Sta mislite o davanju i primanju mita?

Ranije, u nekom drugom zivotu, bio sam mnogo puta u situaciji da mi bude nudjen mito...

Kako sam bio mlad, zelen i neiskusan - nikada nisam uzeo.

Od kako sam dosao u Juznu Ameriku, promenuo sam misljenje o mitu i korupciji.

Ovde ni u gradski wc ne mozes da udjes, a da ne platis mito!

Nije to ni tako lose: neke situacije se razrese mnogo brze i efikasnije nego da se ide pravim, legalnim putem.

I obicno obe strane budu zadovoljne.

U kapitalizmu je SVE roba koja ima svoju cenu.

Sta vi mislite o tome?

Neki ljudi imaju svoju cenu, a neki ne...toga je uvek bilo i bice...
Normalno da nam se svima svidjaju oni koji su posteni, ne bih ja to nazvala samo krivicom drzave - to je i licna stvar svakog pojedinca.
Adekvatne kazne su delotvorne za one koji su ni tamo, ni 'vamo, a oni koji su posteni - bice to uvek.

Recimo, Kostunica je uvek posten i bice to uvek, bez obzira koja je vlast, kakvo drustveno uredjenje, koji nacin proizvodnje...
onda, na primer, ja:)
Razumete poentu?
Tako je:)

Ako je Dejan Mihajlov uz pomoć Vojislava Koštunice tokom njegovog mandata, stekao više desetina nekretnina i gomilu love, šta je tu pošteno? Ko je tu pošten, a ko nepošten? Koštunica ili Mihajlov? Koja je tu onda poenta?

Ne znam, ako je tebi poštenje da prodaješ interese svoje države drugima, onda je i mito poštena rabota, zar ne?

Ako je Dejan Mihajlov uz pomoć Vojislava Koštunice tokom njegovog mandata, stekao više desetina nekretnina i gomilu love, šta je tu pošteno? Ko je tu pošten, a ko nepošten? Koštunica ili Mihajlov?

Ne znam, ako je tebi poštenje da prodaješ interese svoje države drugima, onda je i mito poštena rabota, zar ne?
Neposten je onaj ko krade, a to sud utvrdjuje.
Kostunica nema nista ni sa kakvom kradjom:)

Nisam nikad dao niti je meni neko davao mito,u familiji smo uvek uceni da moramo biti posteni i da se pare mogu zaraditi samo radom pa mi je malo ispod casti da uzimam mito kad znam da moj deda to nikad nije uradio.Ali danas vidim da se bez mita ne moze,ako hoces da dodjes na red necemu moras platiti,ako hoces posao moras platiti,za sve se mora platiti a postenje se vise i ne isplati kao pre.

Nisam nikad dao niti je meni neko davao mito,u familiji smo uvek uceni da moramo biti posteni i da se pare mogu zaraditi samo radom pa mi je malo ispod casti da uzimam mito kad znam da moj deda to nikad nije uradio.Ali danas vidim da se bez mita ne moze,ako hoces da dodjes na red necemu moras platiti,ako hoces posao moras platiti,za sve se mora platiti a postenje se vise i ne isplati kao pre.

E moj Chiefe........Bas zato cemo uvek i nahebati......

Мени је нуђена одређена свота новца....радно место
а супруги виши положај....само да дигнем руку....
После су упућивали претње, зато што сам одбио понуду....
све док нисам упао са синовима код одређене господе,
где сам им пустио ЦД, на ком су снимљени
како ме купују....Рекао сам им само...да одјебу...
Од онда сам миран....
Не знам...али ја то не могу....И синове сам васпитавао,
да је некако најслађе оно, што се поштено заради...
Зато могу слободно све у очи да погледам
и да лајем до бесвести....
;) ;) ;)

Hm, ovako na prvi pogled zvuči pošteno, na drugi, zvuči kao da ste se koristili ucenom da sebi pribavite neku korist. Poštenje bi bilo da ste sa tim CDom otišli u policiju i podneli prijavu protiv dotičnih snimljenih.

Inače sam duboko protiv bilo kakvog vida mita, bez obzira sa koje strane se nalazim. Mislim da je strašno što je kod nas u narodu ukorenjeno da je najnormalnije da kad ideš kod lekara nosiš kafu sestri i viski doktoru, a o ozbiljnijim i krupnijim stavkama da ne pričam.

