Sta mislite o cetnicima

Ma, da... **** Šumarice... to je sitnica za vas.

Ни у хапшењеу, ни у извођењу на стрељање, а још мање у стрељању, добровољци нису имали никаквог удела.Када су се стицајем околности ту нашли, покушавали су да спасу што већи број људи.Немци су пристали да се из групе могу издвојити присталице генерала Недића.Чак и да јесу,постоје много већи злочини од шумарица.

Ни у хапшењеу, ни у извођењу на стрељање, а још мање у стрељању, добровољци нису имали никаквог удела.Када су се стицајем околности ту нашли, покушавали су да спасу што већи број људи.Немци су пристали да се из групе могу издвојити присталице генерала Недића.Чак и да јесу,постоје много већи злочини од шумарица.

Опет лупаш Словесни.

Колико је људи спасао онај комуниста Марисав и 5. добровољачки одред?

Чекај ти си комуниста или равногорац?Нисам те раније приметио на форуму,зато питам.Слабост пуковника Михаиловића била је у томе што "Вожд 3.Српског устанка" није видео, ни схватио, да његов смешни став неутралности, у ствари је био баш оно што је требало комунистима. и то са два разлога: Први разлог је у чињеници да комунисти покрећу револуцију. Њен точак је сувише тежак да би комунисти могли да га покрену, ако би се други одупрли, јер је комуниста сасвим мало, а других огроман број. Зато је потребно и довољно да последњи седе неутрални, да не сметају ничим комунистима. Кад се точак револуције пак покрене, кад добије замајну снагу, онда ће и сви остали, који седе скрштених руку сад, имати или да играју како им се свира, или ако покушају точак револуције зауставити, онда ће их револуција смрвити. Други разлог је у чињеници, да се код народних маса комунисти нису могли ни смели показати у почетку у правој светлости и с правим својим лицем. Они су зато себе назвали „партизанима"" и објаснили народу да су „све српске партије уједињене”. Њима је било потребно да се у својој акцији могу да огрну националним плаштом. Без тога им не би било успеха. Није им било потребно да их пуковник Михаиловић огрће тим плаштом. Било је довољно да им тај огртач не скине. И он је на то пристао. Комунистима је то било довољно. Негде с тробојком и Краљевом сликом, негде с петкораком звездом, они су успеавли да се народним масама представе као ослободиоци, јер су грдили оне које је грдио и пуковник Михаиловић.

Nisi me primetio sa mojih 12.000 postova. :lol: Pa, dobro... obećavam da ću se truditi više.

Nisam komunista, već antikomunista. Nisam ni ravnogorac, jer sam kasno rođen da bih to mogao biti.
Gledajući taj rat sa ove istorijske distance, svakako da sam ideološki bliži ravnogorskom pokretu, jer sam nacionalno svestan i patriotski vaspitan Srbin i monarhista.
U svakom slučaju, smatram da je šansa za ostajanje po strani propuštena 27. marta 1941. A, kada smo već bili okupirani, trebalo je ubijati okupatore. To je prosto u srpskoj tradiciji da ne trpi ropstvo.

Dakle, ideološki sam bliži Draži, ali mu zameram što se stavio baš on na čelo pokreta otpora, kada već nije bio dovoljno jaka ličnost da drži konce u svojim rukama, i da se ne dvoumi ceo rat. U tom dvoumljenju ga je zatekao kraj rata.
On me najviše podseća na Koštunicu. I taj je patriota, ali je kilav, mlitav i neodlučan. Dok se taj odluči da napravi neki potez, pored njega se već ispisala nova stranica istorije.

Дража је добар део рата провео у Црној Гори и источној Босни, а и организовао четнички отпор где је могао.

Шта му се пребацује, што није био успешнији? Пробао свакако јесте.

Ne na vreme, i ne dovoljno agresivno kao crveni. Narodu je bilo svejedno kome će prići i ko će ga spasiti, samo da bude spašen od ustaške kame. Poverovaše Titu, a ovaj ih zaeba, i omogući ustašama 4 godine nesmetanog klanja.

ali mu zameram što se stavio baš on na čelo pokreta otpora, kada već nije bio dovoljno jaka ličnost da drži konce u svojim rukama, i da se ne dvoumi ceo rat. U tom dvoumljenju ga je zatekao kraj rata.

