Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nemoj te da kuvas nego idi kupi naut..to teoretski moze da se gricka ali ima ukus zivog pasulja :)
ima ih u prodavnicama zdrave hrane...

evo ti jos jedan recept - humus...
potopis ih, skuvas i kad se prohlade sameljes ih u masini za mlevenje mesa (ako imas dodatak za krupnije mlevenje, jos bolje)...mozes da ih ubacis u blender ili ispasiras viljuskom...
na pola kile leblebija ide cen belog luka koji isckas sto sitnije mozes, pola solje persuna (ili zasadi seme korijandera pa cekaj da mu poraste lisce :) ), maslinovo ulje i sok od jednom limuna ili jabukovo sirce, so, biber...
to je mnogo zdravo a mozes da ga jedes uz sve redom...

hanibaI77:
e pepeljugo kakve su to kore bez brasna?ili bar nekih oraha?samo belanca i secer pa u rernu???a pece se regularno ili NA plehu???

samo belanca i secer (i kap sirceta)...najbolje je da ih peces u foliji...
u rerni se suse vise nego sto se peku...na 150C a videla sam i da se otvaraju vrata od rerne na pola pecenja..pospu se sa malo secera pre pecenja...
mislim da se kod tebe to zove meringue masa pa, probaj da nadjes...
uz to ti ide krem od jaja - zumanca i secer se kuvaju na pari pa se umuti sa puterom kad je gotovo(ne znam jel ide mleko, zaboravila sam)...
najbolja varijanta koju sam ja jela - kore, maline i krem od jaja...

nemam mašinu za mlevenje mesa, a kamoli dodatak za krupnije mlevenje...
jer živiiim sam kako umem i znaaam... :D
ali videću već kad budem išla kod roditelja...ili ću već isprobati neki recept... ;)
u svakom slučaju nešto sam se zakačila za te leblebije...pa ću već nešto napraviti...

celer, pitas za onaj beli, okrugli? moze predjelo lagano, ocisti se, isece na kolutove, veeelike, pa se obari na pari. ohladi se, onda se sa njim se sluzi neka bolja sunka, pecenica, nesto lepo suhomesnato uglavnom stavis preko i prelije se sosom laganim, belim (moze na bazi limuna i maslaca, recimo, kao za ribu)
a za onaj dugacak (hm, bas lepo opisujem) znam supu sa racicima, ako mozes da ih nadjes.
celer se ocisti i isecka na komadice, pomesa sa sitno seckanim crnim i roze lukom i seckanom sargarepom. sve se prezi na tihoj vatri na maslacu (slanom) nekih 10- tak minuta. onda dodas u to seckani persun, pobiberis, posolis, doda se curry. naspes 1l vode i pakovanje ociscenih racica. nakon 35/ 45 min izmiksujes sve. mozes dodas malo pomesane pavlake sa kajmakom, da bi bilo homogeno i izgledalo kao one supe na reklamama.
bon apetit, bien sur :)

alexandrra:
Ja cu sada za veceru kada mi se dragi bude vratio sa posla da spremam tortelini sa paradajz sosom.
Ukusno i jednostavno. Totelini punjeni sunkom(naravno, gotovi :) ) se skuvaju, napravi se paradajz sos (pasirani paradajz se skuva, moze se dodati u dinstani srni luk pa kuvati, dodati svez bosiljak mo voli i kada bude gotovonarendati kackavalj ( ja koristim Maasdamer) i dodati u sos da se rastopi.
Uz sve to neka lepa salatica i crno vino!

Toretelini su lepsi u belom sosu: napravi se besamer pa se doda rendanog dimljenog kackavalja i jos malo mleka!

