Шта мислите о ЛГБТ (лезбејкама, гејевима, бисексуалнима и трансексуалнима)?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ulaziš u ozbiljnu vezu ili brak i planiraš decu (mada i ne mora jer za decu i ne mora ozbiljna veza, jelte). To je ustvari hetero veza, ipak.
E sad, ako smo na nivou biseksualnosti, u takvoj vezi, na koji način ti "zadovoljavaš", "ispunjavaš" tu svoju bisex stranu? Je li to otvorena veza,
je li to traži pristanak partnerke na takav odnos, ili praktično neku trojnu vezu, ili se ustvari radi više o stilu života (bilo da je u pitanju samo sex ili
i neki emocionalni odnosi koji zahtevaju čvršće povezivanje).
Mislim da tu ima dosta "varijacija na temu", a baš iz ugla biseksualnosti.Zato me zanima kako bi to funkcionisalo (ne mislim da ne može da
funkcioniše, da ne bude zabune).
Malo mi je zbunjujuce ovo pitanje o "zadovoljavanju" biseksualne strane. Jednostavno, nema nikakve razlike u odnosu na heteroseksualce. Ako pronadjem zenu koja mi se svidja i koju cu voleti necu osecati nikakvu prazninu i nezadovoljenost ako pored nje ne budem imao nekog drugog. Taj brak moze da bude isti kao i kog onih koji su hetero. I muskarci u strejt brakovima osecaju privlacnost prema drugim zenama ali ne stupaju u seksualne odnose sa njima (ili barem ne bi trebalo). Isto tako bih i ja u toj situaciji i dalje osecao privlacnost prema drugim zenama/muskarcima, ali ne bih nista radio sa njima.

- - - - - - - - - -

Википедију пишу читаоци и не мора да буде тачно што је написано, није уопште поуздан извор, то свако зна, сем тебе. А од стручних људи сам чуо на предавањима и читао из њихових текстова да је педерастија исто што и хомосексуалност, само је то србски стари назив.
Pa ovo generalno i jeste tacno, otud ima i rec "*****". Samo sto je izvorno znacenje te reci ono sto Novalsta kaze.

Википедију пишу читаоци и не мора да буде тачно што је написано, није уопште поуздан извор, то свако зна, сем тебе. А од стручних људи сам чуо на предавањима и читао из њихових текстова да је педерастија исто што и хомосексуалност, само је то србски стари назив.

Vlado bas si me zainteresovao sad :) mada mislim da nisi u pravu sto se tice naziva, ni jedan od ova dva nije srpski. Po Thesaurusu (taj izvor sam nasla) pederastija (pederasty= sexual relations between a man and a boy (usually anal intercourse with the boy as a passive partner)) je seksualni odnos sa decakom adolescentom, a homoseksualnost (homosexuality=a sexual attraction to (or sexual relations with) persons of the same sex) je privlacnost ili seksualni odnos sa osobom istog pola. Mislim da konfuzija nastaje zbog toga sto kad se pomene pederastija uglavnom se misli na anticku Grcku, a oni sebe nisu smatrali homoseksualcima to im je jednostavno bio stil zivota dok se ne ozene...otprilike :)

Па сад ако ћемо баш стари србски назив који је и Вук Караџић користио у свом преводу Библије, за хомосексуалце је користио реч "мужеложници" (они који се ложе на мужеве тј. мушкарце, јер и реч "муж" се употребљавала за било ког мушкарца, као например реч "мужаствен" за шта данас кажемо "мужеван"). За оне који мастурбирају тј. самозадовољавају се, стари православни србски и словенски текстови и Библија користе реч "рукоблудници" јер и то је врста блуда са самим собом :) Некима звуче смешно ови називи, и мени је у почетку, али то су изворне србске речи.

Malo mi je zbunjujuce ovo pitanje o "zadovoljavanju" biseksualne strane. Jednostavno, nema nikakve razlike u odnosu na heteroseksualce. Ako pronadjem zenu koja mi se svidja i koju cu voleti necu osecati nikakvu prazninu i nezadovoljenost ako pored nje ne budem imao nekog drugog. Taj brak moze da bude isti kao i kog onih koji su hetero. I muskarci u strejt brakovima osecaju privlacnost prema drugim zenama ali ne stupaju u seksualne odnose sa njima (ili barem ne bi trebalo). Isto tako bih i ja u toj situaciji i dalje osecao privlacnost prema drugim zenama/muskarcima, ali ne bih nista radio sa njima.