Мислим да Дража није претендовао на то место нити је имао сличне амбиције, већ му се десила та несрећа да преузме одговорност за све.

Искрено мислим да би и данас ситуација била идентична. У случају неке изненадне окупације покрет отпора сасвим сигурно не би повео неки слепац кога су жути одабрали за начелника генералштаба, или Шутановац, или, да баш зађемо у беспућа футуролошке збиље, Млађа Динкић, већ би то опет био неки мучени мајор или пуковник, сада анониман, коме част не би дозвољавала да се преда.

Nisi me primetio sa mojih 12.000 postova. :lol: Pa, dobro... obećavam da ću se truditi više.

Nisam komunista, već antikomunista. Nisam ni ravnogorac, jer sam kasno rođen da bih to mogao biti.
Gledajući taj rat sa ove istorijske distance, svakako da sam ideološki bliži ravnogorskom pokretu, jer sam nacionalno svestan i patriotski vaspitan Srbin i monarhista.
U svakom slučaju, smatram da je šansa za ostajanje po strani propuštena 27. marta 1941. A, kada smo već bili okupirani, trebalo je ubijati okupatore. To je prosto u srpskoj tradiciji da ne trpi ropstvo.

Dakle, ideološki sam bliži Draži, ali mu zameram što se stavio baš on na čelo pokreta otpora, kada već nije bio dovoljno jaka ličnost da drži konce u svojim rukama, i da se ne dvoumi ceo rat. U tom dvoumljenju ga je zatekao kraj rata.
On me najviše podseća na Koštunicu. I taj je patriota, ali je kilav, mlitav i neodlučan. Dok se taj odluči da napravi neki potez, pored njega se već ispisala nova stranica istorije.

:hahaha:

Neprimetni....:mrgreen:

Stavi neki florescentni avatar... :rotf:

Опет лупаш Словесни.

Колико је људи спасао онај комуниста Марисав и 5. добровољачки одред?

Марисав Петровић је Србе мењао циганима,то му иде на душу.

Ја лупам?Колико треба ниско да паднеш да данима само пратиш мене по форуму,лечиш фрустрације,свакој мојој поруци налазиш замерке и правиш се баја тако што вређаш саговорнике,као што рекох волео бих да се упознамо.

Ne pričaj bajke. Kao slučajno se tu zatekli. Ajde bre, hvatali su Srbe po okolnim selima i putevima kao piliće i terali kao marvu u Kragujevac na streljanje.

A, većeg zločina Srba nad Srbima od Šumarica u WW2 nije bilo.

o cetnicima sve najbolje. legalna vojska kraljevine jugoslavije, borila se za srpstvo protiv ustasa ********* i nacista.
nije im bilo lako i na zalost nisu uspeli zbog geopoliticke situacije.
taj poraz nas je kostao perko milion zrtava nastradalih od ustasa, komunista i nacista

1.Ne pričaj bajke. Kao slučajno se tu zatekli. Ajde bre, hvatali su Srbe po okolnim selima i putevima kao piliće i terali kao marvu u Kragujevac na streljanje.

2.A, većeg zločina Srba nad Srbima od Šumarica u WW2 nije bilo.

1.Мењали су Србе циганима,то им иде на душу,то стоји као чињеница.

2.Кочевје Рог 1945. за почетак.О Смедеревској експлозији 1941. да не причам.

Марисав Петровић је Србе мењао циганима,то му иде на душу.

Ја лупам?Колико треба ниско да паднеш да данима само пратиш мене по форуму,лечиш фрустрације,свакој мојој поруци налазиш замерке и правиш се баја тако што вређаш саговорнике,као што рекох волео бих да се упознамо.
Роми нису људи, је л'?

И колико је Срба 'заменио'?

