Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja uopšte nemam naviku da koristim slatku pavlaku u kuhinji, ne znam zašto... A nisam probala ni onu neutralnu nikad, ja se kao držim isprobane kisele pavlake. nemam pojma, baš ću probati tako sa boranijom, možda će stvarno biti ukusnija.

Ja sinoć pravila isto juneće šnicle u sosu od luka, ali ne u rerni i bez paradajza; samo dobro izdinstati dosta luka na puteru, dodati izlupane šnicle, poklopiti i dinstati dok one ne omekšaju a luk ne nestane. I uz to pire krompir, onaj instant; ko će sad od mladog krompirića praviti pire.
A tikvice sam isprobala skoro jedan recept - preseći ih na pola i izdubiti, to izvađeno izmešati sa feta sirom i na kockice iseckanom šunkicom, začiniti (može bez soli, sve je slano; obavezno beli luk i peršun) i peći u rerni. Samo obavezno prekriti folijom.

Ja te rižote ne pravim, i najveći mi je problem kad treba neki pirinač kao prilog, jer moj muž odbija da jede rižu i bareni krompir:roll: Tikvice ja mnogo volim na sve moguće načine, i samo ispohovane; ili ćufte od tikvica, to pravim bar jednom nedeljno - izrendaju se na veliko rende, posole, odstoje i iscede se od suvišne vode. Dodati jedno jaje, malo brašna i začiniti po ukusu (mi jedemo dosta začinjeno - opet po ukusu mistera. vegete, belog luka, bibera i peršuna); samo ne preterati u brašnu, može da deluje da je previše retko i da će se raspadati, ali kad se izvadi kašikom i stavi da se isprži pokupi se.

A salatu, slučajno sam jednom napravila i odlepila kako mi je strava - zelenu salatu iseći na rezance, paradajz, krastavce, zelenu i crvenu baburu iseći na kockice, po ukusu dodati i mladog luka, posoliti, možda malo pavlake ili nemasnog jogurta (ko pazi;-) )

e evo jos jedne onako mediterankse salate

zelena salata+1 paradajz+kockice fete+poneka maslina+neki iseckani orah+ako ima da se nadje tamo one suve kockice hleba(moze za supe ili salate,ali ja to nikad nisam kupovala u srbiji)+ulje od oraha najbolje ali moze i maslinovo i posoliti i eto

OuzO je kao pastis;)
a giro pita...mmmm (giros je meso...pita je testo...kada tražiš giros može da se dogodi da dobiješ na tanjiru..kada kažeš pita..smotaju tionako lepo sa pomfritomi sosevima..mljac)
ono što ja volim i u čemu se davim u grčkoj:
tiro pita (pita sa sirom, slično bureku, ali suvo, nema mas')
suflakia kotopolis (pileći ražnjići)
stifado i sofrito kuvana jela slično gulašu i lovačkim šniclama.
obavezna ledena retzina...lepa je pomešana sa spriteom...
a OuzO je pitkiji kada se doda par kapi grenadina;)
ako voliš vinovu lozu probaj sarmice dolmades.
asoli gigantes je kao prebranas veliki pasulj, ali u paradajz sosu..zanimljivo...
ma ima svašta.

ovo:
punjeni patlidzan (crni, beli luk, iseckana sredina patlidzana, paradajz, bosiljak, kuvani pirinadz, so, biber, maslinovo ulje. napune se "camci" od prepolovljenog patlidzana, pa u rernu. Sluzi se uz limun)

punjene tikvice (uzduz prepolovljene blansirane tikvice napune se blansiranom sredinom pomesanom sa belim sirom, parmezanom, prezlom, pa u rernu)
pohovani kotleti od soje (ono odresci) i pohovano belo meso
salata
no supa,corba...

zorab:
kuvani pirinadz
hahahahaaaaa da nisi žarkulov.....
hahhahhaaahahaahah cariceeeee
priznaj imaš i plahar i parhet :lol:

OBOŽAVAM ZORU, ZORO USVOJI ME.

negoo ostrvo na kojem su boravili bolesni srpski, francuski vojnici...koji su se iskrcali u mestu guvija 7 kilometara od grada krfa, na sadašnjoj plaži...te poraspoređeni po selima, kućama itd...a oni koji su bili bolesni i nemoćni bili su u improvizovanoj bolnici na MIŠIJEM ostrvu, koje su nazvali (srbi) VIDO.
dakle, sandrina, cico....nije vid..nego Vido.
a inače za more koje se nalazi između igumenice i krfa...
na taj deo teget divnog somota...se odnosila Plava grobnica...
koju smo nekoć učili i napamet!
a ja se uvek sita isplačem kada prolazim tuda...
dva pradede su mi bili tamo...ali su stigli do srbije...
eto idem ja.
sutra ne kuvam idem u h.na branch:lol:
jedva čekammmm

@pajamaca,
Jes' ti to meni sada odrzala lekciju..??? :shock:

Prvo jel' treba da se izvinem sto vam upadoh na temu..? Na Gerijatriju ne svracam i na jos par koje su samo vase, a nisam jedina...zna se gde je no, no ... :roll:

Nego, na Krfu sam bila puno puta a i par puta u kontinuitetu od par meseci...
Ako iz razloga ne sirenja oftopic-a u brzini i napisah VID umesto VIDO, cemu takav tvoj nastup?

