paja1408
Buduća legenda
- Poruka
- 34.639
Slažem se
I to ga je stajalo glave kada su mu na sudjenju pod nos poturili sporazume "njegovih" vojvoda sa Nemcima i ustašama uz dokaze o zlodelima koja su počinili.
Slažem se, uz dodatak da Draža nikad niej bio ratni oficir nego obaveštajac- u stvari jako MALO je znao o gerilskom ratovanju a NIŠTA o tajnom radu koji je preduslov efikasnog gerilskog rata.
99% oficira i vojnike je bilo u zarobljeništvu, Mihajlović je imao trećerazredne rezervne oficire i njegove "vojvode" su sa ratovanjem imale veze koliko današnji predsednik opštine- bili su daleko skloniji politikanstvu i šićardžijskim interesima.
Apsolutno tačno.
To samo govori da ćetnici i njihovi komandanti nisu imali blage veze sa ratovanjem- ne što su partizani bili visoki, lepi i plavi- nego jednostavno- četnici su bili neobučeni seljaci koji nisu hteli da odu iz svog sela a kami li da im objasniš da moraju da odu 300 km u Slavoniju ili Dalmaciju.
Tačno i to je jedan od glavnih uzroka tragedije četnika.
U stvari Draža se ponašao kao oficir iz I svetskog rata- oko sebe je držao sposobne oficire a on sam je bio jako daleko od bojišta, dok su jajare trebale da prosledjuju njegova naredjenja- što nisu uradili.
Tito je drugačije radio- jajare je držao uz sebe, a ond su morale da ga slušaju da ne leti glava dok su sposobni komandanti bili na terenu, a sam glavni štab je uvek bio blizu fronta.
ja ne mogu da se slozim sa tobom da draza nije imao veze sa gerilskim ratovanjem....ono sto sam saznao o njemu tokom svog zivota ukazuje na suprotno...draza je pre IIsr.zagovarao kao nastavnik jos u vojnoj akademiji tezu o gerilskom ratovanju i gerilskoj borbi...zahvaljujuci mnogim faktorima on je dobio mogucnost da svoju tezu sprovede u praksu...pre II sr.je cak oformio neke gerilske odrede unutar vojske...cak je za njih obezbedio i logistiku---posebne baze sa neophodnom ratnom rezervom...nije u tome njegov problem...problem je u nedostatku pravih oficira koji su mogli da ostvare njegove zamisli---i njegova lenjost da i one postavljene kontrolise....a kao obavestajac on je odlicno funkcionisao sve vreme...