Рекао сам ти већ једном: пошаљи поруку да се договоримо за време и место.
Не бој се, нема више ''црних тројки''. С твојим ''другом'' Љотом би увек попио пиво, а са тобом...зависи.

Мислим да Дража није претендовао на то место нити је имао сличне амбиције, већ му се десила та несрећа да преузме одговорност за све.

Искрено мислим да би и данас ситуација била идентична. У случају неке изненадне окупације покрет отпора сасвим сигурно не би повео неки слепац кога су жути одабрали за начелника генералштаба, или Шутановац, или, да баш зађемо у беспућа футуролошке збиље, Млађа Динкић, већ би то опет био неки мучени мајор или пуковник, сада анониман, коме част не би дозвољавала да се преда.

Naravno. Nisam ja njemu ni zamerio što se on kao Pukovnik stavio u tu poziciju, nego što nije bio odlučniji. Onaj Tito, kakav god zlotvor da je bio, znao je šta hoće, i znao je kako to da postigne. Kod njega nije bilo hoću piškim, neću piškim.
Jednostavno, Draža nije bio dorastao zadatku koga se prihvatio. Možda nije ni bilo boljih. Ne znam. Ali, on je bio isuviše neodlučan.

I da dodam... Nije Draža bio kukavica. On je svoje nemalo junaštvo dokazao u Ballkanskim i Prvom svetskom ratu, a i između ratova tukući se sa šiptarskim bandama na KiM.
Ne radi se dakle o kukavičluku, nego o naivnosti. Toliko su ga zbunili svi oko njega, da on više nije imao ideju šta da radi.

Poslednja izmena:
Ne pričaj bajke. Kao slučajno se tu zatekli. Ajde bre, hvatali su Srbe po okolnim selima i putevima kao piliće i terali kao marvu u Kragujevac na streljanje.

A, većeg zločina Srba nad Srbima od Šumarica u WW2 nije bilo.

Samo lud Srbin može podržavati nacističku Nemačku...I ložiti se na neonacizam...

Jedno je imati respket prema 80-milionskoj naciji koja se posle ww1 uspela dići iz pepela i postati svetska supersila za manje od 20 godina u vreme najveće recesije u istoriji čovečanstva, a sasvim je drugo podržavati ideologiju koja je "ispratila" to dizanje...

2.Кочевје Рог 1945. за почетак.О Смедеревској експлозији 1941. да не причам.

Написао си да имаш стрица у Смедереву. А и на оном профилу ( Пећанчевац) на Погледима пишеш да си из Смедерева.

Онда мораш да знаш ( мада ниси знао ни број погинулих у експлозији) који је, по немачкој истрази, био узрок експлозије вагона са муницијом?

Ne na vreme, i ne dovoljno agresivno kao crveni. Narodu je bilo svejedno kome će prići i ko će ga spasiti, samo da bude spašen od ustaške kame. Poverovaše Titu, a ovaj ih zaeba, i omogući ustašama 4 godine nesmetanog klanja.

gdje su to ustaše klale po srbiji?gdje si ti vidio da se cetnici bore protiv ustaša????cetnici su klali vecinom svoj vlastiti narod.
:dontunderstand:ko normalan može da vidi nešto dobro u dijelima cetnika?:zper:

Љотићевци су били creme de la creme српке младежи и интелигенције . (Марисав је био КГ кабадахија, он се не рачуна). Истина је да су љотићевци скупљали људе и са улице оног најезивијег дана, и деда мог дуга је покупљен. Ишао човек да купи баби квасац за хлеб, покупе га и успео је да побегде у сакрије се у неки димњак. Свега тога не би било да партизани и четници, у заједничкој акцији, нису искасапили немачког војника и нагурали му његове мошнице у уста. Немци такво нешто никад нису видели...а они су статистичари) Љотић је везао своју судбину за Немце, као што је Дражина била да се чека Енглезе, а башка што у том чекању није ниједног свог команданта контролисао... Недић је и био свестан да ако победи Дража, да ће га стрељати, исто као што су то учинили црвени. А ни Петен није добио никакве почасти.
Много војске, а малена Србија..
Данас је, иначе, дан Гарде ;)

Back