Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa msm, aj ovako :)))
1. ne drzim kvasac u zamrzivacu, nego u frizideru
2. nikada mi nije palo na pamet da ga gurnem u mikrotalasnu
:))))
ako se potrudite oko ova dva koraka, kvasac ce se sigurno dici :))))

ako ga drzis u frizideru moze da traje samo odredjeno vreme (msm oko 3 nedelje)
u zamrzivacu moze da traje mnooogo duze
cak i ako ga stavis u mikrotalasnu neces ga shebati ako se drzis pravila da on u toj spravi treba da se odmrzne,a ne otopi i pretvori u tecnost

dakleM...probala ja, mame mi moje i digo` mi se :)

Poslednja izmena:
ako ga drzis u frizideru moze da traje samo odredjeno vreme (msm oko 3 nedelje)
u zamrzivacu moze da traje mnooogo duze
cak i ako ga stavis u mikrotalasnu neces ga shebati ako se drzis pravila da on u toj spravi treba da se odmrzne,a ne otopi i pretvori u tecnost

dakleM...probala ja, mame mi moje i digo` se :)

mi kvasac ne zamrzavamo, ne pravimo zalihe inace, nicega
uglavnom kupimo neposredno pre nego ili par dana pre nego sto se namerimo spremati
tada su i solja mlakog mleka, so i secer sasvim dovoljni i nadodje bez problema
msm da je tako i najjednostavnije

Kvasac nije uradio svoje.
Dzaba sam se mucila, tj zurila da napravim da imamo za rucak pitu.
Ne dize se i nije mekana i vazdusana nego tvrda i mala.
Sad je pecem da vidim bas kakav je ukus al koliko se ja razumem ...ovo je za kantu.

Sto se tice objasnjenja kako treba da izgleda kvasac kad se digne meni to i dalje nije jasno kad je situacija bez brasna.
Domacice to sto si mi ti rekla deluje mi besmisleno sori.

img5182t.jpg

evo je
i da mi je neko pre mesec dana reko da ću da pravim pogače i doboš tortu smejala bih mu se slatko
domaćice i kvinsi hvala : )

Tara, fantasticna ti je pogaca :klap:

E sad pohvali ti moje pite, kad vec niko nece, pa da mi srce bude na mestu :lol:

mi kvasac ne zamrzavamo, ne pravimo zalihe inace, nicega
uglavnom kupimo neposredno pre nego ili par dana pre nego sto se namerimo spremati
tada su i solja mlakog mleka, so i secer sasvim dovoljni i nadodje bez problema
msm da je tako i najjednostavnije

ma ok je to
ja u nabavku idem jednom nedeljno,jer drugacije ne stižem
i zato i kvasac držim u zamrzivaču :)

Kvasac nije uradio svoje.
Dzaba sam se mucila, tj zurila da napravim da imamo za rucak pitu.
Ne dize se i nije mekana i vazdusana nego tvrda i mala.
Sad je pecem da vidim bas kakav je ukus al koliko se ja razumem ...ovo je za kantu.

Sto se tice objasnjenja kako treba da izgleda kvasac kad se digne meni to i dalje nije jasno kad je situacija bez brasna.
Domacice to sto si mi ti rekla deluje mi besmisleno sori.

evo moja sestra uskace da ti pomogne
znaci kaze bitno je da mleko bude ne previse toplo, vise mlako, da stavis soli i secera u njega i izmrvis kvasac ili ga izrendas (tako ona radi)
i drzis na toplom
kad nadodje videces penu od gore da se napravila
kao kad umutis nes :)

Koliko vremena mu treba da nadodje?
Tj da se stvori pena?

kaze da ces to videti sama
kaze da zavisi gde ga drzis posle
uglavnom videces kao da vri, radi, to je kvasac, onako ce se lepo zapeniti
ona ga drzi na radijatoru
msm, to mleko i kvasac
al kaze ne zna tacno vremenski koliko jer ona to odokativnom metodom...
sta god to bilo

i kao sto rekoh
***** i kvasac i pogacu
nemoj da se ljutis i nerviras
okreni na zafrkanciju
uvek je lakse tako

nema potrebe da budes drska
mi smo inace takve, vesele prirode i cesto se smejemo
ako si nervozna, zbog te neuspele pite to je vec druga prica i nije nas problem
ali mali savet, ne shvataj to sve previse tragicno, bolje okreni i ti na salu i zajebanciju

Draga moja
te fore ako si nervozna bla bla bla ....to je bre vec toliko puta isprobana forumska fora da ne pali vise.
Dakle ne nisam nervozna , ne nisam cak ni ljuta sto mi nije uspela pita, nego mi onako bas dodje iritantno sto vi "veliki majstori kulinarstva" nalazite nesto zabavno u tome sto mi "mali" pojma nemamo.
Pa sad kad ja pitam sta je smesno ...a ti mi kazes jer ne znas kako izgleda kvasac kad naraste, sledi pitanje " a sto bi pa morala da znam"

I sad mozemo da se nastavljamo tako u nedogled....bez smisla.

