Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo i nije bas kuvanje ali vrlo je mmmmm..posebno za prijatnu laganu veceru u dvoje:

Dimljeni losos isecen na tanke snitice,puter,tost hleb.....Na topao tost premazati malo putera, staviti snitu dimljenog lososa... i to je to..uz dobro vino, laganu muziku i diskretno svetlo..dobitna kombinacija..Prijatno i uzivajte. :wink:

kučka:
Ovo i nije bas kuvanje ali vrlo je mmmmm..posebno za prijatnu laganu veceru u dvoje:

Dimljeni losos isecen na tanke snitice,puter,tost hleb.....Na topao tost premazati malo putera, staviti snitu dimljenog lososa... i to je to..uz dobro vino, laganu muziku i diskretno svetlo..dobitna kombinacija..Prijatno i uzivajte. :wink:

malo da vam doradim recept:

prvo. losos je vec sam po sebi dosta masan, ne bi mor'o puter, ali ako vam vec prija.....
drugo, prepecite hleb ovako: uzmite cebatu crnu ili vec onaj hleb koji vam prija, nasecite na kriske, poredjajte u pleh za rernu, poprskajte maslinovim uljem, malo belog luka , malo persuna ili bosiljnka pa zapecite kao tost u rerni. najbolje je da se pece i od dole i od gore, ne samo gril>>>>>>>
trece, na takve kriske poredjate dimljenog lososa i gotovo :)

pa uz shardone....................prijatno devojke, izvinite na smetnji, morao sam malo da privirim na vas forum :)

Ima jedan mnooogo lep recept za krompir i pravi ga moja majcica.Zove se LIMUN KROMPIR.Oljusti se krompir i nakvasi, isece na polovine ili cetvrtine, potom se uvalja u palentu (kukuruzni griz) u koju se stavilo malo vegete i soli, pa se redja na pleh i tako se zapece u rerni.Bude zut i hrskav, nema sanse da palenta spadne s njega - mnooogo dobro!

Goscica:
Ima jedan mnooogo lep recept za krompir i pravi ga moja majcica.Zove se LIMUN KROMPIR.Oljusti se krompir i nakvasi, isece na polovine ili cetvrtine, potom se uvalja u palentu (kukuruzni griz) u koju se stavilo malo vegete i soli, pa se redja na pleh i tako se zapece u rerni.Bude zut i hrskav, nema sanse da palenta spadne s njega - mnooogo dobro!
Ja ovo pravim, ali sa kukuruznim brasnom... :P

E, i kod nas danas nešto malo egzotičnije:smile:

Pileća krilca; odstoje nekoliko sati u marinadi od:

soja sos
origano
začin C
ulje
belo vino
med
peršun
tucana ljuta paprika
kečap

Peći na roštilju:wink:

I salatica:
2 krompira
2 praziluka
1 pavlaka
1 majonez
100 g kikirikija
iseckati krompir na male kockice, praziluk na kolutove i kikiriki i sve izmešati.
Ni jedno ni drugo još nisam pravila, valjda ova krilca neće poleteti:razz:

Pastrmka u foliji
Na komad folije kanuti par kapi masl. ulja,staviti ociscenu pastrmku ,posuti sa zacinom od povrca, nekoliko kolutova crnog luka, 1-2 cena belog luka, malo limunovog soka, bibera u prahu i malo belog vina.Zatvoriti pastrmku folijom da tecnost ne moze iscureti.Staviti u rernu i peci dvadesetak minuta.

Ja danas imala goste, desert je bio vocni kolac sa slagom, odusevili se! :P
Jako se brzo pravi, a bas je osvezavajuci i lep.Evo recepta:

Oljustite 1kg jabuka i isecete na kriske.Skuvajte kompot od pola litre vode, jabuka i 100g secera.Izvadite jabuke iz kompota i dobro ih ocedite, a na preostaloj tecnosti (mora da bude 4dl tacno) skuvajte 1 puding od vanile.Ostatak iskoristite za namakanje piskota.Kad se puding malo ohladi, slazite kolac: red piskota (ukupno vam treba 300g piskota), red jabuka, red pudinga.Na vrhu zavrsite sa piskotama.Ukrasite sa ulupanom slatkom pavlakom (onom u tetrapaku, ubedljivo najlepsi slag se dobije od nje) i ukrasite mrvicama cokolade.Prijatnoooo! Idem o'ma u frizider da se sladim, ostalo jos malo, hehe...:)

mackica ns:
Uh, mislim da će ceo forum zamrzeti i mene i moju bebu:? Stvarno, od sada ću vam odgovarati na pp;-)
23. april je termin, ja sam ok, osim što rastem kao kvasac, i tako s vremena na vreme je malo teško... A on VEĆ ima dve i po kile8-) Iako kažu da u poslednja dva meseca najviše raste; ili će izaći ranije, ili ću ja eksplodirati
15_2_126.gif