Znam i sta je na Guviji...znam i da je "Plava grobnica" oko 1.5 km od ostrva Vido, jer tamo uvek bacamo cvece...znam i da su vojnici bili svi ili skoro svi smesteni na istom tom ostrvcetu, a jedan od njih koji je i ostao tamo je i moj prapradeda...mis'im, stvarno...

@tema,
Od kako mi je mama dosla iz Grcke, nista ne kuvam :smile:
Uglavnom smo se bacile na salate , sir i masline...em ukusno, em ne oduzima puno vremena... :smile:
Dobro, nadje se tu i tamo i rostilj, al' to je uglavnom kada jedem napolju... :smile:

vi se ovde zezate :) a ja odoh da spavam....sutra kuvam bolonese sos sas shpageti :)
ev recepta kog mi dade 'edan Serg bolonjezanin (da ne bude zabune covek je poreklom ukrajinac) :) :) vec vidim postove tipa Serg italijan...ma daj :lol:

dakle ovako:

recept za 4 osobe

namirnice:
koncetrat paradajiza
2-3 sveza paradajiza
2 glavice crnog luka
2 chesnja belog luka
bosiljak
so, biber
zacin C
maslinovo ulje
sargarepa
200 grama maslinki
600 grama mesanog mlevenog mesa
----------------------------------------------------
spagete (preporucujem Buitoni)
parmezan
crno vino po zelji

U dublju posudu sipati malo maslinovog ulja, preko toga dinstati luk, kada luk dobije zlatnu boju staviti meso...mesati...5-10 min...potom sipati koncetrat paradajiza i ubaciti svez paradajiz predhodno isecen u velicine po zelji...ostaviti da se kuva na blazoj vatri 20-ak minuta.
U medjuvremenu iseckati sargarepu, beli luk i maslinke.
Jako vazan detalj po Italijanskom receptu je sledeci raspored dodavanja ostatka zacina.
Prvo beli luk, kuva se do 10 min sa belim lukom, potom maslinke do 10 min sa maslinkama i na kraju sargarepa. Sargarepa treba da bude malo zivlja tzv. al dente, kao sto cemo posle i spagate obraditi.
Na samom kraju se dodaju maslinovo ulje i bosiljak.
Sve ukupno kuvanje ne treba trajati duze od jednog sata, ali nece smetati ako se kuva i duze.

Za Spagete u dublju posudu sipati 2/3 vruce vode posoliti po zelji i dodati malo ulja da se testo ne lepi...kuvati oko 7-9 minuta da se pasta oseti pod zubima tzv. al dante! ili po zelji.

Kada je hrana gotova, posluziti sa parmezanom preko i crnim vinom(u casi :) ) . Uzivajte! Prijatno!

spagete-bolonjeze.jpg

@ sandrina...
povuci ručnu!
"lekcija" nije tebi namenjena, samim tim što si tamo bila...
smatram znaš...ali ima i drugih na ovom forumu.
koji, možda ne znaju!
lepo je što si bila tamo i ja sam živela 8 godina....od prvog paljenja uličnih svetiljki nekad u maju do gašenja u novembru. dobro je i da si mi potvrdila sve to već znaš, mada mi nije ni bio cilj ocenjivanje skromnog znanja;)

to što ne svraćaš na neke teme je samo tvoj problem i ne ptužuj druge za to.
a sad kuvaj....

pajamaca:
hahahahaaaaa da nisi žarkulov.....
hahhahhaaahahaahah cariceeeee
priznaj imaš i plahar i parhet :lol:

OBOŽAVAM ZORU, ZORO USVOJI ME.

negoo ostrvo na kojem su boravili bolesni srpski, francuski vojnici...koji su se iskrcali u mestu guvija 7 kilometara od grada krfa, na sadašnjoj plaži...te poraspoređeni po selima, kućama itd...a oni koji su bili bolesni i nemoćni bili su u improvizovanoj bolnici na MIŠIJEM ostrvu, koje su nazvali (srbi) VIDO.
dakle, sandrina, cico....nije vid..nego Vido.
a inače za more koje se nalazi između igumenice i krfa...
na taj deo teget divnog somota...se odnosila Plava grobnica...
koju smo nekoć učili i napamet!
a ja se uvek sita isplačem kada prolazim tuda...
dva pradede su mi bili tamo...ali su stigli do srbije...
eto idem ja.
sutra ne kuvam idem u h.na branch:lol:
jedva čekammmm

i na plaKonu (plafon) mrlje od pirinDZa :)

spomenuste tifusare.odmah izgubim apetit tj.sad mi zao da jedem kad se setim onih koji nisu ni imali sta da jedu....ja ustvari krenula da napisem recept jela kojeg obozavam:
francuski krompir
odokativna metoda merenja
nekoliko kromira vecih skuvati u ljusci,takodje skuvati i nekoliko jaja.krompir oljustiti iseci na kolutove i redjati u podmazanu tepsiju,isto tako i jaja,poredjati i par kobasica (koje volite),zaliti sa dosta besamel sosa,moze se dodati i persunovo lisce po zelji.zacine ne zaboravite;biber,so.strpate u rernu i za 15-ak min.gotovo.
prste da oblizes!!