Tara, fantasticna ti je pogaca :klap:

E sad pohvali ti moje pite, kad vec niko nece, pa da mi srce bude na mestu :lol:

pite su ti fenomenalne, to so još uvek ne usudjujem da sprema al uskro ću : )
i sad mi se jedu i pite i sve mi se jede

mirka, i mene je bunilo to kako izgleda kvasac u mleku kad nadodje al odozgo se uhati kao neka skramica i bude skoro duplo veća masa)ona je iznutra tečna ali odozgo je ta skrama) bukvalno bubri a kad promešaš bude kao kada mutiš belanca pa si stigla negde na pola

ovo je najslikovitije što mi je palo na pamet sledeći put ću slikati

Draga moja
te fore ako si nervozna bla bla bla ....to je bre vec toliko puta isprobana forumska fora da ne pali vise.
Dakle ne nisam nervozna , ne nisam cak ni ljuta sto mi nije uspela pita, nego mi onako bas dodje iritantno sto vi "veliki majstori kulinarstva" nalazite nesto zabavno u tome sto mi "mali" pojma nemamo.
Pa sad kad ja pitam sta je smesno ...a ti mi kazes jer ne znas kako izgleda kvasac kad naraste, sledi pitanje " a sto bi pa morala da znam"

I sad mozemo da se nastavljamo tako u nedogled....bez smisla.

eto koliko gresis
ja uopste nisam veliki majstor kulinarstva
niti sebe smatram istim
i kao sto vec napisah za testo je zaduzena moja sestra
i sta ima lose u tome sto je mene i njuu nasmejalo sve ovo
ne poznajes me licno, ja sam stvarno takve prirode
retko kad se ne smejem
kao sto se smejem i sada
smejem se ja i svojim budalastinama i u kuhinji i van nje
msm, kad bih vam pisala sta se meni sve desavalo u kuhinji
i kakva sranja sam u stanju da napravim od iste
potrajalo bi
ali volim da smejem i sta cu ja sad :)))))))))))
e a to sto sam ja luckasta budala pa to i napisem, tj. ne precutim to je druga stvar
:))))

mirka, i mene je bunilo to kako izgleda kvasac u mleku kad nadodje al odozgo se uhati kao neka skramica i bude skoro duplo veća masa)ona je iznutra tečna ali odozgo je ta skrama) bukvalno bubri a kad promešaš bude kao kada mutiš belanca pa si stigla negde na pola

mene to podseca na umucen nes :))))

E bem ti taj kvasac, on i ne mora da nadodje.
Posto sam uvek u frci sa vremenom, nikada ga ostavljam da "nadodje", samo je bitno da tecnost koju mu dodajete bude mlaka, ne vruca, nego mlaka, dodate uvek i kafenu kasicicu secera, on podpomaze vrenju i bitno je da je testo na toplom, ako bas i nije toplo u prostoriji, stavite posudu sa testom nad posudom sa vrelom vodom i ostavite tako...Znaci , ne mora da "nadodje"z;)

Hvala, srce si :D :cmok2:

Nije svejedno kad se pravi prvi put.

Prvo, zaista nema potrebe da kvasac držite u zamrzivaču. Čak i ako idete u nabavku jednom nedeljno, kupite dve, tri kockice, stavite ih u vrata od frižidera, i uvek je pri ruci. Mada pretpostavljam da hleb, mleko i jogurt kupujete svakodnevno, pa usput u korpu ubacite i kvasac, ionako stoji u rashladnoj vitrini gde i mlečni proizvodi.

Mirka, da sam znala da ne znaš kako izgleda kada nadođe kvasac, slikala bih, jer upravo sam izvadila pogačice sa droždinom iz rerne. Ja u posudu stavim mleko, smlačim ga u mikrotalasnoj, i u to izmrvim kvasac, i dodam sav šećer koji je potreban za određeno testo. Nikada ne stavljam brašno u mleko, a so tek kada kvasac nadođe, jer sam negde davno pročitala da so usporava vrenje, i od tada samo tako radim. Znači, kada kvasac nadođe, dodam mlaku vodu ( ako treba po receptu, a skoro uvek treba), ulje, jaje, so i brašno, i zamesim testo.Uvek tako radim, a radim baš često.

Naravno da niko ne mora da zna kako nešto izgleda i kako se nešto pravi. Svi smo mi počeli od prvog ručka, ili prve pogače, ili prve torte. :lol:

Ja i dalje ne umem da skuvam supu. Najbolje mi ide ona iz kesice. :zstidljivko:

Eo vako...izvestaj iz moje rerne.
Pita je ispecena.
Nije se digla kao Tarina .
Ja je izvadila iz rerne i htela da bacim naisao moj muz i kaze sta je to ...reko pita al nije uspela.
Aj da probamo , ajde.
Probamo mi...meni to suvo a on kaze zeno ....napravila si poglacice...mljac.
Evo ga sedi i jede :eek:
I samo cokce.

:zcepanje:

E ne da sam se udala dobro ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back