I tako, hiperaktivan je; NIKAD ne spava:razz: Neka se sad izmori, pa da pava kad se rodi:lol:

hi, drago mi je da ste super :) :)

par saveta, stisni, izdrzi pa da se rodi mali BIK :)
drugo, kad ne spava sada ima velike sanse da ce sutirati loptu po ceo dan i u kolevci :) /moja deca nikad nisu spavala preko dana/
trece, otvori temu - hrana za bebce :)

a da se vratimo na temu:

dinstane snicle.........
na malo luka i ulja dinstate snicle, na pola dinstanja ubacite rendane tikvice pa kad se one istope 2dcl slatke pavlake i gotovo :) zacini po ukusu :)

prednost, nema zaprske, tikvice daju gustinu sosu, okom se ne vide a ukus mmmmmmm

majcheki:
U pola litra mleka rastopiš jedan kvasac i staviš dve supene kašike šećera i sačekaš malo.
U drugu posudu staviš kilogram brašna i so ( ja sam stavila skoro dve male kašičice) kad kvasac nadođe sipaš to mleko s njim u brašno i dodaš tri šoljice ulja (šoljice od kafe)

I to je taman! Ne dodaješ ni vode ni brašna više, videćeš i sama da nije potrebno.
Brašno ne stavljaš ni na sto dok mesiš testo - umesto njega ide ulje. Uljem dakle ,,namažeš'' sto pre nego što izvrneš na njega ono testo što si napravila i pustiš ga da se odmori.

Posle to testo deliš na 6 delova (jufkica) opet ih ostaviš da se odmore... I posle dalje znaš, razviješ jufkice oklagijom i isečeš trougliće koje uvijaš u kiflice.

Na kraju ih premažeš žumancetom i staviš malo margarina preko njih (ceo margarin pokriva ovu količinu)
Ja umesila ove Majine kiflice... Sad ''odmara'' testo:wink: Pola ću puniti seckanom šunkaricom i sirom, a pola eurokremom:smile:

I pravim džigericu; sečenu na trake, umotane u tanke režnjeve slanine i zakačene čačkalicama. Samo staviti u tepsiju i peći u rerni. I pored toga krompir , još ću razmisliti da li ću ponako na pola sečene 'ugaćama', ili ovaj sa palentom; što reče Gošćica:smile:

PS Hvala Proko, pozdravljamo vas; a za hranu za njega ima još malko vremena.:smile:

Danas sam sebi spremila ovu ukusnu salatu.Umesto lignji mozete staviti obaren losos.
Salata od lignji
Ovde nema mere..sami je odredite

Lignje ako nisu ociscene i isecene to utadite i obarite.Obarite krompir u ljusci.Nakon sto je skuvan oljustite ga i isecete na kolutove ili kockice.Lignje procedite i dodate u krompir.Crveni luk iseckate na rebarca i dodate u lignje i krompir.Posolite, malo bibera , persuna i maslinovog ulja .Sve lagano izmesate..prohladite salatu..Mozete dodati i malo seckanih maslina sa bademima..

Majo, kaže moja svekrva - jao, sanjala sam noćas one tvoje kiflice. Da si pravila DUPLU dozu:lol: :lol: :lol:

PILE POD JORGANOM:razz:
Skinuti meso sa pilećih bataka, dinstati na crnom luku; dodati paprike, šampinjone i paradajz. I začine, naravno:wink: Na kraju izmešati sa pavlakom.
Za to vreme ispeći palačinke i obložiti vatrostalnu posudu i još nekoliko iseći na rezance i pobacati. Na njih sipati spremljenu piletinu, zapakovati palačinkom i odgore, premazati pavlakom i zapeći u rerni.

Ako ispečete koju palačinku više, biće i desert:wink:

Danas sam ovo rucala..preporucujem:
Sarena salata sa pirincem.
Pirinac 250 gr. 200 gr.sargarepa.200 gr. graska,200 gr.celera.100 gr.kukuruza secerca.Povrce iseckati i obariti u slanoj vodi. Posebno skuvati pirinac da se ne raspadne i ocediti.Kada se prohladi pomestai sa kuvanim povrcem pa dodati 150 gr, seckane praske sunke ili mortadele,oko 50 gr. seckanih maslina sa bademima i oko 100 gr. seckanog feta sira na kockice.Posoliti po ukusu i izmesati,Ostaviti da se ohladi.

desert preporuka

inache praznik za chulo ukusa za sve one koji se jede neshto kremkasto i njamkasto

Dr.Oetker ledeni desert sa ukusom kapucina (umuti se za 2 minuta sa 2 dl mleka hladnog)
slatka pavlaka lupana preko toga
i posmesh sa leshnicima

ijao divote ! (krem je fantastichnog ukusa nema potrebe da se zamrzava)

e, ja sam juce pravila nesto sto je jednostavno, zdravo, bez mesa (ima li jos ko recepata za klopu bez mesa?)