- - - - - - - - - -

To nisam znao kako da se izrazim (zato sam stavio pod navodnike). Al' nije to ni bitno.

Jasna je analogija.
Ali ovakav opis ustvari predstavlja klasičnu hetero vezu ili brak. Zar ne?
Šta tebe čini biseksualcem u tom slučaju? Da li je to onda "misaona seksualnost" (kao što imamo misaonu imenicu).
Jer za seksualnost je ipak potrebna i fizička, pored psihičke komponente. Valjda je tako.
Ti si recimo u straight vezi ili braku, i sticajem okolnosti se zaljubiš (ili tako nešto) u muškarca, ali ništa se ne dešava (to je ovo što ti opisuješ).
Ali ti i dalje ostaješ hetero, jer je to način života koji vodiš, tu seksualnost ispoljavaš. Ja ne vidim tu konkretizovanu biseksualnost, više neku teorijsku.
Znači dok si u hetero vezi (i samo u takvoj) ti si heterosex., onda raskineš ili se razvedeš i počeneš sa kontaktima sa oba pola, onda si bisex.
Opet ako si u hetero vezi ili braku, a želiš da ispoljavaš svoju biseksualnost, ali bez raskidanja hetero veze, kako onda.
Isto ovo oko hetero muškaraca u hetero braku, a koji osećaju privlačnost prema drugim ženama, je uredu, ali tu je u pitanju heterosex, bez obzira da li on stupa u
kontakt sa tim drugim ženama. Kod bisex. se podrazumeva i kontakt sa istim polom, da bi se uopšte definisala kao takva.
Krećemo se između teorijskih opisa i konkretne životne prakse.
(Naravno nemoj da misliš da ja pokušavam da negiram biseksualnost, naprotiv) ;)

@oralni terorista

Mislim da kapiram sta je ovde predmet zabune...

Ali ovakav opis ustvari predstavlja klasičnu hetero vezu ili brak. Zar ne?
Tacno.

Šta tebe čini biseksualcem u tom slučaju? Da li je to onda "misaona seksualnost" (kao što imamo misaonu imenicu).
Cini me atrakcija prema osobama istog i suprotnog pola. Tako da na neki nacin i jeste "misaona". Ali je isto tako misaona i tvoja. Jedno je seksualna orijentacija koja je misaona bez obzira da li si gay/straight/bi, a drugo je seksualni kontakt. Ne treba mesati te dve stvari.

Jer za seksualnost je ipak potrebna i fizička, pored psihičke komponente. Valjda je tako.
Kontakt je potreban za sex, a ne za seksualnu orijentaciju.

kontakt sa tim drugim ženama. Kod bisex. se podrazumeva i kontakt sa istim polom, da bi se uopšte definisala kao takva.
Pa ne. Biseksualnost se definise kao privlacnost prema osobama oba pola. Samo to i nista vise. Ja mogu celog zivota da zivim u celibatu ili sa zenom a da nikada ne budem sa muskarcem pa bih i dalje ostao to isto, tj. i dalje bi me privlacili muskarci i zene.

Jedno je seksualna orijentacija, a drugo je samo ispoljavanje te orijentacije koje moze da izostane. Kako god bilo, ja sam to sto jesam i ti si to sto jesi bez obzira sta radili. Mozemo da menjamo nacine ispoljavanja seksualne orijentacije ali samu orijentaciju ne mozemo.

Isto kao sto ja volim cokoladu i ostajem ljubitelj cokolade bez obzira na to da li je jedem svakodnevno ili je necu konzumirati duzi period. I dalje cu biti ljubitelj cokolade.

Poslednja izmena:
mozes da se promenis hemijski i da zamrzis cokoladu
To mi nije poznato. Kako?
A cak i da je moguce nevezano je za ono sto sam ja rekao da je seksualna orijentacija nepromenjiva (premda verujem da se kod nekih moze na nju uticati u nekoj meri). Primer sa cokoladom sam iskoristio da bih naglasio razliku izmedju naklonosti ka necemu i realizovanja te naklonosti.

@oralni terorista

Mislim da kapiram sta je ovde predmet zabune...

Tacno.

Cini me atrakcija prema osobama istog i suprotnog pola. Tako da na neki nacin i jeste "misaona".

Kontakt je potreban za sex, a ne za seksualnu orijentaciju.