Sve sam ispisala pa je otislo u beskraj. :-(

Znaci vecera, za 20 minuta: pileca dzigerica i patlidzan

Dzigu sam isprzila najobicnije.
Patlidzan oljustiti i iseckati na kolutove, naredjati u posudu namazanu malo maslinovim, posoliti, pobiberiti (ja koristim mesavinu belog bibera sa belim lukom), dodati iseckani crni luk, zaliti jos malo sa maslinovim, staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pred kraj preliti jajetom, moze da se jede i uz malo kiselog mleka.
Njamiiii! :razz:

Dobila sam neku keramicku posudu za rernu, koja ima korpicu sa drskama, kao podmetac. Mnogo slatko. :-)

Divna ideja majcheki.
Luda kombinacija:plavi patlidžan, celer, crveni paradajz,sir
Podmaže se posuda za pečenje (đuvečara, vatrostalna ili slično).
Na dno posude se stave kolutovi plavog patlidžana-so, vegeta, preko se narenda celer, pa kolutovi crvenog paradajza, so, vegeta, origano obavezno.
Preko može sir da se narenda.
Naravno, peče se.

pilecu dzigericu posoliti i zaciniti, zatim slaninom koja je tanko isecena umotavati dzigu, ucvrstiti cackalicom, i zapeci u rerni jedno 25 minuta na 200-220c
uz to ide krompir koji se isece na pola , uvalja se u palentu , posoli, stavi malo vegete i peci s dzigom.
Nemojte se nervirati ako dziga bezi dok je umotavate, snadjite se nekako cackalicama, a kad se ispece sve to bude super, posto krompiru treba malo vise vremena nego dzigi prvo stavite njega da se pece pa posle 10 ak minuta dzigu. Mnooogo dobro i brzo jelo!

Filete belog pileceg preliti smesom od maslinovog ulja, zacina- vegeta, malo bibera, majcine dusice. Izmesati i ostaviti da malo odstoji pre "bacanja" na vruce ulje (isto maslinovo). U medjuvremenu, prilog: jedan manji patlidzan ocistiti i sitno naseckati, da malo pusti "crnilo". Na maslinovom ulju proprziti 2-3 glavice luka, 3 sargarepe isecene na kockice, pa dodati ocedjene kockice patlidzana. Naliti malo vode i dinstati 15min, pa dodati 2 paradajza oljustena i sitno iseckana. Dinstati dok sve ne omeksa, zaciniti zacinom, biberom, origanom. Ne soliti mnogo. Na kraju umesati 2 razmucena jajeta, skloniti sa vatre, pa nabacati rendani sir i brzo poklopiti, tek da se lepo potpari i istopi. Lepo je i toplo i hladno, uz pilece belo ili drugo po zelji.

Sunce Ta:
Luda kombinacija:plavi patlidžan, celer, crveni paradajz,sir
Podmaže se posuda za pečenje (đuvečara, vatrostalna ili slično).
Na dno posude se stave kolutovi plavog patlidžana-so, vegeta, preko se narenda celer, pa kolutovi crvenog paradajza, so, vegeta, origano obavezno.
Preko može sir da se narenda.
Naravno, peče se.

Upravo pecem ovo, samo sto sam tutnula mleveno meso, 2 jaja i drugi su zacini. :razz:

Danas pekla ribu - oslic fileti sa pireom i spinatom...sa super sosom
Isjeci jednu debelu papriku na rezance, isprziti i dodati 1,5 kasiku soja-sosa i 1 dl vode...pustiti da kuva 2 minute...bas je super uz ovo ribu...
I pitanje-da li neko ima tip kako da ispecem ribu da mi se ne lijepi za tavu....pokusala sam sa manje/vise/vrelog ulja, sa zamrznutom ili potpune zaledjenom ribom....razlicitim tavama i STALNO mi se zalijepi....STA DA RADIM?

Skuvala sam špagete,
sad pržim slaninu, iseckala sam šunku, nju ću dodati posle, skuvala sam jaja, pečurke ću posle dodati , pa pavlaku i kockice kiselih krastavčića... Sve to u frižider posle a? Jel zvuči mmmm?

Blizanče, 'ajd' pliz recepti za te krokete i za gulaš ;-) Baš zvuči zanimljivo.

Ja za sutra spremila ribu - male karaše (od lokalnih pecaroša), stavila u ulje sa peršunom i belim lukom da stoji preko noći; pa sutra samo na roštilj:smile:
Mammy, mislim da riba mora da bude odmrznuta i skroz suva. I na vrelo ulje.

A sad sam za večeru kupila lisnato testo i uvila u njega viršle; kroasani gotovi za 10 min:wink:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back