ja samo stavim maslinovo ulje, tj, da bi jelo bilo toplo, stavim kashiku mas.ulja u sherpu, ubacim spanac i samo ga promesham 1 minut, da bude toplo i da se upije ulje
poredjam spanac i preko ostatak materijala
a ti mozes da dodash bilo shta od preliva , po zelji
ukusno je, zdravo i lagano jelo ;)

hej, girl :-D

moze jedna mala recept narudzbica? :) (vazi i za sve ostale, naravno!)

Ovako: treba mi super ultra laki recept za neko sezonsko povrce - da se sprema brzo, da je lepo sa truncicom neobicnosti (znam kako se pravi becir paprikas :lol: ) i da je njam!

*** moze i nesto blago corbicasto

pozzzz 8-)

hm, evo npr: cušpajz od šargarepe na moj način
malo je drugačiji, ali ne znam da li si na tako nešto mislila. u svakom slučaju, nije uopšte loš ;)

nekoliko šargarepa prvo prokuvati dok ne budu skoro skroz gotove, zatim ih iseći na kolutiće. uzeti jedan veliki ili dva manja praziluka, iseći na kolutiće. staviti kolutiće praziluka na malo ulja - malo vode da se dinstaju, kad su skoro gotovi dodati kašičicu (za početak, kasnije ako vam se dopada možete i više) susama, malo vegete, pustiti da voda skoro skroz izađe, dobro mešati. na kraju dodati kolutiće šargarepe,ako treba još malo vode, još koji minut kuvati, da se pomešaju ukusi - i gotovo.
to je osnovni recept, možete ako želite na kraju dodati malo pavlake ili kao što ja radim - para minuta pred kraj kuvanja - malkico belog vina. ide manje nego u tikvice, samo malko da zamiriše.takođe, ja volim da isečem sveže lišće peršuna i ubacim i njega, negde otprilike kad i šargarepu.

probajte pa javite da li vam se dopalo :D

Bas su super recepti. Inace nemam pojma o cemu se radi oko tih brisanja nekih poruka ali nisam zato ovde. Evo jednog recepta za snicle u sosu:

Snicle (svinjske, telece moze i junece) istucate i posolite. Valjate ih u DOSTA brasna i proprzite u dubokom ulju. (ne morate bas da im dusu uzmete od przenja jer se dinstaju kasnije - da porumene)
Sve to redjate u vatrostalnu ciniju (ili jos bolje onu zemljanu posudu).
Kada zavrsite sa przenjem u taj isti zejtin od przenja u kome ima i ostatka brasna nalijte vodu (oko 1l za 1kg mesa) i dodajte 2 kasicice senfa, malo bibera, vegetu, presovan beli luk 2-3 cena i pustite da prokljuca.
Time nalijte snicle koje ste lepo poredjali da budu potpuno pod vodom i gurnite u rernu na 200 - 220 negde oko sat i po dok se ne ukrcka sos da bude onako malo gusci.Povremeno okrecite one odozgo snicle da ne bi zagorele. NE DOLIVAJTE VODU Kao prilog ide bareni pirinac ili pire.
Snicle su super mekane i mnogo ukusne potrebno vam je mnogo manje mesa za dobar rucak.
Prijatno!

Sastojci
1/2 kile špageta il drugog testa
1 kilo paradajza (konzerve mogu biti zamena)
1 manji patlidžan
2 tikvice
1/2 dcl maslinova ulja
3 režnja belog luka
peršin, so, biber, bosiljak
sir ribanac, ko ne posti

Priprema
Na ulju zagrijati luk i peršin, dodati na kockice rezan neoguljeni patlidžan i tikvice i dinstati. Kad nestane soka, dodati paradajz oguljen i narezan na kockice i dinstati do željene gustoće.
Posoliti, pobiberiti i posuti bosiljkom, te preliti po špagetima. Ukusno je i hladno, samo se ond

Cezar salata moze da se poruci u bilo kom restoranu, ali meni se vise svidja GARDEN salata u mom omiljenom restoranu - licno izmisljotina njihovog kuvara:
Sastojci su: Zelena salata, kukuruz secerac, krotoni - suvi hleb na kockice, beli luk na sitne kockice, sirce ili sok od limuna, narendani kackavalj odozgo i vrhunac je proprzen suvi vrat ili dimljen but ili nesto slicno onako puno. I sve to preliveno maslinovim uljem. Samo to da jedes mnogo lepo
mnjam mnjam

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back