Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1 veci crni luk, sitno seckan
1 sargarepa seckana na kolutove
500 / 600 g teletine mlade seckane na komade
stavis sve u hladnu vodu, na zivu vatru dok prokljuca. kad prokljuca skines onu penu sa povrsine, posolis i pobiberis i ostavis da krcka na tihoj vatri sat i po vremena
nakon sat i po vremena, kada je meso dobro skuvano odvojis tecnost od mesa i povrca. trebalo bi da ti ostane oko litar te supice
sos: uprzis na oko 50 g maslaca kasiku brasna (kao za zaprsku) i dodajes malo po malo onu telecu supicu iz prvog dela, brzo mesajuci, jer se sos steze kao besamel
kad je izjednaceno, ostavis na najmanjoj vatri i u to dodas malo isprzenih sampinjona (na maslacu, minut / dva, posolis ih)
lako i ukusno, samo deluje komplikovano na prvi pogled :)

mojra:
1 veci crni luk, sitno seckan
1 sargarepa seckana na kolutove
500 / 600 g teletine mlade seckane na komade
stavis sve u hladnu vodu, na zivu vatru dok prokljuca. kad prokljuca skines onu penu sa povrsine, posolis i pobiberis i ostavis da krcka na tihoj vatri sat i po vremena
nakon sat i po vremena, kada je meso dobro skuvano odvojis tecnost od mesa i povrca. trebalo bi da ti ostane oko litar te supice
sos: uprzis na oko 50 g maslaca kasiku brasna (kao za zaprsku) i dodajes malo po malo onu telecu supicu iz prvog dela, brzo mesajuci, jer se sos steze kao besamel
kad je izjednaceno, ostavis na najmanjoj vatri i u to dodas malo isprzenih sampinjona (na maslacu, minut / dva, posolis ih)
lako i ukusno, samo deluje komplikovano na prvi pogled :)
ruke ti se pozlatile...vako jednostavno mi jos nikad niko to nije objasniJo
odo traziti teletinu
(zar prodaju Francuzi teletinu?)

Danas kuvam nešto što je naručeno od mog muža i sina. A to je: Pileća jetra ispržena sa šampinjonima. Dodaju se začini, biber, so, majoranna. A posle se doda kisela pavlaka. A pored pire krompir. I sos od belog luka.
Salata od paradajza.
Čokoladni kolač.
Kalorije:1000000000000000000000000.

5 dkg margarina otopiš, dodaš otprilike 2-3 kašika brašna, mleka i sve mešaš da bude glatko. (Kao bešamel sos). U to izgnječiš 2 čena belog luka, dodaš malo vegete, soli, bibera. I na kraju rendaš malo pivničkog sira.

Hajde da vam napišem i recept za čokoladni kolač mada niste tražile, ali je toliko jednostavan a fantastičan da moram podeliti s vama bar recept kad vas ne mogu ponuditi kolačem.

1/4 kg brašna, 1/4 kg šećera, 10 dkg margarina, 2 dcl mleka, 2 jajeta, 5 dkg kakaoa, 1 prašak za pecivo, 3 kašike džema od kajsije. Sve to pomešati. Ovo ispeći i premazati glazurom.

Glazura: 3 kašike šećera, 3 kašike mleka, 5 dkg margarina, 7 dkg čokolade. Ovo otopiti i premazati preko ispečenog kolača.

Kod ovog kolača kao i kod svih čokoladnih kolača važno je da je kakao kvalitetan. Ja kupujem holandski (koji je jako taman) u mađarskoj, jer još nisam našla kod nas neki dobar.

pire od leblebija - kupe se sirove leblebije (naut), potope preko noci, voda se onda baci i kuvaju se (dugo se kuvaju) dok ne omeksaju..
onda se ispasiraju (ili u masinu za mlevenje oraha, na krupno), doda se cen belog luka (na oko 500gr), sitno seckan persun (pola solje), so, biber, maslinovo ulje, limun i jabukovo sirce...

corba od leblebija - ista procedura, samo se kuvaju sa pilecom kockom (ili koskom od belog mesa)...kad su skoro gotove, doda se seckan svez paradajz, kasicica secera, so, biber i persun...

makedonski koreni su se definitivno probudili danas...

mammy:
piletina narafski
i volim povrce sa rostilja - tikvice, patlidzan, paprika..(a i ne deblja ;))
i cevapcice
i taaaaaako
Baš sam htela da pitam; ja već neko vreme pokušavam i ne uspevam lepo da ispečem tikvice na roštilju:???: Ili izgore, odnosno pocrne; ili nisu dovoljno pečene...
jel' one budu mekane ili hrskave kad su gotove, i jel' se kratko isprže na jakoj temperaturi, ili duugo na slaboj?

anakin:
pire od leblebija - kupe se sirove leblebije (naut), potope preko noci, voda se onda baci i kuvaju se (dugo se kuvaju) dok ne omeksaju..
onda se ispasiraju (ili u masinu za mlevenje oraha, na krupno), doda se cen belog luka (na oko 500gr), sitno seckan persun (pola solje), so, biber, maslinovo ulje, limun i jabukovo sirce...

corba od leblebija - ista procedura, samo se kuvaju sa pilecom kockom (ili koskom od belog mesa)...kad su skoro gotove, doda se seckan svez paradajz, kasicica secera, so, biber i persun...

makedonski koreni su se definitivno probudili danas...

Au, ja leblebije pravim sa jagnetinom - samo malo mesa da zamirise, onako se proprzi na crnom luku, pa se dodaju vec kuvane mekane leblebije i paradajz i sve se to kuva - pa, kao pasulj, ali je mnogo ukusnije! Mmm uvek napravim pun lonac i nikad se nije desilo da prezive do sledeceg dana. Steta - drugi dan su bolje!

Odmah priznajem da sam bila lenja i nisam proverila da li je recept koji trazim vec spomenut na prethodnih 200 strana ove teme...pa me opomenite ako smaram...

Da li neka od vas ima dobar recept za sladoled? Volela bih da napravim jedno 10 kg :) Cokolada, vanila, malaga, a moze i sa svezim vocem! Secam se da je za pravljenje sladoleda bila potrebna neka masina - da li imate neki recept gde je dosta imati friz i mikser? Hvala :razz:

je l moze pajamaca da stavi ovde ONU tortu,mislim moze i na pp ali bolje javno da i drugi imaju koristi...i molim pre mog rodj;)
za one koji su ostali do duvanja:mrgreen: svecica u pitanju je ona bela puslicasta torta

Puslica torta

Za svaku koru(3kom) umutiti pazljivo ( najbolje na pari) po 4 belanca sa 160g prah secera, pa kore peci na 160C oko sat vremena ( zavisi od rerne).
Fil:
1) 12 zumanaca kuvati na pari sa 12 kasika secera.
2) 250g putera umutiti sa 4 kasike prah secera
3) 200g pecenih lesnika samleti i popariti kafom
Kada se sve tri komponente za fil ohlade, pomesati ih i filovati tortu.

Torta se moze premazati filom i posuti mlevenim lesnicima, npr. Ja je obicno prekrijem slagom, posto mi redovno torta (svaka pa i ova) bude nekako malo neravna ili sa nekim drugim estetskim defektom koji treba zamaskirati.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back