Šta mislite o izdavačkim kućama?

Milunka
bas ga i ti nadje.Vecina ljudi nije ni cula za te kuce sto pominjes.Osim ako nemas neki licni interes da ih ovde reklamiras.
Mnoge izdavacke kuce kao Laguna gledaju samo zaradu.Zato stampaju i prevode krsh literaturu ali koja dobro ide.Posto je staro pravilo da siroke narodcne mase nemaju smisla za lepo,samim tim im se i gura taj krsh.Na tome se vrti lova.
Svestan sam i krize,i toga da se mora malo zaraditi i na onim izdanjima koja gura Laguna,ali ne treba preterivati.Recimo Paideia ima tu dobar balans.
Prevode jednog super tiraznog Koelja koji je nula od pisca,na tome dosta zaradjuju,ali ta kuca zaista ima i vrhunskih naslova.Cak mislim da vecina naslova u Paidei su van shund podrucja.
Takodje bih pohvalio Clio.
Dereta je nekad bila dobra,od njih sam pre 5-10 godina kupio zaista vrhunska dela iz filozofije,psihologije,istorije....
Ali Dereta mislim da posustaje i sa dobrim naslovima i sa cenama.
Dobre naslove drzi i Izdavacka kuca Stojanovic iz Sremskih Karlovaca.Imaju dobra dela iz filozofije,istorije,knjizevnosti,sociologije itd.
No oni su preskupi,slab im je popust i na sajmovima,tesko se mogu naci jer u BG recimo nemaju svoju knjizaru.
Njih doniraju Francuzi pa i preteruju sa francuskim autorima.
Ima jos par kuca sa dobrim naslovima.
Laguna kao da uvidja svoje greske pa objavljuje i par dobrih pisaca,kao sto su ova zadnja dva nobelovca.No to je premalo.
Ima i dosta izdavaca poput Evrodjuntia koji se bave cistim glupostima,rade ono sto bih i ja kao laik znao uraditi.Stampaju neke enciklopedije za decu i odrasle,neke istorije umetnosti i sl,na kvalitetnom papiru ali ne znam kome to danas treba.
Isto to radi Mladinska knjiga,cesto prevode takve strane izdavace.Te su knjige skupe,lepe na izgled ali to je cisto bacanje para.

Milunka
bas ga i ti nadje.Vecina ljudi nije ni cula za te kuce sto pominjes.Osim ako nemas neki licni interes da ih ovde reklamiras.
Mnoge izdavacke kuce kao Laguna gledaju samo zaradu.Zato stampaju i prevode krsh literaturu ali koja dobro ide.Posto je staro pravilo da siroke narodcne mase nemaju smisla za lepo,samim tim im se i gura taj krsh.Na tome se vrti lova.
Svestan sam i krize,i toga da se mora malo zaraditi i na onim izdanjima koja gura Laguna,ali ne treba preterivati.Recimo Paideia ima tu dobar balans.
Prevode jednog super tiraznog Koelja koji je nula od pisca,na tome dosta zaradjuju,ali ta kuca zaista ima i vrhunskih naslova.Cak mislim da vecina naslova u Paidei su van shund podrucja.
Takodje bih pohvalio Clio.
Dereta je nekad bila dobra,od njih sam pre 5-10 godina kupio zaista vrhunska dela iz filozofije,psihologije,istorije....
Ali Dereta mislim da posustaje i sa dobrim naslovima i sa cenama.
Dobre naslove drzi i Izdavacka kuca Stojanovic iz Sremskih Karlovaca.Imaju dobra dela iz filozofije,istorije,knjizevnosti,sociologije itd.
No oni su preskupi,slab im je popust i na sajmovima,tesko se mogu naci jer u BG recimo nemaju svoju knjizaru.
Njih doniraju Francuzi pa i preteruju sa francuskim autorima.
Ima jos par kuca sa dobrim naslovima.
Laguna kao da uvidja svoje greske pa objavljuje i par dobrih pisaca,kao sto su ova zadnja dva nobelovca.No to je premalo.
Ima i dosta izdavaca poput Evrodjuntia koji se bave cistim glupostima,rade ono sto bih i ja kao laik znao uraditi.Stampaju neke enciklopedije za decu i odrasle,neke istorije umetnosti i sl,na kvalitetnom papiru ali ne znam kome to danas treba.
Isto to radi Mladinska knjiga,cesto prevode takve strane izdavace.Te su knjige skupe,lepe na izgled ali to je cisto bacanje para.
То да ли неко није чуо, баш и није неко мерило.

