Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E ovo za toksine u grasku prvi put cujem. Za spanac sam znala i ja da ne treba da se podgreva. Ajd ako neko zna nesto vise o tome nek kaze.
U svakom slucaju kad dodjem s posla vec je kasno da kuvam za taj dan, crkli bi smo gladni. I uglavnom kuvam za dva dana, tako da sutra ne moram da brinem.

Kad sam vredna, ja skuvam grasak, pasulj, kupus, punjene paprike... ili nesto sto je jestivo jos koji dan. ;) Narednih par dana cekam uzaludno da neko drugi skuva rucak :mad: , pa onda moram da kuvam sendvice! :roll: Na kraju, sve ispadne ok, jos da ne moram da perem sudje posle kuvanja... :)

ja, kao i obicno, juce za danas, pa samo da se podgreje...
one cuvene lovacke snicle sto se same spremaju, poklopis i ostavis da se muči... Ali, bez paradajza, sos je neka moja varijana (ukusna). Mora bez, jer sam napravila padradajz corbicu . I uz to ( a verovatno to nece niko da jede osim mene :( ) kasu od heljde... Salata od celera ( mrzim rendanje, al' sta da radim :( ) sa kiselim mlekom i suvim grozdjem. Ko nece kasu kuvace sebi krompir...
Prolece mi kasni, sta mi je sad do jela :( ?

zorab:
ja, kao i obicno, juce za danas, pa samo da se podgreje...
one cuvene lovacke snicle sto se same spremaju, poklopis i ostavis da se muči... Ali, bez paradajza, sos je neka moja varijana (ukusna). Mora bez, jer sam napravila padradajz corbicu . I uz to ( a verovatno to nece niko da jede osim mene :( ) kasu od heljde... Salata od celera ( mrzim rendanje, al' sta da radim :( ) sa kiselim mlekom i suvim grozdjem. Ko nece kasu kuvace sebi krompir...
Prolece mi kasni, sta mi je sad do jela :( ?

Ja bi pojeo čorbu i šnicle, a ostalo bi bacio ;-)

eh, tako nekako i jeste, jedni jedu mesance a drugi salatu... Milsim, ne baca se , ja pojedem :)

a kaša se pravi ovako:
heljda ona braon, skoroz naturalna (znam da ima nesto malo obradjeno, ali ne znam kako se zove). Kuva se tako sto se na casu heljde sipaju 2 case vode, ali ja to ne merim casama nego sipam u serpicu a vode ono - "tri prsta" preko, i poklopim pa na tihoj vatri oko dvadesetak minuta, pola sata kuvam. Ne stavljam so odmah ( da ne denaturisem sastojke :) ). Kada je gotova (nabubrela, meka) iscedim, u toplu kasu stavim kockicu putera, so i promesam. Puter se rastopi, kasa je sipka, poklopljena moze da ceka na podgrevanje u mikrotalasnoj.
Ukus je, iako prilicno blag, nekako...iskonski, seoski :) Mirise mi, kada jedem, na dim, ognjiste, kao da si prekriven kozom zivotinje koju je tvoj lovac ( muz/decko) ulovio, jedes a napolju sipi kisa i sliva se niz velike zelene listove nekog praistorijskog bilja koje bas raste ispred tvog doma...
Onda dodje lovac kuci, vidi sta si skuvala, napravi tuzno lice i dohvati se mesišta!

Jedno jako jako ukusno i jednostavno jelo...Zove se cini mi se "Rebarca u krompiru", i priprema se na sledeci nacin:

U vatrostalnu posudu stavite posoljena i pobiberena 2 parceta rebaraca, svinjskih, svezih. Krompir isecite na krupno i posoljen stavite oko rebaraca. Posuti malo ulja (maslinovog) odgore, i sipati 1 casu belog vina. Staviti malo ruzmarina i preko mesa i preko krompira, a aleve paprike samo preko krompira (isto malo, po ukusu). I to je to. To se jedno 2 sata krcka u rerni na tihoj vatri.
Prelepog je ukusa, zaista, belo vino i ruzmarin cine svoje...:)
Probajte obavezno, toplo preporucujem!

hator:
Jedno jako jako ukusno i jednostavno jelo...Zove se cini mi se "Rebarca u krompiru", i priprema se na sledeci nacin:

