Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E pa lepo me ubi sramota, vidim ja reputaciju na temi stakuvamo danas, odem kad ono mantije, ajoj, pa stvarno nisam takva...a evo upravo stoji testo, filovi spremni, pravim im i sa mesom, a hocu i sa sirom, jer mladji sin ne voli ni pite sa mesom...pa cu da uslikam da vidite...potpisacu se pored na papiru, da ne mislite da vas lazem...za ovo izvinite, ali nije mi bila namera, zaista se nikada nisam kitila tudjim perjem...a i sto cu kad je i moje lepoz:mrgreen:

Nego, gotov podvarak sa dimljenom kolenicom, ali od kiselog kupusa...Proslog ( a ujedno i prvog puta) bio nesto anemican i nedovoljno mastan, pa sam ga sad propisno zamastila i zapekla u rerni,ali mi i dalje masnjikav, pa barm krompir kao dodatak , da upije...
Pre toga na brzaka napravila spansku pitu, uz male izmene, jer me mrzelo da odem po namirnice koje nedostaju..super ispalo..

Hahahahhahahahaaaaa....a ja se ozbiljno primila

Da ispravim nenamernu greshkuz:)
Isplatilo se vreme utuceno za pravljenje ovih mantija...zaista su ukusne
IMG_8567-1.jpg

Od ostataka od testa ispekla im langoske
IMG_8566-1.jpg

Ja prvi put u zivotu pravila punjene suve paprike, pa zapecene. Nemam pojma kako su ispale jos se peku :D

Javi! Ja nesto mislim da to ne moze da ne valja... Iz nepoznatih razloga pravila sam ih samo jednom u zivotu, ali se vise ne secam kakve su bile. U međuvremenu sam skupila gomilu recepata i posnih i mrsnih...

Ja se najela za ručak (14 h) boranije sa belim lukom, jos uvek se, da prostite, osecća...

Javi! Ja nesto mislim da to ne moze da ne valja... Iz nepoznatih razloga pravila sam ih samo jednom u zivotu, ali se vise ne secam kakve su bile. U međuvremenu sam skupila gomilu recepata i posnih i mrsnih...

Ja se najela za ručak (14 h) boranije sa belim lukom, jos uvek se, da prostite, osecća...

Ispale su njam :) Punila sam ih crnim, belim lukom i prazilukom, sitno seckanom slaninicom, pirincem, rendanim djumbirom i u sve to umesane dve kasike ljutenice. Pa zapeceno. Bas fino i nije bilo tesko

NIsam. Pleh u kome su se pekle sam podmazala uljem pa poredjala paprike i fil koji je ostao visak i zapekla. A cime bi ti prelila? Pavlaka mi nekako ne ide, a ljutenicu sam vec stavila unutra.

Ma nemam ja tih ideja. Ja moram sve da imam u receptu. Ne umem da improvizujem. Samo znam da se nekad ta jela koje se zapeku u rerni prelivaju. Ali očigledno i ne mora.

Ja za danas boraniju sa povrćem još pride sam dodala paradajz iz flaše pošto nema svežeg i ubacila pileća krlica , a na kraju šaku pirinča .Ispala je onako gušća i baš llepa , čak sam je mogla možda i zapeći ali me mrzelo već sam i onako pregladnela bila .:D

A sada za večeru sam napravila palačinke pola sa džemom pola slane sa filom od pilećeg bataka koji je ostao od juče, jedne pavlake, malo salame , origana i sve to zavila ko sarme i čak spakavola malom sutra da ponese za užinu.:)

Sta je cuspajz?

varivo....
ne znam da li je to bas isto, ali meni sama reč cušpajz deluje bogatije... ja obično prodinstam luk, dodam određeno povrće (grašak, boranija, kelj, tikvice...... šta god), ali u sve stavim i malo krompira i šargarepe, na kockice ili kolutiće, dodam vode da ogrezne, ili malo više, pa se to onako kuva dok ne bude mekano, onda ga malo zgusnem (razmutim brasno u vodi, ne stavljam klasičnu zapršku) so, biber, vegeta, trave koje idu uz to povrće.. uz grašak-mirođija, uz boraniju bosiljak ili timijan...... to uz neko dinstano meso - kompletan ručak. Napravim taj cušpajz malo ređe, da se jede kašikom, pa mi čorba i ne treba.

Ja prilog od sargarepe zovem cuspajz i od tikvica pravim slicno. Cuspajz moze biti i od mesanog povrca, a znam da je moja mama jednom pravila od kelerabe (hm...)
Samo sto ja ne dodajem to brasno, a ni zaprsku. Zgusne se samo kada se lepo ukrcka. U grasak obavezno ubacim i malu kocku secera pred kraj. Stavljam sargarepu ali ne i krompir, i kad god se setim umesto luka donstam na praziluku. Po meni je mnogo ukusnije. Beli luk- obavezno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back