Битно је за тему да су они међу реткима који поштено раде свој посао, и да се према ауторима односе професионално и одговорно, да веома много раде за књигу, за разлику од већине тих "великих" извиканих, а и других тзв. мањих и малих.

Годинама сам у том послу, и као писац, и као неко ко је радио у издаваштву, раније, тако да тачно знам о чему причам.

Овде сам говорила само о искуствима као писац, туђим и својим, немам никаквог материјалног интереса, само сматрам да треба истаћи и похвалити оне који добро раде свој посао.

Наравно, на нивоу су и Паидеа, и Клио, и Службени гласник, на пример, али њих нисам поменула, напросто, јер су то опште познате куће, велике, међу реткима које од тих, да поновим, "великих", извиканих раде посао како треба.

Mislim da većina danas popularnih izdavača škrtari na lektorima, kao i da dozvoljavaju priučenim ljudima da prevode.
Bez obzira na to, mislim da se kod većine (u moru đubreta koje objavljuju), može naći i veliki broj kvalitetnih naslova.
Kupiću knjigu koja me privuče bez obzira na to ko je izdavač.

laguna i alnari imaju grozne prevode, prepune pravopisnih grešaka.
Па наравно кад они за преводе, а и за лекторисање и коректуру не ангажују осведочено добре преводиоце и језичке стручњаке, него свакога ко прође (иначе једноставне) тестове.

Циљ им је да што мање плате.

То су заправо само "издавачке куће", а не доиста издавачке куће.

Тога има овде заправо веома мало.

Издавачи за препоруку:

"Мали Немо"
"Поета"
КОС
"Атеље МЛД"

Slazem se sa Vama Milunka.
Knjizevna omladina Srbije je recimo izdavacka kuca koja postoji 40 godina i u poslednje vreme 3- 4 godine objavljuju veoma lepe i kvalitetne knjige domacih autora ( zalosno je da neko nije cuo za njih, kao sto je luciuss)
a i Mali Nemo ima sve vise pohvala u knjizevnim krugovima.
U pravu ste, lepo je kad ljudi posteno i kvalitetno rade svoj posao.

I, dosta bre vise sa tom Lagunom! Najobicnija kvazi knjizevna pijaca losih izdanja i jos losijeg kvaliteta! Najobicniji manipulatori sa dobrom lovom i jakim reklamama! Gde je tu umetnost? Knjizevnost???

luciuss:

((((((( Dobre naslove drzi i Izdavacka kuca Stojanovic iz Sremskih Karlovaca.Imaju dobra dela iz filozofije,istorije,knjizevnosti,sociologije itd.))))

Nisi cuo za IK Mali Nemo ili Knjizevnu omladinu Srbije( ciji su pisci Albahari, Basara, Edvard Strahura...), a pises o IK Stojanovic iz Sr.Karlovaca?????????????
Pa,to jedino luciuss ako zivis na Tibetu, ili ti reklamiras kucu Stojanovic!!!

Poslednja izmena:
Ja mislim da se Lucius šali, nemoguće da neko ko radi s knjigama nije čuo za Malog Nema ili KOS.
Inače, slažem se sa Milunkom. Uvek ima iscrpne, odmerene komentare, koji su, pre svega, dobornamerni.

Da, zaista je divna Milunka...umerena, elokventna i pozitivna....i veoma informisana, sto mi se posebno dopalo( ima dosta otvorenih tema)

Back