U vatrostalnu posudu stavite posoljena i pobiberena 2 parceta rebaraca, svinjskih, svezih. Krompir isecite na krupno i posoljen stavite oko rebaraca. Posuti malo ulja (maslinovog) odgore, i sipati 1 casu belog vina. Staviti malo ruzmarina i preko mesa i preko krompira, a aleve paprike samo preko krompira (isto malo, po ukusu). I to je to. To se jedno 2 sata krcka u rerni na tihoj vatri.
Prelepog je ukusa, zaista, belo vino i ruzmarin cine svoje...:)
Probajte obavezno, toplo preporucujem!
Hator, ne'š se ljutiš ako kažem da se meso za 2h sata u rerni sasuši? :) A i krompir. I... svinjetina kao svinjetina, je lepša prelivena pivom. Piletina crnim vinom. ,,,itd...
Dovoljno je ~45min na 220c za meso. A i manje. (Ne znam kako da tipnem: stepeni Celzijusovih. :) )
...
Gde nestadoše One Teme s receptima..?
...
Džagodo?
...
Goscice?

Evo ovako: Pasta Genoveze
Kupite 300 gr, zelenih sirokih rezanaca i obarite u posoljenoj vodi al dente.Ocedite i isperete toplom vodom i sipate ih u tiganj u kome ste pre toga na malo maslinovog ili nekog drugog ulja proprzili saku semena suncokreta i 1-2 sitno seckanog cena belog luka da ne pregori..Sve izmesati i u tanjiru posuti sa rendanim ili usitnjenim feta sirom ili nekim drugim belim sirom i na kraju parmezanom.U originalnoj varijanti koju sam videla ide i jogurt ali meni je lepse ovako bez jogurta...Odlicno je probajte ...

A da, casopis ,,Kuhinjica"!Juce je izasao prvi broj.Ima i ista emisija na TV-u.
Fenomenalan je za one koji zele da se hrane zdravo.Ima sve navedene nutritivne podatke o svakom jelu, kao i lekarske savete.Recepti su bas mastoviti.Kupite ga, svidece vam se!!!
Inace danas na meniju je gratinirana boranija i zelena salata.

zainteresovana:
Hator, ne'š se ljutiš ako kažem da se meso za 2h sata u rerni sasuši? :) A i krompir. I... svinjetina kao svinjetina, je lepša prelivena pivom. Piletina crnim vinom. ,,,itd...
Dovoljno je ~45min na 220c za meso. A i manje. (Ne znam kako da tipnem: stepeni Celzijusovih. :) )
...
Gde nestadoše One Teme s receptima..?
...
Džagodo?
...
Goscice?

Naravno da se necu ljutiti, ali mislim da gresis...Meso i krompir se nalaze u posudi u koju smo sipali casu vina (i naravno poklopili), i ne moze se sasusiti i da hoces. 2 h, na 200 stepeni, i veruj mi, fantasticno je... Na kraju krajeva, ili probaj pa se uveri sama, ili posalji komentar na adresu emisije "Rucak na lepe oci" TVB92, pa neka ti Milivojevic kaze isto sto i ja, mozda ces njemu vise verovati...Recept nije moj, njihov je...
...ali pokusaj sama, odusevices se ;-)

Ma, verujem ja Milivojeviću i B92, ali verujem i sebi i svojoj rerni! :lol: A priključena sam na 220v, kao i ostatak Bgd-a.
Probaj, sa bilo kojim mesom, uz krompir preporučujem i šargarepu u komadu, mož' se nalije i čašom vode, nebitno, umesto rumažrina bosiok ili menta, karanfilić! piment, đumbir, začin-C, nepokriveno, na onoj crti za rernu (~220c). Biće sočno.
A svi nutricionisti, ionako, savetuju što kraće tretiranje namirnica.

danas ne kuvam.
imam lonac corbe od praziluka od juce,
umesila sam testo za picu , u frizideru je...
kad mi dodje (popodne) razvucem,
nabacam odozgo, ispecem...
leskarim, citam... sta mi vise treba?
I picu su da jedem u polulezecem polozaju, k'o rimljanka na orgijama

cemu svadja?

ako se bilo sta pece nepokriveno u rerni - isusuje se i krace je vreme potrebno za pecenje.
ako je pokriveno - tecnost ne isparava - i onda traje i po dva sata.
to sto se i povrce i meso onda prosto raspadaju koliko su mekani je poseban momenat.
ko voli al dente - nece biti odusevljen.
al` je zato ukus intenzivan.

juce sam bila u guzvi, spremila samo corbicu od povrca.
u obliznjoj mesari porucila cevapcice.
sad ne mogu da se oporavim.

glasam uvek za zdravu domacu kuhinju!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back