Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kako spremate zapečnu boraniju tj da li mogu da zapečm onu žutu ili mora da bude zelena? tražim nešto po netu i vidim da većina raceeta ide sa onom zelenom a ja imam onu žutu, dugu, tanku, domaću : S

a što ne bi moglo!?
ja nisam to gledala na netu, ali se sećam kad je moja baka to pravila, da je bila žuta... doduše ona pljosnata... ali ne vidim razlog da ne bude i okrugla. Napravi, pa ako ti se ne svidi, drugi put nemoj.
Znaš kako ljudi, tj. žene nekad promene recept i stave ono što imaju, a ne ono što piše, pa ispadne još bolje nego po receptu. Kako bi nastajali novi recepti kad ne bismo ništa menjali!?

ma probaću, pa i ja znam da je moja baka spremala samo ovu boraniju, jer je to tetkina domaća i da nikad drugu nije spremala, sad si pe podsetila : )
a neće da se baci, ja boraniju i živu mogu da jedem

nego da li prvo da je obarim ili da je pordinstam sa lukom i šargarepom,šta misliš?

ma probaću, pa i ja znam da je moja baka spremala samo ovu boraniju, jer je to tetkina domaća i da nikad drugu nije spremala, sad si pe podsetila : )

nego da li prvo da je obarim ili da je pordinstam sa lukom i šargarepom,šta misliš?

pa sad... prodinstaj je , da bi i luk i šargarepa malo omekšali...

ovako su nekada pravili
ovako i ja pravim
dal zuta ili zelena to ti uopste nije bitno
to je sve boranija
http://www.coolinarika.com/preview/recept/zapecena-boranija-sa-pavlakom/

e ljudi da nemate mozda neki dobar recept za kolace koji se prave od ovasi? :) videh danas neki koji je odlicno izgledao, i inace vec duze vreme mi se vrti po glavi da probam nesto tog tipa,ali nit da se odlucim za recept,niti da nadjem nekog sa iskustvom ko je vec pravio nesto tog tipa.

napravila sam pašta fažol, iliti pasta e fagioli, što će reći makarone sa pasuljem za 10 minuta. Nisam mislila ništa ni da pravim a ćerka zapela, oće neke makarone. Gleda neke američke serije i oni tamo samo jedu testenine, šta bi amerikanci treće jeli, ako nije hamburger, ni pica.... sigurno ne povrće.... pa se jede i njoj.
I ja sad, šta bih mogla na brzinu, a da nisu sa sirom. I setim se da imam u zamrzivaču kuvani pasulj, odnosno pasuljicu, onaj sitan beli. To ja tako skuvam pa zamrznem za ovakve situacije, jer mi za pasulj uvek treba dva dana. Mislim, uveče da ga potopim i celo pre podne da ga skuvam.
Dakle ovo je nekih pola mere, za pola kese makarona:
Skuvati 250 g makarona, a ovamo iseckati
1/2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
50 g mesnate slanine
seckanog peršunovog lista (ja nisam imala, pa sam dodala malo perja od praziluka da se zazeleni)
i propržiti na kašici ulja
dodati 200 g kuvanog pasulja (može i više, meni tako bilo spakovano)
promešati, dodati soka od paradajza, otprilike 1 dl, nemam pojma koliko sam sipala - odokativno
posoliti, pobiberiti... ko voli još neki začin - slobodno
umešati one makarone, ostaviti 10-ak minuta da se sjedine ukusi
i služiti po ukusu sa kečapom i rendanim sirom (u receptima uvek piše parmezan, ali ja narendam bilo koji tvrdi sir (zvani kačkavalj) koji imam)

duže sam pisala ovaj post nego što sam pravila jelo

"CRNI POLJUBAC"

Kora:4 zumanca umutiti sa 200 gr secera, dodati 1 vanil secer, 3 velike kasike kakaa,150gra margarina, 200gr brasna, 1 prasak za pecivo.
Sve izmesati mikserom i sipati u malo dublju posudu koju ste namazali margarinom i posuli brasnom, ili jednostavno stavite samo pek papir za pecenje.
Posuda precnika 25 cm.Peci na 200 stepeni 20 minuta.
Beli sam od belanaca: 4 belanca i 200gr secera mutiti mikserom na pari 5 do 7 minuta.Premazati preko kore koja je jos vruca.
Istopiti 100 gra cokoalde sa 50gr margarina i poprskati preko kolaca.

IMG_8562-1.jpg
IMG_8565-1.jpg

Uh, Jaco, što imaš lepe kašičice. A ni torta ti nije loša.

Ja dinstam kremenadle . Počela oko podne, pa otišla u grad, pa se sad vratila i nastavila. Stavila i krompir da se kuva u ljusci pa ću restovani i to mislim da ću s prazilukom umesto luka. Neće mu smetati. A onaj grašak od ne znam kog dana prošle nedelje, ću da ispasiram i da dodam malo vode i kocku za supu pa će da bude krem čorba. Kod mene se ništa ne baca.
A doručkovali smo oko pola 2, pa možemo da ručamo u 7. Volim što smo tako nekonvencionalni što se toga tiče i što nismo opterećeni satnicom. Kad šta treba da se jede. A i ovako uštedimo večeru. Jeste da nije baš po pravilima samo dva veća obroka, ali je mnogo manje zezanja...

gladna sam ko vuk
a pre neki dan izgubim novcanik sa svim dokumentima
i naravno blokiram karticu
i juce mi posteni pronalazac sve uredno vrati
al ja karticu blokirala
banka ne radi subotom i nedeljom
znaci uzas
a gladna je i sestra i ja
a meni pare 'zakljucane'
jaooooo
i sad skupim neku crkavicu i odem po krompir
bice krompir u caksirama kolko odmah :D