Pa ne. Biseksualnost se definise kao privlacnost prema osobama oba pola. Samo to i nista vise. Ja mogu celog zivota da zivim u celibatu ili sa zenom a da nikada ne budem sa muskarcem pa bih i dalje ostao to isto, tj. i dalje bi me privlacili muskarci i zene.

Jedno je seksualna orijentacija, a drugo je samo ispoljavanje te orijentacije koje moze da izostane. Kako god bilo, ja sam to sto jesam i ti si to sto jesi bez obzira sta radili. Mozemo da menjamo nacine ispoljavanja seksualne orijentacije ali samu orijentaciju ne mozemo.

Isto kao sto ja volim cokoladu i ostajem ljubitelj cokolade bez obzira na to da li je jedem svakodnevno ili je necu konzumirati duzi period. I dalje cu biti ljubitelj cokolade.

Onda bi mogli reći da je orijentacija samo jedna (hetero, bi, homo), a ispoljavanje iste praktično trojaka (i hetero, i bi, i homo).
Sve mi je nekako suviše teoretski.

Ustvari ja sam mišljenja da je čovek panseksualan tj on je i hetero i bi i homo i asexualan. i to istovremeno. Ali je raznim rigidnim faktorima usmeren u samo jednu seksualnost, koja je praktično ispoljena..

Onda bi mogli reći da je orijentacija samo jedna (hetero, bi, homo), a ispoljavanje iste praktično trojaka (i hetero, i bi, i homo).
Tacno. Samo je ispoljavanje razlicito u odnosu na to o kojoj se orijentaciji radi. Naravno, tu ne racunam npr. gejeve koji su u heteroseksualnom braku, jer to prakticno i nije ispoljavanje njihove orijentacije vec prikrivanje i gluma.

Pa to su znacenja reci i izraza o kojima raspravljamo. Mozda je previse teoretski ali je tako.

Ustvari ja sam mišljenja da je čovek panseksualan tj on je i hetero i bi i homo i asexualan. i to istovremeno. Ali je raznim rigidnim faktorima usmeren u samo jednu seksualnost, koja je praktično ispoljena..
Moguce. Ja mislim da nas na polju seksualnosti tek ocekuju velika otkrica, pa sam tako otvoren za mnoge opcije.

Ne moze se u isto vreme biti seksualan (hetero, bi i homo) i aseksualan...to nekako potire jedno drugo. :)

Tacno. Samo je ispoljavanje razlicito u odnosu na to o kojoj se orijentaciji radi. Naravno, tu ne racunam npr. gejeve koji su u heteroseksualnom braku, jer to prakticno i nije ispoljavanje njihove orijentacije vec prikrivanje i gluma.

Pa to su znacenja reci i izraza o kojima raspravljamo. Mozda je previse teoretski ali je tako.

Moguce. Ja mislim da nas na polju seksualnosti tek ocekuju velika otkrica, pa sam tako otvoren za mnoge opcije.

Apsolutno. Ono što znamo je da skoro ništa ne znamo. Kao i sve što je vezano za mozak i psihu.

Zato su mi "čudni" svi ovi ubeđeni i sa čvrstim stavom o svemu, a naročito o seksualnosti.

Da, nisam dobro formulisao. To ti je kad nabadam slova po tastaturi sa dva prsta. :hahaha: Aseksualan kao posebna celina.

Da, pretpostavila sam da si to hteo da kazes, samo rekoh da ne bude zabune :)

Ne znam da li bih se slozila s tobom da je covek generalno panseksualan, pre bih rekla da je biseksualnost u ljudskoj prirodi.

Edit: Nisam se dobro izrazila...sve je u ljudskoj prirodi :). mislila sam da smo svi u osnovi biseksualni.

Poslednja izmena:
Da, pretpostavila sam da si to hteo da kazes, samo rekoh da ne bude zabune :)

Ne znam da li bih se slozila s tobom da je covek generalno panseksualan, pre bih rekla da je biseksualnost u ljudskoj prirodi.

Edit: Nisam se dobro izrazila...sve je u ljudskoj prirodi :). mislila sam da smo svi u osnovi biseksualni.

Dobro negde je bisex najbliža pansex. Jer ima negde objašnjenja za pansex. kao za naglašenu seksualnost uopšte, kao veliki seksualni potencijal, koji se baš zbog toga ispoljava u raznim pravcima.
Ja koristim pansex. da bih obuhvatio ove tri zvanične varijante seksualnosti. Možda bi se moglo reći i triseksualnost.
Kad kažemo bisex to mi izgleda samo kao most između hetero i homo, ali kad naglašavamo svaku od ove tri kao posebne bolje mi zvuči pansex (ili trisex.)

