Milunka
bas ga i ti nadje.Vecina ljudi nije ni cula za te kuce sto pominjes.Osim ako nemas neki licni interes da ih ovde reklamiras.
Mnoge izdavacke kuce kao Laguna gledaju samo zaradu.Zato stampaju i prevode krsh literaturu ali koja dobro ide.Posto je staro pravilo da siroke narodcne mase nemaju smisla za lepo,samim tim im se i gura taj krsh.Na tome se vrti lova.
Svestan sam i krize,i toga da se mora malo zaraditi i na onim izdanjima koja gura Laguna,ali ne treba preterivati.Recimo Paideia ima tu dobar balans.
Prevode jednog super tiraznog Koelja koji je nula od pisca,na tome dosta zaradjuju,ali ta kuca zaista ima i vrhunskih naslova.Cak mislim da vecina naslova u Paidei su van shund podrucja.
Takodje bih pohvalio Clio.
Dereta je nekad bila dobra,od njih sam pre 5-10 godina kupio zaista vrhunska dela iz filozofije,psihologije,istorije....
Ali Dereta mislim da posustaje i sa dobrim naslovima i sa cenama.
Dobre naslove drzi i Izdavacka kuca Stojanovic iz Sremskih Karlovaca.Imaju dobra dela iz filozofije,istorije,knjizevnosti,sociologije itd.
No oni su preskupi,slab im je popust i na sajmovima,tesko se mogu naci jer u BG recimo nemaju svoju knjizaru.
Njih doniraju Francuzi pa i preteruju sa francuskim autorima.
Ima jos par kuca sa dobrim naslovima.
Laguna kao da uvidja svoje greske pa objavljuje i par dobrih pisaca,kao sto su ova zadnja dva nobelovca.No to je premalo.
Ima i dosta izdavaca poput Evrodjuntia koji se bave cistim glupostima,rade ono sto bih i ja kao laik znao uraditi.Stampaju neke enciklopedije za decu i odrasle,neke istorije umetnosti i sl,na kvalitetnom papiru ali ne znam kome to danas treba.
Isto to radi Mladinska knjiga,cesto prevode takve strane izdavace.Te su knjige skupe,lepe na izgled ali to je cisto bacanje para.