treba vam za 3/4 osobe
oko
750 gr. krompira
500 gr. praziluka
250 gr. pecuraka
50 gr. ljesnjaka
so, biber, maslac, ulje,
1 kasika senfa

znaci, krompir ogulite, isjecete, kuvate 20 min. u slanoj vodi....zadnjih 8 minuta dodate isjeckan praziluk i kuvate sve zajedno
u isto vrijeme isjeckajte pecurke na listice, i ispecite na jacoj vatri na ulju....posoliti i pobiberiti

kad je krompir kuvam...iscjediti ga, dodati maslac i malo mlijeka i kasiku senfa i napraviti pire od toga svega...umjesati pecurke i voila....posuti sitnim mrvama ljesnjaka

ja sam sinoć spremala rolovane p ica-palačinke. Ispeći oko 20 palačinki i puniti ih sastojcima za picu-premazati malo kečapom, posuti origanom, staviti isecaknu šunku, pečurke i narendani sir, uvit palačinke kao sarme i ređati ih u tepsiju. posuti nardnanim sirom i premazati smesom jednog jajeta, pavlake i malo mleka. zapeći u rerni oko 20 minuta.

mammy:

evo pisem jedno od mojih omiljenih jela...

tri, cetiri plava patlidzana srednje velicine se preseku po duzini i izdube kasikom ali da ostane malo mesa na njima....posole se i ostave okrenuti na izdubljenu stranu...
na maslinovom ulju prodinstati crni luk, zelenu papriku i dodati meso od patlidzana (seceno na kocke)...kad je skoro gotovo, dodati iseckan pelato (ili oljusten svezi paradajz 3, 4 komada) i dva seckana cena belog luka...staviti lorber, korijander i kumin (opet :) )...
zagrejati rernu na srednje jako i u pleh (prvo se stavi malo maslinovog ulja) staviti izdubljene patlidzane pa puniti ovim sto se dinstalo....odozgo rendan kackavalj i u rernu na pola sata (ili dok je patlidzan mekan)..

mammy:
zvuci ukusno...kako pravis to?

Izdinstas pecurke sa malo crnog luka i na kraju u to dodas jaja, malo izmesas dok ne bude gotovo.
A tikvice zuccini (mislim da se tako pise) srednje velicine iseces na pola, pa te poivine iseces jos jednom uzduz i dobijes 4 komada koja malo izdubis po sredini i stavis feta sir, mozes u uglove malo belog luka (onog iz teglice) i u foliji ili na tiganju sa malo ulja peces oko 15 minuta dok ne omeknu i sir se ne istopi.

E, sad sam napravila kolače za pola sata, baš su jednostavni, a ukusni:-)

Jaffa kolač
Testo:
umešati- 1 jaje
pola praška za pecivo
12 kašika brašna
12 kašika šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
Fil: samleti jednu pomorandžu i izmešati sa 8 kašika džema od kajsija.

Kad se testo ispeče, namazati fil i odgore staviti glazuru od čokolade (2 štangle, malo margarina i malo mleka):wink:

@ Mackica
Supere je kolac.Ja sam to pravila za muzevljev rodjendan, ovi Nemci se odusevili, trazili mi recept kao da je ne znam kakva torta...navikli su samo na one njihove suve kolace :-)

P.s. Ja za fil uzmem 300 ml vode i 200 gr secera da provri zatim dodam 1/3 izmrvljene kore, narendanu zamrznuti pomorandzu i 70 gr putera.Kada se ohladi nafilujem koru i naravno glazura od cokolade.

ja pravim malo drugacije jafa kolac
naprave se dve kore, jednu kad se prohladi izdrobim i iyrendan u nju 2 zamrznute pomorandze, to pomesam, a drugu koru premazem dzemom od kajsija, pa stavim onu koru s pomorandzama...

Danas Dinstana sargarepa..ociscenu sargarepu iseci na kolutice i na par kapi maslinovog ulja i malo vode dinstati dok ne omeksa.Dodati zacine koje volite.Prilog belo pilece meso na grilu..

Jedan brz i lagan deset..Zapecene jabuke.Kisele jabuke ( najbolje one sto ih zovu kozare, ima ih na Kalenicevoj pijaci) dobro oprati izvaditi sredinu .poredjati ih u vatrostalnu posudu .U svaku sipati po malo secera ili meda i mlevenih ili seckanih oraha ili badema..linuti pa kapi vode i staviti u rernu da se zapeku..Sluziti prelivene sa tecnom cokoladom i slagom...

2 jaja
20 kasika secera
24 kasike ulja
24 kasike mleka
24 kasike brasna
1 prasak za pecivo

Umutiti i peci u sporetskom :) plehu.
Polovinu testa izmrviti i preliti sa 150gr uspinovanog secera
Izrendati 2 zamrznute pomorandze i izmesati

premazati celu polovinu testa sa dzemom od kajsija,
rasporediti fil i njega premazati dzemom
preliti glazurom od cokolade

ovako glasi recept, ali ja uvek stavim manje secera i u testo i u fil i manje ulja
i kasiku dzema dodam u fil i kao sto rekoh, koristim dzem od sipaka tj marmeladu :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back