Dobro negde je bisex najbliža pansex. Jer ima negde objašnjenja za pansex. kao za naglašenu seksualnost uopšte, kao veliki seksualni potencijal, koji se baš zbog toga ispoljava u raznim pravcima.
Ja koristim pansex. da bih obuhvatio ove tri zvanične varijante seksualnosti. Možda bi se moglo reći i triseksualnost.
Kad kažemo bisex to mi izgleda samo kao most između hetero i homo, ali kad naglašavamo svaku od ove tri kao posebne bolje mi zvuči pansex (ili trisex.)

Kako ja shvatam, panseksualnost obuhvata i biseksualnost plus transpolne i transrodne osobe....u tom smislu pan, ne biraju :) ah i androgene, mislim. Znaci, ako si panseksualac nista ti od toga nije bitno. Bar sam ja tako shvatila, mozda gresim.

Kako ja shvatam, panseksualnost obuhvata i biseksualnost plus transpolne i transrodne osobe....u tom smislu pan, ne biraju :) ah i androgene, mislim. Znaci, ako si panseksualac nista ti od toga nije bitno. Bar sam ja tako shvatila, mozda gresim.

Ima i takvih tumačenja, ustvari to je neko izvorno tumačenje.
Ali meni to nije najsrećnije objašnjenje, pogotovo ovo za transpolne i transrodne, tu su i druge stvari u pitanju, a još se često meša sa transvestitima i sl.

:) nisam od tih ali mi ne smeta....moj najbolji prijatelj je gay i on je jedan od najkvalitetnijih ljudi koje znam....zao mi je samo sto neko tako divan nece imati decu ali to je njegov izbor i ja to postujem...nije to izbor, kao hocu da budem gay, to je njihova sustina i ne mogu nekoga da osudjujem zato sto je drukciji....

kako mislis sustina. . ?

Imam predrasude, ali pokušavam da ih prevazidjem.
Puno mi je u tome pomogao film "PARADA"
Pun tužne istine, humora, crnog humora
i čovečnosti ("čojstva")
Junaštvo je čuvati sebe od drugoga
a čojstvo čuvati druge od sebe.

Vidite da su i četnik i ustaša i balija i šiptar i derper
ustvari ljudi.

Inače fim možete i skinuti Torrentom (Bolji nego Torrent Beach)

nemam nista protiv, samo mojne da paradiraju
ja ne nosim parolu "volim kittu" pa ne vidim sto bi i oni
ja nemam dan kojim obelezavam to sto sam strejt, pa ne vidim sto bi i oni
ako su vec za ravnopravnost onda im parada skace u grlo
ravnopravan si? ok furaj zivot i ne smaraj sve oko sebe
ili da krenemo svi u paradu, strejt, pedofili, dendrofili, fut fetis, .... ? glupavo

- - - - - - - - - -

ps: bila tema milion puta

pa biju i cigane pa nemaju paradu
biju beskucnike pa nemaju paradu
biju starce nemaju paradu
biju kineze nemaju paradu....mislim mogu ovako u tri posta....

A kako li bi tek onda prebili ciganina pedera :sad2:

Ono, vrati se vremplovom nazad, pa nastavi niz.

Biju i crnce, pa nemaju paradu.
Biju i radnike, pa nemaju paradu.
Biju i Jevreje, pa nemau paradu.
Biju i zene, pa nemaju paradu.

Mislim, stvarno, sta ce uopste ta javna okupljanja manjina i javna borba za prava, sve se to sredi samo od sebe.

Па сад ако ћемо баш стари србски назив који је и Вук Караџић користио у свом преводу Библије, за хомосексуалце је користио реч "мужеложници" (они који се ложе на мужеве тј. мушкарце, јер и реч "муж" се употребљавала за било ког мушкарца, као например реч "мужаствен" за шта данас кажемо "мужеван"). За оне који мастурбирају тј. самозадовољавају се, стари православни србски и словенски текстови и Библија користе реч "рукоблудници" јер и то је врста блуда са самим собом :) Некима звуче смешно ови називи, и мени је у почетку, али то су изворне србске речи.

Muž je na crkvenoslovenskom „čovek/muškarac“, a osnova lož- odnosi se na „spavanje/leganje“. Muželožnik je, dakle, „onaj koji leže s muškarcima“...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back