Sta mislite o davanju i primanju mita?

Nije mito uvek tako negativan kao sto se nama cini!

Ima on i svojih pozitivnih strana.

Recimo kada ti se nesto zuri, a administracija deluje sporo...

Tada ti je znacajno da pozuris stvar, pa makar to nesto vise platila...

Za to ja imam jednostavnije metode.
Juče sam u upravi prihoda u koju sam išla drugi put i stigla sa nepotpunom dokumentacijom, ali i dokazom crno na belo da sam postupila po instrukcijama druge službenice iste službe, DIGLA TAKVU FRKU da mi je riba, uz izvinjenje i neviđenu naknadnu ljubaznost, izdala potvrdu i primila prijavu, dala broj mobilnog i rekla da se, bez žurbe vratim sledeće nedelje sa kompletnom dokumentacijom.

Aha, tako se to radi.

Upravo ovakav vrednosni sistem ukorenjen u glavama većine ljudi ovde i jeste osnova za masovnu korupciju i nepotizam koji nam uspešno uništava državu već dugo vremena.
Znači vi ste recimo prevodilac, i ako prevedete neku stručnu knjigu nekom doktoru bez materijalne nadoknade, očekujete da ćete kod njega imati drugačiji tretman kada se pojvaite na lečenje nego ja? Nazvali ili ne, to je definicija korupcije. Ne mora uvek da bude koverta u pitanju.
Kada sledeći put kupite mleko u radnji ostavite na rafu odakle ste uzeli mleko 100g kafe, radnici koji kod mene u firmi utovaraju to mleko rade veoma težak posao a imaju još manje plate od medicinskih sestara.

Није то никакав вредносни систем, побркао си мало ствари. Човеку је здравље најважније и зато за не дај Боже мора имати неку шему с лекарима, а не кад дође стани пани, доспети у руке првог касапина...

Иначе што се мене тиче најчешће сама лечим своју породицу и себе, уз консултације са лекарима и медицинским сетрама (чак од њих често добијем практичнији савет) и наравно "консултујем" интернет.

Ranije, u nekom drugom zivotu, bio sam mnogo puta u situaciji da mi bude nudjen mito...

Kako sam bio mlad, zelen i neiskusan - nikada nisam uzeo.

Od kako sam dosao u Juznu Ameriku, promenuo sam misljenje o mitu i korupciji.

Ovde ni u gradski wc ne mozes da udjes, a da ne platis mito!

Nije to ni tako lose: neke situacije se razrese mnogo brze i efikasnije nego da se ide pravim, legalnim putem.

I obicno obe strane budu zadovoljne.

U kapitalizmu je SVE roba koja ima svoju cenu.

Sta vi mislite o tome?

Covece, nije tebi lako.

Ranije, u nekom drugom zivotu, bio sam mnogo puta u situaciji da mi bude nudjen mito...

Nije to ni tako lose: neke situacije se razrese mnogo brze i efikasnije nego da se ide pravim, legalnim putem.

Sta vi mislite o tome?
Море бре причаш о Венецуели а онда кажеш капитализам...Који си ти црвени лис...

Sta vi mislite o tome?

pa mito je sinonim kapitalizma. ko ima pare bog je jer sa parama kupuje sve ovozemaljske zakone i nedodirljiv je. eto , naprimer, berluskoni......pa djukanovic...........na vlast dosli podmicujuci i rukama i nogama................sada imaju sve i verovatno ce pokusati da podmite i samog gospoda boga................toliko su uvereni u moc novca.

vidim da se na ovu temu davno pisalo ali mene je sada snaslo pa me interesuje vase misljenje. prvo da odgovorim na pitanje sta mislim o davanju i primanju mita: ne mislim nista sem da je to sila prilika i da su misljenja podeljena, a ljudi u Srbiji a i svugde drugo na svetu mogu samo da se dele na one koji daju i KOJI CE KAD TAD DA DAJU! imate vise primera za lekare kada vam je neko drag ili i sami bolesni ne pitate za cenu.

Mene je trenutno snalno da sam "pocastio" neku sluzbenicu koja mi pri tome nije nista za uzvrat ucinila protiv zakonito ili preko reda vec poslala nesto sto su njene kolege vec odradile i samo iz njima poznatih razloga je stojalo na stolu kod njih mesec i po dana a meni je bilo preko potrebno. pritom zivkajuci ih svakodbnevno su me skidali sa Q..... i saltali ko je kako stigao. Znaci kada mi je doticna zena koju ne poznajem i koja nije trazila nista za uzvrat samo tolko izasla u susret i poslala dokumentaciju osecao sam se duznim i pocastio sam je simbolicnom naknadom.
e sada je protiv mene podneta krivicna prijava za davanje mita! :(
na prvom davanju izjave sam se branio cutanjem jer se nisam posavetovao ni sa kim i iskreno ne znam kolke su posledice za ovu meni bezazlenu glupost a njima krivicno delo???
da li neko moze nesto da mi kaze? hvala

Back