Ја овако гледам на ствари, лекар увек може да затреба и зато имамо (моја породица и ја), неколико лекара с којима смо у веома добрим односима и којима годинама чинимо неке услуге, а с друге стране они су ту да нам изађу у сусрет, кад нама затреба медицинска услуга. То не бих назвала корупцијом, већ једном обострано корисном сарадњом.
Што се тиче чашћавања медицинског особља, пошто сам била веома задовољна третманом медицинских сестара, оне су свакодневно, добијале пуне кесе сокова, кафе, слаткиша.... Заслужиле су, имају мале плате, а раде збиља тежак посао.

Ја овако гледам на ствари, лекар увек може да затреба и зато имамо (моја породица и ја), неколико лекара с којима смо у веома добрим односима и којима годинама чинимо неке услуге, а с друге стране они су ту да нам изађу у сусрет, кад нама затреба медицинска услуга. То не бих назвала корупцијом, већ једном обострано корисном сарадњом.
Што се тиче чашћавања медицинског особља, пошто сам била веома задовољна третманом медицинских сестара, оне су свакодневно, добијале пуне кесе сокова, кафе, слаткиша.... Заслужиле су, имају мале плате, а раде збиља тежак посао.

Upravo ovakav vrednosni sistem ukorenjen u glavama većine ljudi ovde i jeste osnova za masovnu korupciju i nepotizam koji nam uspešno uništava državu već dugo vremena.
Znači vi ste recimo prevodilac, i ako prevedete neku stručnu knjigu nekom doktoru bez materijalne nadoknade, očekujete da ćete kod njega imati drugačiji tretman kada se pojvaite na lečenje nego ja? Nazvali ili ne, to je definicija korupcije. Ne mora uvek da bude koverta u pitanju.
Kada sledeći put kupite mleko u radnji ostavite na rafu odakle ste uzeli mleko 100g kafe, radnici koji kod mene u firmi utovaraju to mleko rade veoma težak posao a imaju još manje plate od medicinskih sestara.

Мени је нуђена одређена свота новца....радно место
а супруги виши положај....само да дигнем руку....
После су упућивали претње, зато што сам одбио понуду....
све док нисам упао са синовима код одређене господе,
где сам им пустио ЦД, на ком су снимљени
како ме купују....Рекао сам им само...да одјебу...
Од онда сам миран....
Не знам...али ја то не могу....И синове сам васпитавао,
да је некако најслађе оно, што се поштено заради...
Зато могу слободно све у очи да погледам
и да лајем до бесвести....
;) ;) ;)
Uf, MAČAK , ovo bre kao u krimiću :eek:
Sva sam se naježila .
:worth:

Кад си веч споменуо лекаре:Па они су на неки начин и легализовали корупцију.....Ето пример у приватне клинике.Имаш пара и можеш стичи први на операцију (скраја да е)И све је то најнормално.Излазе управници тих клиника и кажу да је то најнормална ствар и да је тако свуда.Значи понудиш највише и готова ствар.Немаш пара?Онда чекај док не цркнеш.

Generalno mito je dobar ako je u pitanju zivot ili smrt...tj. neka operacija ili nesto u vezi sa lekarima...e sad ja znam dosta ljudi od kojih je trazeno da daju mito, dakle ne ono seljoberski kad sam nudis sve zivo...i sto je najgore imas manja prava ako ne das...uprkos tome sto su ta prava zakonski oznacena...kao npr. liste cekanja za operaciju...e sad dobro resenje u sustini ne postoji...jedino da se covek snima u svakoj prilici kad je u pitanju korupcija...sto moze sluziti kao dokaz ili sredstvo za ucenu...jer protiv pickica koje traze mito za takve stvari stvarno se stvarno treba boriti svim sredstvima, ali svim cak i najgorim ucenama i pretnjama ako je moguce...

Кад си веч споменуо лекаре:Па они су на неки начин и легализовали корупцију.....Ето пример у приватне клинике.Имаш пара и можеш стичи први на операцију (скраја да е)И све је то најнормално.Излазе управници тих клиника и кажу да је то најнормална ствар и да је тако свуда.Значи понудиш највише и готова ствар.Немаш пара?Онда чекај док не цркнеш.

Приватне клинике су друга ствар. Они имају ценовник (углавном астрономски) и нема потребе да их неко још додатно чашћава. Што се тиче операција у приватним клиникама, мислим да их треба заобилазити у широком луку, ипак су у том домену државне болнице сигурније.

Back