Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo pisem jedno tipicno jelo koje moze da se pravi kod nas (vas).
Oslic (par fileta) se isece na kockice, iscedi se sok od 10 lajma (malo skupo jelo), isecka se sitno beli luk pa se na dasci pomesa sa solju i napravi kao pasta, jako sitno se isecka crveni luk i opere u slanoj vodi (pre seckanja!), sve se to pomesa, riba se potopi u to i ostavi u frizideru 4-5 sati.
Onda se ocedi od limuna i nacedi malo svezeg. U to dodati malo skuvanog kukuruza, iseckanu zelenu papriku, a moze i paradajz i avokado (nije obavezno).
Ustvari onaj crveni luk ide ovde a ne sa belim lukom, izvinjavam se. :D
To pomesano treba da odstoji pola sata i sluzi se u casi sa nogicom (kao za martini) u koju se stavi jedan list zelene salate pa preko riba.
Riba se potpuno "skuva" u limunu, nije ziva.
So i biber, po ukusu.

Ja sam juce preterala ..malkice..:mrgreen:..danas..kafa,joogod i pecene jabuke..

Jabuke dobro operete jer se peku sa korom..sa onom alatkicom izvadite joj seme i onako cele slozite u vatrostalnu posudu..ko hoce.moze da pospe sa secerom,cimetom..ja sam samo malo meda i cimeta stavila ih u rernu..sada cekam da se ohlade ..:D

e a tu vatrostalnu posudu ne podmazujes?
i jel mislis na onu alatkicu sto vadi i semenke iz paprika? :rumenko:
i jel posle te jabuke budu busne i gore i dole il'..?

Da budu busne skroz kao cunak..:D super alatkica...ne podmazujem vatrostalnu ..niti pokrivam..mozes malo ruma da sipnes ako volis..i ostalo..a u tu rupu moze da se stavi pomesani mleveni orasi sa secerom i malo ruma ili cimeta..ako hoces malo da se ispostis .onda najbolje ne staviti nista..samo ih ispeci..:))

e pa fala
vi's kako sam odma' znala koja alatkica..ma neeema bre....u malom prstu...
mis'im pitajte na pp sve sto vas zanima o kulinarstvu i alatkicama kulinarskim
(ne odgovaram odma'-prvo proveravam)

e, ..nego sta sam 'tela jos da te pitam..
a da-a na kol'ko se peku i kol'ko '

e pa fala
vi's kako sam odma' znala koja alatkica..ma neeema bre....u malom prstu...
mis'im pitajte na pp sve sto vas zanima o kulinarstvu i alatkicama kulinarskim
(ne odgovaram odma'-prvo proveravam)

e, ..nego sta sam 'tela jos da te pitam..
a da-a na kol'ko se peku i kol'ko '

Uhh ne znam koliko ..ne dugo..vidi se kada su pecene ..probaj viljskom da bocnes .mozda oko 15 minuta, a na 200 stepeni...inace mozes i u mikrotalsnoj da ih ispeces ..samo moras da poklopis ..i malo su kao barene ..ali za par minuta, ako zuris..:D

Ja sam spremala fussile sa sampinjonima,tikvicama i vrganjima,a moje dete je to sve zalilo sa pola litre kecapa:roll:...ta deca bas ne znaju sta valja... uz to zelena salata a za desert nije bilo nista pa evo sad me ukucani prozivaju da sam im duzna palacinke..bar;)
Cuj bar:eek:

Imam nekih zaostalih oslića u frizu, filete...
pa ću da ih isečem na kocke, umotam slaninom (inače su baš suvi), i nabadam na štapiće - ražnjiće - sa kolutom tikvice, kockom paprike,... Videću šta još budem imala. Pa tako naizmenično. Lepše bude sa filetima soma, ali ovo sad imam, pa da se ne baci. Pa se prelije masl. uljem sa belim lukom, vegetom, belim biberom, bosiljak.... Ko šta voli
I onda u rernu, može prvo malo da se prekriju folijom (ili poklope), a posle se odklope... I eto.

Poverljiva, ne znam na koje vreme, kad bude gotovo, možda 20 min do po' sata ;)

Nije bre, poverljiva, što si takva :P
Šta imaš nabodeš na štapiće, podmažeš tepsiju, staviš to što si nabola i preliješ uljem sa nekim, začinima. Može i bez začina, samo onda posoliš ranije, ili pospeš vegetom...
Može biti i piletina, ili neko drugo meso, miože i bez mesa, može i kocke sira, i paradajz i luk...
Samo kupiš one drvene štapiće za ražnjiće i ređaš ;)

Ej bre, pa nisam ja u toku... sad sam pročitala nešto tamo na pravilima..
I ne znam ni koje linda li:confused:

šta se dešava, neka mi neko pošalje pp ako ne može ovde da opstane, nemam mnogo vremena da pratim sve svuda

kisim vas :cmok:

Ma nista bitno :D.
Evo jos malo nenormalnih recepata - Piletina u cokoladi, meksicko jelo (chicken mole).
Izdinstati glavicu luka, 2 zelene paprike, 2 cena belog luka i dodati iseckano belo pilece. Staviti po kasicicu cimeta, chilija, bibera i malo ljute paprike (aleve). Naliti supom od pileta da pokrije (moze i od kocke). Kad je meso gotovo, smanjiti vatru i dodati kockice cokolade.
Po originalnom receptu ide neka koja se zove mexican semi-sweet ali mislim da je to cokolada za kuvanje (ne stavljati Milku :D). Ide i kasicica putera od kikirikija ali ja to nisam stavila. Posuti i prepecenim susamom na kraju.
Treba da je malo ljuto. Jelo je ludo, preporucujem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back