Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo ti pitaj. Ni kod mene se ništa ne podrazumeva i volim recepte u kojima sve piše... tipa odvojiti belanca od žumanca, pa posebno umutiti, pa redosled dodavanja.... pa dal se muti mikserom ili varjačom, sve je to važno....

A sad odgovori: Nafilujem prvo celu koru, pa je stavim u pleh, pa sledeću, pa tako naredjam sve kore, dok ne potrošim kore ili fil, najbolje kad se uklopi, ali ne uspeva uvek. Onda sve te urolane kore zajedno isečem.
Šerbet: provri voda i ostavi se malo da vri... Pravo da ti kažem, u to ni ja nisam sasvim sigurna, ni za količinu, ni za to koliko treba da kuva. Bude gušći kad malo vri...
I nema nekih drugih fora. Bar ne da ih ja znam.
Osim što se za baklave obično redjaju kore .... ali meni ovako interesantnije

Nisam Mrs. Bi, al' mogu da kažem:

Prvo celu koru nafiluješ, napuniš pleh, pa onda seckaš na željenu dužinu.

Sirrup se kuva tako prosto da provri voda, šećer i limun, ja pustim još 2 - 3 minuta da vri, i to je to.

I ne postoji nikakva caka u pravljenju baklava. To je to. Prosto. :)

Hvala vam :)
Ne zvuci ko neki SF probacu sutra za badnji dan, samo me strah da kad isecem fil ne krece da pada ali dobro :think:

7,5 dcl vode, 1/2 kg secera, dodate koji kolut isecenog limuna, prokuvate dok se secer ne otopi.
Ovo je odlicna mera i odlican preliv za baklave i sva ostala testa koja se prelivaju, kao sto su tulumbe ili ovaj recept o kojem pricate.

Hvala vam :)
Ne zvuci ko neki SF probacu sutra za badnji dan, samo me strah da kad isecem fil ne krece da pada ali dobro :think:

...gde da pada, kad ga seces u plehu....

fila samo malo ispada na ivicama kad rolaš te kore jer ja i pored toga što ga kao umesim sa margarinom, ne dobijem baš kompaktnu masu, nego onako rastresitu, pa zato malo ispada.... a kad se seče onda ne ispada, nema gde... ne pravi se razmak između baklavica

Žao mi je što sam izgubila originalan recept gde su bile i primedbe koleginice tipa: Vrlo je izdašno, dobije se oko 70 baklavica, a bude prilično slatko pa gosti ne mogu baš mnogo da pojedu.
Verovatno je po njenom receptu još više šećera u šerbet jer znam da žena voli slatko. Ja sam pisala po mom ukusu.

jao Bi...jel moze mozda lesnik da se turi u baklavu?..ili nesto drugo...moje dete alergicno na orase...:(

ispadoh ja neki stručnjak za baklave.... a nisam. Pravila sam dva puta u životu klasične, s tim što ne stavljam suvo grožđe, jer ga niko od nas ne voli, i 2-3 puta ove...
A evo kad kaže Jaca, može svakako....
imam ja iz nekog časopisa, nekoliko vrsta, pa ću kasnije da pogledam šta su oni tamo nabrojali

jao tolko pricate o tom testu, da sam nasla nesto fantasticno sto nisam ni znala da imam
neki kuvar "sve od testa"
znaci od rezanaca, testa za picu, hleba, pita, kora nekih, ustipaka, krofni
ma sve, ali sve
ima cak i strukli
i tako nekih specijaliteta :)

Kad si vec tu, imas li recept za one pogacice od krompira? :)

imam
treba ti:
500g praska za krompir pire
700g brasna
100g trapista
100 g sunkarice
2 jajeta
200g kiselih krastavcica
150 g margarina
1 svez kvasac
2 kasike secera
ulje
so i mleveni crni biber

znaci u neku posudu za mesenje stavis brasno, prasak za pire, kvasac, secer, 2 zumanca, margarin, posolis i mesas rukom sve to. Postepeno sipas 300ml vode i umesis testo. Ostavis ga da naraste. Sunkaricu, krastavce i trapist sitno iseckas. Testo prebacis na pobrasnjenu radnu povrsinui oklagijom ga razvuces u koru. Vadis pomocu kalupa okrugle forme, nas kalup je nazubljen al mozes i casom. E sad treba ti i manji kalup, jer ces od polovine okruglih formi pomocu tog manjeg vaditi prstenove (koji u receptu trebaju kao, ali ih mi nismo pravili) :D :)
te vece forme redjas u pleh, nauljen, na njih stavljas prstenove. Mikserom umutis belanca, dodas taj iseceni trapist, sunkaricu i krastavcice, posolis, pobiberis, sve lepo promesas. Nanosis fil na svaku pogacicu. Peces ih pola sta na 200 stepeni. I to je to
kazem ti
nismo pravili prtenove, jer nam je bilo bzvz :)))
ali ovo je taj recept

imam
treba ti:
500g praska za krompir pire
700g brasna
100g trapista
100 g sunkarice
2 jajeta
200g kiselih krastavcica
150 g margarina
1 svez kvasac
2 kasike secera
ulje
so i mleveni crni biber

znaci u neku posudu za mesenje stavis brasno, prasak za pire, kvasac, secer, 2 zumanca, margarin, posolis i mesas rukom sve to. Postepeno sipas 300ml vode i umesis testo. Ostavis ga da naraste. Sunkaricu, krastavce i trapist sitno iseckas. Testo prebacis na pobrasnjenu radnu povrsinui oklagijom ga razvuces u koru. Vadis pomocu kalupa okrugle forme, nas kalup je nazubljen al mozes i casom. E sad treba ti i manji kalup, jer ces od polovine okruglih formi pomocu tog manjeg vaditi prstenove (koji u receptu trebaju kao, ali ih mi nismo pravili) :D :)
te vece forme redjas u pleh, nauljen, na njih stavljas prstenove. Mikserom umutis belanca, dodas taj iseceni trapist, sunkaricu i krastavcice, posolis, pobiberis, sve lepo promesas. Nanosis fil na svaku pogacicu. Peces ih pola sta na 200 stepeni. I to je to
kazem ti
nismo pravili prtenove, jer nam je bilo bzvz :)))
ali ovo je taj recept

Hvala ti:) Nemam sad sve sastojke, ali pravicu ovih dana.

Volem samo junecu supu, ostale ne priznajem. :ljutko:

I dobro ste me podsetile da treba i rezance da mesim.
Kakav je Bozic bez domace supe sa domacim rezancima :lol:

...i ja kad kupujem meso, za supu, kupujem samo junetinu i to ja volim
npr., rozbratnu...ali kad dobijem ovako domacu kokosku, za koju znam da
nije nista jela sem trave i onoga sto nadje..meso bas zdravo i nije puno
masno onda naravno volim i ovako....ali od kupljene piletine supa je bas
grozna...ni ukusa ni mirisa...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back