, што је донекле слично овим
радним акцијама.
Моје искуство у извиђачима је јако позитивно, ако ни због чега другог, а оно због безбрижног дружења и летовања
у камповима на Истри, која су трајала по три недеље, а била су по невероватно повољним ценама. Некада се о
деци водило рачуна, ништа није било искомерцијализовано, као данас, тако да смо од куварица били похваљени
ако тражимо репете...:D
Јако лепе су ми те успомене на детињство и тинејџерско доба. ;)

da da !!!
to su vremena kad je IN bilo sto vise nauciti,biti najvestiji,najpozrtvovanji.cenile su se neke druge vrednosti za mene prave a za ove neke druge mladje verovatno kako vec zovu raznoraznim uvezenim pogrdnim izrazima...

Na radnim akcijkama živelo se i radilo u duhu brastva -jedinstva. Nije divljao nacionalizam kao što to sada dešava. Svi smo bili jednaki. Trudilismo se da budemo što bolji i vredniji.Udarnik biti bio čast.I danas bi trebao da se organizuju radne akcije, pa naša država je razrušena totalno. Gde ste omladinci, mesto toga da se svađate i bijete nesrbe, uzmite krampove i motike, lopate, a slogan vam nek bude " nama odmora dok traje obnova" i napred u nove radne pobede. Tako se gradi država.:bye:

..tu je i bila greska..ajmo sve zajedno..
..neki su se šlepali..neki su ko konji radili...preko dana.,.kad je trebalo na ples od umora nisu mogli stajati na nogama..a ovi sto su se šlepali..isli da prostis..omladinke da ćeškaju..tu i je kvaka...
..koji ludak..ide za djabe da radi i to za tanjur ghovana...sve pod parolom...za Tita..za narod ..za partiju...koje piljenje mozga...jao bre pa ovaj jos misli da je 20 stoljece..

Poslednja izmena:
..tu je i bila greska..ajmo sve zajedno..

Zato je sledeca generacija ispravila gresku pa sve opet srusila.

..neki su se šlepali..neki su ko konji radili...preko dana.,.kad je trebalo na ples od umora nisu mogli stajati na nogama..a ovi sto su se šlepali..isli da prostis..omladinke da ćeškaju..tu i je kvaka...

Kako znas ako nikad nisi bio?

..koji ludak..ide za djabe da radi i to za tanjur ghovana...sve pod parolom...za Tita..za narod ..za partiju...koje piljenje mozga...jao bre pa ovaj jos misli da je 20 stoljece..

Onaj ko hoce da izgradi svoju zemlju.

Jedino prinudno. Druga su vremena dosla.Ovi iz dzipova ne bi sigurno isli na radne akcije a ove druge nemozes da isteras iz kladionica,nista ih drugo ne zanima o trecima da ne govorimo...Bila je to prica iz prohujalih vremena.

Да, ови из кладионица који ништа не раде су несретни јер увијек падну за једну, а они који су радили за џабе на акцијама су били сретни ако им "падне једна".
Шалу на страну, тада су људи били сретнији са нечим мањим, учили су се некој дисциплини, дружили се и одрастали, понешто и урадили за земљу.
Сада сви воле Србију, а 95 % младих не би отишло на какву акцију да уради нешто за Србију. Сви би се питали: А за кога ја то радим, а што не ради овај или онај, а шта је мени Србија дала??? Прво мораш нешто да даш, а онда да тражиш!
Знам да ово размишљање изгледа утопијско али када сви размишљамо само о себи онда нигдје не напредујемо. То је као у рату, ако сваки борац размишља само о својој глави и чува се, они који буду довољно луди да јуришају ће нас побиједити.
По свему овоме, чини ми се да је народ у цјелини изгубио храброст и да нам се зато дешава ово што нам се дешава.

pazi stvarno..zanima me tko je sve tu s foruma ..bio na tim..Omladinskim Radnim Akcijama..zanima me jedna info. iz prve ruke...

kazu da se najvise "kopalo" alatkama..u nocnoj smjeni rame uz rame..drugarice ORA-šice i drugovi..ORA-či...:hahaha::per:

ima jedna ..
drugarice i drugovi....-
stigli su plugovi..
za svakog druga....
po dva pluga...
a za drugarice..
stigle su ralice...
itd..itd..itd..

..:hahaha: :hahaha1: :cepanje:..ne mogu da vjerujem...treba cuti info iz zenske ruke...

Mali,cime si ti opsjednut ?!..........ili to samo lici ,kad se posmatra sa strane?!:think:

Jedino prinudno. Druga su vremena dosla.Ovi iz dzipova ne bi sigurno isli na radne akcije a ove druge nemozes da isteras iz kladionica,nista ih drugo ne zanima o trecima da ne govorimo...Bila je to prica iz prohujalih vremena.

Lepa vremena jer su se tada cenile druge(prave)vrednosti-nisu samo PARE bile merilo.
A najlepše je bilo to što su te ORA bile tako masovne pa su i mladi iz siromašnih porodica korisno i lepo provodili raspust...nisu se samo smarali i blejali...upoznavali su mlade iz raznih krajeva,lepo se zabavljali i družili.
Znam da tako sklopljena prijateljstva traju i danas iako su ti ljudi sada u drugim državama(YU.

Back